Connect with us

ZELENA ENERGIJA

Tudi vozilo za odvoz odpadkov na vodikov pogon

Objavljeno

dne

Vodik očitno doživlja svoj vzpon. Na Dunaju so namreč nedavno testirali prvo vozilo za odvoz odpadkov na vodikov pogon.

Prihodnost je v alternativnih gorivih, med katerimi gotovo izstopa vodik! Tako so na Dunaju nedavno preizkušali prvi kamion na vodikov pogon! Kamion, ki ga uporablja dunajsko mestno podjetje MA48, se ponaša z izjemno tiho in čisto vožnjo ter velja za varno vozilo na cesti. Poleg tega ima kamion z vodikovim pogonom domet približno 160 km, kar je skoraj dvakrat več kot prejšnji dve električni vozili, ki so jih uvedli.

Novi kamion predstavlja nadomestilo za staro dizelsko vozilo in se ponaša z okolju prijazno vožnjo, saj ne povzroča emisij. Polnjenje kamiona poteka na prvi vodikovi polnilnici, ki se nahaja v garaži javnega prevoznika Wiener Linien v naselju Leopoldau, ki se nahaja v 21. dunajskem okrožju Floridsdorf.

Poseben dosežek za dunajski vozni park

Jürgen Czernohorszky, mestni svetnik za zaščito podnebja, je tako izjavil: »Težka gospodarska vozila z alternativnim pogonom predstavljajo poseben izziv, zato je ta testna vožnja za MA48 izjemno pomembna. Testiranje bo potekalo pod nadzorom strokovnjakov s Tehnološkega inštituta na Dunaju.«

Dunaj tako dela prav pohvalne korake na poti doseganja podnebne nevtralnosti, kar dokazujejo tudi s spremembami v mestnem voznem parku, kamor uvajajo predvsem številna električna vozila. Trenutno je na Dunaju kar 3100 mestnih vozil, načrtujejo pa, da bi prav vsa v prihodnosti poganjala alternativna goriva.

Novi kamion na vodik je trenutno v fazi testiranja v delu Dunaja, kjer je veliko pešcev in kolesarjev, kar omogoča preizkušanje varnosti novega vozila. Voznikova kabina, ki se nahaja nizko, omogoča najboljšo vidljivost oseb pred vozilom med vožnjo. Na podvozju Mercedes-Benza je bila nameščena karoserija avstrijskega podjetja Stummer Kommunalfahrzeuge. Med vožnjo se baterija (s kapaciteto 85 kWh) kamiona polni s pomočjo dveh gorivnih celic na vodik (vsaka moči 30 kW), ki zagotavljata energijo za delovanje dveh elektromotorjev.

Vozilo, ki tehta 17 ton, ima prostornino zbirnega prostora 23 m³. Novi kamion za odvoz smeti ima približno 160 km dosega, kar je skoraj dvakrat več kot pri dveh električnih kamionih MA48, poleg tega pa se hitreje polni.

ZELENA ENERGIJA

Slovensko podjetje bo na Madžarskem pomagalo reciklirati baterije

Objavljeno

dne

Andrada Group, podjetje slovenskih gospodarstvenikov, bo kmalu na Madžarskem pomagala pri gradnji napredne tovarne za recikliranje baterij.

Podjetje Andrada Group načrtuje gradnjo tovarne za recikliranje baterij v madžarskem Alsózsolcu, ki bo postala najnaprednejša tovarna za recikliranje baterij na svetu.

Gre tudi za največjo slovensko naložbo v Madžarsko, katere vrednost je ocenjena na 10 milijard madžarskih forintov (približno 26,2 milijona evrov), je na Facebooku sporočil madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó.

Andrada Group, ustanovljena na Madžarskem, ima namen reciklirati baterije, ki se uporabljajo v električnih vozilih.  Ustanovitelji podjetja so slovenski podjetniki, strokovnjaki in dobavitelji avtomobilov, med njimi Iztok Seljak, Peter Tibaut in ACH Invest.

Obsežen reciklažni proces in nova delovna mesta

Naložba Andrade bo omogočila recikliranje 10.000 ton baterij na leto in ustvarila 200 delovnih mest. Podjetje bo prejelo tudi finančno podporo vlade v višini 4,7 milijarde madžarskih forintov (približno 12,3 milijona evrov).

Brez škode za okolje

Minister Szijjártó je poudaril, da bo recikliranje baterij potekalo brez škode za okolje, hkrati pa je povedal, da se Andrada zavzema za okoljske smernice, ki so štirikrat strožje od tistih, ki veljajo v Madžarski.

Madžarska bo tako vodilna država pri prehodu na električne avtomobile, hkrati pa so načrtovane tudi velike naložbe v sektorju na vzhodu države.  Ob tem je Peter Tibaut, izvršni direktor Andrada, je dejal, da bo tovarna največja slovenska naložba v Madžarsko doslej in ima strateški pomen za madžarsko vlado, ki bo projekt finančno podprla.

Podjetje bo sprva zaposlovalo 70 strokovnjakov za tehnologijo, do leta 2024 pa naj bi se število zaposlenih povečalo na 200.

Vir: Balkan Green Energy News

Nadaljuj z branjem

ZELENA ENERGIJA

Tudi leto 2023 je donosno za investicije v zeleno energijo

Objavljeno

dne

Avtor

Svetovne investicije v zeleno energijo kar rastejo in rastejo, letos naj bi dosegle že več kot 1,5 milijarde evrov, pri čemer bo letos v energetiko vloženih skupno 2,5 milijarde evrov.

Globalne investicije v čisto energijo naj bi letos dosegle 1,5 milijarde evrov od skupno 2,5 milijarde evrov, ki bodo letos vloženi v energetiko, kaže najnovejše poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA) o svetovnih energetskih investicijah.

Čista energija vključuje obnovljive vire, električna vozila, jedrsko energijo in izboljšave energetske učinkovitosti. Letne investicije v čisto energijo naj bi med letoma 2021 in 2023 porasle za četrtino, k čemur so v zadnjih letih prispevala predvsem obdobja močne gospodarske rasti ter nestabilnosti cen fosilnih goriv.

Dodajmo še, da je energija iz vetra in sonca je v Evropski uniji v maju presegla skupno proizvodnjo energije iz fosilnih goriv, kažejo podatki organizacije Ember. To je prvi celoten mesec v zgodovini, ko se je s pomočjo obnovljivih virov energije proizvedlo več elektrike kot z vsemi fosilnimi gorivi skupaj, pri čemer je skoraj tretjina električne energije v EU prišla iz vetra in sonca. Fosilna goriva so dosegla rekordno nizko vrednost – 27 odstotkov.

Kaj pravijo številke?

Proizvodnja električne energije iz vetra se je prav tako povečala v primerjavi z majem lani, vendar ni dosegla rekorda, ki je bil dosežen januarja letos, ko je vetrna energija prispevala 23 odstotkov električne energije v EU.

Kot primer lahko navedemo, da je Portugalska leta 2022 namestila 0,9 GW sončnih fotovoltaičnih sistemov, s čimer je povečala svojo sončno zmogljivost za več kot 50 odstotkov na 2,5 GW – dovolj, da napaja približno 1 milijon domov. Ta dodatna zmogljivost je pripomogla k temu, da je bila proizvodnja električne energije iz vetra in sonca v državi aprila več kot 50 odstotkov celotne proizvodnje električne energije.

Tudi druge države EU, vključno s Španijo, Švedsko in Belgijo, so letos dosegle rekordno visoke vrednosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

Proizvodnja električne energije iz premoga je vse manjša in je nedavno znašala le 10 odstotkov, medtem ko je delež plina dosegel najnižjo vrednost vse od leta 2018 – 15 odstotkov.

Nadaljuj z branjem

ZELENA ENERGIJA

Slovenija dobila največjo hibridno sončno elektrarno!

Objavljeno

dne

Družba HESS združuje sonce in vodo ter odpira vrata zeleni energiji in energetski neodvisnosti – prav to dokazuje nedavno uradno odprta sončna elektrarna!

Z otvoritvijo največje sončne elektrarne v državi na prvi poletni dan, je Slovenija naredila pomemben korak naprej v pridobivanju zelene energije ter doseganju energetske neodvisnosti.

Elektrarna, ki se razprostira na šestih hektarjih ob reki Savi v bližini Brežic, predstavlja prelomnico v pridobivanju čiste energije. Ob odprtju se je dogodka udeležil tudi minister za okolje, podnebje in energijomag. Bojan Kumer, ki je izrazil podporo projektu.

Direktor družbe HESS, Bogdan Barbič, je poudaril pomen uspešnega povezovanja sončne in hidroenergije. Sistem deluje na način, da sončna elektrarna ob višku proizvodnje energije čez dan to energijo shrani za nočni čas.

Hidroelektrarna nato nadomesti manjšo proizvodnjo in tako zagotavlja stabilnost energetskega sistema. Takšno inovativno povezovanje različnih obnovljivih virov energije je korak naprej k trajnostni energetski prihodnosti.

Generalni direktor družbe GEN energija, dr. Dejan Paravan, je poudaril, da je napačno razmišljanje o nasprotovanju med jedrsko energijo in energijo iz obnovljivih virov. Obe tehnologiji se lahko uspešno dopolnjujeta, kar je ključno za doseganje energetske neodvisnosti. Poudaril je potrebo po sprejemanju obeh tehnologij, ki skupaj zagotavljata stabilno in trajnostno energetsko prihodnost.

Z leve direktor družbe HESS, Bogdan Barbič in mag. Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo. Foto: HESS

Pomembna prelomnica za slovensko energetiko

Sončna elektrarna Brežice je prva v Sloveniji, ki dosega moč 6 MWp, in je priključena na prenosno 110 kV omrežje. S tem se izogne obremenjevanju distribucijskih omrežij ter zagotavlja stabilnost in zanesljivost oskrbe. Elektrarna ima tudi večnamensko uporabo, saj je vzpostavljen koncept agrofotovoltaike. S tem se dosega dvojna raba zemljišč, saj se sončni paneli kombinirajo s kmetijsko pridelavo.

Na površinah pod sončnimi paneli lahko tako kmetje vedno gojijo različne vrste pridelkov, kot so zelenjava, jagode ali zelišča. S tem se dosega optimalna izraba zemljišč, kar je še posebej pomembno v okoljih z omejenimi prostorskimi viri.

Sončna elektrarna Brežice je prva v Sloveniji, ki dosega moč 6 MWp, in je priključena na prenosno 110 kV omrežje. Foto: HESS

Kaj sončna elektrarna prinaša?

Sončna elektrarna Brežice bo letno proizvedla toliko čiste električne energije, da je bo dovolj za oskrbo približno 1.800 gospodinjstev. S tem se zmanjšuje odvisnost od fosilnih goriv ter zmanjšuje izpust toplogrednih plinov, kar prispeva k zmanjšanju onesnaževanja okolja in blaženju podnebnih sprememb.

Tehnične karakteristike FEBR-D3

Moč elektrarne: 6 MW

Število modulov: 11.232

Število razsmernikov: 28

Ostala oprema: Transformatorska postaja 10,5 kV / 800 V, SN in NN stikališče, oprema telekomunikacij in sistema vodenja

Kablovod: 10,5 kV, 3,7 km med FEBR-D3 in HE Brežice

Skupna površina modulov: 29.000 m2

Predvidena letna proizvodnja: 6.840 MWh = oskrba 1.800 povprečnih gospodinjstev letno  = 34.200.000 zelenih kilometrov z električnim avtomobilom

Prihranek CO2: več kot 3.120 t letno

Uspešno sodelovanje

Projekt sončne elektrarne Brežice je bil izveden s pomočjo evropskih sredstev in je primer uspešnega partnerstva med javnim in zasebnim sektorjem. Poleg tega je prispeval tudi k lokalnemu gospodarskemu razvoju, saj je za gradnjo elektrarne bilo potrebno angažirati lokalna podjetja in delovno silo.

Otvoritev največje hibridne sončne elektrarne v Sloveniji je pomemben mejnik v prehodu na čisto energijo ter spodbuja razvoj inovativnih rešitev za trajnostno energetsko prihodnost. Povezovanje sončne in hidroenergije predstavlja primer napredne tehnologije, ki omogoča boljšo izrabo obnovljivih virov energije ter zagotavlja stabilnost in zanesljivost oskrbe.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA4 dnevi nazaj

Trajnostna eleganca v svoji kuhinji!

V sodobnem svetu, kjer trajnost postaja nujna in potrebna ter se odgovornost do okolja prebuja bolj kot kadar koli prej,...

Slovenija4 dnevi nazaj

Novogoriški župan želi razrešiti direktorja EPK GO! 2025

Novogoriški župan Samo Turel je napovedal, da se začenja postopek za razrešitev direktorja Javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica...

DEDIŠČINA6 dni nazaj

130 let Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Ptujski muzej praznuje 130-letnico delovanja. V jubilejnem letu imajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož več razlogov za slavje. Številčen...

Energetska učinkovitost1 teden nazaj

Mini sončne elektrarne – Novi korak v energetski prihodnosti s Termotehniko in Sonnenkraft

Nov prispevek Termotehnike in Sonnenkrafta v obliki mini sončnih elektrarn napoveduje pozitiven premik v energetski prihodnosti. S pravilnikom, usklajenim s...

DOGODKI2 tedna nazaj

Nova najboljša splošna knjižnica stoji v Barceloni, med elito tudi Valvasorjeva v Krškem

Za najboljšo splošno knjižnico v svetovnem merilu je bila izbrana knjižnica Gabriela Garcie Marqueza iz Barcelone. V prestižno finalno četverico...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Do odprtja olimpijskih iger bo obnovljen osrednji zvonik pariške Notre-Dame

V požaru uničeni znameniti zvonik pariške Notre-Dame, v katerem je po znameniti Hugojevi zgodbi ’živel’ notredamski zvonar, naj bi obnovili...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Unesco Benetke še ne bo uvrstil na seznam ogrožene dediščine

Unescov odbor za svetovno dediščino je na letnem srečanju v savdski prestolnici Riad odločil, da Benetk, ene najbolj obiskanih turističnih...

Akustika2 tedna nazaj

Terme Snovik vabijo projektante za izdelavo projektne dokumentacije novega hotela in rekonstrukcije wellnessa

V okviru projekta oz. razpisa Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki bo sofinanciral v nastanitveno turistično ponudbo za dvig...

Arhitektura2 tedna nazaj

Galerija Dessa: razstava Material o prihodnosti stroke

Odgovor na vprašanja, kako so videti sodobne družbeno odgovorne arhitekturne prakse, lahko do 11. oktobra najdete na razstavi Material. Kontekst. Družba....

DOGODKI3 tedni nazaj

7. Trajnostna konferenca GBC Slovenija – Trajnostne gradbene rešitve za stavbe prihodnosti

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v sredo, 27. septembra, organiziralo konferenco, katere osrednja tema so trajnostne gradbene rešitve...

POPULARNO