Connect with us

Dizajn

Arhitektura svetlobe

Objavljeno

dne

Na začetku je bila svetloba! Tako se začne ena najstarejših zgodb človeštva, kar priča o izjemnem pomenu svetlobe za naše bivanje. V antičnem svetu se je v nekaterih civilizacijah razvilo čaščenje sonca kot prinašalca življenja, topline in moči, spet v drugih so častili luno, ki sveti z bolj hladno, a mirno in preudarno svetlobo. Poleg tega, da je svetloba nujna za življenje in dobro počutje, pa je v arhitekturi tudi daleč najpomembnejši oblikovni element. S svetlobo namreč ustvarjamo prostor, poudarjamo ali skrivamo arhitekturne elemente, predvsem pa z osvetlitvijo poskrbimo za prostoru in dejavnosti primerno vzdušje.

POMEN SVETLOBE

Svetlobo v notranjem oblikovanju načeloma ločimo na ambientno, usmerjeno in delovno svetlobo. Ambientna svetloba, ki ji rečemo tudi osnovna ali glavna, je tista svetloba, ki enakomerno osvetli celoten prostor in s katero, če se tako izrazimo, pripravimo osnovno “sceno”. Podnevi je to običajno dnevna svetloba, ponoči pa je lahko svetloba iz kateregakoli vira, ki prostor napolni z enakomerno, plosko osvetlitvijo. Odvisno od potrebe je lahko šibka ali močna, lahko pa tudi sodeluje z dnevno svetlobo pri zagotavljanju dodatne osvetlitve. Za razliko od osnovne je usmerjena ali dopolnilna svetloba tista, s katero dejansko ustvarimo ambient. Tako kot na gledališki ali filmski sceni jo uporabljamo za ustvarjanje prostora z osvetlitvijo ozadja, površin in objektov, ki bi jih radi v prostoru poudarili. Tako kot v gledališču so tudi v oblikovanju interjerja bolj in manj pomembni elementi in “igralci”, ki ustvarjajo prostor. To so lahko površine ali stene, pohištvo, niše itd. Dopolnilna svetloba, kot pove že ime samo, dopolnjuje osnovno ambientno svetlobo in ustvari globino prostora. Tretji tip svetlobe v interjerju pa je t. i. delovna ali funkcijska osvetlitev. Ta je namenjena opravljanju določene dejavnosti ali osvetlitvi specifične funkcije, arhitekturnega elementa ipd. Primer take svetlobe je podpultna osvetljava v kuhinji, nadmizna svetloba v jedilnici, osvetlitev stopnic, umetniških del in podobno.

Treba je poudariti, da nobena svetloba ni nikoli samozadostna. Kot dobro uigran orkester pri ustvarjanju prostora sodeluje z drugo svetlobo. Prav tako lahko en tip svetlobe prehaja v drugega: dopolnilna svetloba na primer deluje tudi kot ambientna, delovna lahko zagotavlja tudi dopolnilno funkcijo ipd.

OBLIKE SVETIL

Če je razumevanje svetlobe bistveno za ustvarjanje ambienta, pa za kreiranje svetlobe v prostoru potrebujemo svetila. Čeprav so ta z razvojem tehnologije (predvsem LED) v zadnjem desetletju doživela neverjetno renesanso, jih še vedno ločimo na nekaj značilnih tipov. Razumevanje in razločevanje tipov svetil je pomembno za pravilno umestitev v prostor in kreiranje primerne svetlobe ter s tem vzdušja v ambientu.

Vgradna svetila

Kot je že iz imena razvidno, so vgradna svetila zasnovana tako, da jih lahko vgradimo v stensko ali stropno, nekatera tudi v talno površino. Vgradna svetlobna telesa po lastnostih ločimo na svetila s kovinskim (ali plastičnim) ohišjem in taka, ki so narejena iz mavca. Pri obeh vrstah vgradnih elementov je postopek montaže podoben, saj se po vgradnji in nanosu izravnalne mase, brušenju in obdelavi površine ogrodje popolnoma zlije s površino stene. Razlika je v tem, da pri svetilih s kovinskim ohišjem po zaključenem postopku ogrodje ostane vidno. Pri svetilih z mavčnim ohišjem pa se celotno površino stene, vključno s svetilom, pobarva z želeno barvo. Tako je svetilo videti, kot bi bilo nerazdružljiv del arhitekturne ploskve.

Oblike vgradnih svetil so zelo različne. Preprosta pravokotna in okrogla stropna svetila so lahko vdrta v površino, da je na stropu viden samo osvetljen geometrijski izsek, kar poudari pravokotne in pravilne oblike prostora. Svetila so lahko tudi mehko zaobljena, izbočena ali vbočena, velika ali mala, kar na stropu daje videz svetlečih kraterjev. Posebna majhna svetila različnih oblik in s skritim virom svetlobe so namenjena osvetljevanju stopnic. Lahko so ozka in visoka, trikotna, pravokotna ali okrogla. Nekatera so videti kot tanke reže, skozi katere vdira svetloba. Lahko jih uporabimo kot točkovna svetila za osvetljevanje stenskih niš in odprtin ali kot elemente pri izdelavi bolj kompleksnih svetlobnih učinkov. Svetila za linijsko osvetlitev ponujajo povsem nov možnost oblikovanja z lučjo: ravne profile lahko kombiniramo s kotnimi ali križnimi elementi, jih potegnemo po sredini stene, pod stropom ali ob tleh. Dosežen videz je lahko preprost in sofisticiran, ali pa zelo kompleksen ter futurističen. Z vgradnimi svetili lahko kreiramo vse tri tipe svetlobe. V praksi so za ambientno svetlobo primernejše linijske luči, medtem ko so točkovna svetila primernejša za dopolnilno ali delovno osvetlitev.

Nadgradna svetila

Nadgradna svetila so tista, ki jih na površino namestimo po končani obdelavi in barvanju, stene ali stropa pa se držijo z eno površino. Njihov namen je ustvarjanje svetlobe, kakor tudi doseganje popolnoma estetskega učinka. Ker ta svetila ostanejo v celotni vidna, imajo bolj dovršena ohišja. Seveda je tudi tukaj kot pri vseh svetilih na voljo velika izbira raznih oblik. Trenutno prevladujoči slog je bolj minimalističen, oblikovan iz geometrijskih oblik, kot so na primer kubusi, valji ali kvadri. Prevladujoči barvi ohišja sta bela in črna, pogosto tudi siva. Kakovostnejša svetila so v celoti izdelana iz kovine, kar zagotavlja trdnost in trajnost. Za ustvarjanje ambientne svetlobe se najpogosteje uporabljajo stropna svetila z veliko razpršenostjo svetlobe (t. i. plafonjere), medtem ko se točkovna stenska in stropna svetila uporabljajo predvsem za ambientno in delovno svetlobo.
Posebna oblika nadgradnih svetil so linijski profili, ki jih tako kot vgradna svetila pobarvamo v barvo stene, vendar so na steno pritrjena naknadno. Taki svetlobni stenski profili so narejeni iz poliuretanske mase in jih preprosto lahko namestimo tudi po zaključku grobih stenskih del. Svetloba je lahko usmerjena po steni navzdol ali navzgor. Nadgradna linijska svetila se podobno kot vgradna uporabljajo za ustvarjanje ambientne in dopolnilne osvetlitve.

V tem sklopu moramo omeniti še reflektorske luči, ki so namenjene bolj dramatični dopolnilni svetlobi in poudarkom. Ker ustvarjajo zelo usmerjen svetlobni snop, so namenjene predvsem poudarjanju arhitekturnih elementov in predmetov. Na strop se lahko montirajo posamično ali pa v vrsti z uporabo tračnic, po kateri je razpeljana električna napeljava. Slednje so zelo primerne za uporabo v galerijah, trgovinah in javnih prostorih, saj omogočajo preprosto spremembo položaja reflektorja in usmerjanje svetlobnega snopa. V šibkejši izvedbi so primerne tudi za stanovanjske objekte, predvsem pa za ustvarjanje svetlobnih poudarkov in osvetlitev umetniških del.

Viseča, stoječa in namizna svetila

Namenjena so ustvarjanju stimulativne delovne svetlobe in skrbijo za prijetno osvetlitev delovnih površin oziroma opravljanju neke naloge ali dejavnosti. Viseče luči se najpogosteje nahajajo nad jedilniško mizo. Običajno so oblikovane tako, da prijetno osvetlijo jedilniško površino, ne da bi svetile v oči obedovalcev. Dober primer so tudi svetila za osvetljevanje kuhinjskega pulta, bralne in pisalne svetilke, kopalniške luči in podobno. Navadno so to manjši kosi s prilagodljivim snopom svetlobe. V ta sklop spadajo tudi posebna namenska svetila za osvetljevanje umetniških del, slik in detajlov.

Četudi so ta svetila namenjena ustvarjanju določenega tipa svetlobe, pa je zelo pomembna tudi njihova oblika. Prehajajo namreč že v področje dekorativnih svetil, s katerimi ustvarjamo vzdušje in estetiko prostora. Odkar v prostorih prevladuje sodoben minimalizem, so to pogosto eden redkih kosov dekoracije v prostoru, ki je enakovreden pohištveni opremi. Zato je bilo usmerjene veliko energije v oblikovanje luči, ki poudarjajo slog avtorja in osebnost stanovalca. Veliko znanih svetovnih oblikovalcev “ostri svoja pisala“ na posebnih dizajnerskih kosih svetil, ki pritegnejo pogled in mamijo čutila.

Lestenci in dekorativna svetila

Osnovni namen dekorativnih svetil ni ustvarjanje svetlobe, čeprav to nalogo seveda dobro opravljajo. Njihova funkcija je primarno dekorativna, služi pa ustvarjanju specifičnega vzdušja in emocionalnega odziva uporabnika. Z njimi poudarimo oblikovno zasnovo prostora in dopolnimo prevladujoč oblikovni slog pohištva ter opreme. Običajno so ta svetila bogatejša in kompleksnejših oblik, kar je sicer odvisno od zasnove in okusa. Uporabljeni materiali so lepši, bolj oblikovani in prestižnejši. Lahko so narejena iz lesa, stekla, kamna ali kristalov. Skupno jim je, da pritegnejo pogled obiskovalca in dvignejo oblikovni status prostora.

Lestenci so zaradi svoje velikosti in oblike čisto posebna vrsta dekorativnih svetil. Čeprav lahko ustvarjajo prijetno svetlobo, je njihova funkcija skoraj povsem dekorativna. Namen lestencev je zvišanje statusa prostora in njegovega uporabnika. Za ta učinek zahtevajo večje in višje prostore. Večina lestencev je visečih, vendar tudi tu obstajajo številne različne oblike. Splošno prepričanje je, da so lestenci nekako staromodni, kar nikakor ne drži. To dokazujejo razni projekti priznanih oblikovalcev in zelo velika ponudba inovativnih kreacij na bienalu Euroluce v Milanu.

Na koncu je treba omeniti, da je ta pregled zelo splošen, zato v njem marsikateri tip svetila ali njegova uporaba nista zajeta. V vsakem prostoru je neskončno možnosti oblikovne kreativnosti in raznih kombinacij svetil. Tako se na primer v klasičnem ambientu zelo dobro obnesejo vgradna minimalistična svetila, medtem ko je v zelo modernističnem okolju odličen poudarek lep, bogat lestenec. Izbor slogov in oblik svetil je resnično velik, možnost oblikovanja svetlobe pa je tako prepuščena le naši domišljiji.

Avtor: Izak Podgornik

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Stoli Nike Zupanc razstavljeni tudi v Zagrebu

Objavljeno

dne

Po lanski razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani so stoli, ki jih je Nika Zupanc oblikovala za različne znane blagovne znamke, zdaj na ogled še hrvaškemu občinstvu.

Obsežen oblikovalski opus Nike Zupanc zajema skorajda vse vrste predmetov za dom in bivanje, od pohištva, delovnih miz in zof do lestencev ter celo desk za deskanje. V zagrebški City Plazi se do sredine aprila predstavlja z izborom stolov, od najnovejših kosov, ki jih je oblikovala za Natuzzi, do zgodnejših kosov za Moroso. Med drugim je oblikovala stole tudi za Dior, pa tudi za številne druge prestižne blagovne znamke, so poudarili organizatorji zagrebške razstave.

Kolekcijo Deep, ki jo je za Natuzzi oblikovala Nika Zupanc, sestavljajo: zofa family Wave (dvosed – na fotografiji, trosed in enosed), otoman, modularni oblazinjeni sistem Deep, fotelj Adore, modularna knjižna mara Tide, družina miz in jedilni stol Voyage, družina svetil Joy, ogledali Mermaid in Sailor ter preproga Vortex. Foto: Natuzzi

Iskanje eklektičnosti, ki si je prislužila oznako “pankovske elegance”
Kot so dodali, oblikovalka skozi ikonično oblikovane predmete interpretira sodobno kulturo in preizkuša meje tehnologij ter materialov. Njeni kosi nosijo izrazito osebno in pripovedno noto, ki so jo v ameriški izdaji revije Elle označili za “pankovsko eleganco”, so še navedli v napovedi razstave.

Zupanc se je v ponedeljek udeležila odprtja razstave. Vodila je oblikovalsko delavnico za otroke in se predstavila hrvaškim medijem. “Z vsakim svojim projektom se trudim izzivati racionalno in trezno, tako da dam glas intuitivnemu, eklektičnemu in intimnemu. Ne maram uniformiranosti,” je povedala v pogovoru za današnji Večernji list, v katerem je dodala, da si je morda ravno zaradi tega priborila svoje mesto na sceni.

Pri svojem delu je kot pomembno poudarila oblikovanje predmetov, ki niso potrošniško blago. “Vedno dajem prednost kakovosti, natančneje materialom, ki bodo prestali test časa, in predmetom, ki bodo že s tem, da so oblikovalsko brezčasni in kakovostno dolgotrajni, tudi trajnostni,” je dejala. Med drugim je povedala, da je pred kratkim oblikovala tudi notranjost nekega stanovanja v Zagrebu in da se je preizkusila tudi pri oblikovanju očal.

Nika Zupanc bi morala letos v Milanu poleg sodelovanja z Natuzzijem predstaviti še najnovejše kolekcije za Ditre Italia (nova kolekcija zof), Scarlet Splendour, Houtique (Juliette chair) in Sé. Foto: Natuzzi

Nika Zupanc, ki od leta 2008, ko je ustanovila svoj studio, deluje kot samostojna oblikovalka, danes razvija projekte za svetovno uveljavljena podjetja. Za prestižne naročnike oblikuje zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije, kot je bila denimo Room of one’s own za Dior. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v sklopu svoje lastne blagovne znamke – Nika Zupanc.

Med oblikovalske zvezde jo je izstrelila luč
Mednarodno prepoznavnost je oblikovalka dosegla s svetilko Lolita, ki je postala del kolekcije podjetja Moooi. To jo je k sodelovanju povabilo takoj po njeni samostojni predstavitvi na milanskem tednu oblikovanja leta 2009.

Idejo za kolekcijo Deep (globoko) je oblikovalka Nika Zupanc dobila, ko je priša prvič v Apulijo. Na fotografiji puf Wave.
Foto: Natuzzi

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Iittala nas navdihuje že 140 let

Objavljeno

dne

Blagovna znamka Iittala letos praznuje 140 let. Kot ikona skandinavskega oblikovanja nam že od leta 1881 s svojimi izdelki ponuja navdih za boljše življenje, saj jih oblikuje in soustvarja na podlagi vrednot, ki jih je gradila skoraj poldrugo stoletje. Oblikovanje z osredotočanjem na bistvo izraža njihovo funkcionalnost, minimalizem in preprostost, kar so tudi glavne značilnosti skandinavskega dizajna.  

Za Iittalo še posebej velja, da je v tem času postala sinonim za brezčasne kolekcije ter funkcionalne in trajnostne izdelke za opremo interierja. V ospredju so čudoviti izdelki iz stekla, ki tradicionalno iz generacije v generacijo prenašajo tudi zaupanje uporabnikov v njihovo vrhunsko kakovost.

Iittala je ob praznovanju častitljive 140. obletnice pripravila posebno kolekcijo, v katero je uvrstila najodmevnejše oblikovne dosežke v svoji dolgoletni zgodovini. Te predstavlja v edinstvenih izbranih barvnih odtenkih, ki izboljšujejo počutje in v nas vzpostavljajo potrebno ravnovesje. Odtenek sijočega ametista bo ob različni osvetljenosti v prostorih našega doma uravnotežil naše razpoloženje in lajšal morebitne napetosti, odtenki v naravni temno sivi barvi pa bodo blagodejno vplivali na naš notranji mir.

Alfredo Häberli je za Iittalo že pred 20 leti oblikoval kolekcijo kozarcev Essence

Iittali so priljubljenost in slavo ves ta čas zagotavljali tudi številni skandinavski oblikovalci. Ob Santtu Mustonenu, ki je s svojimi kreacijami vzorcev in odtenki dal navdih letošnji kolekciji ob 140-letnici blagovne znamke, je tu še Alfredo Häberli, ki je za Iittalo že pred 20 leti oblikoval kolekcijo kozarcev Essence, ki združuje inovativnost, tradicijo in energijo ter izraža tenkočutnost in prijetno razpoloženje. Letos ji je ta švicarsko-argentinski oblikovalec dodal še nekaj novih minimalističnih in večnamenskih kosov za serviranje hrane in pijač, ki s krožniki, skledicami, posodo, vrčem in manjšim kozarcem imenitno dopolnjujejo to bogato in zanimivo kolekcijo.

PRODAJNA MESTA:

Ljubljana: ID d o m a, Slovenska cesta 9 ı Kubus, Rimska cesta 23 ı Coin Casa, Brodnik d.o.o. (NAMA, 4. nad.), Tomšičeva 1

Maribor: Cvetličarna Mojca Možič s.p., Partizanska cesta 35 ı Dandelion, mala vrtna delavnica, Ob bregu 28

Več informacij o izdelkih najdete na: www.skandizajn.si  ı  www.iittala.com

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Iz zaščitne maske lahko zrastejo tudi rože

Objavljeno

dne

Nizozemska grafična oblikovalka Marianne de Groot-Pons je iznašla način kako se zaščititi proti virusu in hkrati biti prijazen do okolja. Izumila je namreč 100 % biorazgradljive maske, ki vsebujejo cvetna semena, tako da lahko masko po uporabi zavržemo in iz nje bo vzklila rastlina.

Povrnimo resurse naravi

Oblikovalka je za portal tekdeeps povedala, da že vsa leta kot grafična oblikovalka črpa vire iz narave, zato ji je želela nekaj povrniti. “Ko sem dlje časa na ulicah opazovala zavržene maske, se mi je nekega jutra porodila ideja o biorazgradljivih maskah s cvetnimi semeni na njih. Tako ostaja zemlja srečna, srečne pa so tudi čebele, narava in seveda ljudje,” je še pojasnila umetnica iz Utrectha.

Volna namesto elastike

Maska ima enako zaščito kot maske iz blaga in jih je tudi možno uporabljati v kombinaciji z drugo masko za večjo zaščito. Narejene so iz riževega papirja in vsebujejo semena cvetov, ki so vidna na zunanji strani maske.
Proizvajajo jih v majhni delavnici na Nizozemskem. Namesto elastik imajo maske mehke vrvice iz ovčje volne. Semena so na masko prilepljena s posebnim lepilom iz vode in krompirjevega škroba, logotip pa je napisan s posebnim trajnostnim črnilom.

Kot še pojasni Nizozemka, je masko najbolje zakopati na vrtu ali v večjem cvetličnem loncu. Lahko se jih tudi odvrže v smeti, saj se bodo razgradile tudi na odlagališču, a najverjetneje tam ne bodo imele možnosti zacveteti kot na primer na domačem vrtu.

Maske si je možno ogledati na spletni strani Marie Bee Bloom. Zaenkrat so dobavljive na Nizozemskem, Belgiji in v Nemčiji. Cena maske je 3 evre, možno pa jih je tudi kupiti več v paketih, ki stanejo od 15 do 45 evrov.

Nadaljuj z branjem
Energetska učinkovitost4 dnevi nazaj

KRONOTERM MED VODILNIMI V EVROPI V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM

Evropski okoljski urad (EOU) je opravil popis blagovnih znamk evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov in njihovih ciljev k ogljični nevtralnosti. EOU...

Energetska učinkovitost1 teden nazaj

Prihaja povsem nova tehnologija oken s solarno sredico?

Na ameriški Univerzi Rice v Houstonu so raziskovalci razvili okna z luminiscentno tekočino in posebnimi solarnimi celicami, ki v celoti...

Dizajn2 tedna nazaj

Stoli Nike Zupanc razstavljeni tudi v Zagrebu

Po lanski razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani so stoli, ki jih je Nika Zupanc oblikovala za...

Arhitektura2 tedna nazaj

Znova rdeča luč za gradbeno dovoljenje Bežigrajskega stadiona

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo negativno odločbo v primeru izdaje gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park. Pogoj,...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Šest izjemnih prednosti, zaradi katerih boste želeli uporabiti belo kad

V gradbeništvu oznaka BELA KAD predstavlja posebno tehnologijo izgradnje objektov brez bitumenske hidroizolacije. V TKK proizvajamo in ponujamo izdelke najvišje...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Podpisana pogodba za drugi tir, vredna več kot 224 milijonov

Drugi tir bo na odseku med Črnim Kalom in Koprom gradil Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema. “To je...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Dunaj s prvim klimatsko-nevtralnim letališčem na stari celini

Ne samo, da je Dunaj mesto, ki je po številnih raziskavah že nekaj let na vrhu lestvice, kjer se najbolje...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Ali je gradbeništvo aktivno celo bolj kot pred Korono?

Gradbeništvo je v januarju 2021 po številu opravljenih del beležilo krepko rast! Vrednost v letošnjem januarju opravljenih gradbenih del je...

Novosti3 tedni nazaj

Posodobitev stanovanjskega zakona: kaj prinašajo spremembe?

Stanovanjski zakon oziroma njegova novela je predmet obravnave v državnem zboru, saj so spremembe nujne, celovita prenova zakona pa bi...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

Avstrija si je do leta 2030 zadala “100% zeleni cilj”

Naši severni sosedi so misijo “zelena dežela” vzeli zelo resno, saj naj bi do leta 2030 vložili kar 10 milijard...

POPULARNO