Connect with us

Dizajn

20 let Meseca oblikovanja

Objavljeno

dne

Mesec oblikovanja se lahko pohvali z 20 leti predstavljanja vrhuncev oblikovanja v Sloveniji in regiji. Jubilejna izdaja se je začela s sprehodom po prehojeni poti, ki bo na ogled v atriju Mestne hiše v Ljubljani.

Po besedah organizatorjev enomesečna prireditev od leta 2003 vrednoti in promovira vlogo oblikovanja v družbi ter opozarja na ustvarjalni potencial v Slovenji in regiji. Raznolik oblikovalski festival vključuje atraktivne dogodke in razstave ter izpostavlja najboljše dosežke v oblikovanju.

“Interier je primer sodobnega prepletanja javnega in zasebnega, bivanja in dela. Avtorica je uspešno odgovorila na problem odnosa med potrebno intimo stanovanja in javnosti odprto galerijo. To vsekakor presega polje arhitekture, saj zahteva predvsem spremenjen odnos uporabnikov – tako lastnika kot javnosti – do souporabe tradicionalno izključno zasebnih prostorov,” je o umtniški rezidenci in galeriji Ravnikar zapisano v utemeljitvi. Foto: Mario Zupanov

Ob odprtju dogodka so v Mestni hiši v Ljubljani tradicionalno podelili slovenske nagrade za oblikovanje v kategorijah oblikovanje leta, interier leta in perspektivni. V prvi so podelili 12 in v drugi šest nagrad. Podelili so tudi deset nagrad perspektivni.

Od namiznih svetilk do smuči
Nagrado za oblikovanje leta je žirija podelila športno-potovalni jadrnici Elan E6 (oblikovanje Elan, Pininfarina, Humphreys Yacht Design, proizvajalec Elan, d. o. o.), Noordung električnemu kolesu (oblikovanje in proizvajalec Noordung), električnemu izvenkrmnemu motorju RemigoOne (oblikovanje Ajda Bertok, proizvajalec Remigo, d. o. o.), navijalniku avtomatskih ročnih ur Time Machine (oblikovanje Desnahemisfera; Klemen SmrtnikDejan Kos, naročnik Time Machine), EFEKT strgalniku za led (oblikovanje Marko Pavlinec, proizvajalec Rinz ROS, d. o. o.), posodi za sobne rastline Freesbee (Katjuša KranjcRok Kuhar; RAKETA, proizvajalec Pikka), vgradnim pečicam Hisense, serija Hi6+ (oblikovanje Matevž PopičTomislav KrašovecUrša Kovačič, naročnik Hisense, Gorenje Europe, d. o. o.), svetilki Next (oblikovanje Gašper Puhan, proizvajalec GeoEnergetika, d. o. o.), bralni in ambientalni namizni svetilki Pendulum (oblikovalec in naročnik Matej Štefanac), smučem Ripstick Tour 104 (oblikovanje in proizvajalec Elan, d. o. o.), hibridu med knjižno polico, kavno mizico in sedežno garnituro KAUCH Layer (oblikovanje Dejan Kos, proizvajalcu KAUCH) in stolu Olimp (oblikovanje Katjuša KranjcRok Kuhar; Raketa; proizvajalec: Pikka).

Sedežna garnitura Layer je hibrid med knjižno polico, kavno mizico in sedežno garnituro.
Z inovativno zasnovo naslonjala – v plasteh – omogoča uporabniku shranjevanje knjig, revij, odlaganje tabličnih računalnikov, telefonov in daljinskih upravljalnikov. Pri načrtovanju in izvedbi plasti naslonjala je bilo zelo pomembno, da se po uporabi vrnejo v svojo prvotno obliko, ne da bi se predmeti vanje vtisnili. To je avtorjem uspelo s kombinacijo naprednih materialov. Avtor je navdih črpal iz prepleta med starodavnim in sodobnim. Navdihnil ga je rimski amfiteater s svojo stopničasto arhitekturo. Foto: Kauch
Elan je za svoje oblikovanje prejel nagradi za najboljše oblikovalske dosežke v preteklem letu na področju produktnega oblikovanja za smuči Ripstick Tour 104 in jadrnico Elan E6.

Najbolj navdušujoči interierji
Za interier leta so v kategoriji zasebni interierji nagrajeni Stanovanje pod Gradom (avtorji Davorin PočivašekUrban Petranovič, Astrid MagajnaAndreja Ajlec; Arhitekti Počivašek Petranovič), Interier Hiše T (avtorja Katjuša KranjcRok Kuhar; Raketa, projektna skupina: Katjuša Kranjc, Rok Kuhar, Vesna DrakslerLaura KlenovšekLea LipovšekMaja Horvat) in Stanovanje T24 (avtor Žiga Kreševič).

V kategoriji javnih interierjev pa Pisarniška promenada v Ljubljani (avtorji Miha Čebulj; MCA – Miha Čebulj Arhitektura), Umetniška rezidenca in galerija Ravnikar LE < 3 avtorice Maje Stamenković (MA_ST_AR, celostna grafična podoba galerije Rok Mar) in ZOOFA (avtorji Studio Tina Rugelj architecture+design; Tina Rugelj, sodelavci Metka JankoIza ŠentjurcUrška Škrap).

“Interier Hiše T je oblikovan po načelih vrhunskega italijanskega oblikovanja, ki gradi na upoštevanju celovitih občutenj prostora: na igri svetlobe, oblike, teksture, materialov in taktilnosti. Sozvočje posameznih prostorov je povezano v sekvenčno doživljanje atmosfere. Avtorjem je uspelo v sicer generični stavbni volumen vnesti presenetljivo eleganco, gosposkost, ki je odraz želja in kultiviranosti naročnika,” beremo v utemeljitvi. Foto: Žiga Lovšin

Strokovno žirijo za oblikovanje leta so sestavljali Lenka BajželjMateja PanterMaja Tasič DemšarJelena PirkmajerBranko Uršič in predsednik Matjaž Zorc. Strokovno žirijo za interierje leta pa Ana GrudenPeter GabrijelčičAleksander Ostan in predsednica Kristina Dešman.

Pisarniška promenada gradi na dualnosti delovnega procesa zasebnega IT-podjetja, ki zahteva na eni strani intenzivno delo manjših skupin in hkrati druženje v enotnem prostoru, ki omogoča naključne interakcije med zaposlenimi. Koncept temelji na ideji ulice kot javnega prostora srečevanja, ki jo obdajajo bolj zasebni prostori tišine in zbranosti. V ulici so ločene tudi manjše izolirane srečevalnice (kapsule), ki so prostor intimnejšega druženja znotraj javnega prostora.” Foto: Janez Marolt

Najbolj perspektivni
Nagrada perspektivni v kategoriji modnega oblikovanja gre Neži SimčičPii Šilec in Hani Tavčar. Nagrado perspektivni na področju industrijskega oblikovanja prejmejo Lea BerlicRok KladnikKatarina Remic, skupina študentov Špela BogatajLara Tominec in Luka Vesel ter skupina absolventov podiplomskega študija Žan GirandonPia Groleger in Luka Pleskovič. Na področju arhitekture prejmeta nagrado perspektivni Petra Čoko in Aliia Iusupova.

Poklon dozdajšnjim dosežkom
Podelitvi nagrad je sledilo odprtje razstave v osrednjem atriju Mestne hiše. Razstava 20 let Meseca oblikovanja je poklon dosežkom slovenskega oblikovanja, ki naj bodo temelj porajanja novega, naprednega. Bogata tradicija kreativnih industrij je pogosto prezrta, pa vendar brez spoštovanja preteklega ne moremo ustvarjati novega, so zapisali v Zavodu Big.

“Stol izhaja iz kroga kot popolne forme. S premišljeno povezavo več tradicionalno oblikovanih lesenih krogov so oblikovalci razvili ikoničen stol, ki bo zaradi kombinacije lesa in kovine, visokokakovostne obdelave ter vizualno skorajda skulpturalne forme dobrodošel poudarek v določenih prostorih,”so zapisali v utemeljitvi. Foto: Pikka/Mesec oblikovanja

V sklopu Meseca oblikovanja bo 27. oktobra na Ljubljanskem gradu potekal BIG design festival. Konferenca Big Design: napredek opolnomočen z oblikovanjem – včeraj, danes, jutri bo ponudila prostor za interdisciplinarni dialog o vlogi oblikovanja in arhitekture v luči neizbežnih globalnih sprememb.

Njen namen je problematizirati zastarele koncepte, provocirati in navdihniti z novimi idejami ter odpreti prostor za vizionarska razmišljanja kot odgovor na izzive 21. stoletja. Na konferenci bodo sodelovali oblikovalci, arhitekti, managerji in strokovnjaki za blagovne znamke.

Podelili bodo tudi nagrade BIG SEE za oblikovalsko odličnost v jugovzhodni Evropi v kategorijah produktnega in modnega oblikovanja ter oblikovanja v lesu in turizmu. Prav tako bodo podelili nagrado BIG SEE vizionar za izjemen doprinos k razvoju oblikovanja v regiji.

Na Ljubljanskem gradu bo na ogled razstava Shine. Kuratorji razstave so raziskovali, ali še obstajajo razlike med zahodno in jugovzhodno Evropo na področju produktnega in modnega oblikovanja, oblikovanja v lesu ter oblikovanja za turizem. Ali obstajajo slogovne, tehnične, nacionalne, regionalne posebnosti, ali so tri desetletja vse tesnejšega sodelovanja prinesla dokaj podobno ustvarjalno okolje.

Mesec oblikovanja bo ponudil tudi Oblikovalska foruma 2022 in BIG SEE debati, Oblikovalsko okuševalnico in projekt Dizajn v mestu.

Mesec oblikovanja se bo odvijal na 61 lokacijah, po katerih popelje za lažjo orientacijo zasnovan zemljevid. Foto: BoBo

Dizajn

Festival oblikovanja Maribor navdušil z ravznovrstnim programom

Objavljeno

dne

Tudi drugi dan Festivala oblikovanja Maribor se je začel z ogledom filmov in animacij, s katerimi so na natečaju Aritmija mladosti sodelovali dijaki srednjih šol.

Dan oblikovalcev sta vodili Lijana Krajnc in Zala Sporiš. Kot prvi gost se je predstavil fotograf Arne Hodalič, ki je predstavil svoje življenje in delil zgodbe s svojih ekspedicij in popotovanj. Po študiju je kupil jadrnico, jo vozil in tako služil denar, medtem pa začel fotografirati. Po petih letih dela dela na jadrnici se je odločil, da bo začel svojo fotografsko kariero. Od takrat je bil kar dvaindvajsetkrat v Indiji, prepotoval je svet, imel potujoči studio in si nabral ogromno spominov in prijateljev z vsega sveta. Kar se tiče fotografije, je poudaril, da se fotografira z glavo in ne s fotoaparatom.

Naslednja gostja je bila umetnica in glasbenica Katja Škorjanc, znana tudi pod imenom Katie Shock. Z umetnostjo se je začela ukvarjati že v mladih letih, zdaj pa ustvarja digitalne ilustracije, plakate, karakterje iger, kot je na primer Angela iz igre My talking Angela, izdeluje ilustracije za pločevinke piva, je pa tudi ena izmed prvih slovenskih ustvarjalcev NFT-umetnin. S svojo umetnostjo rada pomaga drugim in širi znanje o problemih sveta. Mladim umetnikom svetuje, da si najprej uredijo dober portfolio, nato pa svoja dela delijo in jih pokažejo čim več ljudem, da tako širijo svoje umetnine.

Tretja gostja je bila Bojana Kovačič Zemljič, oblikovalka avtorskega nakita blagovne znamke E2RD. V sodelovanju s čipkarsko šolo iz Idrije je ustvarila inovativne vzorce, ki jih je kasneje naredila tudi v zlatem. Potrudi se, da novo kolekcijo ustvari vsaj enkrat na leto, v svoji trgovini pa prodaja nove izdelke, tudi če še niso objavljeni na njeni spletni strani. V svoji karieri je dosegla veliko, eden izmed njenih največjih uspehov je bil sodelovanje na EXPO v Dubaju.

Zadnja gostja Dneva oblikovalcev je bila kostumografinja Suzana Rengeo, ki trenutno dela v SNG Maribor, pred tem pa je svoj pečat pustila na številnih področjih. Svojo prvo modno revijo je pripravila ob koncu srednje šole v Modni hiši. Navdihujejo jo različni materiali, vzorci, ker pa je skozi oblačila zmeraj rada predstavljala različne karakterje, se je odločila, da bo postala kostumografinja. Največ težav pri ji delu povzročajo kompleksni materiali in slabi stroji, vedno pa mora biti pozorna, za katero predstavo dela kostume, saj so materiali za vsako zvrst drugačni: za balet morajo biti bolj gibljivi, za opero jih običajno delajo dlje časa … Mladim oblikovalcem je svetovala, naj se čim prej naučijo šivanja in drugih spretnosti ter naj bodo čim inovativni, naj si ne postavljajo omejitev in naj si čim več upajo.

Program so z glasebnimi točkami popestrile dijakinje Zala Sporiš z pesmijo Ledena, Jana Lesičnik s pesmijo Feeling Good in Nika Janžekovič Lorenčič s pesmijo Someone You Loved.

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Aktualnost rokodelstva kot povezovalnega člena med ekologijo in kulturo

Objavljeno

dne

V Dresdnu so zagnali platformo Made in za sodobno rokodelstvo in oblikovanje. Sodelujoči partnerji, ki jih koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), bodo razpravljali o prihodnosti rokodelstva kot instrumenta za družbene in ekološke spremembe.

Sodelujejo mednarodnimi strokovnjaki s področja rokodelstva, oblikovanja in raziskovanja.

Platforma se je uradno začela z uvodno konferenco naslovom Narejeno v dialogu – Ustvarjanje prihodnosti (Made in Dialogues – Crafting the Future). Prenašali jo bodo tudi prek spleta in bo posvečena tudi načinom prenašanja znanja o rokodelstvu in dediščine na prihodnje generacije. Poleg tega bo poskušala odgovoriti na vprašanja, kot sta, kako želimo živeti v prihodnosti in kako se lahko s pomočjo rokodelstva oblikuje družbena skupnost.

Foto: MAO

Kot piše na uradni spletni strani, je platforma Made in za sodobno rokodelstvo in oblikovanje nastala kot pobuda za raziskovanje, oblikovanje in dediščino, ki želi spodbujati sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi obrtniki in sodobnimi oblikovalci ter drugimi strokovnjaki s področja kulture in znanosti.

Zasnovana je kot niz medsebojno dopolnjujočih in nadgrajujočih se dejavnosti, s katerimi želi poudariti aktualnost rokodelstva kot povezovalnega člena med ekologijo in kulturo.

Foto: MAO

Dejavnosti bodo zajemale vzpostavitev javno dostopne baze podatkov o rokodelstvu, rokodelcih, interdisciplinarnem znanju in naravnih virih, pomembnih za rokodelstvo in oblikovanje, prenos znanja in sodelovanje v obliki rezidenc, delavnic, usposabljanj in poletne šole, programe v obliki konferenc in seminarjev ter publikacijo, niz razstav in spletno stran.

Platforma je neposredno nadaljevanje dvoletnih dejavnosti, ki so potekale pod imenom Made in: Crafts-Design Narratives in so med drugim obsegale potujočo razstavo. Svoj doseg je zdaj razširila na deset partnerjev iz šestih držav. Tudi nove dejavnosti so napovedane za dve leti.

Koordinator projekta je MAO iz Ljubljane, od koder sodeluje še Center Rog. Ostali partnerji so iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Portugalske in Nemčije.

Foto: MAO
Nadaljuj z branjem

Dizajn

Oblikovalec Oskar Kogoj dopolnil okroglih 80 let

Objavljeno

dne

Svetovno znani slovenski oblikovalec, akademik in umetnik Oskar Kogoj danes praznuje 80 let. Njegovo delo je vidno vse od sredine 60. let minulega stoletja, ko je kot mlad oblikovalec sprejel globalne izzive novih materialov in z velikimi koraki vstopil na poklicni oder, so ob nagradi za življenjsko delo zapisali v Društvu oblikovalcev Slovenije.

Oskar Kogoj se je rodil leta 1942 v Mirnu. Najprej je obiskoval Šolo za oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje, v Ljubljani, nato je študiral na Visoki šoli za industrijsko oblikovanje v Benetkah in po diplomi leta 1966 tam nadaljeval z delom kot asistent.

Nagrado Prešernovega sklada dobil za Gondolo

Med letoma 1968 in 1970 je delal v oddelku za raziskovanje in oblikovanje pohištvenega podjetja Meblo iz Nove Gorice. Od leta 1971 ima status svobodnega umetnika in prav tega leta je prejel nagrado Prešernovega sklada za družino plastičnih počivalnikov Gondola, ki jih je oblikoval za Meblo.

Kasneje je predaval tudi v Firencah, od leta 2005 pa na novogoriški univerzi. Je član več mednarodnih združenj za oblikovanje in umetnost.

Leta 2010 so v Narodni galeriji v Ljubljani odprli gostujočo razstavo Kogoja in hrvaškega arhitekta Nenada Fabijanića. Kot so tedaj zapisali, Kogoj plemeniti predmete, namenjene v glavnem vsakodnevni uporabi, izziva čudenje, tako da izdeluje artefakte, ki imajo kot unikati muzejsko vrednost. Vendar so ti ikonsko ponujeni vsakodnevni uporabi, da bi z lepoto dali življenjskemu prostoru višjo raven in globlji smisel. S svojim “naravnim dizajnom” Kogoj nakazuje presenetljivo podobnost naravne in človeške stvaritve, ali, povedano drugače, usodno povezanost človeka in narave, so dodali.

Ob današnjem jubileju je Oskar Kogoj občini Miren-Kostanjevica simbolično podaril osem “voditeljskih palic”. Vir: Miren-Kras

Društvo oblikovalcev Slovenije mu je leta 2020 podelilo priznanje za življenjsko delo

Leta 2020 mu je Društvo oblikovalcev Slovenije namenilo priznanje za življenjsko delo. Kot so zapisali v utemeljitvi nagrade, je Kogoj nedvomno eno najbolj prepoznanih in javno priznanih imen slovenskega oblikovanja. V utemeljitvi je bilo izpostavljeno tudi njegovo delovanje v pohištvenem podjetju Meblo in njegovi počivalniki, s katerimi “se je v našem prostoru izkazal kot drzen pripadnik globalne oblikovalske avantgarde”. Desetletja pozneje pa se “spet znajde v sožitju z naravo, oblikovanje mu naenkrat predstavlja globljo človeško, celo mistično misel”, je še pisalo.

Kogoj na skupinskih razstavah sodeluje od leta 1959, od leta 1970 pa razstavlja tudi samostojno. Sodeloval je na več kot 400 skupinskih in samostojnih razstavah, tako v Sloveniji kot v tujini. Prejel je več kot 70 mednarodnih nagrad in priznanj za svoje delo. Njegove umetnine hranijo v več kot sto muzejih in stalnih zbirkah po svetu in doma.

Leta 1998 je v obnovljeni rojstni hiši njegove matere v Mirnu pri Novi Gorici vrata odprla prodajno-razstavna Galerija Oskar Kogoj Nature Design. Kot piše na spletni strani galerije, je Kogoj “močno zavezan slovenstvu in hkrati odprt svetu. Je velik raziskovalec pozabljenih znanj starih civilizacij, častilec narave in iskalec resnice. Njegova duhovnost se močno odraža v njegovem delu”.

Venetski konj je predhodnik, ki simbolizira antično, predzgodovinsko civilizacijo naših ljudstev in kultur, lipicanec pa razvoj človeka. Foto: Oskar Kogoj

“Oblikovanje je zadnje, kot obleka na telo”

Sam o svojem delu pravi: “Nikoli ne začnem projekta kot duhovni novinec. Vedno je za vsako nalogo dolgo miselno delo. Tudi po nekaj mesecev ali celo let trajajo duhovne raziskave in dogovarjanja, ki so predpriprava, da se lotim naloge. Šele nato se začenjajo zbirati elementi za konstrukcijo. Oblikovanje je zadnje, kot obleka na telo.”

Ob današnjem jubileju je Kogoj občini Miren-Kostanjevica simbolično podaril osem “voditeljskih palic”. Nastale so po klasičnem Kogojevem konceptu ustvarjanja v sodelovanju z naravo. “Slednja je ponudila osnovni element, izjemno skulpturo, ki je mojstra nagovorila z obliko, v kateri je prepoznal sporočilo in jo nadgradil v izdelek s posebno vibracijo,” so sporočili s Turizma Miren-Kostanjevica.

Donacija voditeljskih palic je potekala v Pomniku miru na Cerju. Velika želja Kogoja, ki je tudi častni občan Občine Miren-Kostanjevica, je, da bodo palice v prihodnje predane naprej kot priznanja zaslužnim za posebne dosežke, povezane z občino ali pomnikom na Cerju.

“Palica spremlja človeštvo v vseh civilizacijah”

Za donacijo palic se je Kogoj, kot je pojasnil, odločil, ker “palica spremlja človeštvo v vseh civilizacijah”. Dodal je, da se rad sprehaja po divji naravi, ob morju, po Krasu in ob tem najde fenomenalne oblike narave in tako je nastala velika zbirka zanimivih palic, ki izhaja iz Vipave, Soče in Nadiže, Mediterana, Krasa in tudi drugih delov sveta.

Galerija Oskar Kogoj: Foto: Miren-Kras

Ob Kogojevi 80-letnici pa je nastal tudi izobraževalno dokumentarni film Oskar Kogoj, od ideje do izdelka. Virtualna predstavitev umetnikovega razmišljanja je del projekta Oskar Kogoj – življenje in delo, ki vključuje vzpostavitev digitalne baze izdelkov in pričevanj oblikovalca. Film je izdelan v štirih različicah: slovenski, angleški in senzorno prilagojeni verziji za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne, so še sporočili s Turizma Miren-Kostanjevica.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA1 dan nazaj

Krvavški vodovod po dolgih letih znova uradno v uporabi

Krvavški vodovod je vendarle v uporabi. Skrbel bo za skoraj 30.000 prebivalcev in 15.000 zaposlenih. Vreden je 15 milijonov evrov,...

Arhitektura5 dni nazaj

Plečnikove nagrade 2023 so podeljene, najvišje priznanje “odprti knjižnici” v ljubljanski Osnovni šoli Vič

Letošnjo Plečnikovo nagrado je žirija namenila “odprti knjižnici” v ljubljanski Osnovni šoli Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana...

Arhitektura2 tedna nazaj

Znani so dobitniki nagrad OHS AWARD 2023

Pretekli teden je v Ljubljani potekala podelitev nagrad OHS AWARD izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

Materiali2 tedna nazaj

Kombinacija elegance in udobja

Sanitarni modul Geberit Monolith Plus Prenovljeni sanitarni modul Geberit Monolith Plus razširja možnosti oblikovanja kopalnice kot individualnega prostora dobrega počutja....

KULTURA2 tedna nazaj

Veliki koraki h kinematografski renesansi v Mariboru

Film v Minoritih je ena izmed priljubljenih kulturnih prireditev v mestu. Ekipa je, potem ko so v Mariboru zaprli še...

OKOLJE2 tedna nazaj

Novi očitki civilne družbe na račun Salonita Anhovo, ki pa očitke zavrača

Društvo Eko Anhovo in dolina Soče je na inšpektorat za okolje in prostor podalo prijavo suma kršitve okoljevarstvenega dovoljenja, saj...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Ministrica potrdila: grajska žitnica na Ptuju bo vendarle obnovljena

Država bo s prenovo žitnice po dolgih letih čakanja na primerno rešitev le zagotovila prostor bogati ptujski arheološki zbirki, ki...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Novi popravki gradbenega zakona

Tokrat so se pristojni odločili, da gradbeni zakon ponovno spremenijo oziroma dopolnijo zaradi gradbenih inšpektorjev. Gradbeni zakon (GZ-1), ki se...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Realnost ali iluzija: 56 energetskih vetrnic na Pohorju?

Na Pohorju se načrtuje gradnja 56 vetrnih elektrarn. Okoli 200 metrov visoke vetrnice se bodo, če bo projekt izveden, raztezale...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Prva tovarna “zelenih baterij” v Evropi že stoji

Baterijsko start-up podjetje ElevenEs je sporočilo, da je njihova proizvodna enota v Srbiji popolnoma operativna. Gre za prvo tovarno litijevo-železno-fosfatnih (LFP) baterijskih celic v...

POPULARNO