Connect with us

ZANIMIVOSTI

V muzejih na “Otoku” zmanjkuje prostora za zgodovinske najdbe

Objavljeno

dne

Britanskim muzejem zmanjkuje prostora za shranjevanje zgodovinskih artefaktov, so sporočili. Razlog so številne najdbe, ki so jih odkrili v času gradbenih del.

Najdbe se časovno raztezajo čez več stoletij, od rimskih črepinj do keramike iz bronaste dobe, količina materiala, ki so ga odkrili naključno, pa bo kmalu postala nevzdržna, če ne bodo zgradili novih prostorov. Takšna je ugotovitev poročila organizacij Historic England in Arts Council England, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

“Ura tiktaka – imamo štiri ali pet let, preden bomo res začeli imeti velike težave,” je povedal Barney Sloane iz Historic Englanda. Po njegovih besedah imajo arheološki arhivi veliko potenciala, zato bi bilo škoda, če ne bi našli načina, kako jih zaščititi za prihodnost.

Veliko primerkov so našli arheologi, ki v imenu gradbenih podjetij pregledajo in odobrijo parcele pred začetkom gradnje. Na ta način so na primer odkrili velik rimski mozaik v Londonu ali rimsko trgovsko postajo v osrednji Angliji.

“Preprosto ni prostora,” je povedal raziskovalec Tom Booth. Poleg tega muzejem zaradi pomanjkanja sredstev primanjkuje arheoloških kustosov. Po podatkih Društva muzejskih arheologov četrtina izkopavanj arheologov v Angliji nikoli ne najde poti v muzej.

Četrtina izkopavanj arheologov v Angliji nikoli ne najde poti v muzej. Britanskim muzejem zmanjkuje prostora za shranjevanje zgodovinskih artefaktov. Razlog so številne najdbe, ki so jih odkrili v času gradbenih del.

Veliko zgodovine izgubljene za vedno?
Iz tega izhaja bojazen, da v prihodnje občine ne bodo mogle več prisiliti podjetij k izkopavanju arheoloških najdišč, ker bo prostor omejen. “Potem bi bilo veliko zgodovine izgubljene za vedno,” so opozorili v Historic Englandu.

Nekaj upanja sicer obstaja pri državnem zgodovinskem arhivu, ki bi lahko zavaroval ohranjanje artefaktov za prihodnja desetletja. Vendar pa po pisanju DPA-ja ni še nič odločeno. Muzeji in inštituti namreč vse pogosteje uporabljajo storitve zasebnih podjetij. Arhiv Deepstore na primer ponuja veliko prostora v zapuščenem podzemnem rudniku soli.

DEDIŠČINA

Požar izpred štirih let je razkril “železno skrivnost” pariške katedrale Notre-Dame

Objavljeno

dne

Notre-Dame v Parizu je prva gotska katedrala, pri gradnji katere so na številnih mestih uporabili železne sponke. To sodobnemu človeku skrito dejstvo, je razkril šele obsežni požar, ki je stavbo iz 12. stoletja zajel pred štirimi leti.

Požar, ki se je razplamtel 15. aprila 2019, je razkril železne sponke, ki so skupaj držale kamnite bloke katedrale. Nekaj žarečih sponk je že v vročini požara padlo na tla, druge pa so se razkrile v ogrodju zgradbe, tako da je ekipa arheologov te železne dele odkrila šele v okviru obsežnega projekta prenove katedrale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdaj najvišja zgradba svojega časa
Katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 na mestu velike zgodnjekrščanske cerkve, in sicer pod vodstvom škofa Mauricea de Sullyja. Gradnja je bila končana šele skoraj celo stoletje pozneje. Bila je najvišja stavba svojega časa, saj so njeni oboki dosegli do 32 metrov, navaja študija, ki je bila v sredo objavljena v znanstveni reviji PLOS ONE.

Čez slab mesec dni bodo minila štiri leta od požara, ki je zajel pariško katedralo. Foto: Reuters

Nemara prepredena z več kot 1000 sponkami
Po besedah arheologa in glavnega avtorja študije Maxima L’Heritierja nekateri elementi gradnje stavbe tudi po več stoletjih ostajajo neznani. Ni jasno, kako so si graditelji “upali – in uspeli – postaviti tako tanke stene tako visoko“, je dejal. Ker ni veliko dokumentacije izpred več kot 900 let, lahko o gradnji “govori le stavba sama“, je še dodal za AFP.

Železne sponke. Foto: Alain Schuhl

Kot navaja študija, da bi lahko bila katedrala prepredena z več kot 1000 železnimi sponkami. Te so različno velike, dolge od 25 do 50 centimetrov, nekatere tehtajo tudi do nekaj kilogramov. Sponke so našli v različnih delih stavbe, med drugim v stenah ladje, na koru in delih venca.

Železo na zelo specifičnih mestih konstrukcije
To je prva resnično množična uporaba železa v gotski katedrali, in sicer na zelo specifičnih mestih,” je še povedal L’Heritier. Železne sponke se v gradbeništvu sicer uporabljajo že od antike, med drugim so jih uporabili v rimskem Koloseju in grških templjih, a so se takrat uporabljale le za zavarovanje velikih kamnitih blokov v spodnjih nadstropjih. A kot je pojasnil L’Heritier, ima Notre-Dame “veliko bolj dinamično zasnovo arhitekture“.

Vnovično odprtje napovedano za konec leta 2024
Sicer so francoski predstavniki, zadolženi za obnovo katedrale, na začetku tega meseca so sporočili, da obnova poteka zadosti hitro, da bi jo lahko za obiskovalce in vernike znova odprli konec leta 2024, torej manj kot šest let po požaru.

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Slovenski paviljon na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia

Objavljeno

dne

Avtor

Slovenski paviljon za 18. mednarodno arhitekturno razstavo La Biennale di Venezia, ki bo med 20. majem in 26. novembrom 2023 v Benetkah, bo zasnovala skupina arhitektov mlajše generacije iz birojev Mertelj Vrabič Arhitekti (Matic Vrabič, Eva Gusel, Maša Mertelj) in Vidic Grohar Arhitekti (Jure Grohar in Anja Vidic). 

Postopek izbora

Projekt je bil izbran na odprtem pozivu, ki ga je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) kot delegirana ustanova objavil 15. septembra 2022. Za komisarko Republike Slovenije je bila imenovana Maja Vardjan, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje MAO. Na poziv je prispelo dvajset predlogov, kar izkazuje veliko zanimanje arhitekturne stroke za predstavitev na bienalu. V dvostopenjskem izbirnem postopku je bil izbran projekt avtorjev Jureta Groharja, Eve Gusel, Maše Mertelj, Anje Vidic in Matica Vrabiča. Izbrani projekt je najbolj jasno in celovito odgovoril na kriterije razpisa ter obenem ponudil aktualno temo, ki je relevantna za lokalni in mednarodni arhitekturni diskurz ter za širšo družbeno, ekonomsko, politično in okoljsko situacijo. 

Več: https://mao.si/odprti-poziv-za-slovenski-paviljon-18-mednarodna-arhitekturna-razstava-la-biennale-di-venezia-2023/

Osrednja tema bienala, ki ga kurira britanska arhitektka, pedagoginja in piska Lesley Lokko je Laboratorij prihodnosti. Kustosinja je v svoji izjavi odprla vprašanje nestabilnosti in polarizacije današnjega sveta, pri čemer je izpostavila nujnost procesov dekolonizacije, zmanjšanja ogljičnega odtisa ter skupnega delovanja. Potencial arhitekture bolj kot v stavbah, oblikah, materialih in strukturah vidi v njeni zmožnosti spreminjanja našega pogleda na svet ter v uresničevanju vizij sodobne, raznolike in inkluzivne družbe. 

Osrednje vprašanje pri zasnovi slovenskega paviljona je odnos med prostorskim konceptom arhitekture in sodobnimi energetskimi izzivi.

Fotografija (z leve proti desni): Eva Gusel, Jure Grohar, Maša Mertelj, Matic Vrabič, Anja Vidic. Foto: Klemen Ilovar 
Nadaljuj z branjem

OKOLJE

Pilotni projekt na Dunaju: hotel za golobe

Objavljeno

dne

Da, ne gre za šalo. Na Dunaju so v posebnem pilotnem projektu na podstrešju ene od zgradb uredili golobji hotel!

“Z izvedbo pilotnega projekta želimo z novo pridobljenim znanjem dolgoročno pomagati golobom, hkrati pa nadzorovati njihovo populacijo in izboljšati čistočo v mestu,” pravijo odgovorni pri tem projektu na Dunaju.

Mestne ptice imajo seveda popolno svobodo, kar pomeni, da lahko kadarkoli priletijo ali odletijo, v golobjem hotelu pa sta jim na voljo tudi hrana in pijača.

Od leve proti desni: Roman Andrlik iz podjetja Wiener Wohnen, vodja okrožja Lea Halbwidl (SPÖ) in Günther Annerl (vodja službe za okolje) .

Podstrešje ene od dunajskih stavb je nedavno dobilo nove prebivalce, saj je bilo namreč v okviru posebnega pilotnega projekta spremenjeno v golobjo namestitev. Z golobjim hotelom so želeli na Dunaju dolgoročno pomagati golobom, hkrati pa lažje načrtovati njihovo populacijo ter izboljšati čistočo v mestu.

Raje v hotel kot na spomenik

Golobi bodo lahko odslej uživali v razgledu na glavno dunajsko postajo, saj se njihova namestitev nahaja na podstrešju zgradbe Südtiroler Hof. Mestne ptice imajo seveda popolno svobodo, kar pomeni, da lahko kadarkoli priletijo ali odletijo, v golobjem hotelu pa sta jim na voljo tudi hrana in pijača.

Prednost tovrstne namestitve je predvsem možnost nadzora nad populacijo golobov, kar mestni službi za divjad omogoča oskrbo poškodovanih in bolnih golobov, ki jih lahko nato začasno namestijo v rehabilitacijski center.

Na tak način bo še bolj poskrbljeno za zdravje celotne mestne populacije golobov, hkrati pa se bodo zaradi privlačnosti golobčki raje odločali za bivanje v hotelu, pri čemer bodo na miru pustili številne druge stavbe.

Nadaljuj z branjem
UMETNOST13 ur nazaj

Jakopičeva nagrada v roke slikarju Stašu Kleindienstu

Najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost, nagrado Riharda Jakopiča, je letos prejel slikar Staš Kleindienst. Priznanji Riharda Jakopiča...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Poslovil se Janez Gorišek, konstruktor planiške letalnice

V 90. letu starosti je umrl Janez Gorišek. Smučarski skakalec in gradbeni inženir, ki je skupaj z bratom Vladom skonstruiral...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Požar izpred štirih let je razkril “železno skrivnost” pariške katedrale Notre-Dame

Notre-Dame v Parizu je prva gotska katedrala, pri gradnji katere so na številnih mestih uporabili železne sponke. To sodobnemu človeku...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

90 let mariborskega Pokrajinskega arhiva – listine tudi z leta 1246

Pokrajinski arhiv Maribor letos praznuje devetdeset let formalnega zbiranja, hranjenja in varovanja arhivskega gradiva. “Dvajset zaposlenih skrbi za kar 17...

Arhitektura3 tedni nazaj

Kulturni center Izola: za ambiciozen projekt (še) ni soglasja

Izolski župan Milan Bogatič je v sporočilu za javnost ponovil že večkrat izrečeno oceno, da je projekt Istrskega kulturnega centra...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Lumar – prvi prejemnik okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

V družinskem podjetju Lumar, ki v letošnjem letu obeležuje 30 let delovanja, so prejeli okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG)...

Arhitektura3 tedni nazaj

Slovito Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo letos prejel David Chipperfield

Letošnja nagrada gre v roke 69-letnemu britanskemu arhitektu, ki je nagrajen za “brezčasno sodobno oblikovanje, ki se spoprijema s podnebnimi...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

Slovenija: z obnovo starih zgradb bi do leta 2050 lahko prihranili kar 1,07 milijarde evrov

Življenje v zastarelih in neučinkovitih stavbah predstavlja tveganje za zdravje in presega finančne zmožnosti prebivalcev. Nezdrave stavbe imajo velik vpliv...

EKOLOGIJA3 tedni nazaj

Nameren izpust ali sabotaža? V Lendavi iz opuščene bioplinarne znova iztekel digestat

Iz bioplinarne v Trimlinih v občini Lendava je pretekli konec tedna znova iztekel digestat. Župan Lendave Janez Magyar meni, da...

DOGODKI3 tedni nazaj

Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe 

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo (GBC Slovenija) je pred dnevi organiziralo strokovno srečanje, na katerem so izpostavili ključne vidike izvedbe...

POPULARNO