Connect with us

DOGODKI

Leto 2022 bo zaznamovalo odpiranja novih muzejev po svetu

Objavljeno

dne

Skoraj nepregledni množici novic o skrajnem upadu števila obiskovalcev, izpadu prihodkov in odpuščanju zaradi pandemije so na začetku tega – prav tako z negotovostmi zaznamovanega – leta sledile novice o odpiranju novih in prenovljenih muzejev po svetu.

Pregled najzanimivejših muzejev, ki bodo zaživeli letos, je objavil Muzejski dokumentacijski center Zagreb (MDC).

Že več let se napoveduje odprtje Velikega egipčanskega muzeja v Gizi, ki bo največji arheološki muzej na svetu. Muzej naj bi svoja vrata vendarle končno odprl novembra letos. “Korak bližje njegovemu odprtju je nakazala selitev Keopsove sončne ladje, največjega lesenega plovila, odkritega v Egiptu in starega približno 4600 let, ki so ga iz dolgoletnega doma ob piramidah v Gizi preselili v muzej,” so zapisali v MDC-ju.

Julija naj bi odprli Muzej palače v Hongkongu, natančneje v kulturni četrti West Kowloon, v katerem bodo na ogled še nikoli razstavljeni predmeti iz Muzeja palače v Pekingu. Muzej se bo razprostiral na 30 tisoč kvadratnih metrih in bo razpolagal z razstavnimi dvoranami, izobraževalnimi prostori, gledališčem s 400 sedeži, s trgovinami s spominki in z restavracijo.

Novo središče moderne in sodobne umetnosti bo tudi Kunsthalle Praha, ki ga je ustanovila Fundacija družine Pudil kot nevladno in neprofitno platformo. Umetnostna ustanova v središču Prage bo vrata odprla 22. februarja, njene zbirke pa tvorijo dela češke in svetovne moderne in sodobne umetnosti. Umeščena je v prenovljeno nekdanjo transformatorsko postajo Zenger Electrical, rekonstrukcijo katere je zasnoval češki arhitekturni biro Studio Schindler Seko. Poleg razstavnih dvoran bo muzej imel tudi knjižnico in izobraževalni prostor za obiskovalce razstav.

V poletnih mesecih bodo na Times Squaru v New Yorku odprli nov muzej, posvečen Broadwayu, ki bo predstavljal zgodovino tamkajšnjih muzikalov, predstav in drugih gledaliških produkcij. Obiskovalci bodo lahko skozi interaktivno in izkustveno razstavo spoznali, kako je mestna gledališka scena v preteklih letih spreminjala svoje lokacije, preden se je trajno ustalila na današnji. Izvedeli bodo več o najpomembnejših muzikalih, ki so vplivali na razvoj Broadwaya, in pokukali v zaodrje nastajanja broadwajske predstave.

Center Boba Dylana, posvečen proučevanju življenja in dela tega slavnega glasbenika in prejemnika Nobelove nagrade za književnost v letu 2016, se bo odprl na začetku oktobra v mestu Tulsa v ameriški zvezni državi Oklahoma. Muzej bo hranil in predstavljal bogat Dylanov arhiv, ki vsebuje več kot 100 tisoč predmetov, vključno z njegovimi rokopisi, še nikoli videnimi posnetki nastopov v živo, redkimi fotografijami in drugimi neobjavljenimi posnetki. V zbirki tega centra pa je tudi nekaj glasbenikovih osebnih predmetov. Na pročelju trinadstropne stavbe, ki jo je zasnoval arhitekturni biro Olson Kundig, ki ga vodi Alan Maskin, je redka fotografija Boba Dylana, ki jo je leta 1965 posnel Jerry Schatzberg, so sporočili iz MDC-ja.

V Minnesoti rojeni Bob Dylan s pravim imenom Robert Allen Zimmerman je v svoji dolgi karieri z glasom, kitaro, klavirjem in ustno harmoniko raziskoval ameriško glasbeno tradicijo, od folka, bluesa, countryja do gospela, rock’n’rolla in rockabillyja, pa tudi irsko folk glasbo in jazz. Foto: EPA

Madžarska si je zadala, da bo uresničila veliki projekt kulturnega urbanega razvoja svoje prestolnice, v okviru katerega še naprej odpira muzeje. Tako bodo konec tega meseca odprli Hišo madžarske glasbe, njeno vpadljivo in do okolja prijazno zgradbo je zasnoval japonski arhitekt Sou Fujimoto. Do jeseni bodo v okviru prenove in izgradnje novih muzejskih zgradb v okviru celovite obnove budimpeškega mestnega parka odprli še novo stavbo Etnografskega muzeja. V okviru projekta Liget Budapest, trenutno največjega kulturno-urbanističnega projekta v Evropi, so že odprli prenovljeni Muzej likovnih umetnosti ter novozgrajena Center za restavriranje in depo Narodnega muzeja.

Od marca si bo v Glasgowu znova mogoče ogledati Zbirko Burrell v muzeju, ki je leta 2016 zaprl vrata zaradi obnove. Zbirka ladjarskega magnata Williama Burrella (1861–1958) se ponaša z več kot 9000 umetninami. Z naložbo 81 milijonov evrov so razstavni prostor povečali za 35 odstotkov, stavba je postala energetsko trajnostna, zbirka pa bo zdaj prvič na ogled v vseh treh nadstropjih stavbe.

Po desetletju zamud v Oslu vrata odprl revolucionarni Munchov muzej

Sicer pa je v Oslu nedavno vrata za javnost odprl novi Munchov muzej. Ponaša se z zbirko več kot 26 tisoč umetniških del norveškega mojstra ekspresionizma, vključno z več različicami krika, slikarjevega najbolj znanega dela. Stavba je že med gradnjo razburila javnost.

Stari muzej na obrobju norveške prestolnice, ki je bil v slabem stanju in slabo varovan – leta 2004 so oboroženi roparji iz njega ukradli eno od različic Krika in Madono –, je končno stvar preteklosti. Ukradeni sliki so pozneje sicer dobili nazaj, a od incidenta naprej je gradnja novega muzeja postala norveška prioriteta. Po prvotnih načrtih naj bi sicer nova stavba začela obratovati že lani, a je načrte prekrižala pandemija.

Novi Munchov muzej ima 13 nadstropij in obsega 26.000 kvadratnih metrov površin. Zgradili so ga po načrtih španskega arhitekturnega biroja Estudio Herreros. Gradnja je stala okoli 250 milijonov evrov. Foto: Reuters

Novi muzej v razkošni in prostorni modernistični stavbi v samem središču Osla je vrata za javnost odprl v petek. “To je morda največji muzej, posvečen enemu samemu umetniku,” je med ogledom stavbe povedal direktor muzeja Stein Olav Henrichsen. Nova 13-nadstropna stavba na več kot 26.000 kvadratnih metrih ponuja petkrat več razstavnih površin, kot jih je bilo na voljo v starem muzeju.

Zapuščina v lasti mesta
Edvard Munch, ki je bil samski in ni imel otrok, je svoja dela zapustil mestu Oslo. Sprva jih je sicer nameraval zapustiti državi, a je v zadnjem trenutku spremenil svojo oporoko.
V muzeju letno pričakujejo pol milijona obiskovalcev, upajo pa, da se bo njihovo število povzpelo celo na milijon.

Norveška kraljeva družina – kralj Harald, kraljica Sonja, kronski princ Haakon in princesa Mette-Marit – je od direktorja muzeja Steina Olaava Henrichsena dobila zasebno predavanje o Madoni, enem ključnih Munchovih del. Foto: Reuters

V stalno razstavo je vključenih 200 del. Ob nekaterih ponavljajočih se temačnih temah, kot so tesnoba, obup in smrt, se v umetnikovem opusu občasno pojavljajo tudi manj mračne teme, kot so ljubezen, avtoportret in pokrajine.

Tu je seveda še znameniti Krik. V zbirki muzeja je več različic tega ikoničnega umetniškega dela – oljna slika, risba, šest litografij in več risb. V muzeju je mogoče videti tudi nekatera manj znana Munchova dela. Med njimi so denimo skulpture, fotografije, film in dve večji sliki – Sonce in Raziskovalci –, ki so ju morali v muzej prenesti že med gradnjo ter ju spraviti v notranjščino skozi odprtino v fasadi v šestem nadstropju.

Kraljica Sonja je na odprtju muzeja slavnostno prerezala rdeči trak. Foto: Reuters

Na ogled tudi cigaretni ogorki
Postavitev v muzeju sledi tematskemu (in ne kronološkemu) zaporedju; med stalnimi razstavami sta postavitvi Neskončno (pregled Munchovih osrednjih tem in motivov) in Monumentalno (prostor za prej omenjeni ogromni platni). Postavitev Sence je posvečena umetnikovim poznim letom na posestvu Ekely blizu Osla. Vtis umetnikovega osebnega prostora pričarajo predmeti iz njegovega ateljeja, od stolov do cigaretnih ogorkov in slikarskih pripomočkov.

Lambda: kritiki samo “ne razumejo”
Poslopje muzeja, ki so ga poimenovali Lambda, saj njegov poševni vrh spominja na enajsto črko grške abecede, je bilo predmet polemik že med gradnjo. Nekatere je razburila že sama oblika stavbe, medtem ko so bleščeča steklena okna, ki so bila vidna na načrtih, zdaj večinoma skrita za “grozljivimi” kovinskimi žaluzijami, kot jih opisujejo nekateri Norvežani.

Vodstvo muzeja je očitke zavrnilo z besedami, da naj bi muzej pri ljudeh izzval občutja na enak način, kot so jih v času nastanka Munchova dela.

Stavbo je zasnoval španski arhitekturni biro Estudio Herreros, ki je na natečaju za Munchov muzej zmagal leta 2009. Arhitekturno je stavba med drugim referenca na prvotno vikinško pristanišče; poudariti hoče položaj Osla tik ob fjordu.

Munch je bil izjemno produktiven umetnik, njegova zapuščina obsega okoli 40.000 enot – slik, grafik, pisem in slikarskih pripomočkov. Od tega sta dve tretjini v lasti mesta Oslo, kjer je umetnik umrl leta 1944. V starem Munchovem muzeju, ki so ga odprli leta 1963, so lahko razstavili le delček umetnikove zapuščine. Foto: Reuters

Oslo pa naj bi po pred kratkim odprtem Munchovem muzeju (Munchmuset) junija dobil še en muzej moderne umetnosti, ki bo največji muzej nordijske regije. Narodni muzej umetnosti, arhitekture in oblikovanja je zasnoval nemški arhitekturni biro Kleihues + Schuwerk. Ta do okolja prijazna zgradba, gradnja katere je stala nekaj več kot 600 milijonov evrov, bo dom več kot 5000 umetninam iz zbirke s skoraj 400 tisoč predmeti. V t. i. Svetlobni dvorani na vrhu zgradbe bodo občasne razstave, prva bo posvečena pregledu norveške sodobne umetnosti, muzej pa razpolaga tudi z odprto strešno teraso s pogledom na pristanišče, promenado in fjord, navaja MDC.

Norveški Narodni muzej umetnosti, arhitekture in oblikovanja bodo odprli 11. junija. Foto: Nasjonalmuseet/Iwan Baan

Arhitektura

OHS AWARD 2024: podelitev nagrad za najboljše projekte festivala OHS po izboru občinstva

Objavljeno

dne

Avtor

Včeraj je bila v galeriji Edvard v Ljubljani podelitev nagrad izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega festivala Odprte hiše Slovenije 2024, ki je potekal od 12. do 14. aprila po vsej državi.

Glasovanje za predstavljene arhitekturne projekte na festivalu Odprte hiše Slovenije je potekalo od 12. aprila do 5. maja 2024. Obiskovalci OHS 2024, so si na festivalu lahko ogledali več kot 70 arhitekturnih projektov in po svojem izboru glasovali za najboljši projekt v kategorijah Javni, družbeni in poslovni projekti, Stanovanjski projekti in prvič tudi v kategoriji Projekti z lesom. Festival OHS temelji na enostavnem konceptu, ki sleherniku omogoča stik in osebno izkušnjo v kakovostni arhitekturi. Vodeni ogledi, ki potekajo pod strokovnim vodstvom arhitektov, konservatorjev, inženirjev, lastnikov, investitorjev in izvajalcev pa obiskovalcem omogočajo, da celostno spoznajo nastanek in pomen posameznega arhitekturnega dela.

Dogodek OHS Award 2024. Foto: Nejc Fon

Festival OHS nagrado podeljuje od leta 2019. Nagrada OHS ni klasična arhitekturna nagrada, ki jo izbrana strokovna žirija podeljuje strokovnjakom na področju arhitekturnega načrtovanja. Nagrada OHS se podeljuje z namenom spodbujanja čim večje participacije najširše javnosti pri razumevanju in  odločanju o izbranih projektih. Vse objekte, ki so predstavljeni v festivalskem programu potrdi strokovna žirija, najširša javnost in obiskovalci pa svoj glas oddajo projektu po svojem izboru. Nagrado OHS tako prejme ekipa, ki je skupaj ustvarila posamezen projekt – arhitekti, inženirji, izvajalci in naročniki, investitorji. Vloga slehernika je pri projektu izjemnega pomena – in še več – vsi sodelujoči pri projektu morajo razumeti kaj pomeni kakovosten prostor in tej ideji skupaj slediti do konca izvedbe. Kompromisne in nestrokovne rešitve nas v prostoru premnogokrat opominjajo še dolgo po tem, ko so bili zadovoljeni najkrajši izvedbeni roki, partikularni interesi in najnižja cena. 

Večplastnost nagrade OHS je danes še posebej pomembno izpostaviti iz dveh vidikov – nagrado izglasuje splošna javnost, ki je uporabnik prostora in katerim je arhitektura v izhodišču namenjena. Poleg arhitektov pa nagrada OHS prepoznava pomembno vlogo investitorjev in izvajalcev, ki jim je mar in razumejo pomen kulture prostora za razvoj skupnosti danes in v prihodnje.

Blaž Budja, član letošnje strokovne žirije je v svojem nagovoru izpostavil pomen skupnosti v današnji družbi, ki je vedno bolj naklonjena individualizmu.Verjame, da s festivalom OHS dvigujemo splošno kulturo in arhitekturi dajemo možnost večjega, širšega skupnega razumevanja in spoštovanja.

“Festival OHS ni svetovno prvenstvo v arhitekturi, zdi se, da se tukaj kljub vsemu individualno umakne kolektivnemu. Še več, pomembno je sodelovati, zmaga pa je skupna. Nagrada OHS je tako edina nagrada, ki jo podeli ljudstvo. Samo tako lahko tudi arhitekti odložimo težo preverjanja strokovnosti skozi prizmo iskanja družbene pomembnosti lastnega poklica.”

Nagrajeni projekti in prejemniki nagrad so bili predstavljeni na dogodku v galeriji Edvard. Nagrade so bile podeljene v treh kategorijah.

V kategoriji  Javni, družbeni in poslovni projekti so nagrado prejeli:

Naročnik: Občina Brežice
Arhitektura in interier: NAINO arhitekturni biro – Grega Bizjak, Tadeja Šepec Bizjak, Črt Breskvar
Krajinska arhitektura: Mitja Škrjanec
Odgovorna konservatorka ZVKDS: Mojca Veršek Rems
Glavni izvajalci: SL Inženiring Boršt d.o.o.

Naročnik: Občina Slovenske Konjice
Arhitektura: Medprostor – Jerneja Fischer Knap, Rok Žnidaršič, Samo Mlakar, Katja Ivić, Dino Mujić
Glavni konservator ZVKDS: Matija Plevnik
Glavni izvajalci: Gradnje Marguč d.o.o., GNOM d.o.o.
Mehanizem dvižne strehe: Maori d.o.o.

Naročnik: Mestna občina Novo mesto
Arhitektura in interier: Enota
Krajinska arhitektura: Krajinaris d.o.o.
Glavni izvajalci: CGP d.d.

V kategoriji  Stanovanjski projekti so bili nagrajeni:

Naročnik: Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad
Arhitektura: Arhitekti Počivašek Petranovič in Bevk Perović arhitekti – Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Urša Gantar, Matija Bevk, Vasa Perović
Glavni izvajalci: TGH d.o.o.

Naročnik: Majda Senekovič in Vladimir Senekovič
Arhitektura in interier: a2o2 arhitekti
Glavni izvajalci: Stavbarstvo Žerjal – Marko Žerjal s.p.

Naročnik: Uroš Križanec
Arhitektura in interier: Mertelj Vrabič arhitekti
Krajinska arhitektura: Svit Oliver Katanec
Glavni izvajalec: gradbeni inženiring Filipič & Co d.o.o. ter gradbeno podjetje Urteh d.o.o.

V kategoriji Projekti z lesom je nagrade podelil državni sekretar mag. Dejan Židan. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in SPIRIT Slovenija, javna agencija sta bila v letu 2024 nacionalna partnerja nagrade OHS AWARD.V svojem nagovoru je poudaril pomen trajnostne gradnje in uporabo lesa v arhitekturi. Nagrado so prejeli:

Naročnik: Občina Bohinj
Arhitektura: ARREA ARHITEKTURA, KAL A; Ana Jerman, Janja Šušnjar, Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernández-Zúñiga
Krajinska arhitektura: Studio AKKA – Luka Javornik, Lara Gligić
Gradbene konstrukcije in dobavitelj lesene konstrukcije: CBD.d.o.o.
Glavni izvajalec: Dema Plus d.o.o.

Naročnik: Špela Koren Girandon in Jernej Girandon
Arhitektura in interier: AG BIRO 55
Lesena konstrukcija: Tesarstvo Štebe

Naročnik: Boštjan Pogorevc
Arhitektura: Biro Gašperič – Matej Gašperič
Konservatorka ZVKDS: Saša Roškar
Glavni izvajalec: Rok Razinger, TRAM d.o.o.

Več o projektu na www.odprtehiseslovenije.org

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Objavljeno

dne

Avtor

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični oblikovalec Ranko Novak.

Grafična identiteta Centra Rog, ki jo podpisuje mladi kolektiv Ansambel, maksimalno izkorišča dogajanje znotraj stavbe in v ospredje postavlja oblikovanje kot dialog orodij, materialov in uporabnikov, beremo v utemeljitvi. Žirija je še zapisala, da neformalni piktogrami in posegi v označevalni sistem ter samozavestna oznaka pročelja kažejo, da je Ljubljana središče navdihnjenega in samozavestnega oblikovanja. Kot je dodala, so navdušeni, “da naročnik zaupa oblikovalski ekipi pri konceptualni zasnovi, ki vzpostavlja oblikovanje kot proces”.

Nagrado za življenjsko delo je Fundacija Brumen podelila drugič v zgodovini delovanja.
Dobitnik nagrade za življenjsko delo Ranko Novak je eden od soustanoviteljev fundacije. Kot piše v utemeljitvi nagrade, je s svojim grafičnim oblikovanjem zaznamoval okolje, v katerem smo živeli in živimo še vedno. Diplomant profesorja Edvarda Ravnikarja je leta 1980 ustanovil Studio Znak in leta 1994 začel samostojno ustvarjati pod imenom DesigNovak. V tem obdobju je nekaj časa deloval kot direktor Design centra Studia Marketing v Ljubljani. Bil je likovni urednik časopisa Delo, oblikoval je novi prelom časopisa in njegovih prilog. Pozneje je oblikoval časopis Dnevnik in nato še tednik Objektiv.

Foto: Center Rog

Dokaz, zakaj so tiskovine še vedno najboljše
V kategoriji publikacij je zmagal Katalog Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki je nastal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Uredil ga je Tomaž Štoka s souredniki Milošem KoscemNatalijo Lapajne in Bogom Zupančičem. Kot meni žirija, “z odlično tehnično konstrukcijo in izdelavo knjige jasno kaže, čemu in zakaj so tiskovine še vedno najboljše”.

V kategoriji komunikacij je žirija nagradila serijo plakatov, ustvarjenih za Kino Šiška. V kategoriji identitete je za oblikovanje blagovne znamke slavil Juicy Marbles. Nagrado za oblikovanje razstav oziroma informacijsko oblikovanje pa je prejel ilustratorski kotiček v Centru za ilustracijo, ki sta ga zasnovali arhitektki in oblikovalki Sara Badovinac in Sara Škarica.

Foto: MAO

O nagradah za najkakovostnejšo produkcijo vidnih sporočil 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je odločala žirija, v kateri so bili Gerry LeonidasThierry BrunfautLana CavarPerniclas Bedow in Cvetka Požar. Ocenjevali so 300 prijavljenih projektov.
Nagrade so podelili v torek ob odprtju pregledne razstave del v Centru Rog, kjer bo razstava na ogled do 5. maja.

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Hiše po Sloveniji znova odpirajo vrata

Objavljeno

dne

Od zasebnih stanovanj do enodružinskih hiš, od poslovnih do turističnih objektov – z Arhitekturnim festivalom odprte hiše Slovenije danes ponovno vrata odpirajo številni objekti po Sloveniji.

Dogodek poteka že 15. leto in predstavlja nove in prenovljene arhitekture ter pomembne stavbe kulturne dediščine.

V sklopu festivala si bo mogoče ogledati 70 projektov, poleg naštetih bodo vrata v svoje prostore odprle tudi izobraževalne in kulturne ustanove. Osnovno poslanstvo festivala sta ozaveščanje najširše javnosti o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora in predstavitev primerov najboljših praks sodobne arhitekturne produkcije kot dela slovenske kulture in nacionalne identitete.

Med prispelimi projekti je letošnji festivalski program zastavila strokovna žirija, ki so jo sestavljali štirje strokovnjaki na področju arhitekture in oblikovanja – Blaž BudjaMaša CvetkoDean Lah in Maja Stamenković.

Hiša za pet svobodnih duhov. Biro Gašperič, Matej Gašperič: Foto: OHS

Arhitektura se ne sme zapirati sama v svoj svet, biti mora odprta širši javnosti in med ljudmi spodbujati razpravo o prostoru, je prepričan Lah. “V tem vidim osrednje poslanstvo festivala OHS, ki vsako leto ponuja zainteresirani javnosti možnost vstopa in neposrednega doživljanja raznolikih kakovostnih arhitekturnih praks. Arhitektura namreč niso zgolj zidovi, arhitektura je prostor vmes, je življenje, ki se v teh prostorih odvija,” razmišlja.

Festival OHS letos poteka pod naslovom Arhitektura novih priložnosti in postavlja vprašanje vključenosti vseh ljudi in interesnih skupin v grajene in oblikovane prostore skupnosti. Naslavlja vprašanja enakih možnosti in novih priložnosti za bivanje, delo, izobraževanje, obstoj in razvoj celotne družbe, vsega živega in narave z namenom iskanja odgovorov o sobivanju, ki ga dobra arhitektura lahko omogoča, spodbuja in varuje.

Bazenski kompleks Češča vas. Biro: Enota. Foto: OHS

To so najbolj ključni izzivi, ki se brez podpornih družbenoekonomskih in socialnih politik zgolj z arhitekturnimi idejami ne morejo razrešiti. A vendar je arhitektura tisti medij, ki s svojim fizičnim nagovorom zmore ponuditi priložnosti ali celo opolnomočiti slehernika. Z izpostavljanjem tematike vključevanja in dostopnosti tako postajajo tudi festivalski prostori nosilci izkušnje, ki navdihujejo udeležence, da postanejo “zagovorniki” pravičnejše in bolj vključujoče družbe, so zapisali organizatorji.

V programu festivala bodo tako predstavili različne tematske projekte, ki spodbujajo dostopnost in omogočajo razvoj skupnosti. Del festivala bodo tudi tematska vodenja in delavnice, ki bodo nagovarjali različne ciljne skupine.

Poslovni objekt Vergerijev trg / Palača Sabini-Grisoni. Arhitektura: BIRO 42 d.o.o. Foto: OHS

V Ljubljani si bo mogoče pod vodstvom arhitektov ogledati stanovanjsko sosesko Dolgi most II, četrtni center Golovec in Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo. Prav tako bosta vrata odprli prenovljeni podstrehi, ki sta se z novo zasnovo prilagodili potrebam sodobnega bivanja. V Štanjelu se bo mogoče udeležiti vodstva po lokalni galeriji uporabne umetnosti Lokal in hiši v Štanjelu. Na Gorenjskem bo mogoče vstopiti v počitniško hišo Šumica in v leseno Hišo za iznajdljivo družino. V sklopu festivala pa bo mogoč tudi ogled projekta Vrtec Bohinj in nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji ter začasni lapidarij, ki sta bila letos uvrščena v ožji izbor nagrade EU Mies Award 2024.

Festival OHS je od februarja 2023 del projekta Open House Europe, ki povezuje 13 evropskih mest in Slovenijo.

Center Rog, kreativno središče: Arhitektura: BAX studio. Foto: OHS

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA5 dni nazaj

Deceuninck, proizvajalec PVC profilov, je lansiral kalkulator za enostavnejše in učinkovitejše merjenje ogljičnega odtisa

Deceuninck, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev PVC profilov za okna in vrata, je v skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu poslovanju...

RAZSTAVA5 dni nazaj

Odprtje razstave ob 150-letnici rojstva prof. dr.Karla Hinterlechnerja

Okrogla miza GEOLOGIJA – VEDA PRIHODNOSTI V letošnjem maju obeležujemo 150-letnico rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja, ustanovitelja ljubljanske geološke šole in enega...

OBLIKOVANJE6 dni nazaj

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Mednarodno priznanje za inovacijo AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z...

Uncategorized1 teden nazaj

Martina Vovk imenovana za novo direktorico Moderne galerije

Potem, ko je Aleš Vaupotič kot direktor odstopil maja lani, je kustosinja in muzejska svetovalka, Martina Vovk, od 1. junija...

GRADNJA1 teden nazaj

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award

Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav  iQwood je specializirano proizvodno podjetje za razvoj...

Materiali1 teden nazaj

WC sistem, ki varčuje z vodo

Varčevanje z vodo: ste kdaj razmišljali o stranišču? Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na...

Arhitektura2 tedna nazaj

OHS AWARD 2024: podelitev nagrad za najboljše projekte festivala OHS po izboru občinstva

Včeraj je bila v galeriji Edvard v Ljubljani podelitev nagrad izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Mlada slovenska umetnost: predstavijo se nominiranci za nagrado OHO

V Galeriji P74 vrata odpira razstava nominirancev nagrade skupine OHO 2024. Za nagrado so nominirani Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik...

DOGODKI3 tedni nazaj

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični...

BIVANJE4 tedni nazaj

Kako do nižjih mesečnih stroškov?

Številni lastniki stanovanj iščejo vse mogoče načine, kako bi zmanjšali ogljični odtis ter povečali energijsko učinkovitost domov in s tem...

POPULARNO