Connect with us

Dizajn

Arhitektura svetlobe

Objavljeno

dne

Na začetku je bila svetloba! Tako se začne ena najstarejših zgodb človeštva, kar priča o izjemnem pomenu svetlobe za naše bivanje. V antičnem svetu se je v nekaterih civilizacijah razvilo čaščenje sonca kot prinašalca življenja, topline in moči, spet v drugih so častili luno, ki sveti z bolj hladno, a mirno in preudarno svetlobo. Poleg tega, da je svetloba nujna za življenje in dobro počutje, pa je v arhitekturi tudi daleč najpomembnejši oblikovni element. S svetlobo namreč ustvarjamo prostor, poudarjamo ali skrivamo arhitekturne elemente, predvsem pa z osvetlitvijo poskrbimo za prostoru in dejavnosti primerno vzdušje.

POMEN SVETLOBE

Svetlobo v notranjem oblikovanju načeloma ločimo na ambientno, usmerjeno in delovno svetlobo. Ambientna svetloba, ki ji rečemo tudi osnovna ali glavna, je tista svetloba, ki enakomerno osvetli celoten prostor in s katero, če se tako izrazimo, pripravimo osnovno “sceno”. Podnevi je to običajno dnevna svetloba, ponoči pa je lahko svetloba iz kateregakoli vira, ki prostor napolni z enakomerno, plosko osvetlitvijo. Odvisno od potrebe je lahko šibka ali močna, lahko pa tudi sodeluje z dnevno svetlobo pri zagotavljanju dodatne osvetlitve. Za razliko od osnovne je usmerjena ali dopolnilna svetloba tista, s katero dejansko ustvarimo ambient. Tako kot na gledališki ali filmski sceni jo uporabljamo za ustvarjanje prostora z osvetlitvijo ozadja, površin in objektov, ki bi jih radi v prostoru poudarili. Tako kot v gledališču so tudi v oblikovanju interjerja bolj in manj pomembni elementi in “igralci”, ki ustvarjajo prostor. To so lahko površine ali stene, pohištvo, niše itd. Dopolnilna svetloba, kot pove že ime samo, dopolnjuje osnovno ambientno svetlobo in ustvari globino prostora. Tretji tip svetlobe v interjerju pa je t. i. delovna ali funkcijska osvetlitev. Ta je namenjena opravljanju določene dejavnosti ali osvetlitvi specifične funkcije, arhitekturnega elementa ipd. Primer take svetlobe je podpultna osvetljava v kuhinji, nadmizna svetloba v jedilnici, osvetlitev stopnic, umetniških del in podobno.

Treba je poudariti, da nobena svetloba ni nikoli samozadostna. Kot dobro uigran orkester pri ustvarjanju prostora sodeluje z drugo svetlobo. Prav tako lahko en tip svetlobe prehaja v drugega: dopolnilna svetloba na primer deluje tudi kot ambientna, delovna lahko zagotavlja tudi dopolnilno funkcijo ipd.

OBLIKE SVETIL

Če je razumevanje svetlobe bistveno za ustvarjanje ambienta, pa za kreiranje svetlobe v prostoru potrebujemo svetila. Čeprav so ta z razvojem tehnologije (predvsem LED) v zadnjem desetletju doživela neverjetno renesanso, jih še vedno ločimo na nekaj značilnih tipov. Razumevanje in razločevanje tipov svetil je pomembno za pravilno umestitev v prostor in kreiranje primerne svetlobe ter s tem vzdušja v ambientu.

Vgradna svetila

Kot je že iz imena razvidno, so vgradna svetila zasnovana tako, da jih lahko vgradimo v stensko ali stropno, nekatera tudi v talno površino. Vgradna svetlobna telesa po lastnostih ločimo na svetila s kovinskim (ali plastičnim) ohišjem in taka, ki so narejena iz mavca. Pri obeh vrstah vgradnih elementov je postopek montaže podoben, saj se po vgradnji in nanosu izravnalne mase, brušenju in obdelavi površine ogrodje popolnoma zlije s površino stene. Razlika je v tem, da pri svetilih s kovinskim ohišjem po zaključenem postopku ogrodje ostane vidno. Pri svetilih z mavčnim ohišjem pa se celotno površino stene, vključno s svetilom, pobarva z želeno barvo. Tako je svetilo videti, kot bi bilo nerazdružljiv del arhitekturne ploskve.

Oblike vgradnih svetil so zelo različne. Preprosta pravokotna in okrogla stropna svetila so lahko vdrta v površino, da je na stropu viden samo osvetljen geometrijski izsek, kar poudari pravokotne in pravilne oblike prostora. Svetila so lahko tudi mehko zaobljena, izbočena ali vbočena, velika ali mala, kar na stropu daje videz svetlečih kraterjev. Posebna majhna svetila različnih oblik in s skritim virom svetlobe so namenjena osvetljevanju stopnic. Lahko so ozka in visoka, trikotna, pravokotna ali okrogla. Nekatera so videti kot tanke reže, skozi katere vdira svetloba. Lahko jih uporabimo kot točkovna svetila za osvetljevanje stenskih niš in odprtin ali kot elemente pri izdelavi bolj kompleksnih svetlobnih učinkov. Svetila za linijsko osvetlitev ponujajo povsem nov možnost oblikovanja z lučjo: ravne profile lahko kombiniramo s kotnimi ali križnimi elementi, jih potegnemo po sredini stene, pod stropom ali ob tleh. Dosežen videz je lahko preprost in sofisticiran, ali pa zelo kompleksen ter futurističen. Z vgradnimi svetili lahko kreiramo vse tri tipe svetlobe. V praksi so za ambientno svetlobo primernejše linijske luči, medtem ko so točkovna svetila primernejša za dopolnilno ali delovno osvetlitev.

Nadgradna svetila

Nadgradna svetila so tista, ki jih na površino namestimo po končani obdelavi in barvanju, stene ali stropa pa se držijo z eno površino. Njihov namen je ustvarjanje svetlobe, kakor tudi doseganje popolnoma estetskega učinka. Ker ta svetila ostanejo v celotni vidna, imajo bolj dovršena ohišja. Seveda je tudi tukaj kot pri vseh svetilih na voljo velika izbira raznih oblik. Trenutno prevladujoči slog je bolj minimalističen, oblikovan iz geometrijskih oblik, kot so na primer kubusi, valji ali kvadri. Prevladujoči barvi ohišja sta bela in črna, pogosto tudi siva. Kakovostnejša svetila so v celoti izdelana iz kovine, kar zagotavlja trdnost in trajnost. Za ustvarjanje ambientne svetlobe se najpogosteje uporabljajo stropna svetila z veliko razpršenostjo svetlobe (t. i. plafonjere), medtem ko se točkovna stenska in stropna svetila uporabljajo predvsem za ambientno in delovno svetlobo.
Posebna oblika nadgradnih svetil so linijski profili, ki jih tako kot vgradna svetila pobarvamo v barvo stene, vendar so na steno pritrjena naknadno. Taki svetlobni stenski profili so narejeni iz poliuretanske mase in jih preprosto lahko namestimo tudi po zaključku grobih stenskih del. Svetloba je lahko usmerjena po steni navzdol ali navzgor. Nadgradna linijska svetila se podobno kot vgradna uporabljajo za ustvarjanje ambientne in dopolnilne osvetlitve.

V tem sklopu moramo omeniti še reflektorske luči, ki so namenjene bolj dramatični dopolnilni svetlobi in poudarkom. Ker ustvarjajo zelo usmerjen svetlobni snop, so namenjene predvsem poudarjanju arhitekturnih elementov in predmetov. Na strop se lahko montirajo posamično ali pa v vrsti z uporabo tračnic, po kateri je razpeljana električna napeljava. Slednje so zelo primerne za uporabo v galerijah, trgovinah in javnih prostorih, saj omogočajo preprosto spremembo položaja reflektorja in usmerjanje svetlobnega snopa. V šibkejši izvedbi so primerne tudi za stanovanjske objekte, predvsem pa za ustvarjanje svetlobnih poudarkov in osvetlitev umetniških del.

Viseča, stoječa in namizna svetila

Namenjena so ustvarjanju stimulativne delovne svetlobe in skrbijo za prijetno osvetlitev delovnih površin oziroma opravljanju neke naloge ali dejavnosti. Viseče luči se najpogosteje nahajajo nad jedilniško mizo. Običajno so oblikovane tako, da prijetno osvetlijo jedilniško površino, ne da bi svetile v oči obedovalcev. Dober primer so tudi svetila za osvetljevanje kuhinjskega pulta, bralne in pisalne svetilke, kopalniške luči in podobno. Navadno so to manjši kosi s prilagodljivim snopom svetlobe. V ta sklop spadajo tudi posebna namenska svetila za osvetljevanje umetniških del, slik in detajlov.

Četudi so ta svetila namenjena ustvarjanju določenega tipa svetlobe, pa je zelo pomembna tudi njihova oblika. Prehajajo namreč že v področje dekorativnih svetil, s katerimi ustvarjamo vzdušje in estetiko prostora. Odkar v prostorih prevladuje sodoben minimalizem, so to pogosto eden redkih kosov dekoracije v prostoru, ki je enakovreden pohištveni opremi. Zato je bilo usmerjene veliko energije v oblikovanje luči, ki poudarjajo slog avtorja in osebnost stanovalca. Veliko znanih svetovnih oblikovalcev “ostri svoja pisala“ na posebnih dizajnerskih kosih svetil, ki pritegnejo pogled in mamijo čutila.

Lestenci in dekorativna svetila

Osnovni namen dekorativnih svetil ni ustvarjanje svetlobe, čeprav to nalogo seveda dobro opravljajo. Njihova funkcija je primarno dekorativna, služi pa ustvarjanju specifičnega vzdušja in emocionalnega odziva uporabnika. Z njimi poudarimo oblikovno zasnovo prostora in dopolnimo prevladujoč oblikovni slog pohištva ter opreme. Običajno so ta svetila bogatejša in kompleksnejših oblik, kar je sicer odvisno od zasnove in okusa. Uporabljeni materiali so lepši, bolj oblikovani in prestižnejši. Lahko so narejena iz lesa, stekla, kamna ali kristalov. Skupno jim je, da pritegnejo pogled obiskovalca in dvignejo oblikovni status prostora.

Lestenci so zaradi svoje velikosti in oblike čisto posebna vrsta dekorativnih svetil. Čeprav lahko ustvarjajo prijetno svetlobo, je njihova funkcija skoraj povsem dekorativna. Namen lestencev je zvišanje statusa prostora in njegovega uporabnika. Za ta učinek zahtevajo večje in višje prostore. Večina lestencev je visečih, vendar tudi tu obstajajo številne različne oblike. Splošno prepričanje je, da so lestenci nekako staromodni, kar nikakor ne drži. To dokazujejo razni projekti priznanih oblikovalcev in zelo velika ponudba inovativnih kreacij na bienalu Euroluce v Milanu.

Na koncu je treba omeniti, da je ta pregled zelo splošen, zato v njem marsikateri tip svetila ali njegova uporaba nista zajeta. V vsakem prostoru je neskončno možnosti oblikovne kreativnosti in raznih kombinacij svetil. Tako se na primer v klasičnem ambientu zelo dobro obnesejo vgradna minimalistična svetila, medtem ko je v zelo modernističnem okolju odličen poudarek lep, bogat lestenec. Izbor slogov in oblik svetil je resnično velik, možnost oblikovanja svetlobe pa je tako prepuščena le naši domišljiji.

Avtor: Izak Podgornik

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Mojci Turk priznanje za življenjsko delo s strani društva oblikovalcev Slovenije

Objavljeno

dne

Avtor

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) je priznanje za življenjsko delo podelilo grafični in muzejski oblikovalki Mojca Turk. Kritičarka in recenzentka Jožica Brodarič pa prejme priznanje častna članica.

Mojca Turk je nevidna sila v ozadju številnih izvrstnih razstav, njeno vrhunsko oblikovanje prostorov, interpretacij razstavnih vsebin, spremnih publikacij in promocijskih gradiv pa jo uvršča v vrh slovenskega oblikovanja, beremo v utemeljitvi.

Ustvarjalno pot je začela v poslovnem okolju nekdanje Iskre in od tod naprej v Slovenskem etnografskem muzeju in nadalje Muzeju novejše zgodovine. Je avtorica več sto postavitev muzejskih razstav.

Priznanja oblikovalski dosežek namenja društvo Anki Štular za pametno korito Planterino, podprto s pomočjo mobilne aplikacije, Maji Modrijan/Destilator za čevlje model diamant iz odpadnega tekstila, Mateji Škofič za celostno grafično podobo boutique hotela Bloom, kolektivu Oloop za knjigo Moč tekstila ter Teji Goljevšček in Evi Batič za zbornik ob 60. obletnici Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina.

Planterino predstavljata rešitev, ki odpira vrata svetu vrtnarjenja za vse, ne glede na predznanje.
Foto: Nika Curk Nagode

Planterino in spremljajoča mobilna aplikacija skupaj predstavljata inovativno orodje, ki vodi in spodbuja uporabnike k postopnemu pridobivanju večje samostojnosti pri vrtnarjenju ter predstavljata rešitev, ki odpira vrata svetu vrtnarjenja za vse, ne glede na predznanje, lokacijo ali izkušnje, so zapisali v utemeljitvi.

Čevlji Walk the talk model diamant po mnenju DOS-a niso le domiselno in brezčasno oblikovano obuvalo iz odpadnega tekstila, temveč tudi primer ozaveščanja o problematiki odpadnega tekstila. Prav tako je poleg uporabe tekstilnih odpadkov ključna prednost izdelka lokalna proizvodnja. Izdelek je kombinacija etičnih, ekoloških in ergonomskih načel, ki ne le opozarja na potrebo po trajnostnem razvoju stroke, temveč tudi obuja lokalno obrt v Sloveniji.
Logotip hotela Bloom že na prvi pogled deluje prijazno in toplo ter vabi k ogledu oziroma obisku.

Hotel Bloom prepleta artecojevski pridih s sodobno formo. Foto: Katarina Lan

Znak z artdecojevskim pridihom se lepo navezuje na notranjo opremo hotela in njegove geometrične detajle ter se kot štukatura v sprejemnici tudi izvrstno zlije s preostalim ambientom. Barvni izbor in dodatni elementi na tiskovinah lepo zaokrožajo identiteto butičnega hotela in izrekajo dobrodošlico v hotel Bloom, so pri DOS-u zapisali v utemeljitvi.

Knjiga Moč tekstila je uvrščena med oblikovalske dosežke. Kot piše v utemeljitvi, je prva knjiga s področja oblikovanja v slovenskem prostoru, ki širši javnosti približa pomen tekstilne ročne ustvarjalnosti kot večplastne dejavnosti, ki pozitivno vpliva na kakovost življenja in zdravje ter je dragocen prispevek k oblikovalski stroki.

Moč tekstila je prva knjiga s področja oblikovanja v slovenskem prostoru, ki širši javnosti približa pomen tekstilne ročne ustvarjalnosti kot večplastne dejavnosti. Foto: DOS

Zbornik, izdan ob 60. obletnici delovanja Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, že na prvi pogled deluje drugače kot podobne publikacije. V osnovi resna, tudi skrb vzbujajočih statistik in tragičnih dogodkov polna publikacija nas že z naslovnico z grafičnim prikazom utripajočih interventnih luči v prepletu rdeče in modre svetlobe prepriča, da jo vzamemo v roke, piše v utemeljitvi.

Jožica Brodarič je slovenski javnosti znana kot oblikovalska kritičarka, kuratorica, voditeljica oddaj in predvsem izvrstna poznavalka sveta mode. Z nagradami trend je utirala pot številnim avtorjem pa tudi številnim strokovnim razmislekom, predvsem pa je s svojimi izbori vrhunskih ustvarjalcev vsakokrat znova globoko posegla v raven mišljenja slovenske javnosti. Foto: DOS

Priznanje častna članica je DOS letos namenil oblikovalski kritičarki, kuratorici, voditeljici oddaj in modni poznavalki Jožici Brodarič. Belokranjka iz Metlike se je pred leti samoiniciativno lotila projekta Koupa, s katerim posega v večno brezčasni prostor kulturne dediščine in prihodnosti skozi izdelke vsakdanje rabe. Gre nedvomno za projekt, ki bi mu veljalo slediti tudi in predvsem na državni ravni, so prepričani podeljevalci priznanj.

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Učinek nočne svetlobe

Objavljeno

dne

Na eni ali drugi točki smo vsi izkusili tisto strašno željo, da bi šli sredi noči na WC. Povsod je tako temno, da se moramo potiskati do kopalnice, da ne bi prižgali bleščeče stropne luči in ne prebudili sebe in drugih.

Tu bi bila pametna poteza seveda namestitev orientacijske osvetlitve. S pravo osvetlitvijo lahko v temi ponoči zlahka najdemo pot do WC-ja, ne da bi motili našo biološko uro, zato si je vredno ogledati različne možnosti osvetlitve kopalnice:

Svetilo s funkcijo zatemnitve nudi idealno rešitev za navigacijo ponoči do WC-ja. Namestite ga lahko na različne položaje po kopalnici. Dober primer je omarica z ogledalom Geberit ONE. Vgrajena osvetlitev ComfortLight ima štiri vire osvetlitvene, ki jih je mogoče individualno nastaviti po potrebi: svetlo in poživljajoče podnevi, mehko in laskavo pred spanjem ter subtilno in diskretno ponoči za orientacijo v temi. Tako ponoči po odhodu do WC-ja brez težav zaspimo nazaj.

Lučka za vsako razpoloženje je na voljo tudi za WC. WC školjka Geberit AquaClean ima diskretno osvetlitev, ki se samodejno aktivira. Ta subtilna osvetlitev je dovolj svetla, da vodi pot ponoči in se aktivira s pomočjo senzorja bližine. Nastavitve svetlobe vključujejo sedem različnih barv in pet stopenj svetlosti.

Orientacijske osvetlitve s senzorji gibanja lahko ob vstopu v kopalnico vodijo pot do WC-ja. Priporočljivo je, da se izogibate osvetlitvi z močnimi modrimi toni, saj to moti našo proizvodnjo melatonina (hormona, ki spodbuja spanje) (glej okvirček). Boljši so viri tople svetlobe, ki so relativno bledi in šibki. Dejanska osvetlitev, ki jo ustvarijo v kopalnici, je le minimalna, vendar je še vedno dovolj svetla, da se lahko znajdemo. To vrsto subtilne LED osvetlitve zagotavljajo izdelki, kot sta sanitarni modul Geberit Monolith Plus in omarice z ogledalom Geberit ONE. Električni mehki gumbi na modulu Geberit Monolith Plus prav tako zagotavljajo posebej tiho aktiviranje splakovanja, tako da vam ni treba skrbeti, da bi koga motili sredi noči. Inteligenten in pionirski vir svetlobe je pametno vgrajen v podometni splakovalnik. Aktivirne tipke Geberit zaradi te funkcije vedno naredijo vtis – da ne omenjamo njihove vizualne privlačnosti. Modul Geberit DuoFresh ponoči samodejno vklopi orientacijsko LED lučko, ki vodi pot do WC-ja. Senzor bližine nadzoruje svetlobo in poskrbi za samodejni vklop in izklop. Trajanje osvetlitve in intenzivnost te svetlobe je mogoče prilagoditi in regulirati tudi z aplikacijo.

KAJ JE BIORITEM?

Bioritem je v bistvu le naravni ritem budnosti in spanja vašega telesa – pogosto imenovan tudi vaša biološka ali notranja ura. Uravnava ga predvsem spalni hormon melatonin. Čez dan, ko smo izpostavljeni soncu, naše telo omejuje sproščanje tega hormona. Takoj ko se zvečer stemni, pa možgani sproščajo več melatonina in začnemo se počutiti utrujeni. Na naš bioritem lahko vpliva, če smo podnevi izpostavljeni premalo svetlobe ali ponoči preveč. Osvetlitev z močnimi modrimi toni lahko tudi negativno vpliva na našo proizvodnjo melatonina. Glede na to je priporočljivo, da v kopalnici uporabljate tople in diskretne svetlobne vire za udobnejšo kopalniško izkušnjo ponoči.

Nadaljuj z branjem

Dizajn

21. Mesec oblikovanja v Ljubljani z raznovrstnimi razstavno-sejemskimi dogodki

Objavljeno

dne

V Ljubljani se je s “Tednom oblikovanja” začel 21. Mesec oblikovanja, ki poudarja odlične oblikovalske prakse in bo v središču mesta gostil raznolik spekter doživetij z namenom promocije oblikovalskega potenciala tako Slovenije kot tudi širše regije.

V sklopu Tedna oblikovanja se bodo zvrstili oblikovalska konferenca, razstava Dizajn v mestu in podelitev nagrad za dosežke na področju produktnega oblikovanja, mode in interjerja. Na Akademiji za glasbo bodo podelili nagrade za slovensko oblikovanje, v petek bo sledila podelitev mednarodnih nagrad big see grand prix.

Smernice oblikovalske zrelosti v srednji in vzhodni Evropi
V okviru Meseca oblikovanja bodo gostili množico oblikovalskih in arhitekturnih doživetij. V platformi Big See, pod okriljem katere poteka festival, si prizadevajo povezati države jugovzhodne Evrope in izpostaviti prezrte ustvarjalce. Direktor Zavoda Big Zmago Novak je poudaril, da gre za najatraktivnejšo regijo in da mora Ljubljana postati njena ustvarjalna prestolnica. V platformo je vključenih 21 držav iz jugovzhodne Evrope, ki predstavljajo 350-milijonski trg in številne možnosti za povezovanje.

Jadrnica kot plod sodelovanja velikih oblikovalskih imen in vrhunskega proizvajalca že sama po sebi kliče po izstopanju. Elan Impression 43 pooseblja ravnotežje funkcionalnosti in lepote. Prepoznavni pol-palubni salon in dvignjen strešni del palube dovoljujeta, da se notranjost koplje v sončnih žarkih, hkrati pa omenjeni dejstvi tudi povečujeta prostor in postavljata nov standard estetike v svojem segmentu bark. Paluba je zasnovana z mislijo na prostornost in udobje, oblike pa nakazujejo celostno pojavo ne glede, ali barko opazujemo z nje, ali z obale.
Barvna usklajenost zunanjosti, rešitev s stranskimi okni in elegantna športna linija zaključujejo estetsko celoto barke, ki v svojem cenovnem razredu izstopa. Oblikovanje: Elan R&D, Pininfarina in Humphreys Yacht Design; Proizvajalec: Elan, d. o. o.; leto: 2023. Foto: ZavodBig

Oblikovalska cona v mestnem središču
Skupinska razstava Dizajn v mestu bo znova vzpostavila oblikovalsko cono v središču mesta. Ulice, trgi, galerije, lokali in trgovine bodo za mesec dni postali oblikovalske postaje, prepoznavne po živo rožnatih stojalih in nalepkah Meseca oblikovanja. Obiskovalcem bo na voljo zemljevid z več kot 50 točkami, usmerjale jih bodo tudi živorožnate puščice.

Oblikovalska cona se razteza okoli grajskega griča vzdolž Vidovdanske, Trubarjeve in Stritarjeve ulice, Prešernovega trga, Čopove in Slovenske ulice, Kongresnega trga, Gallusovega nabrežja, Hribarjevega nabrežja, Mestnega trga, Starega in Novega trga, Ciril-Metodovega in Vodnikovega trga in Gornjega trga ter drugih lokacij v središču Ljubljane. Foto: Zavod Big

Več kot zgolj oblikovalska razstava
Kot so še sporočili iz Zavoda Big, ne gre zgolj za oblikovalsko razstavo, temveč za ustvarjanje občutkov in povezovanje s širšo javnostjo. Razstavljavce so zato povabili, da na oblikovalskih točkah razvijejo performativni del. Oblikovalska okuševalnica pa dizajn povezuje s kulinariko, medtem ko bo svetlobno-zvočni performans “Oblike zvoka in svetlobe” s pomočjo avdiovizualne tehnike in projiciranja vsebin ustvaril posebno atmosfero.


Tekaški čevlji Alpina Pro so plod dolgoletnega sodelovanja med oblikovalci ter razvojno ekipo podjetja Alpina. Da se navdih še ni izpel, priča nov izdelek, ki nadgrajuje predhodno generacijo. Alpinina linija tekaških čevljev PRO ponuja vrhunsko zmogljivost, hkrati pa zmanjšuje slabosti ogljikovih kompozitov. Inovativni injicirani material iz karbonskih vlaken za oporo pete in gležnja zagotavlja enako togost, vendar je bistveno bolj trpežen. Le podpora za peto pri PRO SKATE ostaja klasična, da se zagotovi idealno ravnotežje teže višjega čevlja. Oblikovani so ergonomsko, po konturi noge, in zmanjšani na minimum, vse podpore zagotavljajo popolno prileganje, stabilnost in lahkotnost, kar športnikom omogoča optimalen nadzor. Za dodatno izboljšanje zmogljivosti skrbita notranji sistem vezalk, ki omogoča enakomerno porazdelitev sil, in Alpinina preverjena nepremočljiva, a zračna tehnologija zaščitne gamaše, ki ohranja nogo suho v vseh pogojih. Oblikovanje: Studio Miklavc: Andrej Šenk, Jure Miklavc in Alpina in-house design; Robert Križnar; Proizvajalec: Alpina, d. o. o.; Leto izdelave
2022; Foto: ZavodBig


Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA5 dni nazaj

Deceuninck, proizvajalec PVC profilov, je lansiral kalkulator za enostavnejše in učinkovitejše merjenje ogljičnega odtisa

Deceuninck, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev PVC profilov za okna in vrata, je v skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu poslovanju...

RAZSTAVA5 dni nazaj

Odprtje razstave ob 150-letnici rojstva prof. dr.Karla Hinterlechnerja

Okrogla miza GEOLOGIJA – VEDA PRIHODNOSTI V letošnjem maju obeležujemo 150-letnico rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja, ustanovitelja ljubljanske geološke šole in enega...

OBLIKOVANJE6 dni nazaj

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Mednarodno priznanje za inovacijo AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z...

Uncategorized1 teden nazaj

Martina Vovk imenovana za novo direktorico Moderne galerije

Potem, ko je Aleš Vaupotič kot direktor odstopil maja lani, je kustosinja in muzejska svetovalka, Martina Vovk, od 1. junija...

GRADNJA1 teden nazaj

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award

Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav  iQwood je specializirano proizvodno podjetje za razvoj...

Materiali1 teden nazaj

WC sistem, ki varčuje z vodo

Varčevanje z vodo: ste kdaj razmišljali o stranišču? Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na...

Arhitektura2 tedna nazaj

OHS AWARD 2024: podelitev nagrad za najboljše projekte festivala OHS po izboru občinstva

Včeraj je bila v galeriji Edvard v Ljubljani podelitev nagrad izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Mlada slovenska umetnost: predstavijo se nominiranci za nagrado OHO

V Galeriji P74 vrata odpira razstava nominirancev nagrade skupine OHO 2024. Za nagrado so nominirani Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik...

DOGODKI3 tedni nazaj

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični...

BIVANJE4 tedni nazaj

Kako do nižjih mesečnih stroškov?

Številni lastniki stanovanj iščejo vse mogoče načine, kako bi zmanjšali ogljični odtis ter povečali energijsko učinkovitost domov in s tem...

POPULARNO