Connect with us

Interier

Barve v kopalnici: bela barva z mnogimi aspekti

Objavljeno

dne

Ste se kdaj vprašali, zakaj je bela barva v kopalnici tako popularna in ugotovili, da ta barva ne more vedno izgledati enako?

Vsakdo, ki je kdaj stal pred policami s paletami bele barve, ve, da ima bela mnogo odtenkov. Obstaja okoli 100 belih nians. Možnosti vključujejo staro belo, polarno belo, slonokoščeno belo barvo in mnoge druge – enkrat boste zagotovo naleteli tudi na opis »alpsko bela«.

ALPSKO BELA: KAKŠNA JE TO BARVA?

Alpsko bela je nekoliko toplejši odtenek bele, posebno oblikovan za kopalnice, zaradi česar je poznana tudi kot sanitarno bela. Leta 1987 jo je definirala evropska organizacija Strokovno združenje za industrijo sanitarne keramike (Fachverband für Sanitär-Keramische Industrie). Smatra se kot zelo nevtralna barva in je namenjena zagotavljanju občutka svežine in prostorni v kopalnici ter večji osvetlitvi. Barva prav tako predstavlja higieno in čistočo. Na splošno pri belih tonih velja, da dotik rumene doprinese občutek topline in udobnosti v prostor, medtem ko hladnejši modri in sivi odtenki ustvarjajo hladnejši izgled. Vseeno se je potrebno zavedati, da celo točno definiran odtenek bele barve lahko izgleda drugače z različnimi materiali, kot so plastika, steklo ali keramika. To je kot posledica fizike vizualne percepcije.

Bela barva ustvarja večji občutek prostora in daje kopalnici več svetlobe. Kopalniška keramika in bele plošče kopalniškega pohištva iz serije Geberit Xenopopolnoma sovpadajo in ustvarjajo prijeten prostor.

NEVTRALNE BARVE SO POPULAREN IZBOR ZA KOPALNICO

»Ni lahko dizajnirati kopalnice, v kateri so vsi predmeti v istem belem odtenku«, pravi Martin Rohrer iz Geberita, ki je strokovnjak za barve in materiale. Njegovo priporočilo? »Najboljše je, da svojo sanitarno keramiko kupite od enega proizvajalca in iz ene kopalniške serije – na ta način, na primer, se lahko izognete izbiri umivalnika in WC školjke v malo drugačnih odtenkih. V kopalnici se lahko igrate s kontrasti. Vendar bi svetoval osebam, ki si bolj želijo klasično belo barvo, da v kopalnici kombinirajo večbarvne dodatke, kot je kopalniški tekstil, da dodajo malo več barve ter ustvarijo skladno ravnotežje.

Več na www.geberit.si

Kombinacija alpsko bele aktivirne tipke za splakovanje Geberit Sigma50 in WC školjke Geberit ONE ustvarja posebno skladnost z detajli v krom barvi. 

Interier

Notranje oblikovanje: v ospredju vsi odtenki zelene

Objavljeno

dne

Ko pomislimo na notranje oblikovanje, pogosto pozabimo, da so del tega tudi senčila za okna. Nekoč so bila na voljo zgolj klasična v beli barvi in so služila namenu zaščite pred soncem, medtem ko nikoli niso imela estetske funkcije. Danes so veliko več kot le zaščita, so namreč stilski element, ki ga lahko kombiniramo z eklektičnim, modernim vintage ali minimalističnim stilom ter številnimi drugimi. Pogovarjali smo se z Urško Oman, intuitivno notranjo oblikovalko, ki nam je zaupala nekaj preprostih nasvetov.

Estetika in funkcionalnost z roko v roki

Za senčila vemo, da nam nudijo zaščito pred vremenskimi vplivi, zasebnost … Glede na potrebe lahko izbiramo med vrstami senčil, ki bodo dopolnjevala naš življenjski slog. Najprej je treba oceniti, kakšno senčilo sploh potrebujemo. Je potrebna zatemnitev ali ne? Si želimo več zasebnosti, zaščito pred mrčesom, nas mogoče obremenjuje pregrevanje prostora?

Izberemo lahko zunanja senčila, ki ščitijo pred direktnimi sončnimi žarki in vročino, ali notranja senčila, ki omilijo direktno sončno svetlobo in zagotavljajo občutek zasebnosti. Pri notranjih senčilih smo včasih še posebej zahtevni, saj si želimo, da poleg funkcionalnosti, ki jo ponujajo, poskrbijo tudi za estetske rešitve.

Danes s tem nimamo več težav. Barvo senčil lahko izberemo kar na lestvici svojih najljubših barv. Nismo več omejeni zgolj na nekaj barv in vzorcev, s katerimi se moramo zadovoljiti. Široka izbira odtenkov in vzorcev hkrati pomeni, da si lahko izberemo kombinacijo, ki je popolnoma unikatna in se do potankosti ujema z našim osebnim stilom.

Notranja in zunanja senčila imajo funkcionalno in estetsko vrednost.

Temne barve dajo prostoru drznost, svetle prinesejo občutek svežine

Videz senčil lahko izberemo glede na stil interjerja. Če imamo dom opremljen v minimalističnem stilu in menimo, da je manj več, bomo izbrali enobarvna senčila, ki dopolnjujejo zgodbo prostora. Ali bo to hladna nevtralna barva, ki se bo zlila s stenami? Lahko je kontrastni odtenek od barve sten ali pa odtenek, ki je podoben tistemu na našem najljubšem naslanjaču. Barvo izberemo glede na barvno paleto v prostoru in glede na občutek, ki ga želimo vnesti – izberemo lahko svetle ali temne barve. Temne barve bodo prostoru dodale drznost in ga poudarile, svetle pa bodo prinesle občutek svežine in zračnosti.

Stil japandi narekuje nevtralne barvne palete

Vedno bolj priljubljen stil japandi narekuje kombinacijo naravnih materialov in nevtralne barvne palete. Veliko je lesa, surovih sten, ratana, betona, kovinskih detajlov … Pri takem stilu bodo senčila v videzu lana več kot odlična izbira. Če izberemo odtenek, ki je najbolj podoben barvi naravnega lana, pa še toliko bolje. Razmišljamo o toplih bež odtenkih, svetlih barvah, ki delujejo pomirjujoče in v celoto povezujejo vse izbrane materiale v prostoru.

Eklektičen stil dopušča tudi vzorce

Pri eklektičnem stilu, ki je znan po nepričakovanih kombinacijah in deluje kot fuzija novega in starega, lahko izbiramo praktično vse, kar nam pade na misel. Da pa vseeno ne bo prostor deloval preveč kaotično, izberemo barve, ki se nekje v prostoru že ponovijo. Tukaj si lahko damo duška tudi z vzorci, ki v trenutku naredijo senčila veliko bolj zanimiva, v stanovanju pa lahko delujejo tudi kot umetniški element.

Kaj pa priljubljen moderen vintage stil?

Zadnje čase se vrača tudi vintage stil, ki se skupaj s sodobnimi elementi združuje v moderen vintage. Zanj so značilne omarice retro videza, vrata s štukaturami, topli toni lesa, moderne luči … Izredno zanimiv stil, ki nam daje svobodo, da v svoj dom vključimo kose pohištva, ki so res nekaj posebnega. Predvsem kuhinje so v tem stilu velikokrat obarvane v temno zeleno, globoko modro, sivo ali kremno belo. Tukaj si recimo lahko privoščimo enak barven odtenek senčil kot je kuhinja.

Trendi barve – 50 odtenkov zelene, pastelne in barva terakote

Po trendih sodeč je letos pravi čas tako za pastelne kot živahne barve. Največkrat se pojavljajo odtenki zelene – od olivno zelene do zelenomodre pa vse tja do barve pistacije. Zelena barva deluje sveže, pomirjujoče in blago. Povezuje nas z naravo in zunanjim okoljem. Temnejše olivno zeleno senčilo bo služilo kot čudovit prehod na pogled na vrtno zelenje in drevesa.

Letos so v ospredju tudi pastelne barve, torej pastelno vijoličasta, modra, rumena in oranžna. Primerne so predvsem za kakšne mladinske in otroške sobe. Lahko jih povežemo z barvo posteljnine, dodatkov in tako pričaramo moderen, barvit svet v drugače nevtralnem prostoru. Lahko jih izberemo tudi za dnevno sobo in kombiniramo k okrasnim blazinam na sedežni garnituri.

Barva terakote ter topli nevtrali bodo v prostor vnesli naravo in zemeljske tone, ki se bodo odlično dopolnjevali z lesenimi elementi. Hladni odtenki so še vedno priljubljeni, vendar je bolje, da izberemo hladne bež barve, ki delujejo nekoliko bolj prijetno od hladnih sivih z modrim podtonom. Ampak bolj kot sama barva senčila je pomembno počutje, ki vam ga pričara vaš dom. Izberite tone, temperaturo in količino svetlobe, ki vam najbolj ustreza in vas navdaja z notranjim mirom. Naj bo vaš dom vaše varno zavetje.

Nadaljuj z branjem

Interier

Načrtovanje in oprema kopalnic

Objavljeno

dne

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je z izvedbo strokovnega izobraževanja s temo načrtovanja in opreme kopalnic pred kratkim zaključilo serijo predavanj na temo kakovosti notranjih prostorov. Prek spleta je zanimive vsebine spremljalo več kot 170 udeležencev iz vrst projektantov, arhitektov, upravnikov večstanovanjskih stavb, profesionalnih izvajalcev ter drugih strokovnjakov, ki so povezani z načrtovanjem in izvedbo kopalniških prostorov.

Predavanja so prispevali mag. Eva Prelovšek Niemelä z raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, doc. Mojca Perše s Fakultete za dizajn, Matjaž Valenčič, dipl. inž. stroj., neodvisni energetski strokovnjak, Andreja Albreht, u.d.i.k.a. in Katja Gavran, m.i.a. iz Zavoda Dostop, Tina Semolič, mag. inž. arh. iz podjetja Ropot, dr. Iztok Kamenski, Eva Štangar in mag. Simona Sojar iz družbe JUB, mag. Iva Verbnik iz GBC Slovenija, Staša Krušič iz podjetja Talne obloge Prinčič ter Rebeka Blagus, Čistilni servis čista 10-ka.

”V GBC Slovenija smo se tokrat osredotočili na kopalnice, zanimiva predavanja pa so obsegala vse vidike – od projektiranja in arhitekture kopalnic, njihovega umeščanja v objekte, načrtovanja inštalacij, uporabe trajnostnih materialov in zaključnih slojev za tla in stene, do načrtovanja in izbire kopalniške opreme in pohištva,” je ob zaključku izobraževanja poudaril predsednik združenja dr. Iztok Kamenski. ”Dotaknili smo se tudi zakonodaje, ki vse bolj upošteva zahteve po dostopnosti in prilagoditvi prostorov za funkcionalno ovirane osebe, hkrati pa so v ospredju tudi zahteve po spremembi gradnje objektov na način, da bodo ti čez dve ali tri desetletja z manjšimi posegi prilagojeni tudi starejšim uporabnikom. Med predavatelje smo povabili tudi snovalce kopalnic v največji leseni stavbi v Sloveniji, ki so jo v Izoli dokončali novembra lani. Način projektiranja in izvedbe kopalnic je njihovim raziskovalcem predstavljal poseben izziv, in čeprav je lesena konstrukcija za mokre prostore potencialno problematična, so vse težave uspešno rešili. Prav tako pomembno za načrtovalce kot za uporabnike je čiščenje in vzdrževanje kopalnic. Dejstvo je, da so kopalnice kot prostor v razvoju že stoletja, zdaj pa se jim s poudarkom na kakovosti bivanja prav v zadnjih letih poveča vse več pozornosti. Izobraževanje smo sklenili z zanimivimi zgodovinskimi utrinki, kako so se postopoma razvijale iz naravnih kopališč, ki so jih naši predniki koristno uporabljali že pred pet tisoč leti, vključno z razvojem sanitarij in opreme. Verjamemo, da bodo te vsebine, ki so s povzetki predavanj na voljo tudi na naši spletni strani, koristile vsem, ki nas niso uspeli neposredno spremljati.”

Foto: arhiv GBC

Kopalnice so v naših domovih najbolj intimen prostor, ki nam nudi sprostitev ter želeno udobje pri opravljanju vsakodnevnih življenjskih in higienskih potreb. Cilj načrtovalcev je zasnovati  funkcionalen ter estetsko opremljen prostor, pri tem pa kar najbolj racionalno izkoristiti potencial prostora. Smernice za oblikovanje kopalnic določajo obstoječi predpisi in standardi, pri čemer morajo snovalci  poskrbeti tudi za zagotavljanje dostopnosti in prilagoditev prostorov vsem funkcionalno oviranim osebam, od gibalno oviranih, slepih in slabovidnih do gluhih in naglušnih.  

Pri umeščanju kopalnic v raznolike objekte javne rabe, večstanovanjske in samostojne stanovanjske objekte, se snovalci srečujejo s številnimi izzivi. Ključno vlogo imata pri tem lega in velikost kopalnice, upoštevati pa je treba še dimenzije posameznih elementov, odmike, višine, zdrsnost materialov in pa njihov oprijem. Pri načrtovanju sanitarne opreme je treba pozornost posvetiti tudi varčevanju z vodo in energijo.

Kopalnice so običajno umeščene na severno ali vzhodno stran ter v notranjost objektov. V stanovanjskih objektih imajo naravno osvetljene kopalnice z okni prednost pred tistimi, ki dnevne svetlobe in naravnega prezračevanja nimajo. Načrtovalci morajo posebnopozornost posvetiti še strojnim in elektro inštalacijam ter izbiri materialov za tlak in stene, elementom sanitarne opreme in kopalniškega pohištva. Predvideti morajo še sistem ogrevanja ter načrtovati ustrezno prezračevanje in odvod vlage, da bi preprečili morebitni pojav plesni. Pomembno je pravočasno razmišljati tudi o tem, kako bomo kopalnico kasneje čistili in vzdrževali, kar velja tako za izvedbo sten in tal kot za sanitarno opremo. To v domačih kopalnicah sestavljajo straniščna školjka, umivalnik, kopalna kad, tuš, bide in pisoar, med kopalniške instalacije pa sodijo vodovod in sistem kanalizacije, sistemi za prezračevanje in ogrevanje ter sistemi za uporabo sive vode.

Instalacije v sodobnih kopalnicah naj bodo usklajene z opremo

Načrtovanje instalacij mora potekati usklajeno s projektiranjem arhitekture in notranje opreme kopalnic. Nekateri sanitarni elementi in sistemi zahtevajo netipske rešitve, ki jih je treba podrobno opredeliti že v fazi načrtovanja. Pri načrtovanju vodovodnih inštalacij je za potrebe rabe tople vode mogoče koristiti sprejemnike sončne energije ter alternativne sisteme z uporabo obnovljivih virov energije, kot so toplotne črpalke. Električne bojlerje, ki so praviloma prepovedani, se lahko nadomešča z malolitrskimi toplotnimi črpalkami.Pri hišni kanalizaciji je pomembna  lokacija fekalnih vertikal izven bližine bivalnih prostorov, da ne prihaja do prenosa zvoka na konstrukcijo, ter uporaba ustreznih cevi, ki utišajo zvok ter moteč hrup. Priporočljivo je načrtovati tudi inštalacijske sisteme za izkoristek sive vode, s katerim se v objektu zmanjša poraba pitne vode za polovico, za prav toliko pa tudi obremenitev kanalizacije in čistilne naprave.

Pravilna izvedba tlakov ter talnih in stenskih površin

Pri arhitekturnih detajlih v kopalnici je ključna sestava tlakov. Hidroizolacija mora preprečevati vdor vode v konstrukcijo, še posebej pri vgradnji talnih sifonov ali kanalet, pa tudi pri stenskih armaturah. V nasprotnem primeru voda pronica skozi fuge ob robu ploščic skozi estrih v toplotno izolacijo, ki je hkrati tudi zvočna izolacija, od tu pa se širi še v druge prostore, zaradi česar je stavba posledično vlažna. Žal je pri več kot polovici sanitarij v Sloveniji hidroizolacija izvedena napačno, saj se jih večina, vključno z inštalacijami, še vedno odvija v samogradnji. Prav zato je uporabnike in izvajalce treba ozaveščati, da bodo upoštevali načela stroke.

Ker je kopalnica prostor, v katerem je kljub ustreznemu prezračevanju vlažnost zraka visoka, je treba med trajnostnimi materiali za tlake in stene izbirati take, ki so odporni na vlago in niso zdrsni. Klasične keramične obloge zdaj že učinkovito nadomeščajo drugi vodotesni materiali, ki jih poleg estetskega videza odlikuje tudi vrhunska mehanska odpornost na drgnjenje in čiščenje. Za zaključne sloje je treba izbrati tudi primerne barve, ki preprečujejo nastanek plesni ter obdelanim površinam zagotavljajo ustrezno mehansko odpornost, za strope in ostale površine pa premaze s čim večjo paroprepustnostjo. Talne obloge v kopalnicah morajo biti tudi tople in udobne, hkrati pa higienske, trpežne in enostavne za nego. Vse več uporabnikov navdušujejo vinil, PVC obloge, linolej, naravni kamen in les, med gladkimi in enovitimi tlaki, kjer ni prekinitev ali fug, pa prednjačijo teraco, epoksi, dekorativen beton ter na trgu najnovejši vodoodporen sistem za tla in stene HYROSOL Decor, ki oblikovalcem prostorov daje neslutene kreativne možnosti pri načrtovanju unikatnih in barvitih ambientov.

Sanitarni elementi naj bodo sodobni, varčni in preizkušeni

Sanitarni elementi naj bodo primerno oblikovani, trpežni, varni, estetski ter enostavni za vzdrževanje. Priporoča se uporaba visečih stenskih elementov, saj omogočajo enostavno vzdrževanje čistoče prostora. WC-školjka naj bo brez roba, da jo bo mogoče lažje čistiti, pokrov naj omogoča tiho zapiranje, za izplakovanje pa priporočajo podometni in dvokoličinski WC-kotliček, ki je varčen z vodo (6/3 l). Pri umivalnikihje treba paziti na ustrezno višino vgradnje ter izbiro primernih sanitarnih armatur, kar velja tudi za pršno kad brez ovirin/ali kopalno kad. Prostor za tuširanje naj bo zasnovan brez arhitekturnih ovir z ustreznimi sistemi za odtok vode – talnimi ali stenskimi kanaletami. Tu je še pestra paleta kopalniških dodatkov ter kopalniškega pohištva, ki naj bo zaradi vlage in prisotnosti vode dvignjeno od tal, ogledala, ki dajejo prostoru piko na i, pa morajo biti tudi primerno osvetljena. Če je le mogoče, naj imajo kopalnice naravno svetlobo, prav tako tudi ambientalno in dekorativno. V mansardah je treba zaradi poševnin zagotoviti funkcionalno razporeditev elementov kopalniške opreme in pohištva, pri umestitvi pa paziti na stojno površino in dostopnost do omaric.

In v katero smer se razvijajo kopalnice?
Sodobni kopalniški prostori so oblikovani s sanitarnimi elementi v preprostih in minimalističnih linijah, trende pri stenskih in talnih površinah pa ustvarjajo nepričakovane barvne kombinacije ter kontrastni in 3D vzorci. Prevladujoče so tudi modne ravne površine brez prekinitev. Priporočljivo je izbrati dobrega strokovnjaka za načrtovanje kopalnic ter seveda tudi kakovostnega izvajalca, ki bo lahko uresničil načrte snovalca in zlasti investitorja, uporabnika prostora.  

Povzetki predavanj so na voljo na www.gbc-slovenia.si

Nadaljuj z branjem

Dizajn

KOPALNICA, KI PREBUDI VSE ČUTE

Objavljeno

dne

Kopalnica že dolgo nima več tiste stare podobe vlažnega bivalnega prostora, ki se uporablja zgolj za potrebe osebne higiene. Še v najmanjših kopalnicah poskušajo ljudje ustvariti ozračje, ki odseva njihovo osebnost.

Dandanes je v kopalnicah želja doseči naravno okolje in atmosfero, ki prebudi vse čute. Slednje pa je mogoče s kombiniranjem tipične kopalniške opreme, kot so WC školjka, umivalnik, tuš z različnimi materiali na površinah, stenah in tleh ter dodatki.

USTVARJANJE UČINKOV Z MATERIALI

Keramika, les, naravni kamen, ploščice, steklo, tapete, kovine so samo nekateri izmed številnih materialov, ki se najdejo v današnjih modernih kopalnicah. In vsi oblikovalci kopalnic se strinjajo, da to ni slabo. Če je kaj popolnoma jasno, je to, da mešanje materialov zlahka ustvari udoben ambient in prostor sprostitve, ki ima osebno noto.

OGROMNA SVOBODA OPREMLJANJA V KOPALNICI

»Ne obstaja samo en in edini pravilen stil za kopalnice«, pravi oblikovalka Tilla Goldberg, ki uresničuje kopalniške sanje v zasebnem in javnem sektorju. »Vsaka stranka ima svoj okus in osebne preference glede oblik, barv in materialov. Meni osebno je pomembno, da ustvarim harmonijo in občutek udobja v kopalnici. Za to je potrebna uresničitev zasnove, ki vključuje tako barve kot materiale.

PRAVA REŠITEV ZA VSAKO POTREBO

Takemu pogledu na opremljanje prikimava tudi Christoph Behling, strateški vodja oblikovanja pri Geberitu. »Mi strankam ne postavljamo nobenih pravil, temveč poskrbimo, da je vedno na voljo nekaj za vsak okus, prostor in proračun. Oblikovna raznolikost je v našem portfelju kopalniških serij zelo pomembna.«

Mimogrede, dizajn opreme tu pravzaprav igra nekoliko podrejeno vlogo. Vseeno je, ali se izberejo jasnejše, ravne linije pri keramiki ali mehkejše, okrogle oblike. Največjo razliko v izgledu ustvarijo materiali, teksture in barve v notranjem oblikovanju, kjer uporabljeni dodatki poskrbijo za popoln končni videz.

MEŠANJE MATERIALOV JE NAPOVEDAN TREND

»Po mojem mnenju se trend trenutno giblje v smeri mat materialov. To pomeni, da so materiali manj odbojni, zaradi česar delujejo manj hladno. To so na primer ščetkane kovine pri armaturah in aktivirnih tipkah. Trenutno so moderni topli in zadržani toni. Kopalnice, kakršne so bile pred dvajsetimi leti s sijočimi belimi ploščicami in bleščečimi armaturami, so mimo«, pojasnjuje Christoph Behling.

»Transparentni in prosojni materiali – torej, materiali, ki prepuščajo svetlobo, ter naravni materiali, kot so pravi les in kamen, so trenutno tudi zelo »in«. Zelo moderna beseda pri kopalnicah je trenutno »biofilija«. Če imate dovolj prostora, dodajte v kopalnico prave rastline. Pri malih kopalnicah pa so cvetlične tapete odlična rešitev, da dodate kanček narave v kopalnico«, pravi oblikovalka Tilla Goldberg.

www.geberit.si         

Nadaljuj z branjem
Arhitektura10 ur nazaj

Varšava: obnova Saške palače in bližnjih zgradb vredna 560 milijonov in naj bi bila zaključena do leta 2030

O obnovi Saške palače, porušene leta 1944, se govori na Poljskem že 50 let. Pretekli načrti obnove so propadli, leta...

ZELENA ENERGIJA1 dan nazaj

Ali lahko drone in umetno inteligenco uporabljamo pri vetrni energiji?

Droni v kombinaciji z umetno inteligenco postajajo odlična rešitev za zračno pregledovanje vetrnih elektrarn, kar je sploh za vetrnice na...

Arhitektura2 dneva nazaj

Prenova Plečnikovega avditorija v Tivoliju zaključena

Z obnovitvijo Plečnikovega avditorija je Ljubljana dobila nov prostor za kulturne prireditve, cilj pa je ustvariti javno dostopen program, katerega...

KULTURA4 dnevi nazaj

Na 75. knjižnem sejmu v Frankfurtu izpostavljene tudi stvaritve slovenskih ilustratorjev in ilustratork

Kot del programa Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu bodo na 80 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru...

DOGODKI4 dnevi nazaj

V Novi Gorici se ponovno začenja mednarodni festival R.o.R.

Mednarodni festival R.o.R., ki ga že peto leto pripravlja Zavod za sodobno umetnost BridA. Na njem se bo predstavilo 33...

EKOLOGIJA1 teden nazaj

Trajnostna eleganca v svoji kuhinji!

V sodobnem svetu, kjer trajnost postaja nujna in potrebna ter se odgovornost do okolja prebuja bolj kot kadar koli prej,...

Slovenija1 teden nazaj

Novogoriški župan želi razrešiti direktorja EPK GO! 2025

Novogoriški župan Samo Turel je napovedal, da se začenja postopek za razrešitev direktorja Javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica...

DEDIŠČINA1 teden nazaj

130 let Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Ptujski muzej praznuje 130-letnico delovanja. V jubilejnem letu imajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož več razlogov za slavje. Številčen...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Mini sončne elektrarne – Novi korak v energetski prihodnosti s Termotehniko in Sonnenkraft

Nov prispevek Termotehnike in Sonnenkrafta v obliki mini sončnih elektrarn napoveduje pozitiven premik v energetski prihodnosti. S pravilnikom, usklajenim s...

DOGODKI2 tedna nazaj

Nova najboljša splošna knjižnica stoji v Barceloni, med elito tudi Valvasorjeva v Krškem

Za najboljšo splošno knjižnico v svetovnem merilu je bila izbrana knjižnica Gabriela Garcie Marqueza iz Barcelone. V prestižno finalno četverico...

POPULARNO