Connect with us

Arhitektura

MARIBOR: Dravsko nabrežje bo prihodnje leto povsem osveženo

Objavljeno

dne

Mestna občina Maribor je pred kratkim podpisala pogodbo z izvajalcem del za obnovo Lenta med Studenško brvjo in Vodnim stolpom.

“Kmalu se bodo tako pričela dela na levem nabrežju med Vodnim stolpom in Studenško brvjo. Lent naj bi z novo ureditvijo, povezavami in dejavnostmi ob vodi bo nabrežje reke ponovno postal eno osrednjih zbirališč meščanov ter prizorišč urbanega dogajanja”, pravijo na občini.

Pred Hišo Stare trte bo osrednji prireditveni prostor

V projektu Ureditev nabrežja reke Drave – Lent namerava Mestna občina Maribor urediti javne površine. Na območju med Vodnim stolpom in Studenško brvjo bo mariborska občina v celoti na novo uredila cestišče, tlakovane površine, površine pred gostinskimi vrtovi, uredili bodo tudi sprehajalna pot med tržnico in Studenško brvjo ter dodali zelene površine in zasadili drevesa.

Vir: Mestna občina Maribor

Investicija obsega preureditev levega nabrežja reke Drave v območju med Studenško brvjo in Vodnim stolpom v dolžini več kot 1 km ter skupni površini okoli 24.000 m2.

V osrednjem delu Lenta bo urejena brežina reke Drave s stopnicami, ki se bodo spuščale k vodi, osrednji trg pred Hišo Stare trte pa bo urejen kot osrednji prireditveni prostor,” pojasnjujejo na mariborski občini. Poleg tega pa lahko ob Dravi pričakujemo tudi veliko drugih novosti. Poleg Židovskega trga bo tako otroško igrišče, v zalivu ob Sodnem stolpu pa mobilni oder na vodi. Na pomolu, ostanku nekdanjih Benetk, je načrtovan nadstrešek, pod katero bo daljša klop. Dreves na Lentu bo več, umaknili pa bodo tudi parkirna mesta. Investicija je po poročanju časnika Večer vredna 8,9 milijona evrov, občina pa bo zanjo dobila 2,4 milijona evrov evropskega denarja. Sredstva, s katerimi bo mariborska občina uredila dravsko nabrežje, bo tako prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Vir: Mestna občina Maribor

Pogodba z izvajalcem že podpisana

Z izvedbo obnove nabrežja reke Drave želimo povečati kakovost ključnih odprtih javnih prostorov na degradiranem območju, ki je hkrati območje večplastne kulturne dediščine starega mestnega jedra. Nabrežja reke Drave v območju mestnega središča so v tem vidiku še posebno pomembna, saj prostor reke in njenih obrežij predstavlja izjemne potenciale ter velik izziv za mesto in njegove prebivalce,” sporočajo z Mestne občine Maribor.

Mariborski župan Saša Arsenovič in direktor Cestnega podjetja Ptuj Boris Medved sta že podpisala pogodbo o izvedbi del, s katerimi bo Lent postal javni prostor, razbremenjen prometa, namenjen pešcem in kolesarjem ter s poudarkom na druženju. Glede na to, da je Nigrad spada pod okrilje Javnega holdinga Maribor, nas je zanimalo, zakaj del v celoti ne bo izvajalo prav mariborsko podjetje, temveč ptujski izvajalec. “Cestno podjetje Ptuj je kot glavni izvajalec na portalu javnih naročil oddal ponudbo s podizvajalci. Eden izmed nominiranih podizvajalcev je podjetje Nigrad d.o.o.. Podizvajalec je izbran s strani izbranega izvajalca del in ne Mestne občine Maribor,” so pojasnili na mariborski občini.

Operativna dela se še niso začela, a se bodo kmalu, po opravljenih vseh potrebnih postopkih. Rok za dokončanje del po pogodbi je 31. 5. 2023.

Vrednost pogodbe za GOI dela je 7,7 milijona evrov. Mestna občina Maribor pa je za ureditev nabrežja uspešno kandidirala za evropska sredstva in prejela sklep o sofinanciranju 2,4 milijona evrov (Celostne teritorialne naložbe).

V času izvedbe del bo promet na Lentu potekal enosmerno, po zaključku del pa bo po napovedih občine ponovno dvosmeren.

Vir: Mestna občina Maribor

Uredili bodo tudi preostali del levega nabrežja

Nova prostorska ureditev je predvidena tudi pri urejanju preostalega levega nabrežja Drave do Železniškega mosta. Idejni natečaj za ureditev območja se je že pričel, naročnik natečaja za izbiro strokovno najustreznejše rešitve prostorske preverbe je družba KD Group, ki je lastnik zabaviščnega centra Maribox in zemljišč okoli njega. S tem želijo urediti območje ob Dravi, ki je v zadnjih letih le neurejeno sprehajališče. Prepričani so, da je območje med Ulico Kneza Koclja in Dravo po svoji strukturi izjemnega oblikovnega pomena za mesto.

Natečajno nalogo je pripravil predsednik Društva arhitektov Maribor Andrej Šmid, predsednik natečajne ocenjevalne komisije pa je Matija Gantarnamestnik predsednika upravnega odbora KD Group. V ocenjevalni komisiji je tudi podžupan mariborske občine Gregor Reichenberg.

Natečaj bo zaključen 29. junija, strokovna komisija pa bo objavila odločitev o izidu natečaja 8. julija, so sporočili iz Mariboxa.

Po besedah direktorja Mariboxa Stipeta Jerića bodo med arhitekturnimi rešitvami izbrali tisto, ki bo mestu v ponos, naročniku pa bo prinesla največjo dodano vrednost. “Verjamemo, da bo to območje postalo novo poslovno in stanovanjsko stičišče, ki ne bo namenjeno samo Mariborčanom, temveč tudi drugim obiskovalcem iz Slovenije in tujine,” je dejal po navedbah STA.

Kdaj bi se lahko začela izvedba del, ki med drugim predvidevajo tudi izgradnjo novih stavb, zaenkrat ni znano.

V preteklosti že ideje o ziplinu in wakeparku

Ideja, da bi neurejeno obrežje pod Mariboxom že uredili, pa niso novost. V preteklosti je tako KD Group že načrtoval temeljito prenovo s številnimi gradbenimi projekti. Ta naj bi zajemala celotno območje med Titovim in dvoetažnim mostom, največ pa naj bi bilo storjenega prav ob Mariboxu. Finančna družba KD Group je za omenjeno območje načrtovala celostno ureditev nabrežja ter izgradnjo več stanovanjskih objektov.

Vir: Maribox

Na ta prostor so želeli umestiti nove površine za kolesarje in pešce, gostinske lokale, rekreacijske površine, mesto za urbane športe (odbojka, rolkanje, kotalkanje, čolnarjenje),po njihovih načrtih pa bi se prostor našel tudi za veliki oder za namen festivala Lent.

V načrtih je bilo tudi sodelovanje z lastniki sosednjih zemljišč, ki sta Stojan Auer in Mestna občina Maribor, v načrtih pa so predvidevali otroško igrišče s sedmimi igrali, motorik park z ravninskimi in plezalnimi napravami, ki bo obsegal 14 postaj, pumptrack pod mostom v dolžini približno 65 metrov, zipline preko Drave ter celo wakepark. Na prenovljenem nabrežju bi tako prostore dobili tudi različni klubi, kot so ribiški, veslaški, SUP, surf in wakepark klub.

Vir: Maribox

Pri pripravi projekta je investitor KD Group sodeloval tudi z Mestno občino Maribor, ko je ta pred leti pripravljala občinski podroben podroben prostorski načrt za območje Mariboxa in levega nabrežja Drave, a do realizacije idej vse do danes ni prišlo.

Arhitektura

18. mednarodna arhitekturna razstava ‘La Biennale di Venezia 2023’

Objavljeno

dne

Avtor

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z odprtim pozivom vabi zainteresirane k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia.

Namen poziva je izbrati projekt in projektno skupino, ki bo zasnovala, oblikovala, izvedla in predstavljala slovenski paviljon na 18. mednarodni razstavi arhitekture. K sodelovanju so vabljeni arhitekti, krajinski arhitekti, urbanisti, oblikovalci, umetniki, kustosi, raziskovalci in drugi posamezniki (pa tudi organizacije) različnih izobrazb oziroma profilov, aktivni na področju arhitekture, krajinske arhitekture, prostorskega načrtovanja in drugih disciplin, ki lahko prispevajo h koncipiranju, produkciji in predstavitvi vsebin paviljona. 

Slovenska predstavitev na bienalu naj prispeva k sodobni mednarodni razpravi o arhitekturi in naj trenutno arhitekturno situacijo v Sloveniji poveže z mednarodnim diskurzom. Koncept predstavitve v paviljonu naj izhaja iz aktualnih vprašanj in razprav o sodobni arhitekturi in družbi.

Mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia je najprestižnejša svetovna predstavitev arhitekture. Njen namen je predstaviti čim bolj celovit pregled idej, tem in projektov, ki obravnavajo razvoj in možne prihodnosti arhitekture in načrtovanja mest v odnosu do spreminjajoče se družbene situacije. Bienale je edinstvena priložnost za mednarodno povezovanje, saj združuje najprodornejše arhitekte, kustose in druge ustvarjalce z vsega sveta. S sodelovanjem na bienalu sta izbranim avtorjem in njihovemu projektu omogočeni mednarodna vidnost in strokovna izmenjava, ki odpirata vrata novim priložnostim.

Slovenski paviljon na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia bo v razstavnem prostoru Arsenala odprt od 20. maja do 26. novembra 2023.

Za predstavitev Slovenije na omenjeni mednarodni razstavi arhitekture je bil na podlagi sklepa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije kot delegirana ustanova imenovan Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Za komisarko Republike Slovenije je bila imenovana Maja Vardjan.

Tema bienala in izhodišča za slovenski paviljon

Kustosinja 18. mednarodne arhitekturne razstave je arhitektka, pedagoginja in pisateljica Lesley Lokko, ki je osrednjo temo bienala opredelila z naslovom Laboratorij prihodnosti (The Laboratory of the Future). V svoji izjavi je izpostavila nestabilnost današnjega sveta, v katerem se »vsak dan pojavljajo nove napetosti med narodi, sosedi, domačini in prišleki; med nami in našimi ‘Drugimi’, med nami in našim okoljem«. Potencial arhitekture bolj kot v stavbah, oblikah, materialih in strukturah vidi v njeni zmožnosti spreminjanja našega pogleda na svet ter v uresničevanju vizij sodobne, raznolike in inkluzivne družbe.

Tematsko izhodišče slovenskega paviljona v Benetkah je obravnava različnih svetov in izzivov današnjega časa znotraj razširjenega polja arhitekture, podobno kot Lesley Lokko izpostavlja proces dekolonializacije in nujnost zmanjšanja ogljičnega odtisa. Bienale je zamišljen kot laboratorij prihodnosti, pri čemer kustosinja idejo laboratorija, ki ga običajno razumemo kot prostor znanstvenih raziskovanj, povezuje z analizo pojma »delavnica« sociologa Richarda Sennetta, ki ta pojem razširja na skupna prizadevanja, ki ohranjajo družbo.

V času, ko si družbene, gospodarske, ekološke in zdravstvene krize sledijo vedno bolj pogosto in vedno bolj intenzivno, je nujno spodbujanje novih oblik sodelovanja ter izmenjav znanja med različnimi akterji in disciplinami. Vedno večja polarizacija družbe in ranljivost naravnega okolja tudi v Sloveniji kličeta po ustvarjanju ustreznih pogojev in prostorov za sobivanje, pri čemer je nujen premislek arhitekturnega delovanja tako v smislu mišljenja kot načrtovanja arhitekture.

Lesley Lokko, kustosinja 18. mednarodne arhitekturne razstave je arhitektka, pedagoginja in pisateljica ter Roberto Cicutto, predsednik mednarodne arhitekturne razstave.

Slovenski paviljon na bienalu je priložnost za razvoj in predstavitev realnih in/ali spekulativnih projektov, ki skozi obravnavo problematik današnjega časa in iskanje skupnih prihodnosti redefinirajo vlogo arhitekturne discipline v smeri bolj kritičnega, odgovornega in transformativnega načina delovanja. Koncept slovenskega paviljona naj se navezuje na temo bienala (Laboratorij prihodnosti) in naj obenem izhaja iz specifik lokalnega konteksta.

Izjavo kustosinje Lesley Lokko si lahko preberete tukaj.

Več informacij za prijavo in pogoje sodelovanja najdete na tukaj.

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Na Kitajskem bo zrasel kar 1,4 milijarde evrov vreden kulturni kompleks

Objavljeno

dne

42-letni hongkonški milijarder, zbiratelj umetnin in nepremičninski razvijalec Adrian Čeng je razkril načrte za obsežen in 1,4 milijarde evrov vreden kulturno-prodajni kompleks, poimenovan K11 ECOAST, na morskem obrežju Šenzena, hitro rastočega območja na jugovzhodu Kitajske.

Glede na napovedi se bo leta 2024 dokončani kompleks K11 ECOAST razprostiral na več kot 2,2 milijona kvadratnih metrov in bo vseboval večnamenski umetniški prostor, poslovno stavbo in promenado.

Obmorski projekt sta skupaj razvila Čengovo hongkonško podjetje New World Development Company Limited in China Merchants Shekou Holdings iz Šenzena. Projekt sodi v okvir prizadevanj kitajske vlade za razvoj širšega zalivskega območja države, ki obsega devet južnih pokrajin, kot sta Gvangdžov in Šenzen, ki jih želijo do leta 2035 pretvoriti v umetniška in poslovna središča. To gre z roko v roki z visoko letečimi ambicijami hongkonškega milijarderja, da K11 ECOAST postane novo merilo za razvoj širšega območja tamkajšnjega zaliva.

Šanghajska nakupovalna središča v znamenju umetnosti
Prihajajoči kompleks ni Čengov prvi nepremičninski podvig na Kitajskem. Zbiralec umetnin, ki je na seznam Power 100 ArtReview vključen od leta 2014, je leta 2008 lansiral svoj K11 – množico nakupovalnih središč v Hongkongu in na celinski Kitajski, ki združujejo umetnost in trgovino z gostovanjem obsežnih razstav v prostorih zraven trgovin. Eden njegovih prvih projektov na Kitajskem je bil Shanghai K11 Art Mall, ki so ga odprli junija 2013.

Tako bo videti šenzenski kompleks K11 ECOAST, ko bo dokončan. Foto: K11

Čeng je leto pred tem prevzel družinsko nepremičninsko podjetje New World Development z načrti, da bi ga preusmeril v razkošne stanovanjske nepremičnine, opremljene z deli po naročilu umetnikov in obrtnikov. Domnevno gre za eno od petih največjih gradbenih podjetij v Hongkongu, ki so vsa v lasti najbogatejših družin v Hongkongu, s skupnim premoženjem 125 milijard evrov, kar je tretjina njegovega BDP-ja.

Vrhunec Čengovih dozdajšnjih projektov je K11 MUSEA, ki ga je sam poimenoval Silicijeva dolina kulture, najbolje ponazarja njegov pristop vključevanja umetnosti in kulture (instalacije, razstave, pop-up dogodke ter filmske projekcije s priznanimi lokalnimi in mednarodnimi ustvarjalci) v maloprodajo in življenjski slog na enem mestu.

Zveneča imena sodelujočih v Šenzenu
Podobno kot njegov pristop v primeru K11 MUSEA, bo Čeng sodeloval s številnimi vodilnimi umetniki in arhitekti za prihajajoči K11 ECOAST. Britanski arhitekt David Chipperfield, arhitekturni biro OMA Rema Koolhaasa in Japonec Sou Fujimoto so že povabljeni k sodelovanju na tem ogromnem kompleksu. Stvaritve umetnikov iz Kitajske in drugih delov sveta bodo na ogled v različnih prostorih na območju K11 ECOAST. Kot še navaja The Art Newspaper, je že znano, da med drugim sodelujeta umetnici Phyllida Barlow iz Združenega kraljestva in Monika Sosnowska iz Poljske.

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Zeleni slovenski EXPO paviljon ostaja v Dubaju

Objavljeno

dne

Slovenski zeleni paviljon, ki je preteklo leto krasil razstavišče svetovnega Expa v Dubaju, bo ostal na svojem mestu, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo. Nadaljeval bo svoje poslanstvo promocije zelene turistične destinacije Slovenije.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji med drugim sklenila, “da Slovenija ohrani svoj paviljon na lokaciji, na kateri je med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022 potekala svetovna razstava Expo 2020 Dubaj. Paviljon bo tako postal del svetovnega gospodarskega središča, imenovanega District 2020 Dubaj, z namenom krepitve internacionalizacije slovenskega gospodarstva in promocije slovenskega turizma.”

Kot so še zapisali na vladi, je “bil slovenski paviljon na Expo 2020 Dubaj med najbolj zanimivimi in vizualno izstopajočimi. Kljub temu pa je bil zgrajen in opremljen za potrebe šestmesečne razstave Expo 2020 Dubaj in ne dolgoročne uporabnosti. Zaradi tega bo treba paviljon preurediti na način, da bo primernejši za dolgoročno uporabo in preurejen za potrebe slovenskih podjetij. Enkratni stroški preureditve paviljona bodo stali predvidoma okoli 300.000 evrov, medtem ko tekoče obratovanje in vzdrževanje paviljona ter vodenje in upravljanje vsebinskega programa pa predvidoma okoli 40.000 evrov na mesec.”

Kot so na MGRT ocenili, so stroški upravičeni za nadaljevanje promocije Slovenije, tako na turističnem kot gospodarskem področju. District 2020 bo postal poslovno stičišče, ki bo povezovalo gospodarstvo v pametnem in trajnostnem mestnem okolju, zasnovanem za spodbujanje ustvarjalnosti, sodelovanja in inovacij.

Kot so ocenili, so stroški upravičeni za nadaljevanje promocije Slovenije, tako na turističnem kot gospodarskem področju. District 2020 bo postal poslovno stičišče, ki bo povezovalo gospodarstvo v pametnem in trajnostnem mestnem okolju, zasnovanem za spodbujanje ustvarjalnosti, sodelovanja in inovacij.

Poleg tega bo središče omogočalo preprostejši zagon in registracijo podjetja v Združenih arabskih emiratih. Celotna površina Districta 2020 se bo razprostirala na več kot 100.000 kvadratnih metrih, na katerih bodo sodobni poslovni prostor, trgovinska središča, kulturnimi prostori in drugi prostori za organizacijo in izvajanje dogodkov.

Zelena oaza v puščavi

Slovenski paviljon je sicer ena največjih zgodb o uspehu na tokratnem Expu. Največja zelena fasada v Dubaju, ki jo prekriva 45.000 sadik, je postala v zadnjih šestih mesecih najbolj priljubljeno ozadje za sebke na Expu 2020. A ne le na družbenih omrežjih, slovenski paviljon je postala ena najbolj priljubljenih točk na celotni razstavi.

Zgovorne so številke, saj se slovenski paviljon na koncu razstave, velikosti 4,38 kvadratnega kilometra, spogleduje s končno bilanco milijona obiskovalcev v zadnjih šestih mesecih.

Čeprav je bil slovenski paviljon v bistvu usmerjen v poslovno mreženje, je privabljal zanimanje številnih mimoidočih. “Tu so ljudje, ki Slovenijo poznajo, in tisti, ki je ne, želeli smo pripraviti predstavitev za vse in poželi smo precejšnje navdušenje. Poznam primere, ko so prebivalci Dubaja prišli v naš paviljon in takoj po prihodu domov rezervirali letalske vozovnice za obisk Slovenije,” je povedal Matic Volk, generalni komisar Republike Slovenije za mednarodno razstavo Expo.

Pod črto je Expo za Slovenijo prinesel največjo celostno predstavitev države do zdaj. Paviljon bo po Expu postal del poslovnega področja in bo nudil prostor zagonskim podjetjem, ki bodo iskala priložnost na tem trgu. “Želimo si, da bi bili tudi člani slovenske gospodarske zbornice in slovenskega kluba podjetnikov čim bolj vključeni in bi se dejavno vključili v program paviljona. Želimo si, da bi to postal prostor, kjer bi se lahko srečevali Slovenci,” je poudaril Volk.

Materiale in pohištvo za gradnjo so na delovišče vozili iz vsega sveta, od tega so iz Slovenije pripeljani les, nosilci strešnega sita, luči in kamen hotaveljčan, ki vsak posebej in v kombinacijah ustvarjajo impozanten vtis.
Nadaljuj z branjem
Gradbeništvo3 dnevi nazaj

Soseska ‘Pod Pekrsko gorco’ s 400 stanovanji v Mariboru tudi uradno odprta

Stanovanjski sklad RS je včeraj v Mariboru slovesno odprl sosesko Pod Pekrsko gorco s 400 novimi najemnimi stanovanji. Kot poudarjajo...

GOSPODARSTVO3 dnevi nazaj

Objavljene lokacije, kjer je možna priključitev večjih sončnih elektrarn

Eles in SODO (Sistemski operater distribucijskega omrežja) sta pripravila pregled, kje je možna priključitev večjih polj sončnih elektrarn. Na ministrstvu...

DOGODKI6 dni nazaj

Nova stalna razstava Arheološko bogastvo Bele krajine po skoraj 50 letih

Belokranjski muzej Metlika se ponaša z novo stalno arheološko razstavo, ki predstavlja glavne območne najdbe od prazgodovine do srednjega veka,...

DOGODKI6 dni nazaj

Jesenski ZERO EMISSION® dnevi LUMAR

Trajnostna gradnja prihodnosti  – V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in inovatorju na področju...

DEDIŠČINA7 dni nazaj

Kaj bo ostalo od dragocenega bizantinskega talnega mozaika v begunskem taborišču v Gazi?

Odkritje bizantinskega talnega mozaika na območju palestinskega begunskega taborišča Bureij v Gazi je poleg vznemirjenja ob “najlepših mozaičnih tleh” vzbudilo...

DEDIŠČINA7 dni nazaj

Muzej Prado z deli s frankističnim poreklom?

V muzeju Prado preiskujejo izvor 62 del iz svoje zbirke. Kot so sporočili, želijo ugotoviti, ali so bila zaplenjena med...

Arhitektura2 tedna nazaj

18. mednarodna arhitekturna razstava ‘La Biennale di Venezia 2023’

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z odprtim pozivom vabi zainteresirane k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na...

DOGODKI2 tedna nazaj

Oblikovanje Ranka Novaka vpeto v vizualno podobo Mestne galerije Ljubljana

Razstava del v izbranem prerezu skozi oblikovalski opus Ranka Novaka, arhitekta po osnovni izobrazbi, naključno ali ne, sovpada z obeležitvijo...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Lahko s pravilnim ravnanjem odpadkov proizvedemo več energije?

Z inovativnimi pečmi in novim pristopom do smetišč lahko ubijemo dve muhi na en mah – rešimo se lahko preobilice...

E-Mobilnost3 tedni nazaj

Od točke A do B na bolj trajnosten način 

V okviru projekta LinkingAlps Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo razvija odprtokodni...

POPULARNO