Connect with us

KULTURA

Majski salon v Zasavju odpira vrata – na ogled bo do sredine avgusta

Objavljeno

dne

Majski salon ZDSLU 2023 Misterij Gea vrata odpira danes, in sicer na razstaviščih v Hrastniku, Zagorju ob Savi in Trbovljah. Nagrade letos Mateji Kavčič, Mihi Eriču in Nini Kožej.

Na Majskem salonu, ki prinaša pregled sodobne slovenske likovno-vizualne produkcije, se letos predstavlja 154 umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Majski salon, ki ga organizira Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), lahko ujamete do 16. avgusta.

V okviru dogodka bodo nocoj podelili tri nagrade. Glavno nagrado Majskega salona bo prejela umetnica Mateja Kavčič za delo z naslovom Zatočišče, ki je nastalo v letu 2021. Njena prostorska instalacija, ki se giblje na meji med kiparstvom, instalacijo in arhitekturo, je edinstvena, presenetljiva stvaritev, ki presega koncepte vseh teh umetniških disciplin in prinaša nov in drugačen vtis umetniškega dela, so zapisali v utemeljitvi.

Mateja Kavčič, Zatočišče, 2021 naravni materiali, premer 300 cm višina 240 cm. Foto: ZDSLU
Mateja Kavčič (1970) je leta 1994 diplomirala iz slikarstva na ALUO v Ljubljani pod mentorstvom prof. Janeza Bernika in prof. Jožefa Muhoviča. Leto pozneje je obiskovala slikarsko specialko pri prof. Lojzetu Logarju. Deluje kot vizualna umetnica na področjih slikarstva, risbe, grafike, prostorskih postavitev in land arta. Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi delavnice za otroke in odrasle. Živi in ustvarja v Škofji Loki, občasno dela v priložnostnem ateljeju v GBJ-ju v Kostanjevici na Krki. Kontinuirano razstavlja doma in v tujini. Foto: ZDSLU

Njeno delo govori o izjemni avtorjevi predanosti in dolgotrajnem, mukotrpnem ustvarjalnem procesu, v katerem je nastajalo okolje, ki nas močno pritegne k pogledu v svojo notranjost in ki ga razumejo občinstva različnih generacij in različnih okolij. Njena instalacija je igriva in resna, filozofsko premišljena in domiselna, nadrealistična in fizično otipljiva.

Priznanje prejme tudi multimedijski umetnik Miha Erič za linorez z naslovom Izčrpanost iz leta 2021. V tem delu Erič zelo suvereno in vizualno privlačno združuje klasični grafični medij linoreza z novomedijskim pristopom z uporabo likovne govorice, prevzete iz drugih, danes zelo priljubljenih disciplin – stripa, filma in računalniških iger.

Miha Erič (1991) je leta 2013 diplomiral na ALUO. Skupaj z intermedijsko umetnico mag. Natalijo Šepul Erič je leta 2015 ustanovil Zavod za izobraževanje, umetnost, glasbo in kulturne dejavnosti Orbita. Je umetniški vodja KUD-a in Galerije Salsaverde. Foto: Natalija Šepul Erič
Miha Erič, Izčrpanost, 2021, linorez, 100 x 125 cm. Foto: ZDSLU

Njegova grafika predstavlja ekspresivno povedano zgodbo, ki gledalca potegne v brezmejni prostor nekih nenavadnih svetov, v katerih se komično in filmsko prepričljivo odvija več vzporednih pripovedih, ki puščajo prostor komunikaciji in različnim branjem, odvisno od očesa opazovalca. S posebnim načinom kadriranja dela Erič navadno grafiko spremeni v sliko-objekt in ji tako doda dodatno vrednost ter nakaže na nove in še neraziskane možnosti grafičnega medija danes, so zapisali v utemeljitvi.

Priznanje za mlado avtorico bo letos prejela Nina Koželj za delo Stanje nedolžnosti, interaktivno instalacijo, nastalo leta 2022. Umetnica v tem delu ustvarja kiparsko pokrajino – gozd velikih spomladanskih cvetlic, skozi katerega se sprehajajo obiskovalci in ki tematizira številna vprašanja – od vprašanja odnosa med tehnologijo in naravo, naših človeških odnosov med seboj do odnosa človeka do vedno bolj ogrožene narave.

Nina Koželj je leta 2016 končala študij na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. leta 2010 je prejela štipendijo švicarske fundacije Vordemberge-Gildewart, leta 2021 pa nagrado za mladega avtorja Etike(te). Živi in dela v Stahovici nad Kamnikom. Foto: ZDSLU

Predimenzionirane cvetlične skulpture delujejo nadrealistične, a tudi privlačne, so simbol pomladi in nedolžnosti ter naše želje po obvladovanju narave. Delo uporablja tehnologijo za interakcijo z obiskovalci in vsebuje tudi performativne elemente, zato izstopa kot izjemen prispevek na področju sodobnega kiparstva, so sporočili iz ZDSLU-ja.

Nina Koželj, Stanje nedolžnosti, 2022, kiparska postavitev (mešana tehnika – lakiran aluminij, beton, elektronika), 3 x 3 x 3 m. Foto: ZDSLU

KULTURA

Na Ptuju se začenjajo “Dnevi poezije in vina 2023”

Objavljeno

dne

Avtor

Uradno se bodo sicer 27. Dnevi poezije in vina z branjem pisma, ki ga Evropi tokrat piše angleški pesnik David Harsent, na Ptuju začeli v četrtek, festivalski dogodki pa se začenjajo že danes.

Častna gostja festivala sta litovski pesnik Eugenijus Ališanka in švicarska pesnica Ilma Rakusa. Slovenski avtor v fokusu je France Forstnerič. V programu prireditve, ki jo organizira založba Beletrina, gostuje letos 18 pesnic in pesnikov iz desetih držav, ki se bodo do nedelje družili tudi z izbranimi vinarji.

Prvo branje bo danes popoldne v Petanjcih, s posamičnimi dogodki pa bo festival zajel še Ljubljano, Krško, Ormož, Ljutomer, Dornavo, Potrno v Avstriji in Varaždin na Hrvaškem.

Po tradiciji se bodo v okviru dnevov zvrstila večerna pesniška branja ter ob tem številni drugi dogodki za različne starostne skupine, v katerih bo v ospredju poezija. Foto: Dnevi poezije in vina

David Harsent v svojem pismu Evropo opozarja na okoljsko problematiko, pravzaprav govori o neki okoljski vojni, v kateri smo se že znašli, pa se tega sploh še ne zavedamo, pravi programska vodja festivala Kristina Kočan in ob tem spomni, da letošnja vsebina pisma sovpada s trenutnim dogajanjem v Sloveniji.

“Pismo Evropi je pomembno tudi zato, da vrne v javno rabo ta pesniški ali celo umetniški jezik. Pismo namreč objavijo številni mediji, tako tiskani kot spletni, distribuirano je tudi med evropske poslance in druge,” pove.

Pismo, ki ga bodo prebrali v četrtek ob 20.30 na Vrazovem trgu na Ptuju, kjer bo tudi osrednje dogajanje, po besedah programske vodje nagovarja Evropo in svet z namenom, da pesnik poudari najbolj aktualne, najbolj pereče zadeve, ki takrat vladajo v Evropi.

Poezijo Ilme Rakusa slovenski prostor že zelo dobro pozna. Pesnica ima korenine tudi v Sloveniji, saj je del njenih prednikov iz severovzhodne Slovenije. Foto: Giorgio von Arb

Namen odprtega pisma je, da ga dobijo vsi poslanci Evropskega parlamenta, praktično vsi odločevalci, zato da bi vendarle prišli v stik z drugim vidikom. V teh pismih si seveda želimo tudi klica, da bi se odločevalci prebudili in kaj spremenili. To je osnovni namen. Hkrati pa je namen tudi, da pismo razširimo po različnih medijih, ne samo pri nas, ampak tudi v tujini. Objavi ga praktično celotna Evropa, bodisi v tiskanih medijih bodisi v spletnih različicah, da bi glas pesnika, ki je mogoče nekoliko drugačen glas, dosegel tudi širše bralstvo oziroma občinstvo.”

Pesnica Kristina Kočan, ki je tako nasledila idejnega očeta festivala Aleša Štegra, je ob predstavitvi festivalskega programa dejala, da je izbira gostujočih pesnikov in pesnic ponovno raznovrstna. “Pesniki so si različni med seboj, tako generacijsko, kulturno, družbeno, celo politično, in tudi njihove poetike so zelo raznorodne,” pravi.

Letos prihaja na festival 18 pesnikov in pesnic z vsega sveta. Med njimi so Joumana Haddad iz Libanona, Luljeta Lleshanaku iz Albanije, Maria Iljašenko in Petr Hruška iz Češke, Frank Baez iz Dominikanske republike in Lello Voce iz Italije. Letošnja kuratorka festivala je galicijska pesnica Yolanda Castano.

Po besedah Kristine Kočan je kuratorka izbrala nekaj res močnih žensk in njihovih poetik, saj se tudi sama ukvarja s položajem ženske v današnji družbi. “Po eni strani se mi zdi, da je šla zelo v to smer, po drugi strani pa je izbirala pesnike, ki predstavljajo poezijo na nekoliko drugačen način. To velja za italijanskega pesnika Lella Voceja, ki je performer in svojo poezijo pogosto povezuje z glasbo. Eden takih multidisciplinarnih je tudi pesnik iz Dominikanske republike Frank Baez. Predvidevam, da to kuratorko še posebej vznemirja, saj tudi sama rada predstavlja poezijo na najrazličnejše možne načine. Zdi se mi, da je pri svojem izboru šla v dve smeri.”

Po besedah Kristine Kočan vzpostavlja pesnik Eugenijus Ališanka dober dialog z evropskim bralcem, zato meni, da bo tudi zaradi tega zelo zanimiv častni gost. Foto: Bartosz Frątczak

Poklon spregledanemu Francetu Forstneriču
Letošnji slovenski avtor v fokusu je pesnik, pisatelj in novinar France Forstnerič – ravno letos mineva 90 let od njegovega rojstva. “France Forstnerič je pomembno zaznamoval slovenski literarni prostor. Bil je morda celo nekoliko spregledan za časa svojega življenja, popolnoma neupravičeno, in tudi zato se mu želimo pokloniti,” pravi programska vodja festivala.
Dnevi poezije in vina bodo potekali v 17 krajih po Sloveniji, pa tudi v zamejstvu v Avstriji ter v Varaždinu na Hrvaškem.

Nekaj starega, nekaj novega
Med stalnicami festivala so Hude pokušnje!, ki prinašajo dialog med pesnikom in vinarjem, ter velika pesniška branja s koncerti. Po dveh letih znova uvajajo Vinski oltar, letos z uradnim festivalskim vinom, vsi glavni pesniški večeri pa bodo imeli istega moderatorja – letos bo to igralec Jurij Drevenšek.

Osrednja gosta dnevov bosta litovski pesnik Eugenijus Ališanka in švicarska pesnica Ilma Rakusa, ki sta ob tej priložnosti dobila tudi prevod izbrane poezije. Foto: Dnevi poezije in vina

Med novostmi je sklop dogodkov Kilometer poezije, na katerih bodo omogočali spoznavanje sveta poezije med hojo po mestu. Novost je tudi predstavitev videopoezije. “Nastala videodela niso zgolj ilustracija poezije, ampak vsi vključeni mediji, torej zvok, video in poezija, ustvarjajo neko novo večglasno govorico. Če je ta sinergija medijev uspešna, lahko računamo na neki poseben umetniški, pesniški vtis, ki ga takšno delo sproži pri gledalcih,” pravi koordinatorka in organizatorka kulturnih programov MKC-ja Maribor Petra Kolmančič, ki je s Heikom Strunkom opravila izbor prikazanih del.

Kristina Kočan vidi specifiko festivala predvsem v tem, da je zelo vpet v lokalno okolje in dogajanje. Domačini mu odprejo vrata svojih domov in dvorišč, kjer gostijo dogodke in pesnike, da celotno mesto zadiha s poezijo.

Nadaljuj z branjem

KULTURA

Poplave prizadele številne kulturne objekte in dediščino

Objavljeno

dne

Poplave so v več krajih poškodovale tudi kulturno dediščino in druge kulturne objekte, kot so knjižnice, med njimi v Škofji Loki, Medvodah, Celju in Ravnah na Koroškem. Glede na razsežnosti poplav sicer na pristojnem ministrstvu predvidevajo, da je veliko večja od trenutno razpoložljivih podatkov. Bolnica Franja, ki jo je močno prizadelo neurje v sredini preteklega meseca, tokrat ni bila deležna dodatne škode.

Glede Partizanske bolnice Franje ni bilo na novo ugotovljenih poškodb, je potrdil direktor Mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač.

Kot so sporočili z ministrstva, so poplave na Gorenjskem poškodovale škofjeloško enoto Zgodovinskega arhiva Ljubljana, Knjižnico Medvode in Ravnikarjevo spominsko ureditev v Begunjah. V Begunjah na Gorenjskem je poškodovalo tudi Grad Katzenstein in obe pokopališči. V Volčjem potoku je nastala škoda v parku, med drugim na drevesih in pri parkovni opremi.

Tokrat je bila najbolj na udaru sortirnica, kjer je bilo razmočenih 32 škatel gradiva in trije ovoji. To gradivo so že odpeljali v škofjeloški hipermarket, kjer so ga začasno zamrznili in ga bodo pozneje postopoma konservirali. Sicer v škofjeloških arhivskih prostorih sledilo dolgotrajno osuševanje, zaradi česar bi zdaj med drugim potrebovali dodatne razvlažilce, pozneje bodo morali zamenjati tla, najverjetneje tudi pohištvo.

Sicer so poplave poškodovale tudi Špas teater v Mengšu, kjer je bilo poplavljenega kar tri četrtine mesta. Voda in blato sta uničila prostore gledališča. Čez konec tedna so v gledališču pripravili čistilno akcijo, je še navedlo ministrstvo za kulturo.

Stanje, kakršno je bilo minuli ponedeljek popoldne v Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu, ki je ena izmed enot Knjižnice Domžale. Foto: Ministrstvo za kulturo

Zemeljski plaz je med drugim poškodoval muzejsko Idrijsko rudarsko hišo, kjer se je na zadnji del stavbe utrgalo približno sedem kubičnih metrov zemljine, ki so jo že v soboto v celoti odstranili. Še pred plazom so pravočasno iz hiše umaknili vso premično dediščino, s čimer so preprečili nadaljnjo škodo. V celoti pa je uničena drenaža ob hiši.

Idrijska rudarska hiša do nadaljnjega ostaja zaprta za obiskovalce. Zdaj bodo morali najprej počakati na razmere, ki bodo dopuščale varen pregled zemljine nad pobočjem hiše. Zemljina sicer trenutno nima vidnih premikov, a je dodatna težava, da je teren precej zaraščen, je še povedal direktor Mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač in dodal, da je govoriti o kakršni koli oceni škode trenutno preuranjeno.

Pri Partizanski bolnici Franji, ki jo je novo uničenje letos doletelo že v poplavah sredi julija, v tokratnih avgustovskih poplavah niso ugotovili novih poškodb. Je pa zdaj v pripravi natančen popis škode, ki naj bi bil končan do 26. avgusta, nato sledita priprava sanacijskega programa in iskanje finančne konstrukcije.

V Idriji predvidevajo, da bo obnova bolnice Franje zelo verjetno trajala vsaj toliko časa kot po neurju leta 2007, ko je vojna ujma odplavila skoraj celotno bolnico. Takrat je obnova tako spomeniškega območja bolnice kot zaledja trajala tri leta in stala dobra dva milijona evrov. Dražji del obnove takrat sta bila gradnja obeh zaplavnih pregrad, tako mrežaste kot dveh betonskih, in urejanje struge Čerinščice, predvidevajo, da bo enako tudi tokrat.

Ni še znano, koliko natančno bo stala nova celovita obnova bolnice Franje, prav tako še ni znano, saj morajo najprej dokončati natančen popis škode, je pa pričakovati, da bo znesek podoben kot po ujmi leta 2007. Kosmač je ob tem še opozoril, da so cene gradbenih storitev in gradbenega materiala zdaj bistveno višje kot v času prve obnove, saj so se samo v zadnjih dveh letih podražile za približno 30 odstotkov. Sicer je bilo že v preteklem mesecu napovedano, da Franja v tem letu ostaja zaprta za obiskovalce.

Zgodovinski arhiv Ljubljana – Enota Škofja Loka FOTO:  Judita Šega/zgodovinski Arhiv Ljubljana

Iz Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka so sporočili, da je vodna ujma uničila krajevno knjižnico Poljane. Poplava je prizadela tudi Osrednjo knjižnico Mozirje, a ne v velikem obsegu, saj so poškodovani kletni prostori in spodnje police knjig. O enotah te knjižnice (Gornji Grad, Luče, Rečica ob Savinji, Nazarje, Ljubno) informacij do popoldneva še ni bilo. Vodna ujma je med drugim zelo ogrožala Knjižnico Medvode, ki je na sotočju Save in Sore. Naraščanje poplavnih vod se je ustavilo, tik preden bi te vdrle v notranjost knjižnice.

Ravnikarjeva spominska ureditev – Begunje FOTO:  Zavod Za Varstvo Kulturne Dediščine

Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu, eni izmed enot Knjižnice Domžale, je zaposlena tik pred začetkom poplave umaknila večino gradiva, ki je bilo na tleh. Škoda je v osrednjem prostoru tako nastala praktično le na opremi in elektroniki. V celoti pa je uničeno skladišče v kleti, kjer je bilo hranjeno knjižnično gradivo. Knjižnico so s pomočjo številnih prostovoljcev že skoraj povsem počistili. Težave na tem območju še naprej predstavljajo telekomunikacijske povezave, ki so na območju občine prekinjene. Ponovno naj bi jih vzpostavili v roku 10 dni. Ostale enote knjižnice škode niso utrpele. Poročajo pa, da so precej škode na svojih domovih utrpeli številni zaposleni, saj večinoma prihajajo na delo z območja Komende, Mengša, Trzina, Kamnika in Domžal.

Škoda tudi na Celjskem in Dolenjskem
V porečju Savinje so bili poškodovani središče Šoštanja in Mozirja ter staro mestno jedro Celja, ki so kot urbanistični spomeniki pod kulturno zaščito. V Celju je poplavilo tudi osrednjo knjižnico, a jim je veliko gradiva uspelo rešiti.

Na Dolenjskem je deževje poškodovalo več lokacij, kjer ima Dolenjski muzej Novo mesto svoje razstavne in depojske prostore, in sicer depo v Bršljinu, osrednji razstavni prostor v muzeju v Novem mestu in Jakčev dom v Novem mestu. Voda je predrla kritino na strehah, vendar muzejski predmeti niso utrpeli poškodb, so pokazali popoldanski podatki ministrstva.

V nekaterih muzejih in arhivih, kjer so glede na poplavne razmere pričakovali škodo, se to ni zgodilo, med drugim v Pokrajinskem muzeju in Zgodovinskem arhivu v Celju ter v Koroški galeriji likovnih umetnosti in Koroškem muzeju. V zadnjih dveh so s pomočjo zaposlenih in prostovoljcev uspeli zavarovati skupni depo v Pamečah pri Slovenj Gradcu.

“Za kakšne poškodbe gre in na koliko je ocenjena škoda, v tem trenutku še ni znano,” so zapisali na ministrstvu, kjer predvidevajo, da je veliko večja, kot so pokazale informacije, ki so jih zbrali do dopoldneva. Kot računajo, bo več znanega, ko se bodo razmere umirile in bodo zaposleni lahko dostopali do objektov in lokacij, ki so jih poplave prizadele.

Stara železarna na Ravnah na Koroškem, prostovoljci so pomagali odstraniti blato. FOTO:  Koroški Pokrajinski Muzej

Kot so še sporočili, so teren obiskali tudi konservatorji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, vendar jih pri ugotavljanju stanja objektov kulturne dediščine še vedno precej ovirajo razmere. Tako denimo še nimajo podatkov za zgornjo Savinjsko dolino. Iz Črne na Koroškem pa sporočajo, da je bil pod vodo Plečnikov spomenik.

Stara železarna na Ravnah na Koroškem. Blato k sreči ne sega visoko. FOTO: Koroški Pokrajinski Muzej

V Mariboru in okolici večjih posledic škode na objektih kulturne dediščine niso zaznali, podobno na Primorskem. Kako je v Sečoveljskih solinah, trenutno še ni znano.

Na večjih objektih, kot so Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Drama Ljubljana, škode ni. V SNG Opera in Balet Maribor pa so opazili zamakanje strehe.

Nadaljuj z branjem

KULTURA

Javno pismo mariborskih kulturnikov: gre za kratkotrajno gašenje požara in rešitev

Objavljeno

dne

Predstavniki v Mariboru delujočih kulturnih društev in zavodov so v javnem pismu mestnim svetnikom opozorili, da vodstvo mestne občine ne spoštuje sicer dobrodošlih sklepov junijske seje.

Na tej seji je mestni svet na predlog svetniških skupin SDS, Gibanja Svoboda, Liste kolesarjev in pešcev ter Levice izglasoval zahtevo za takojšnjo izdajo končnih odločb za sofinanciranje programov na področju športa, kulture, mladine in sociale v zneskih, kot so potrjeni v letošnjem občinskem proračunu.

Izvršna veja oblasti ignorira odločitve mestnega sveta
Kulturniki so se v svojem zapisu svetnikom zahvalili za predlagana dopolnila in posledično sprejete sklepe, s katerimi so po njihovem mnenju pokazali razumevanje za pomen socialnih, mladinskih, kulturnih in športnih vsebin za prebivalce štajerske prestolnice. Svetnikom so se zahvalili tudi za to, da se zavedajo svoje velike odgovornosti.

Nadalje so jih obvestili, da se je vodstvo občine v nasprotju z njihovimi sklepi odločilo za izdajo začasnih odločb z znižanimi sredstvi za mladinske programe. Organizacije morajo anekse z navedenimi znižanimi zneski podpisati v osmih dneh, če sploh želijo prejeti kakšna sredstva. A prejemniki sredstev poudarjajo, da to dejanje terja odziv, morda tudi pravni, saj je po njihovem nedopustno, da izvršna veja oblasti ignorira odločitve mestnega sveta kot vrhovnega odločevalskega organa občine. Take poteze župana postajajo grožnja razmejitvi vej oblasti in morda celo demokraciji kot taki, so dodali v pismu.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred dnevi v izjavi za javnost napovedala, da bo ministrstvo letos izjemoma dofinanciralo sredstva za javne občinske zavode. Foto: STA

Sponzorstvo in donacije ne smejo biti rešitev
Po mnenju kulturnikov v negotovosti ostajajo tudi organizacije s področja sociale in športa, ki se še zmeraj spopadajo z znižanjem sredstev, ne glede na sklepe, ki jih je sprejel in potrdil mestni svet, ter zneske, ki ostajajo v proračunu, sprejetem konec aprila.

V javnem pismu ob tem opozarjajo še, da sponzorska in donatorska sredstva nikakor ne smejo biti rešitev za omenjene vsebine, saj te ne morejo biti odvisne od dobre volje premožnih ljudi ali podjetij, še posebej zato ne, ker gre za področja občega dobrega. Prav tako po njihovem mnenju ni sprejemljivo, da bi sponzorji in donatorji, ki nimajo nobenih strokovnih kompetenc in znanja, presojali kakovost omenjenih vsebin.

Svetnike so zato pozvali, da kljub prihajajočim dopustom budno spremljajo razvoj razmer v tem letu in naredijo vse, da v proračunu za leto 2024 sredstva na omenjenih postavkah ne bodo znižana in da bodo upoštevani temeljni postulati demokracije.

Pekarna Magdalenske mreže v Mariboru. Foto: Aleks Horvat

Zgolj kratkotrajno gašenje požara
Tudi iz dogovora ministrice za kulturo Aste Vrečko in mariborskega župana Saše Arsenoviča za izredno financiranje javnih zavodov, tj. 290.000 evrov, gre sklepati, da so finančne razmere v Mariboru zelo resne. S tem dogovorom je zagotovljeno nadaljnje 100-odstotno financiranje vseh projektov in ne le 80-odstotno, kot so napovedovali na MOM-u.

Podpisniki javnega pisma opozarjajo še, da kljub odločitvi ministrstva, da sofinancira javne zavode na področju kulture – pod pogojem, da občina sofinancira kulturne programe in projekte nevladnih organizacij v višini, kot je bilo to določeno v pogodbah in razpisih – gre zgolj za kratkotrajno gašenje požara in nikakor ne za rešitev, ki bila lahko dolgoročno vzdržna.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA4 dnevi nazaj

Trajnostna eleganca v svoji kuhinji!

V sodobnem svetu, kjer trajnost postaja nujna in potrebna ter se odgovornost do okolja prebuja bolj kot kadar koli prej,...

Slovenija4 dnevi nazaj

Novogoriški župan želi razrešiti direktorja EPK GO! 2025

Novogoriški župan Samo Turel je napovedal, da se začenja postopek za razrešitev direktorja Javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica...

DEDIŠČINA6 dni nazaj

130 let Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Ptujski muzej praznuje 130-letnico delovanja. V jubilejnem letu imajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož več razlogov za slavje. Številčen...

Energetska učinkovitost1 teden nazaj

Mini sončne elektrarne – Novi korak v energetski prihodnosti s Termotehniko in Sonnenkraft

Nov prispevek Termotehnike in Sonnenkrafta v obliki mini sončnih elektrarn napoveduje pozitiven premik v energetski prihodnosti. S pravilnikom, usklajenim s...

DOGODKI2 tedna nazaj

Nova najboljša splošna knjižnica stoji v Barceloni, med elito tudi Valvasorjeva v Krškem

Za najboljšo splošno knjižnico v svetovnem merilu je bila izbrana knjižnica Gabriela Garcie Marqueza iz Barcelone. V prestižno finalno četverico...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Do odprtja olimpijskih iger bo obnovljen osrednji zvonik pariške Notre-Dame

V požaru uničeni znameniti zvonik pariške Notre-Dame, v katerem je po znameniti Hugojevi zgodbi ’živel’ notredamski zvonar, naj bi obnovili...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Unesco Benetke še ne bo uvrstil na seznam ogrožene dediščine

Unescov odbor za svetovno dediščino je na letnem srečanju v savdski prestolnici Riad odločil, da Benetk, ene najbolj obiskanih turističnih...

Akustika2 tedna nazaj

Terme Snovik vabijo projektante za izdelavo projektne dokumentacije novega hotela in rekonstrukcije wellnessa

V okviru projekta oz. razpisa Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki bo sofinanciral v nastanitveno turistično ponudbo za dvig...

Arhitektura2 tedna nazaj

Galerija Dessa: razstava Material o prihodnosti stroke

Odgovor na vprašanja, kako so videti sodobne družbeno odgovorne arhitekturne prakse, lahko do 11. oktobra najdete na razstavi Material. Kontekst. Družba....

DOGODKI3 tedni nazaj

7. Trajnostna konferenca GBC Slovenija – Trajnostne gradbene rešitve za stavbe prihodnosti

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v sredo, 27. septembra, organiziralo konferenco, katere osrednja tema so trajnostne gradbene rešitve...

POPULARNO