Connect with us

Energetska učinkovitost

Glasen “NE” plastiki na hrvaših otokih

Objavljeno

dne

Končno je napočil začetek izvajanja projekta »For a plastic free Croatian islands,« s katerim želijo naši sosedje poskrbeti za čisto morje svojih otokov, na katerih tako radi dopustujemo tudi Slovenci.

Projekt »For a plastic free Croatian islands« se je pod vodstvom družbe Sunce začel tudi v občini Sali na Dugem otoku ter občini Stari Grad na Hvaru, s čimer se otoka pridružujeta že aktivnima hrvaškima mestoma – Dubrovniku in Trogirju.

Projekt je zaradi problematike plastike v morju, ki jo naziva, odmeven tudi mednarodno, financira pa ga tudi organizacija The Beyond Med Association. Osnovni cilj projekta je v Jadranskem in Sredozemskem morju zmanjšati onesnaževanje s plastiko za enkratno uporabo ter turiste, pa tudi domačine, spodbuditi k »zero waste« kulturi.

Prihodnji dve leti posvečeni boju proti plastiki

Projekt bo trajal prihodnjih 24 mesecev, zgrajen pa bo iz izobraževalnih in ozaveščevalnih akcij. Vključene bodo tudi raziskave o lokalni rabi plastike za enkratno uporabo ter gospodarjenju z odpadki, naposled pa bodo ustvarjene posebne smernice, kako v sodelujočih občinah kar najbolj učinkovito zagotoviti najbolj zeleno ravnanje s plastiko in plastičnimi odpadki.

V načrtu so tudi številni dogodki in delavnice za lokalne prebivalce, končni rezultati obljubljajočega projekta pa bodo po dveh letih aktivnega boja proti (ob)morski plastiki predstavljeni na zaključni konferenci v Splitu. Zato, ko v prihodnjih dveh poletjih obiščete katerega od hrvaških otokov, nikar ne pozabite, da se lahko za čistejše morje in prihodnost celotnega človeštva potrudite tudi sami.

Tudi Brač se pridružuje borbi proti plastiki v morjih.

 Več o projektu in o dogajanju lahko najdete na spletni strani družbe Sunce, kjer boste lahko tudi spremljali dogajanje prihodnjih dveh let.

Energetska učinkovitost

VELUX in Schneider Electric sklenila sodelovanje pri prizadevanju za obnovljive vire energije

Objavljeno

dne

Skupina VELUX in Schneider Electric, vodilno podjetje pri globalni digitalni transformaciji upravljanja in avtomatizacije energije, bosta skupaj uresničevala sporazum o nakupu električne energije (Power Purchase Agreements – PPAs). To partnerstvo je nadaljevanje prizadevanj vodilnega svetovnega proizvajalca strešnih oken, da do leta 2023 doseže svoj cilj, in tako zagotovi 100 % električne energije iz obnovljivih virov (RE100), kar je tudi del njihovega cilja, da do leta 2030 postanejo ogljično nevtralni. 

Namen predvidenih sporazumov (PPAs) je omogočiti razvoj novih projektov obnovljive energije po Evropi, Schneider Electric pa podpira skupino VELUX pri izvajanju postopkov naročil, in sicer kot svetovalec, ki ponuja celovite rešitve. Glavna motivacija skupine VELUX je doseči cilj RE 100 in v omrežje pripeljati novo obnovljivo energijo.

Ta prizadevanja so torej del zaveze skupine VELUX, da postane 100-odstotno ogljično nevtralno podjetje. Poleg tega si prizadeva za prepolovitev emisij ogljika v celotni vrednostni verigi do leta 2030. Hkrati bo družba s projekti ohranjanja gozdov zajela celoten zgodovinski ogljični odtis skupine, in sicer vse od njene ustanovitve leta 1941. Te projekte prepoznava in upravlja Svetovni sklad za naravo (WWF). Pričakuje se, da bodo te pobude podprle splošno zavezanost skupine, da bo do leta 2041 nevtralizirala in s tem izničila pretekle emisije ogljika ter postala trajno ogljično nevtralna.

Nakup električne energije iz obnovljivih virov je del zaveze skupine VELUX, da bo odpravila odvisnost podjetja od energije, proizvedene iz fosilnih goriv.

Namera prihodnjih sporazumov o partnerstvu je tudi predstavitev mešanice čistih tehnologij, s čimer želi VELUX zagotoviti dolgoročno zavezo k nakupu energije po fiksni ceni. PPA ponuja razvijalcem obnovljivih virov energije poslovni primer, kako vzpostaviti novo, čisto proizvodnjo električne energije. PPA bo podjetju zagotovil stabilnost in predvidljivost cen električne energije ter omogočil, da obravnavo emisij toplogrednih plinov. Skupina VELUX želi nadaljevati z novimi nesubvencioniranimi projekti obnovljive energije v državah članicah Evropske unije, pri čemer bo zagotovila, da se v omrežje doda čista energija in se tako nadomesti ‘rjava’ energija, proizvedena iz fosilnih goriv.

“Planet se spopada z dvojno podnebno in naravovarstveno krizo, zato smo zavezani, da bomo prispevali k bolj trajnostni prihodnosti,” je povedal Jörn Neubert, vodja nabavne verige v skupini VELUX. “Ponosni smo, da smo med prvimi podjetji na svetu in prvo podjetje v gradbeni industriji, ki je prevzelo odgovornost za pretekle in prihodnje emisije ogljika z zavezo, da postanemo trajno ogljično nevtralni. To partnerstvo s podjetjem Schneider Electric je pomemben del tega.”

“V čast mi je sodelovati s skupino VELUX na njeni poti pospeševanja razogljičenja z obnovljivimi viri energije,” je dejal Philippe Diez, podpredsednik EMEA Energy & Sustainability Services Schneider Electric. Skupina VELUX je ambiciozen pionir korporativnih ukrepov na področju podnebja in narave. Inovativno in navdihujoče je prevzeti odgovornost tako za pretekle vplive kot tudi za prihodnje emisije. Navdušeni smo, da bomo pospešili doseganje njihovih podnebnih ciljev in podpirali njihovo končno zavezo, da bodo do leta 2041 postali trajno ogljično nevtralni.

Nakup električne energije iz obnovljivih virov je del zaveze skupine VELUX, da bo odpravila odvisnost podjetja od energije, proizvedene iz fosilnih goriv. Prvotni poudarek je na izboljšanju energetske učinkovitosti na vseh njihovih lokacijah pa tudi na vzpostavitvi zmogljivosti obnovljivega ogrevanja in obnovljive električne energije z uporabo sončnih celic. Načrtujejo, da bo ambiciozni cilj na vseh lokacijah dosežen do leta 2030.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Je prišel čas prozorne solarne celice?

Objavljeno

dne

Solarni paneli so v zadnjem desetletju postali že skoraj obvezna oprema, južnokorejski znanstveniki pa so z nedavnim odkritjem poskrbeli, da bomo lahko že kmalu uporabljali prozorne sončne celice.

V prihodnje bi bila lahko uporaba solarnih celic za proizvodnjo električne energije še bolj preprosta in razširjena, saj so znanstveniki univerze Incehon v Južni Koreji pred kratkim razvili prozorno sončno celico.

Sončna energija kot eden od obnovljivih virov energije predstavlja upanje za prihodnost in za postopno dosego ogljične nevtralnosti, ki je nujna, da se spopademo s posledicami podnebnih sprememb ter ustavimo dirko proti dnu. Zaupanje v učinkovitost solarnih panelov izražajo že številke novonastajajočih solarnih farm in ogromnih kompleksov s solarnimi celicami, sončne celice pa imajo danes tudi številne bivalne stavbe.

Sončna celica = okno?
Odslej bi lahko bila uporaba sončnih celic še bolj vsakdanja, to pa zahvaljujoč nedavnemu izumu južnokorejskih znanstvenikov, ki jih je uspelo po dolgem obdobju testiranja naposled zasnovati delujočo sončno celico, ki je prozorna. Si predstavljate potencial takega izuma? Solarna ploščica na vašem telefonu, solarna celica na oknu, solarni paneli na velikih steklenih objektih … Morda celo nakit? Možnosti so neomejene.

Prozorno celico sestavljata titanijev dioksid in niklov(II) oksid, ki nista toksična ter sta tako idealna za maksimalno ekološko proizvodnjo električne energije. Zaenkrat celica prepušča 57 % vidne svetlobe ter še ne proizvaja velikih količin energije, vendar raziskovalci kljub temu obljubljajo, da lahko že kmalu pričakujemo še boljše rezultate.

Razširjen znanstveni članek najdete na tej povezavi: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378775320311691?via%3Dihub

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Zakaj cena ni edino merilo pri izbiri ogrevalnega sistema?

Objavljeno

dne

Ogrevalni sistem mora biti prilagojen načinu življenja posameznika. Odločiti se je treba za stopnjo udobja, ki jo želimo in ki naj nam bi jo omogočal ogrevalni sistem – predvsem glede na potreben prostor za hrambo energenta in vložen čas potreben za delovanje in vzdrževanje sistema.

Posamezni viri ogrevanja se torej med seboj razlikujejo tudi po udobju. Pod udobjem mislimo na to, koliko pozornosti jim moramo namenjati za delovanje. Pri daljinskem ogrevanju je edini napor odpiranje ventila na radiatorju. Pri zemeljskem plinu moramo že pomisliti na plinski kotel, dimnik za izpušne pline … Pri kurilnem olju moramo imeti kotel in dimnik, naročati moramo tudi olje, pa tudi s čiščenjem je več dela. Pri toplotnih črpalkah na videz ni dela, razen, ko nam sredi mrzle zime preneha delovati in jo je treba servisirati.


V načelu so sistemi, ki terjajo več prostora, cenejši. Premog in sončna energija zahtevata na primer veliko prostora in sta zaradi tega manj udobna. Daljinsko ogrevanje ne zahteva praktično nobenega prostora in le malo več zemeljski plin. Vsak od energentov terja tudi več ali manj pozornosti. Plinski kotli so danes že zelo razviti, zato se res poredko kvarijo in zahtevajo malo pozornosti, pa vendar nekaj jo. Toplotne črpalke so zelo preprosti toplotni izmenjevalci, pa vendar, ker so izpostavljeni atmosferskim vplivom, pogosteje zatajijo kot nekateri drugi sistemi. Vse to vpliva na udobje.

Na udobje vpliva tudi razpoložljivost. Elektrika iz omrežja, plin in daljinsko ogrevanje so praktično razpoložljivi v vsakem trenutku in vedno dajejo podoben rezultat. Toplotne črpalke pri nižjih temperaturah ne le, da so precej potratne (drago delovanje), ampak pogosto ne zadoščajo za to, da bi bili naši prostori v hujšem mrazu dovolj topli oziroma ne zagotavljajo takšnega udobja, ki bi ga večina pričakovala.

Nadaljuj z branjem
Gradbeništvo2 tedna nazaj

BREZPLAČNI WEBINAR: energijsko učinkovito temeljenje stavb na potresno aktivnih območjih

Nedavne potresne aktivnosti na Hrvaškem so nas opomnile, da tudi Slovenija leži na potresno izpostavljenem območju, s čimer so se...

Arhitektura2 tedna nazaj

In memoriam: Milan Mihelič, arhitekt in urbanist

V 96. letu se je pred dnevi poslovil arhitekt in urbanist, akademik Milan Mihelič. Bil je dinamičen organizator in vsestranski...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

GBC Slovenija vabi na “online” dogodek: Kakovost bivalnih prostorov

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija vabi, da se jim 16.2. in 25.2. pridružite na dogodku preko “zooma”.  Tokrat...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

VELUX in Schneider Electric sklenila sodelovanje pri prizadevanju za obnovljive vire energije

Skupina VELUX in Schneider Electric, vodilno podjetje pri globalni digitalni transformaciji upravljanja in avtomatizacije energije, bosta skupaj uresničevala sporazum o...

Energetska učinkovitost1 mesec nazaj

Je prišel čas prozorne solarne celice?

Solarni paneli so v zadnjem desetletju postali že skoraj obvezna oprema, južnokorejski znanstveniki pa so z nedavnim odkritjem poskrbeli, da...

Gradbeništvo1 mesec nazaj

Kakovostno bivanje v večstanovanjskih zgradbah

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je sredi minulega  decembra v sodelovanju z Zbornico za poslovanje z nepremičninami (ZPN)...

Energetska učinkovitost2 meseca nazaj

Zakaj cena ni edino merilo pri izbiri ogrevalnega sistema?

Ogrevalni sistem mora biti prilagojen načinu življenja posameznika. Odločiti se je treba za stopnjo udobja, ki jo želimo in ki naj nam...

Energetska učinkovitost2 meseca nazaj

V Parizu se listje z ulic spreminja v kompost

Medtem ko pri nas poteka debata, ali je bilo suho listje pobrano dovolj hitro, ali ne, ga v Parizu že...

Energetska učinkovitost2 meseca nazaj

Dunaj z vavčerji za hišna popravila in naprave

Ni vse za na odpad, so odločeni na Dunaju, kjer svojim meščanom podarjajo posebne bone za popravila ter tako skrbijo...

Arhitektura2 meseca nazaj

Življenje v zaprtih prostorih: slabe novice za zdravje počutje in produktivnost

V zadnjih dvesto letih je odstotek ljudi, ki delajo na prostem, padel z 90 na 20 odstotkov. Postali smo bitja,...

POPULARNO