Connect with us

Uncategorized

Spoznavanje arheologije z virtualno resničnostjo

Objavljeno

dne

Mestni muzej Ljubljana se je povezal s partnerji iz Srbije, Makedonije, Bolgarije in Grčije, da bi skupaj izdelali aplikacije za pametne telefone, s katerim bi obiskovalci lahko odkrivali zgodbe treh arheoloških parkov z ostanki iz rimskega imperija.

Gre za makedonski Stobi, srbski Viminacium in ljubljanski arheološki park Emona.
Vsi partnerji projekta z naslovom Immersive Storytelling cooperation for cultural heritage disseminations in Western Balkans se lahko pohvalijo z bogato nepremično kulturno dediščino iz obdobja rimskega imperija. Presečišče njihovega delovanja je tudi potreba po razvijanju novih načinov interpretacij antične dediščine v lokalnih arheoloških parkih, zaradi česar se usmerjajo v izdelavo aplikacije za pametne telefone. Ta bo služila kot enotna platforma sodelujočim.

Ena izmed najizjemnejših najdb na območju Viminacija so ostanki amfiteatra, saj gre za neprimerljivo tovrstno odkritje na območju današnje Srbije. Za lažjo predstavo so rekonstruirali četrtino nekdanje antične arhitekture, prostor pa je prizorišče različnih kulturnih prireditev. Foto: Arhiv Arheološkega inštituta Beograd

Muzeji in arheološki parki se ves čas posvečajo premišljevanju o novih možnostih prezentacije in interpretacije dediščine. Nenehno razvijajo nove strategije, da bi občinstvo pritegnili k spoznavanju dediščine in dviganju zavesti o potrebi po njenem varstvu. Ti izzivi so, kot so zapisali v Mestnem muzeju Ljubljana, značilni za celoten Zahodni Balkan. Kot bistveno so poudarili novo sodelovanje, s katerim želijo razviti bolj poglobljene izkušnje pripovedovanja za obiskovalce kulturnih znamenitosti.

V ta namen so v Mestnem muzeju Ljubljana konec marca organizirali hekaton zgodbarskih doživetji, na tekmovanje za najboljši koncept aplikacije pa povabili mlade navdušence nad novimi tehnologijami in dediščinskimi zgodbami.

Na območju arheološkega parka Viminacij so doslej našli skoraj 14.000 grobov. Foto: Arhiv Arheološkega inštituta Beograd

“Obisk arheoloških parkov in spoznavanje rimske dediščine radi povezujemo z ogledovanjem kamnitih ostankov na tleh in branjem informativnih tabel. Na srečo nam tehnologija danes omogoča, da lahko že z uporabo lastnih prenosnih telefonov, uporabo aplikacij in virtualne resničnosti dosegamo povsem nove načine interpretacije, nova doživetja, ki smo jih včasih bili vajeni le svetu računalniških igric,” je tedaj dejal Nejc Kovačič, eden od organizatorjev iz Mestnega muzeja Ljubljana.

Dodal je, da so “s hekatonom, prvim dogodkom takšnega tipa v slovenskih muzejih, želeli dati priložnost mladim kreativcem in ljubiteljem zgodovine, da s svojimi izkušnjami in znanji zasnujejo koncept mobilne aplikacije, ki bi skozi igrifikacijo, uporabo virtualne resničnosti, z elementi ugank in izzivov, obiskovalcu že med sprehodom po arheološkem parku omogočila interaktivno, zanimivo in poučno izkušnjo”.

Ostanki Emone ‘govorijo’ številne zgodbe.

Rešitve so iskali za vse omenjene tri parke – Strobi, Viminacij in Emona. Rešitve so raziskovale raznovrstne izkušnje obiskovalca, ki nekoč rimsko mesto, danes pa arheološki park, obišče kot suženj, vojak ali cesar ter pri tem rešuje kvize, naloge in uganke, povezane z okolico ali prizori v obogateni resničnosti. Idejne zasnove konceptov bodo upravljavci parkov uporabili za izdelavo mobilne aplikacije, s katero bodo lahko obiskovalci doživeli poglobljeno izkušnjo in nepozabno doživetje rimske dediščine. Projekt se je začel lani, končal pa se bo konec leta.

Uncategorized

Martina Vovk imenovana za novo direktorico Moderne galerije

Objavljeno

dne

Avtor

Potem, ko je Aleš Vaupotič kot direktor odstopil maja lani, je kustosinja in muzejska svetovalka, Martina Vovk, od 1. junija lani vodila Moderno galerijo kot vršilka dolžnosti, z današnjim dnem pa je bila pričakovano imenovana za novo direktorico.

Martina Vovk, doktorica znanosti, umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka ter kustosinja, je bila pričakovano imenovana kot naslednja direktorica Moderne galerije. Za direktorico jo je imenovala ministrica za kulturo Asta Vrečko, so sporočili z ministrstva za kulturo. Njeno imenovanje sledi eno leto po odstopu direktorja Aleša Vaupotiča in odkar je ministrica imenovala Vovk za vršilko dolžnosti. Vaupotič je bil na mesto direktorja Moderne galerije imenovan aprila 2021, v tem času pa so bili na ministrstvu, kot navajajo, deležni več opozoril glede slabega vodenja javnega zavoda.

Aleš Vaupotič je pred letom dni odstopil kot direktor Moderne galerije, saj so se vrstila opozorila glede slabega vodenja tega javnega zavoda.

Od leta 2011, ko se je v galeriji zaposlila na oddelku za zbirke in razstave, kjer se je posvetila proučevanju zgodovine umetnosti in pripravljanju razstav pretežno iz obdobja 20. stoletja, je pripravila več večjih retrospektivnih in skupinskih razstav, prispevala strokovna besedila in uredila kataloge za razstave Gabrijela Stupice, Marija Preglja, Metke Krašovec, Andraža Šalamuna, Toneta Lapajneta, V.S.S.D. in Alena Ožbolta, za skupinsko slikarsko razstavo Čas brez nedolžnosti in nazadnje za razstavo feministične umetnosti Vedno na voljo. Vovk je članica več strokovnih žirij s področja likovne in vizualne umetnosti. Je tudi komisarka za slovensko predstavitev na letošnjem umetnostnem bienalu v Benetkah, kjer s projektom Skrivnost vrta zate sodeluje Nika Špan.

Martina Vovk, nova direktorica Moderne galerije. Foto: Ministrstvo za kulturo/Moderna galerija/Matija Pavlovec

Spomnimo še, da so ob imenovanju Vovk kot vršilke dolžnosti maja lani na ministrstvu poudarili, da ima za svojo prednostno nalogo normalizacijo delovnih procesov ter pripravo in izvedbo razstavnega programa. “Ključna je vzpostavitev v zadnjih letih porušenega socialnega in strokovnega dialoga v naši edini nacionalni ustanovi za moderno in sodobno umetnost, kar se je poznalo pri izvedbi in kakovosti razstavnega programa ter izvajanju muzejske službe,” so poudarili. Ob tem so zapisali, da Vovk načrtuje prenovitev delovnih procesov strokovnih in podpornih služb ter da bo veliko pozornost namenila tudi razstavnemu programu, tako v glavni stavbi Moderne galerije na Cankarjevi cesti kot v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi.

Nadaljuj z branjem

GOSPODARSTVO

150 milijonov evrov za hitrejše uvajanje obnovljivih virov

Objavljeno

dne

Vlada je sprejela uredbo o pomoči za pospeševanje uvajanja energije iz obnovljivih virov, shranjevanja in toplote iz obnovljivih virov. Gre za podzakonski akt lani sprejetega interventnega zakona, ki je med drugim prinesel podlago za spodbude za naložbe v obnovljive vire energije. Za podpore bo na voljo 150 milijonov evrov.

Pred dnevi sprejeta uredba je tako izvedbeni akt zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki je bil sprejet decembra lani in je med drugim prinesel določila za varčevanje z energijo, spodbude za naložbe v obnovljive vire energije ter omogočil pobiranje prispevkov od presežnih prihodkov energetskih družb, regulacijo cene ogrevanja in subvencioniranje nakupov peletov.

Do sprejema uredbe prihaja nekaj dni po tem, ko je Evropska komisija odobrila slovensko shemo spodbud za obnovljive vire energije. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je bil v izjavi po seji vlade zadovoljen, da je Slovenija po treh mesecih intenzivnega dialoga s Komisijo kot ena prvih članic EU dobila dovoljenje za tovrstno shemo.

Lani sprejeti evropski krizni okvir za državne pomoči je omejitve teh spodbud za članice v luči energetske krize po ruskem napadu na Ukrajino močno omilil. Evropska komisija je z začasnim okvirom po Kumrovih pojasnilih članicam dovolila tudi, da pripravijo ukrepe, ki bi bili bolj ciljani.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer .

Pomoč za investicije v nove proizvodne naprave in proizvodnjo iz obnovljivih virov energije

Do pomoči bodo upravičene investicije v nove proizvodne naprave glede na inštalirano moč in za različne tehnologije za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, shranjevanje električne energije in toplote ter proizvodnjo toplote iz obnovljivih virov energije.

Država bo tako pospeševala proizvodnjo električne energije iz sončnih, geotermalnih in tudi hidroelektrarn z inštalirano močjo do enega megavata oziroma do šest megavatov, če je naprava v 100-odstotni lasti malih ali srednjih podjetij ali skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov, ki je pravna oseba.

Za podpore bo na voljo 150 milijonov evrov, javni poziv pa bo pripravljen predvidoma v septembru. Izvajal ga bo center za podpore pri družbi Borzen, ki je operater trga z električno energijo.

Pospeševala bo tudi proizvodnjo električne energije iz vetrnih elektrarn z inštalirano močjo do enega megavata oziroma do 18 megavatov, če je elektrarna v popolni lasti mikro in malih podjetij ali skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov.

Država bo ob tem podprla še soproizvodnjo električne energije in toplote iz lesne biomase, geotermalne energije, bioplina, deponijskega plina in plina, pridobljenega z napravami za čiščenje odplak, ter proizvodnjo toplote iz lesne biomase, energije okolice, sončne in geotermalne energije, vključno s toplotnimi črpalkami.

Med projekte za podporo so lahko vključeni tudi projekti postavitve naprav za shranjevanje električne ali toplotne energije. Upravičenci za dodelitev podpor so pravne osebe, zadruge, fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, in občine.

Nadaljuj z branjem

Uncategorized

Hrvaška umetnost na ogled v mariborski KiBli: “Življenje dobro uglašenih oblik”

Objavljeno

dne

Avtor

V prostoru za umetnost KiBela je na ogled skupinska razstava hrvaških umetnic in umetnikov Snježane Ban, Nine Ivančić, Mihaela Klanjčića, Damirja Sokića in Ljerke Šibenik.

Razstava z naslovom Življenje dobro uglašenih oblik – po izboru Galerije Kranjčar iz Zagreba – združuje “v vizualno sožitje dela petih hrvaških umetnic in umetnikov različnih generacij”, so sporočili iz KID-a KIBLA.

Ljerka Šibenik se je umetniško oblikovala v obdobju neposredno pred in po mitskem letu 1968, Damir Sokić in Nina Ivančić sta kot avtorja dozorela na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta prejšnjega stoletja, Snježana Ban ob koncu drugega desetletja tega stoletja in Mihael Klanjčić na samem začetku tretjega desetletja.

Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre.

Risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti
Razstavljena dela imajo na prvi pogled popolnoma različne likovno-formalne in prostorsko-uprizoritvene značilnosti, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti zastopani v enakih razmerjih, opisujejo kuratorji iz Galerije Kranjčar, ki so sodelovali s Petrom Tomažem Dobrilo.

“S klasičnim formalno-analitičnim pristopom pa nikakor ni mogoče – enako velja za toge medijske klasifikacije in definicije – ozavestiti kohezivne logike celotne razstavne postavitve. Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre. Povezuje jih pravzaprav neverjeten domišljijski racionalizem njihovih avtoric in avtorjev.”

Peterica umetniških govoric, različnih pristopov in uporabljenih materialov in medijev – risbo, sliko, skulpturo, instalacijo, akcijo – se bo z dinamičnim prepletom podob in objektov v galerijskem prostoru povezala v koherentno enoto, ki bo vsrkavala individualne vsebine in z njimi dihala skozi posamezne forme.

Od črno-belega do barvitega, od abstrakcije do konkretizacije, od angažiranosti do igrivosti nas vodijo dela, ki še vedno ohranjajo modernistična izhodišča, a se nadgrajujejo z aktualno sporočilnostjo, ki je lahko tako kritična kot ironična in podana v likovnem, družbenem ali v širšem kontekstu, še pišejo kuratorji.

Razstava je odprta do 22. marca 2023.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA4 dnevi nazaj

Deceuninck, proizvajalec PVC profilov, je lansiral kalkulator za enostavnejše in učinkovitejše merjenje ogljičnega odtisa

Deceuninck, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev PVC profilov za okna in vrata, je v skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu poslovanju...

RAZSTAVA4 dnevi nazaj

Odprtje razstave ob 150-letnici rojstva prof. dr.Karla Hinterlechnerja

Okrogla miza GEOLOGIJA – VEDA PRIHODNOSTI V letošnjem maju obeležujemo 150-letnico rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja, ustanovitelja ljubljanske geološke šole in enega...

OBLIKOVANJE5 dni nazaj

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Mednarodno priznanje za inovacijo AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z...

Uncategorized6 dni nazaj

Martina Vovk imenovana za novo direktorico Moderne galerije

Potem, ko je Aleš Vaupotič kot direktor odstopil maja lani, je kustosinja in muzejska svetovalka, Martina Vovk, od 1. junija...

GRADNJA6 dni nazaj

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award

Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav  iQwood je specializirano proizvodno podjetje za razvoj...

Materiali1 teden nazaj

WC sistem, ki varčuje z vodo

Varčevanje z vodo: ste kdaj razmišljali o stranišču? Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na...

Arhitektura2 tedna nazaj

OHS AWARD 2024: podelitev nagrad za najboljše projekte festivala OHS po izboru občinstva

Včeraj je bila v galeriji Edvard v Ljubljani podelitev nagrad izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Mlada slovenska umetnost: predstavijo se nominiranci za nagrado OHO

V Galeriji P74 vrata odpira razstava nominirancev nagrade skupine OHO 2024. Za nagrado so nominirani Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik...

DOGODKI3 tedni nazaj

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični...

BIVANJE4 tedni nazaj

Kako do nižjih mesečnih stroškov?

Številni lastniki stanovanj iščejo vse mogoče načine, kako bi zmanjšali ogljični odtis ter povečali energijsko učinkovitost domov in s tem...

POPULARNO