Connect with us

Uncategorized

Hrvaška umetnost na ogled v mariborski KiBli: “Življenje dobro uglašenih oblik”

Objavljeno

dne

V prostoru za umetnost KiBela je na ogled skupinska razstava hrvaških umetnic in umetnikov Snježane Ban, Nine Ivančić, Mihaela Klanjčića, Damirja Sokića in Ljerke Šibenik.

Razstava z naslovom Življenje dobro uglašenih oblik – po izboru Galerije Kranjčar iz Zagreba – združuje “v vizualno sožitje dela petih hrvaških umetnic in umetnikov različnih generacij”, so sporočili iz KID-a KIBLA.

Ljerka Šibenik se je umetniško oblikovala v obdobju neposredno pred in po mitskem letu 1968, Damir Sokić in Nina Ivančić sta kot avtorja dozorela na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta prejšnjega stoletja, Snježana Ban ob koncu drugega desetletja tega stoletja in Mihael Klanjčić na samem začetku tretjega desetletja.

Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre.

Risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti
Razstavljena dela imajo na prvi pogled popolnoma različne likovno-formalne in prostorsko-uprizoritvene značilnosti, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti zastopani v enakih razmerjih, opisujejo kuratorji iz Galerije Kranjčar, ki so sodelovali s Petrom Tomažem Dobrilo.

“S klasičnim formalno-analitičnim pristopom pa nikakor ni mogoče – enako velja za toge medijske klasifikacije in definicije – ozavestiti kohezivne logike celotne razstavne postavitve. Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre. Povezuje jih pravzaprav neverjeten domišljijski racionalizem njihovih avtoric in avtorjev.”

Peterica umetniških govoric, različnih pristopov in uporabljenih materialov in medijev – risbo, sliko, skulpturo, instalacijo, akcijo – se bo z dinamičnim prepletom podob in objektov v galerijskem prostoru povezala v koherentno enoto, ki bo vsrkavala individualne vsebine in z njimi dihala skozi posamezne forme.

Od črno-belega do barvitega, od abstrakcije do konkretizacije, od angažiranosti do igrivosti nas vodijo dela, ki še vedno ohranjajo modernistična izhodišča, a se nadgrajujejo z aktualno sporočilnostjo, ki je lahko tako kritična kot ironična in podana v likovnem, družbenem ali v širšem kontekstu, še pišejo kuratorji.

Razstava je odprta do 22. marca 2023.

GOSPODARSTVO

150 milijonov evrov za hitrejše uvajanje obnovljivih virov

Objavljeno

dne

Vlada je sprejela uredbo o pomoči za pospeševanje uvajanja energije iz obnovljivih virov, shranjevanja in toplote iz obnovljivih virov. Gre za podzakonski akt lani sprejetega interventnega zakona, ki je med drugim prinesel podlago za spodbude za naložbe v obnovljive vire energije. Za podpore bo na voljo 150 milijonov evrov.

Pred dnevi sprejeta uredba je tako izvedbeni akt zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki je bil sprejet decembra lani in je med drugim prinesel določila za varčevanje z energijo, spodbude za naložbe v obnovljive vire energije ter omogočil pobiranje prispevkov od presežnih prihodkov energetskih družb, regulacijo cene ogrevanja in subvencioniranje nakupov peletov.

Do sprejema uredbe prihaja nekaj dni po tem, ko je Evropska komisija odobrila slovensko shemo spodbud za obnovljive vire energije. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je bil v izjavi po seji vlade zadovoljen, da je Slovenija po treh mesecih intenzivnega dialoga s Komisijo kot ena prvih članic EU dobila dovoljenje za tovrstno shemo.

Lani sprejeti evropski krizni okvir za državne pomoči je omejitve teh spodbud za članice v luči energetske krize po ruskem napadu na Ukrajino močno omilil. Evropska komisija je z začasnim okvirom po Kumrovih pojasnilih članicam dovolila tudi, da pripravijo ukrepe, ki bi bili bolj ciljani.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer .

Pomoč za investicije v nove proizvodne naprave in proizvodnjo iz obnovljivih virov energije

Do pomoči bodo upravičene investicije v nove proizvodne naprave glede na inštalirano moč in za različne tehnologije za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, shranjevanje električne energije in toplote ter proizvodnjo toplote iz obnovljivih virov energije.

Država bo tako pospeševala proizvodnjo električne energije iz sončnih, geotermalnih in tudi hidroelektrarn z inštalirano močjo do enega megavata oziroma do šest megavatov, če je naprava v 100-odstotni lasti malih ali srednjih podjetij ali skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov, ki je pravna oseba.

Za podpore bo na voljo 150 milijonov evrov, javni poziv pa bo pripravljen predvidoma v septembru. Izvajal ga bo center za podpore pri družbi Borzen, ki je operater trga z električno energijo.

Pospeševala bo tudi proizvodnjo električne energije iz vetrnih elektrarn z inštalirano močjo do enega megavata oziroma do 18 megavatov, če je elektrarna v popolni lasti mikro in malih podjetij ali skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov.

Država bo ob tem podprla še soproizvodnjo električne energije in toplote iz lesne biomase, geotermalne energije, bioplina, deponijskega plina in plina, pridobljenega z napravami za čiščenje odplak, ter proizvodnjo toplote iz lesne biomase, energije okolice, sončne in geotermalne energije, vključno s toplotnimi črpalkami.

Med projekte za podporo so lahko vključeni tudi projekti postavitve naprav za shranjevanje električne ali toplotne energije. Upravičenci za dodelitev podpor so pravne osebe, zadruge, fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, in občine.

Nadaljuj z branjem

Uncategorized

Spoznavanje arheologije z virtualno resničnostjo

Objavljeno

dne

Mestni muzej Ljubljana se je povezal s partnerji iz Srbije, Makedonije, Bolgarije in Grčije, da bi skupaj izdelali aplikacije za pametne telefone, s katerim bi obiskovalci lahko odkrivali zgodbe treh arheoloških parkov z ostanki iz rimskega imperija.

Gre za makedonski Stobi, srbski Viminacium in ljubljanski arheološki park Emona.
Vsi partnerji projekta z naslovom Immersive Storytelling cooperation for cultural heritage disseminations in Western Balkans se lahko pohvalijo z bogato nepremično kulturno dediščino iz obdobja rimskega imperija. Presečišče njihovega delovanja je tudi potreba po razvijanju novih načinov interpretacij antične dediščine v lokalnih arheoloških parkih, zaradi česar se usmerjajo v izdelavo aplikacije za pametne telefone. Ta bo služila kot enotna platforma sodelujočim.

Ena izmed najizjemnejših najdb na območju Viminacija so ostanki amfiteatra, saj gre za neprimerljivo tovrstno odkritje na območju današnje Srbije. Za lažjo predstavo so rekonstruirali četrtino nekdanje antične arhitekture, prostor pa je prizorišče različnih kulturnih prireditev. Foto: Arhiv Arheološkega inštituta Beograd

Muzeji in arheološki parki se ves čas posvečajo premišljevanju o novih možnostih prezentacije in interpretacije dediščine. Nenehno razvijajo nove strategije, da bi občinstvo pritegnili k spoznavanju dediščine in dviganju zavesti o potrebi po njenem varstvu. Ti izzivi so, kot so zapisali v Mestnem muzeju Ljubljana, značilni za celoten Zahodni Balkan. Kot bistveno so poudarili novo sodelovanje, s katerim želijo razviti bolj poglobljene izkušnje pripovedovanja za obiskovalce kulturnih znamenitosti.

V ta namen so v Mestnem muzeju Ljubljana konec marca organizirali hekaton zgodbarskih doživetji, na tekmovanje za najboljši koncept aplikacije pa povabili mlade navdušence nad novimi tehnologijami in dediščinskimi zgodbami.

Na območju arheološkega parka Viminacij so doslej našli skoraj 14.000 grobov. Foto: Arhiv Arheološkega inštituta Beograd

“Obisk arheoloških parkov in spoznavanje rimske dediščine radi povezujemo z ogledovanjem kamnitih ostankov na tleh in branjem informativnih tabel. Na srečo nam tehnologija danes omogoča, da lahko že z uporabo lastnih prenosnih telefonov, uporabo aplikacij in virtualne resničnosti dosegamo povsem nove načine interpretacije, nova doživetja, ki smo jih včasih bili vajeni le svetu računalniških igric,” je tedaj dejal Nejc Kovačič, eden od organizatorjev iz Mestnega muzeja Ljubljana.

Dodal je, da so “s hekatonom, prvim dogodkom takšnega tipa v slovenskih muzejih, želeli dati priložnost mladim kreativcem in ljubiteljem zgodovine, da s svojimi izkušnjami in znanji zasnujejo koncept mobilne aplikacije, ki bi skozi igrifikacijo, uporabo virtualne resničnosti, z elementi ugank in izzivov, obiskovalcu že med sprehodom po arheološkem parku omogočila interaktivno, zanimivo in poučno izkušnjo”.

Ostanki Emone ‘govorijo’ številne zgodbe.

Rešitve so iskali za vse omenjene tri parke – Strobi, Viminacij in Emona. Rešitve so raziskovale raznovrstne izkušnje obiskovalca, ki nekoč rimsko mesto, danes pa arheološki park, obišče kot suženj, vojak ali cesar ter pri tem rešuje kvize, naloge in uganke, povezane z okolico ali prizori v obogateni resničnosti. Idejne zasnove konceptov bodo upravljavci parkov uporabili za izdelavo mobilne aplikacije, s katero bodo lahko obiskovalci doživeli poglobljeno izkušnjo in nepozabno doživetje rimske dediščine. Projekt se je začel lani, končal pa se bo konec leta.

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Kopalniška serija Geberit Selnova

Objavljeno

dne

Prava rešitev za vsako potrebo. Geberitova kopalniška serija Selnova je bistveno nadgrajena. Poudarek je na moderni in barvno razširjeni ponudbi kopalniškega pohištva ter na veliki ponudbi talnih in stenskih WC školjk brez roba – v brezčasnem dizajnu. Novost v ponudbi Selnova Compact so tudi WC školjke in umivalniki v kompaktni izvedbi.

Geberit Selnova prepriča s klasičnim, brezčasnim dizajnom in ponuja nekaj za vsak okus. Kopalniška serija navdušuje z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno ter z običajno Geberitovo brezkompromisnostjo glede kakovosti.

Za vsako željo kupca pravi model
Umivalniki in WC školjke iz kopalniške serije Geberit Selnova so na voljo v dveh oblikovnih različicah. Geberit Selnova je okrogle in organske oblike, pri Geberit Selnova Square pa je oblika oglata. WC školjke so talne in stenske, na voljo so v zaprti ali delno zaprti obliki ter z robom ali brez. Poleg tega pa so v seriji Selnova Compact na voljo kompaktni modeli manjših dimenzij in pa različice Selnova Comfort, ki so še posebej primerne za gibalno omejene osebe.

20 novih kompaktnih modelov
Selnova je zdaj na voljo tudi kot kompaktna različica, kar pomeni manj keramike v prostoru. V prodajnem programu je na voljo 20 kompaktnih modelov v brezčasnem dizajnu za majhne kopalnice in WC-je za goste. V ponudbo Selnova Compact spadata tudi dve stenski Rimfree® WC školjki, dva stenska bideja in 14 umivalnikov s širino 40 do 65 cm.

Razširjen koncept pohištva
Dosedanji koncept pohištva ostaja nespremenjen, dopolnjen pa je z naslednjimi elementi: novimi, moderno oblikovanimi omaricami za umivalnike z vrati in predali z mehkim zapiranjem, v širinah 55, 60, 80 in 100 cm. Omaricam pripada tudi vgradni umivalnik s posebej ozkim robom. Ta kombinacija ustvarja kakovostno enotnost pohištva in keramike. Obstoječo belo barvno različico, lakirano v visokem sijaju, dopolnjujejo lava mat ter svetla in temna orehova barvna različica. Na željo so v predalih na voljo dodatni prostori za shranjevanje. Modularno združljiva stranska omara v dveh velikostih ponuja dodatne možnosti shranjevanja. Ponudbo dopolnjujeta dve ogledali z omarico in možnostjo dodatne luči.

Eleganten par: Integriran umivalnik s posebno ozkimi robovi s podumivalniško omarico.

Nadaljuj z branjem
Materiali1 mesec nazaj

GEBERIT WC SISTEM – optimalno usklajeni tehnologija splakovanja in keramika

WC sistem Geberit se odlikuje s svojo vzdržljivostjo, dolžino zagotovljenega roka dobavljivosti nadomestnih delov, enostavnim ter hitrim načinom vgradnje in...

DEDIŠČINA1 mesec nazaj

Obnova II. Plečnikove arkade na ljubljanski tržnici se je začela

Ljubljanska občina obnavlja II. Plečnikovo arkado – del objekta Mesarskega mosta do pokrite lože v smeri Tromostovja. Obnovili bodo fasado...

Arhitektura1 mesec nazaj

Ana Skobe posnela najboljšo arhitekturno fotografijo na svetu

Slovenska fotografija Ana Skobe je na natečaju Sony World Photography Awards, ki ga organizira Svetovna fotografska organizacija (World Photography Organisation), vknjižila nov uspeh....

RAZSTAVA1 mesec nazaj

Vandalizirana izložba galerije z Banksyjevimi deli v središču Ljubljane

Med koncem tedna je bila vandalizirana izložba galerije v Ljubljani, v kateri je na ogled velika Banksyjeva razstava. A žal...

KULTURA1 mesec nazaj

Razstava Tadeja Pogačarja in muzeja P.A.R.A.S.I.T.E. v New Yorku

V newyorškem razstavišču Gallery MC danes vrata odpira razstava Izjave, ki dokumentira javni projekt Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E., muzeja sodobne...

Arhitektura1 mesec nazaj

Maja Vardjan, nova direktorica Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

Ministrica za kulturo je po predhodnem mnenju sveta javnega zavoda za obdobje petih let za direktorico Muzeja za arhitekturo in...

DEDIŠČINA1 mesec nazaj

Koper praznuje 1500 let – vrhunec praznovanja bo junija

Koper bo vrhunec praznovanja 1500-letnice mesta proslavil junija, ko bo med drugim predvidoma končana prenova rotunde sv. Elije v Cankarjevi...

EKOLOGIJA2 meseca nazaj

Čas za ekologijo in skrb za pitno vodo: liter odpadnega olja v naravi pusti zastrašujoče posledice

Tukaj je sezona, ko po številnih domovih že diši po sveže pečenih krofih. A pri tem potrebujemo precej olja. Pa...

OBLIKOVANJE2 meseca nazaj

Plavajoče okno Zero Sash by AJM nagrajeno s prestižno German Design Award Winner 2024

Podjetje AJM je prejelo prestižno mednarodno nagrado na področju oblikovanja – German Design Award 2024. Ta ugledna nagrada potrjuje prizadevanja...

KULTURA2 meseca nazaj

Otvoritev treh evropskih prestolnic kulture, tudi na daljnem severu

Potem, ko so odprli program Evropske prestolnice kulture v Bad Ischlu v Avstriji in Tartu v Estoniji, je odprtje potekalo...

POPULARNO