Connect with us

GRADNJA

Napovedana je postavitev številnih montažnih mostov po Sloveniji

Objavljeno

dne

Slovenski mostovi so dobro vzdrževani, problematične pa so občinske investicije, je v za MMC pojasnil projektant mostov Marjan Pipenbaher: “Sredstva so omejena, poskuša se graditi minimalistično, ampak posledice so prehude,” je dejal.

Predvsem pri hudourniških rekah podpore v bistvu ne bi smele biti v koritu reke. To je ključna stvar. To podraži gradnjo od 10 do 20 odstotkov, pretočnost reke ostaja neokrnjena. Pri hudourniških rekah so hitrosti vode ogromne, zato je ključno, da je objekt postavljen na primerni višini, ki predvideva velike nalive. Tudi vzdrževanje mostu je bistveno lažje, nimaš podpor v reki, ni treba zamenjevati ležišča. Treba je gledati dolgoročno, kaj to pomeni z vidika stroškov vzdrževanja takšnega objekta,” je dejal Marjan Pipenbaher, ki je bil med drugim projektant viadukta Črni Kal in mosta na Pelješac.

Mnogo mostov je bilo zgrajenih od polovice prejšnjega stoletja. “Težava je v njihovem konceptu. Vsi ti mostovi imajo podpore v reki. Treba je zelo paziti, da ni izpodkopavanja temeljev. To je predvsem vzrok za rušitev manjših mostov. Vsaj na ta način se bo to olajšalo, nikakor pa se ne bo dalo pri takšnih ekstremih tega povsem preprečiti,” je dejal.

Po poplavah na najnujnejših krajih bodo postavili začasne ali pontonske, torej plavajoče mostove. Pipenbaher meni, da bi takih potrebovali še več.

Most na cesti Stahovica – Kamnik

Postavitev montažnih mostov

Pontonski mostovi so omejeno uporabni. Predvsem so v različnih vojskah uporabni za premostitev voda. Mi imamo v našem sistemu tako imenovane montažne mostove, ki se montirajo po modulih od 17 do 43 pa tudi več metrov. Če je ta razmik večji, potem potrebujejo tudi ti mostovi podporo ali pa se zmanjša nosilnost. Je pa res, da je pri teh mostovih treba narediti betonske temelje odnosno nosilce. Ta postavitev ni hipna, medtem ko so pontonski mostovi namenjeni predvsem za vojaški namen. Postavljeni so zelo hitro, ampak so omejeno uporabni,” pa je pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in dodal, da ima Slovenska vojska tudi en pontonski most in da so že pregledovali, kje bi ga lahko postavili.

Šestan je tudi povedal, da so prvič na ogled poslali strokovnjake in svoje inženirje, kje je mogoče postaviti montažne mostove.

Strokovnjaka sta ocenila tudi statiko vseh teh mostov, ki bo pomembna za uporabnost. Teh mostov, se bojim, je v slovenskem prostoru v takih situacijah sto ali pa ne vem, morda sem pretiraval, na različnih kategorijah cest, in naša prva naloga je, da bomo vse to pregledali, ker če damo most v uporabo oziroma cesto, potem pa se nam nekaj zgodi, nismo naredili nič. Upam, da bomo lahko tudi skozi mednarodno pomoč dobili nekaj teh kadrov. Slovenija je pač majhna država in imamo teh strokovnjakov omejeno število, mostov pa veliko,” je še pojasnil Šestan.

GRADNJA

Lumar se je v Bruslju predstavil med 10 junaki trajnosti

Objavljeno

dne

Podjetje je bilo izbrano med več kot 7.000 evropskimi malimi in srednje velikimi podjetji. Zavezanost k trajnosti presega izdelke in prežema celoten poslovni model podjetja.

Družinsko podjetje Lumar, ki je letos septembra postalo prejemnik nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso na področju okolja, ki jo podeljuje Skupina Generali, se je predstavilo na zaključnem dogodku v Bruslju. Širši evropski javnosti so predstavili svoje trajnostne prakse in uresničevanje jasno začrtane trajnostne strategije. »Izjemno veseli in ponosni smo, da so naša dolgoletna prizadevanja na področju strateškega trajnostnega delovanja in razvoja bila prepoznana tudi na mednarodnem nivoju. Biti med 10 junaki trajnosti, izbranimi med več kot 7.000 malimi in srednje velikimi podjetji, iz 10 evropskih držav, je veliko priznanje za celotno ekipo Lumar in druge deležnike podjetja. Trajnost je del našega DNK in smisel delovanja, je naša vrednota ter predstavlja ključno smernico našega razvoja in nadaljnjih strateških usmeritev,« je povedal lastnik in direktor podjetja Marko Lukić. Dogodka v Bruslju so se udeležili visoki predstavniki evropske politike, akademiki ter predstavniki malih in srednjih podjetij. 

Podjetje Lumar je bilo izbrano med več kot 7.000 evropskimi malimi in srednje velikimi podjetji. Zavezanost k trajnosti presega izdelke in prežema celoten poslovni model podjetja.

Nagrada SME EnterPRIZE je strateška pobuda Skupine Generali, s katero želijo nagraditi in dvigniti prepoznavnost najboljših trajnostnih praks, ki jih izvajajo mala in srednje velika podjetja. Mednarodna strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki Generalija, akademiki in gospodarstveniki, je ocenjevala več kot 7.000 malih in srednje velikih evropskih podjetij glede na njihove družbene in okoljske zaveze, vključno z izvajanjem opaznih trajnostnih pobud v njihovih poslovnih dejavnostih. Nagrajenci SME EnterPRIZE so lahko vzor za druge podjetnike in pomembni ambasadorji trajnosti. Izbranih 10 junakov trajnosti prihaja iz desetih evropskih držav: Avstrije, Hrvaške, Češke, Francije, Nemčije, Madžarske, Italije, Portugalske, Slovenije in Španije. 

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

TOPDOM z novo poslovalnico tudi v Brežicah

Objavljeno

dne

Podjetje TOPDOM d.o.o. je odprlo svojo novo, že 36. poslovalnico v Sloveniji. Nova poslovalnica v Brežicah je odgovor na potrebe lokalnega okolja, saj so želeli v podjetju TOPDOM d.o.o. prebivalcem olajšati dostop do izdelkov za gradnjo, prenovo in obnovo doma, obenem pa obogatiti ponudbo na trgu. Na 1200 mpomembno vlogo igra tudi salon keramike, ki prinaša izjemno bogato in pestro ponudbo keramike in kopalniške opreme. Nova poslovalnica prinaša širok nabor izdelkov in storitev, obenem pa tako na področju Brežic kot tudi v širši okolici predstavlja zanesljivega partnerja za vse male in velike mojstre.

Z novo poslovalnico do uspešnega uresničevanja vizije podjetja

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico

V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na tem območju tovrstne ponudbe močno primanjkuje. Lokalnemu prebivalstvu so želeli omogočiti lažji dostop do izdelkov za gradnjo, prenovo doma.
V podjetju verjamejo, da jih bo ožja in širša okolica Brežic prepoznala kot zanesljivega partnerja na področju gradnje, urejanja hiše in okolice, nakupa kopalniške opreme in keramike, nakupa profesionalnih strojev in orodja ter vsega ostalega, kar potrebujejo obrtniki in domači mojstri.

Celovita ponudba širokega prodajnega programa in močna, strokovna ekipa

V novi poslovalnici Brežice bo na voljo celoten prodajni program podjetja, kar je odlična novica za kupce, ki bodo odslej vse, kar potrebujejo, dobili na enem samem mestu. Trgovina, ki so jo začeli graditi januarja 2023, obsega 1200 m2, kar 250 m2 pa je namenjenih salonu keramike, v katerem  je kupcem na voljo izredno bogata in pestra ponudba keramike ter kopalniške opreme. Dodatno  poslovalnica ponuja še 6000 m2 zunanjih površin, kjer je poskrbljeno tudi za dovolj parkirnih mest za obiskovalce.

Poleg obsežnega prodajnega programa je v novi poslovalnici na voljo tudi zanimiv nabor različnih storitev, kot so izposoja profesionalnih gradbenih strojev, izris kopalnic, dostava blaga in še več.

Za piko na i vas bo v poslovalnici Brežice pričakala močna, strokovno usposobljena ekipa sodelavcev, ki je od samega začetka sodelovala pri ustvarjanju nove poslovalnice. Strokovna ekipa se  lahko pohvali z bogatimi izkušnjami, saj se je urila tudi v ostalih poslovalnicah, kar pomeni, da tudi v novi poslovalnici v Brežicah lahko pričakujete dober nasvet in prijazen sprejem.

Z odprtjem svoje nove poslovalnice v Brežicah podjetje TOPDOM d.o.o. uspešno sledi svoji viziji: ostati največji in najboljši ponudnik izdelkov za gradnjo in ter s širjenjem kakovostnega in širokega prodajnega programa končnim kupcem in profesionalnim izvajalcem še naprej zagotavljati najboljše od temeljev do strehe.

V skladu z vizijo nameravajo v podjetju tudi v prihodnje skrbeti za potrebe lokalnega prebivalstva in odpirati nove poslovalnice na področjih, na katerih je to najbolj potrebno.

TOPDOM za male in velike mojstre

Skupina TOPDOM se ukvarja z veleprodajo in maloprodajo kakovostnih izdelkov za gradnjo, obnovo in dom. Širok prodajni program, razvejana prodajna mreža, strokovno osebje in dobro sodelovanje z izvajalci so razlog, da je skupina skozi leta postala eden vodilnih trgovcev na področju kritin, gradbenega materiala, fasadnih sistemov ter izolacijskega materiala. Ponudbo dopolnjujejo še suhomontažni sistemi, keramika in sanitarna oprema, kemični izdelki, barve, orodje in pribor, izdelki za dom in gospodinjstvo.

Nadaljuj z branjem

GRADNJA

Razgledni stolp Kristal v Rogaški Slatini bo s 106 metri najvišji stolp pri nas

Objavljeno

dne

Razgledni stolp Kristal v Rogaški Slatini, ki bo s 106 metri najvišji stolp in hkrati (za zdaj) najvišja stavba v Sloveniji, je na 80 odstotkih končne višine, vrednost naložbe znaša približno 4,2 milijona evrov.

Na slatinski občini so sporočili, da rok dokončanja gradnje trenutno še ni določen, saj pripravljajo novelacijo terminskega načrta. Rok bo tako precej odvisen od vremena, so še pojasnili na občini.

Spomnili so tudi, da je cilj občine pri projektu stolpa zgraditi celostno zgodbo, v katero bodo vključili tudi preostale atribute Rogaške Slatine – od zgodovine, kulinarike in tradicije do avtentične lokalne ponudbe. Vrednost naložbe znaša približno 4,2 milijona evrov.

Gradnja novega razglednega stolpa, ki se je začela aprila lani, bo po pričakovanjih občine pomembna tudi za sanacijo degradiranega območja nekdanjega mizarstva ob vznožju Tržaškega hriba in za ustvarjanje novih delovnih mest.

Prav tako naj bi novost prispevala k turistični revitalizaciji Tržaškega hriba, ki zajema 10 hektarjev. Na hribu načrtujejo ureditev gozdnih poti in izgradnjo novega lesenega paviljona na lokaciji starega, ki je tam stal že v 19. stoletju.

V pritličju stolpa bodo prodajali vstopnice in spominke, v prvem nadstropju pa bo kavarna. Stolp bo imel dvigalo zmogljivosti 22 ljudi, požarno stopnišče pa bo štelo 540 stopnic. Kot atrakcija je zasnovan sprehod po delu prosojnih tal stolpa. Na razgledni etaži bo na višini 100 metrov obiskovalcem na voljo tudi virtualni let s Pegazom, časovni prelet skozi zgodovino Rogaške Slatine.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA2 tedna nazaj

Čas za ekologijo in skrb za pitno vodo: liter odpadnega olja v naravi pusti zastrašujoče posledice

Tukaj je sezona, ko po številnih domovih že diši po sveže pečenih krofih. A pri tem potrebujemo precej olja. Pa...

OBLIKOVANJE3 tedni nazaj

Plavajoče okno Zero Sash by AJM nagrajeno s prestižno German Design Award Winner 2024

Podjetje AJM je prejelo prestižno mednarodno nagrado na področju oblikovanja – German Design Award 2024. Ta ugledna nagrada potrjuje prizadevanja...

KULTURA3 tedni nazaj

Otvoritev treh evropskih prestolnic kulture, tudi na daljnem severu

Potem, ko so odprli program Evropske prestolnice kulture v Bad Ischlu v Avstriji in Tartu v Estoniji, je odprtje potekalo...

Arhitektura3 tedni nazaj

Razstava Plečnik in Ljubljana: Kako si je naš največji arhitekt zamislil odprte prostore v Ljubljani?

Nova razstava v Plečnikovi hiši osvetljuje načela mojstrovega urejanja odprtega prostora v Ljubljani. Njegov pristop je bil tako do človeka...

Arhitektura3 tedni nazaj

Poslovil se je arhitekt Janez Lajovic

Janez Lajovic, rojen 1932 v Zagrebu, je študiral arhitekturo v Ljubljani in ZDA. Vodil je AB biro, prejel več nagrad,...

Arhitektura3 tedni nazaj

Na natečaju za ureditev obale med Izolo in Koprom najboljša rešitev biroja Landstudio 015

Na javnem arhitekturnem natečaju za ureditev območja nekdanje obalne ceste Koper–Izola je komisija kot strokovno najboljšo rešitev izbrala elaborat krajinsko-arhitekturnega...

GOSPODARSTVO3 tedni nazaj

Zavrnjeni obe ponudbi za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje

Direkcija RS za infrastrukturo je obe ponudbi za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje, ki bo obsegal gradnjo nadhoda in...

Arhitektura3 tedni nazaj

Svetloba je drum’n’bass arhitekture, svetloba je drama

Pogovori Daylight Talks na Svetovnem kongresu arhitektov UIA 2023 ponujajo edinstven pogled na sodobno oblikovanje. Daylight and Architecture je v...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Bodo Kitajci z nizkimi cenami strli evropsko solarno industrijo?

Gradnja sončnih elektrarn v Evropi je tudi lani podirala rekorde. Vsak dan so namestili dodatnih 306.000 solarnih panelov in tako...

GOSPODARSTVO4 tedni nazaj

Vlada je napovedala umik omejitev glede ogrevanja na lesno biomaso

Vlada bo predlagala umik določila v predlogu novega energetskega zakona, ki bi pri novogradnjah prepovedal vgradnjo peči na lesno biomaso...

POPULARNO