Connect with us

Gradbeništvo

Gradnja prvega pokritega olimpijskega bazena v Ljubljani je v polnem zamahu

Objavljeno

dne

Ljubljana bo končno dobila pokrit olimpijski bazen. Gradnja novega Športnega centra Ilirija s spremljajočo infrastrukturo bo predvidoma končana do oktobra prihodnje leto. Preverili smo stanje na gradbišču.

Težko pričakovan plavalni center so ljubljanske oblasti ob odličnih uspehih plavalcev Ilirije, med katerimi so najbolj izstopali svetovni rekorder Peter Mankoč ter olimpijca Jernej Godec in Anže Tavčar, obljubljali že pred dvema desetletjema in pol.

Takratna županja Vika Potočnik je temeljni kamen za nov bazen položila že leta 1999, stalni dogovori glede projekta pa so se nadaljevali v naslednjih letih. Projekt je znova začel dobivati podobo leta 2008 in bo po dodatnih 15 letih končno tudi izpeljan.

Na mestu popolnoma dotrajanega Kopališča Ilirija, ki je bilo zgrajeno leta 1929, bo zrasel Športni center Ilirija. S tem bo slovenska prestolnica dobila tudi svoj prvi pokriti olimpijski bazen. Foto: Ana Kovač

Ljubljanska kopališča so v poletnih mesecih aktualna še danes. Eno takšnih je tudi Ilirija, ki je leta 1929, ko so jo odprli, veljala za eno najmodernejših v Evropi.


Poleg dveh bazenov še muzej in več dvoran

Zdaj se končno uresničuje zamisel o gradnji Športnega centra Ilirija. Tam bodo poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena z vsemi spremljajočimi prostori tudi Muzej Stanka Bloudka, večja dvorana za rekreacijo, odbojko in košarko, manjša dvorana za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorana za borilne športe.

S tem bo objekt še naprej namenjen plavanju in preostalim aktivnostim, ki so se odvijala na zdaj že nekdanjem kopališču. Objekt pa bo imel tudi veliko podzemno garažo.

Ostal bo tudi del legendarnega Kopališča Ilirija iz leta 1929, saj bo novozgrajeni objekt ohranil pročelje sedanje stavbe, z oživitvijo Lattermanovega drevoreda pa bo dobil novo povezavo s parkom Tivoli. Staro Kopališče Ilirija je bilo namreč ob odprtju eno najmodernejših v Evropi. Zadnja celotna sanacija je bila opravljena leta 1974, zadnja večja prenova pa je na do takrat že popolnoma dotrajanem objektu potekala leta 2016.

Kot pišejo na Molu, projekt predstavlja tudi enega prvih javnih objektov v Sloveniji, ki ustreza kriterijem skoraj samozadostnih stavb. Osnovni princip je zasnovan na geotermalni energiji, ki bo omogočala ogrevanje in hlajenje stavbe, obenem pa sledi modernim trendom, saj gre za obnovljive vire energije.

Tako naj bi bilo videti pročelje novega Športnega centra Ilirija

Foto: MOL // Atelje Lorenz Peter

Arhitektura

MARIBOR: Dravsko nabrežje bo prihodnje leto povsem osveženo

Objavljeno

dne

Mestna občina Maribor je pred kratkim podpisala pogodbo z izvajalcem del za obnovo Lenta med Studenško brvjo in Vodnim stolpom.

“Kmalu se bodo tako pričela dela na levem nabrežju med Vodnim stolpom in Studenško brvjo. Lent naj bi z novo ureditvijo, povezavami in dejavnostmi ob vodi bo nabrežje reke ponovno postal eno osrednjih zbirališč meščanov ter prizorišč urbanega dogajanja”, pravijo na občini.

Pred Hišo Stare trte bo osrednji prireditveni prostor

V projektu Ureditev nabrežja reke Drave – Lent namerava Mestna občina Maribor urediti javne površine. Na območju med Vodnim stolpom in Studenško brvjo bo mariborska občina v celoti na novo uredila cestišče, tlakovane površine, površine pred gostinskimi vrtovi, uredili bodo tudi sprehajalna pot med tržnico in Studenško brvjo ter dodali zelene površine in zasadili drevesa.

Vir: Mestna občina Maribor

Investicija obsega preureditev levega nabrežja reke Drave v območju med Studenško brvjo in Vodnim stolpom v dolžini več kot 1 km ter skupni površini okoli 24.000 m2.

V osrednjem delu Lenta bo urejena brežina reke Drave s stopnicami, ki se bodo spuščale k vodi, osrednji trg pred Hišo Stare trte pa bo urejen kot osrednji prireditveni prostor,” pojasnjujejo na mariborski občini. Poleg tega pa lahko ob Dravi pričakujemo tudi veliko drugih novosti. Poleg Židovskega trga bo tako otroško igrišče, v zalivu ob Sodnem stolpu pa mobilni oder na vodi. Na pomolu, ostanku nekdanjih Benetk, je načrtovan nadstrešek, pod katero bo daljša klop. Dreves na Lentu bo več, umaknili pa bodo tudi parkirna mesta. Investicija je po poročanju časnika Večer vredna 8,9 milijona evrov, občina pa bo zanjo dobila 2,4 milijona evrov evropskega denarja. Sredstva, s katerimi bo mariborska občina uredila dravsko nabrežje, bo tako prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Vir: Mestna občina Maribor

Pogodba z izvajalcem že podpisana

Z izvedbo obnove nabrežja reke Drave želimo povečati kakovost ključnih odprtih javnih prostorov na degradiranem območju, ki je hkrati območje večplastne kulturne dediščine starega mestnega jedra. Nabrežja reke Drave v območju mestnega središča so v tem vidiku še posebno pomembna, saj prostor reke in njenih obrežij predstavlja izjemne potenciale ter velik izziv za mesto in njegove prebivalce,” sporočajo z Mestne občine Maribor.

Mariborski župan Saša Arsenovič in direktor Cestnega podjetja Ptuj Boris Medved sta že podpisala pogodbo o izvedbi del, s katerimi bo Lent postal javni prostor, razbremenjen prometa, namenjen pešcem in kolesarjem ter s poudarkom na druženju. Glede na to, da je Nigrad spada pod okrilje Javnega holdinga Maribor, nas je zanimalo, zakaj del v celoti ne bo izvajalo prav mariborsko podjetje, temveč ptujski izvajalec. “Cestno podjetje Ptuj je kot glavni izvajalec na portalu javnih naročil oddal ponudbo s podizvajalci. Eden izmed nominiranih podizvajalcev je podjetje Nigrad d.o.o.. Podizvajalec je izbran s strani izbranega izvajalca del in ne Mestne občine Maribor,” so pojasnili na mariborski občini.

Operativna dela se še niso začela, a se bodo kmalu, po opravljenih vseh potrebnih postopkih. Rok za dokončanje del po pogodbi je 31. 5. 2023.

Vrednost pogodbe za GOI dela je 7,7 milijona evrov. Mestna občina Maribor pa je za ureditev nabrežja uspešno kandidirala za evropska sredstva in prejela sklep o sofinanciranju 2,4 milijona evrov (Celostne teritorialne naložbe).

V času izvedbe del bo promet na Lentu potekal enosmerno, po zaključku del pa bo po napovedih občine ponovno dvosmeren.

Vir: Mestna občina Maribor

Uredili bodo tudi preostali del levega nabrežja

Nova prostorska ureditev je predvidena tudi pri urejanju preostalega levega nabrežja Drave do Železniškega mosta. Idejni natečaj za ureditev območja se je že pričel, naročnik natečaja za izbiro strokovno najustreznejše rešitve prostorske preverbe je družba KD Group, ki je lastnik zabaviščnega centra Maribox in zemljišč okoli njega. S tem želijo urediti območje ob Dravi, ki je v zadnjih letih le neurejeno sprehajališče. Prepričani so, da je območje med Ulico Kneza Koclja in Dravo po svoji strukturi izjemnega oblikovnega pomena za mesto.

Natečajno nalogo je pripravil predsednik Društva arhitektov Maribor Andrej Šmid, predsednik natečajne ocenjevalne komisije pa je Matija Gantarnamestnik predsednika upravnega odbora KD Group. V ocenjevalni komisiji je tudi podžupan mariborske občine Gregor Reichenberg.

Natečaj bo zaključen 29. junija, strokovna komisija pa bo objavila odločitev o izidu natečaja 8. julija, so sporočili iz Mariboxa.

Po besedah direktorja Mariboxa Stipeta Jerića bodo med arhitekturnimi rešitvami izbrali tisto, ki bo mestu v ponos, naročniku pa bo prinesla največjo dodano vrednost. “Verjamemo, da bo to območje postalo novo poslovno in stanovanjsko stičišče, ki ne bo namenjeno samo Mariborčanom, temveč tudi drugim obiskovalcem iz Slovenije in tujine,” je dejal po navedbah STA.

Kdaj bi se lahko začela izvedba del, ki med drugim predvidevajo tudi izgradnjo novih stavb, zaenkrat ni znano.

V preteklosti že ideje o ziplinu in wakeparku

Ideja, da bi neurejeno obrežje pod Mariboxom že uredili, pa niso novost. V preteklosti je tako KD Group že načrtoval temeljito prenovo s številnimi gradbenimi projekti. Ta naj bi zajemala celotno območje med Titovim in dvoetažnim mostom, največ pa naj bi bilo storjenega prav ob Mariboxu. Finančna družba KD Group je za omenjeno območje načrtovala celostno ureditev nabrežja ter izgradnjo več stanovanjskih objektov.

Vir: Maribox

Na ta prostor so želeli umestiti nove površine za kolesarje in pešce, gostinske lokale, rekreacijske površine, mesto za urbane športe (odbojka, rolkanje, kotalkanje, čolnarjenje),po njihovih načrtih pa bi se prostor našel tudi za veliki oder za namen festivala Lent.

V načrtih je bilo tudi sodelovanje z lastniki sosednjih zemljišč, ki sta Stojan Auer in Mestna občina Maribor, v načrtih pa so predvidevali otroško igrišče s sedmimi igrali, motorik park z ravninskimi in plezalnimi napravami, ki bo obsegal 14 postaj, pumptrack pod mostom v dolžini približno 65 metrov, zipline preko Drave ter celo wakepark. Na prenovljenem nabrežju bi tako prostore dobili tudi različni klubi, kot so ribiški, veslaški, SUP, surf in wakepark klub.

Vir: Maribox

Pri pripravi projekta je investitor KD Group sodeloval tudi z Mestno občino Maribor, ko je ta pred leti pripravljala občinski podroben podroben prostorski načrt za območje Mariboxa in levega nabrežja Drave, a do realizacije idej vse do danes ni prišlo.

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Nova alternativa hotelom pri nas – NEU Residences

Objavljeno

dne

Pred dnevi je bila otvoritev nastanitvenega obrata NEU Residences, ki kot prvi pri nas ponuja stanovanja s hotelskimi storitvami, namenjena turistom in poslovnim uporabnikom. Koncept stanovanj s storitvami je pri nas nov, in se v taki obliki pojavlja prvič.

Objekt se nahaja na Kolodvorski ulici 6a v Ljubljani. Sestavlja ga 55 stanovanj, s katerimi upravlja in jih oddaja podjetje Neuhaus upravljanje, d.o.o. Gre za sodoben objekt, opremljen z vrhunsko opremo priznanih italijanskih podjetij. V objektu je več tipov stanovanj, ki ponujajo različne stopnje udobja.

Neuhaus je v sodelovanju z arhitekti in podjetjem Decor & Design za vse tipe stanovanj zasnoval sodoben interier, ki dopolnjuje programsko zasnovo objekta. Izbrana notranja oprema priznanih italijanskih blagovnih znamk bo na voljo za doplačilo, po posebnih pogojih le za kupce stanovanj v NEU Residences.

Na voljo je souporaba fitnesa v pritličju in bazena v 11. nadstropju. Poleg tega pa tudi uporaba storitev recepcije in nekaterih dodatnih storitev po naročilu. Poleg tega je na voljo še nekaj standardnih hotelskih storitev, kot so čiščenje, prevoz z ali na letališče, najem otroške postelje, parkirnega mesta ali shrambe.

Vsi gostje imajo na voljo najema profesionalnega chefa, ki jim lahko v njihovem stanovanju za zaključeno družbo skuha in predstavi jedi. Ta chef skrbi tudi za pogostitve na vseh naših dogodkih. Gre za Klemna Skubica, ki se je pred kratkim mudil tudi po studijih RTV.

Direktor in soinvestitor Peter Cesar je ob otvoritvi izrazil navdušenje, da je projekt končan, kar pa da pomeni nov začetek z vidika vodenja objekta in skrbi za goste in solastnike objekta. Poudaril je, da je NEU Residences pomemben mejnik za podjetje, saj je to prvi objekt, ki bo deloval kot nastanitveni obrat, pri čemer se bo tudi sam podal v hotelirske vode, njegov poslovni partner, Iztok Lampič, pa bo naprej razvijal projekte, med drugim tudi gradnjo 66 stanovanj v Kranju, ki je v začetni fazi.

NEU je hibrid med stanovanji in hotelom, stičišče poslovnega in turističnega ter prostor za sobivanje lokalne skupnosti in turistov. V objektu je sejna soba za poslovne sestanke in manjša srečanja, prostor za skupno delo, NEUBAR kavarna, ki nudi craft koktejle, specialty kavo in domače napitke.

Stanovanja se ponašajo z vrhunskimi materiali in precizno izvedbo. Za večje udobje, varnost in varčevanje z energijo skrbijo pametne inštalacije, s katerimi se lahko nadzoruje in upravlja stanovanje.

Penthouse – NEU koncept srečanj

Celotno 7. nadstropje je stanovanje penthouse, ki je primerno za privatni najem in za najem za dogodke, srečanja, večerje ipd. Odlikuje ga 150 m2 bivalne površine in 300 m2 terase s parkovno ureditvijo. Ker je stanovanje hibrid, osnovan za javno kot za zasebno rabo, je v njem profesionalna kuhinja in velika jedilna miza. Poleg tega pa je na terasi tudi veliko površine za druženje in sproščanje.

Pameten objekt

NEU je v celoti zasnovan kot pameten objekt, kar pomeni, da gostje prijavo in odjavo lahko opravijo kar sami, preko spletne aplikacije. Dostopi do objekta in stanovanj so možni s PIN ali QR kodo, ki jo gost po opravljeni prijavi prejme po e-pošti.

Trajnosten objekt

V NEU Residences stremijo k trajnostnem delovanju. Posledično so se odločili, da pridobimo certifikat Zeleni ključ, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Trenutno so v zaključni fazi pridobivanja certifikata.

NEU Residences je hibrid med stanovanjskim in hotelskim objektom in bo kot prvi pri nas nudil stanovanja s storitvami. Stanovalcem in gostom bodo na voljo različne storitve iz naše ponudbe, ki bodo pomagale kar najbolje izkoristiti potencial vrhunske lokacije v centru Ljubljane.

Podatki o projektu:

  • Ime projekta: NEU Residences
  • Lokacija: Ljubljana; križišče Kolodvorske in Čufarjeve ulice
  • Bruto etažna površina: 6043,60 m2
  • Etažnost: 2K+P+10
  • Gradnja: 2020–2021
  • Investitor: Neuhaus nepremičnine d.o.o.
  • Projektanti: Arhitektura2211, Kosi in partnerji, d.o.o., AB Vintari
  • Izvajalec: CGP d.d.
  • Oblikovanje: CHERTODESIGN
Inovativna arhitekturna in programska zasnova, impresivna notranjost ter izjemna lokacija.
Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Priznani arhitekt Norman Foster bo pomagal pri rekonstrukciji ukrajinskega Harkova

Objavljeno

dne

Priznani britanski arhitekt Norman Foster bo sodeloval pri načrtovanju obnove uničenja, ki ga je za sabo pustila invazija v Harkovu. Načrti za obnovo, ki so začeli nastajati prejšnji mesec, bodo morda tudi matrica za obnovo drugih ukrajinskih mest.

Združeni narodi zbirajo delovno ekipo, ki bo projekt koordinirala, v panel strokovnjakov so vključeni tudi z univerz Harvard in Oxford ter predstavniki Fundacije Normana Fosterja.

Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, ki je bilo uničeno v ruskih bombnih napadih, bo “na čelu kampanje prenove”, sta v skupni videoprezentaciji napovedala župan Igor Terekov in Norman Foster. “To je izjemna priložnost, da združimo najboljše, najbolj priljubljene plati mesta z mestom prihodnosti, ki mi ga je zelo slikovito opisal župan,” je komentiral Foster. Med njegove najslavnejše stavbe spadata slavna “Kumarica” v Londonu in modernistični sedež banke HSBC v Hongkongu.

Harkov, ki leži samo 40 kilometrov od ukrajinske meje z Rusijo, je bil v bombardiranjih močno poškodovan. Foto: Kharkiv news

“Lotil se bom zbiranja največjih umov z najboljšimi urbanističnimi, arhitekturnimi, oblikovalskimi in inženirskimi sposobnostmi, da bomo začeli preporod,” še napoveduje Foster, ki je na čelu največjega britanskega arhitekturnega biroja, Foster + Partners. “V duhu združevanja globalne ozaveščenosti in lokalnega aktivizma bi rad najboljše ukrajinske talente povezal s svetovnimi izkušnjami in nasveti.”

Terekov napoveduje, da bo poudarek na gradnji unikatnih sosesk in visokoindustrijskih parkov, kar bo vtisnilo mestu nov pečat. Na novo bo treba zgraditi tudi infrastrukturo, administrativna poslopja, šole in vrtce. “Približno četrtina stavb v Harkovu je uničena, bombardiranja pa se še niso končala,” opozarja župan.

V ruski invaziji v Ukrajini je bilo ubitih več tisoč ljudi, 11 milijonov ljudi je zapustilo domove, mesta in vasi so bila zravnana s tlemi. Moskva svoje poteze imenuje “posebna vojaška operacija”, s katero naj bi Ukrajino zavarovali pred fašističnimi elementi. Ukrajina in njeni podporniki na Zahodu odgovarjajo, da je to samo pretveza za neprovocirano agresijo.

Med Fosterjeve najslavnejše stavbe spadata slavna “Kumarica” v Londonu in modernistični sedež banke HSBC v Hongkongu.

Nočejo zgolj kopij tuje arhitekture
Na Fosterjeve načrte se je že odzvalo vodstvo arhitekturne šole v Harkovu: hvaležni so za pozornost, ki jo je “zvezdniški” arhitekt pritegnil k njihovemu mestu, upajo pa, da bo vest sprožila javno razpravo o tem, kdo vse naj bo vključen v načrtovanje obnove mesta.

Ustanovitelj arhitekturne šole v Harkovu Oleg Drozdov je v spletnem seminarju opozoril, da se mora Ukrajina paziti “intelektualnega kolonializma”, ko razmišlja o prihodnosti svojih mest. “21. stoletje je stoletje zvezdništva, gotovo bomo pritegnili velika imena, ne samo v arhitekturi, ampak tudi na drugih področjih. Ljudem je všeč ta pozornost, ki jo dobiva naša dežela, zato se ji ne moremo izogniti, ampak kot strokovnjaki moramo biti zelo jasni v svojih izjavah,” dodaja njegova kolegica Irina Macevko“Kdo – in zakaj – naj bo vključen v proces rekonstrukcije? To je pomembno, še posebej za Ukrajino, deželo, ki je še vedno v fazi preobrazbe, ki se še vedno uči razpravljati. Mislim, da bi to morali biti arhitekti in strokovnjaki, ki že imajo izkušnje z delom v Ukrajini. Zelo pomembno je razumeti lokalni kontekst, politično situacijo, kulturno ozadje. Pomembno je, da ne uporabimo postopka kopiraj-prilepi, pač pa apliciramo najboljše izkušnje na lokalni kontekst. Na lokalni ravni bi tudi morali določiti, kdo in zakaj bo vključen.”

Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, ki je bilo uničeno v ruskih bombnih napadih, bo“na čelu kampanje prenove“. To je izjemna priložnost, da združimo najboljše, najbolj priljubljene plati mesta z mestom prihodnosti, je povedal Foster.
Nadaljuj z branjem
Energetska učinkovitost2 dneva nazaj

Ogromna vrsta za samooskrbno sončno elektrarno – nanjo čaka kar deset tisoč Slovencev

Energetska draginja je v prvih treh mesecih letošnjega leta povzročila pravi naval na nepovratne finančne vzpodbude za male sončne elektrarne....

Energetska učinkovitost3 dnevi nazaj

Združno do prve slovenske geotermalne elektrarne

V slogi je moč, pravijo. Dravske elektrarne Maribor, Petrol ter Nafta Lendava so zavihali rokave ter v bližnji prihodnosti napovedali...

E-Mobilnost1 teden nazaj

Začetek avtomobilske e-revolucije: oblikovalec Robert Lešnik v Sloveniji predstavil svoja izdelka – EQS in EQB

Vodja zunanjega oblikovanja vozil znamke Mercedes-benz Robert Lešnik je sodeloval pri slovenski premieri električnih modelov EQS in EQB, dogodek pa...

Gradbeništvo1 teden nazaj

Gradnja prvega pokritega olimpijskega bazena v Ljubljani je v polnem zamahu

Ljubljana bo končno dobila pokrit olimpijski bazen. Gradnja novega Športnega centra Ilirija s spremljajočo infrastrukturo bo predvidoma končana do oktobra...

Arhitektura2 tedna nazaj

Nova generacija slovenskih arhitektov se predstavlja v Berlinu

Deseterica sodobnih arhitektov oziroma arhitekturnih birojev iz Slovenije se predstavlja v Berlinu. Izbor za predstavitev na dogodku Nove prakse, nova...

Arhitektura2 tedna nazaj

Novo življenje na temeljih znamenite ubožnice: Zakaj propadajoče Cukrarne niso porušili?

Eno izmed najpogostejših vprašanj, ki so jih dobili arhitekti, ki so zasnovali prenovo veličastne Cukrarne v prestolnici, je bilo, zakaj...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Pekarna Magdalenske mreže po jubilejnih 25 letih namerava tudi naprej delovati na istem prostoru

Mariborska organizacija “Pekarna Magdalenske mreže”, ki deluje na področju mladine, kulture in civilne družbe, te dni obhaja 25 let. “Gre...

DOGODKI2 tedna nazaj

Na Bledu bodo strokovno in kulinarično dva dni “raziskovali” vodo

Letošnji tradicionalni dogodek Blejski vodni festival bo potekal 16. in 17 junija v Vili Bled pod naslovom “Voda. Več kot samo voda.”...

DOGODKI3 tedni nazaj

Direktor Narodnega muzeja Pavel Car odstopil, Policija začela s preiskavo sporne razstave

Policija je začela s preiskavo sporne razstave Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor ustanove...

Slovenija3 tedni nazaj

Mariborski park zaradi vandalov ostal brez večje bronaste fontane

Iz mariborskega Mestnega parka so tatovi ukradli večjo bronasto fontano Fitoliti, delo mariborskega kiparja Vojka Štuhca. Na Policijski upravi Maribor...

POPULARNO