Connect with us

Uncategorized

Hrvaška umetnost na ogled v mariborski KiBli: “Življenje dobro uglašenih oblik”

Objavljeno

dne

V prostoru za umetnost KiBela je na ogled skupinska razstava hrvaških umetnic in umetnikov Snježane Ban, Nine Ivančić, Mihaela Klanjčića, Damirja Sokića in Ljerke Šibenik.

Razstava z naslovom Življenje dobro uglašenih oblik – po izboru Galerije Kranjčar iz Zagreba – združuje “v vizualno sožitje dela petih hrvaških umetnic in umetnikov različnih generacij”, so sporočili iz KID-a KIBLA.

Ljerka Šibenik se je umetniško oblikovala v obdobju neposredno pred in po mitskem letu 1968, Damir Sokić in Nina Ivančić sta kot avtorja dozorela na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta prejšnjega stoletja, Snježana Ban ob koncu drugega desetletja tega stoletja in Mihael Klanjčić na samem začetku tretjega desetletja.

Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre.

Risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti
Razstavljena dela imajo na prvi pogled popolnoma različne likovno-formalne in prostorsko-uprizoritvene značilnosti, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti zastopani v enakih razmerjih, opisujejo kuratorji iz Galerije Kranjčar, ki so sodelovali s Petrom Tomažem Dobrilo.

“S klasičnim formalno-analitičnim pristopom pa nikakor ni mogoče – enako velja za toge medijske klasifikacije in definicije – ozavestiti kohezivne logike celotne razstavne postavitve. Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre. Povezuje jih pravzaprav neverjeten domišljijski racionalizem njihovih avtoric in avtorjev.”

Peterica umetniških govoric, različnih pristopov in uporabljenih materialov in medijev – risbo, sliko, skulpturo, instalacijo, akcijo – se bo z dinamičnim prepletom podob in objektov v galerijskem prostoru povezala v koherentno enoto, ki bo vsrkavala individualne vsebine in z njimi dihala skozi posamezne forme.

Od črno-belega do barvitega, od abstrakcije do konkretizacije, od angažiranosti do igrivosti nas vodijo dela, ki še vedno ohranjajo modernistična izhodišča, a se nadgrajujejo z aktualno sporočilnostjo, ki je lahko tako kritična kot ironična in podana v likovnem, družbenem ali v širšem kontekstu, še pišejo kuratorji.

Razstava je odprta do 22. marca 2023.

Uncategorized

Spoznavanje arheologije z virtualno resničnostjo

Objavljeno

dne

Mestni muzej Ljubljana se je povezal s partnerji iz Srbije, Makedonije, Bolgarije in Grčije, da bi skupaj izdelali aplikacije za pametne telefone, s katerim bi obiskovalci lahko odkrivali zgodbe treh arheoloških parkov z ostanki iz rimskega imperija.

Gre za makedonski Stobi, srbski Viminacium in ljubljanski arheološki park Emona.
Vsi partnerji projekta z naslovom Immersive Storytelling cooperation for cultural heritage disseminations in Western Balkans se lahko pohvalijo z bogato nepremično kulturno dediščino iz obdobja rimskega imperija. Presečišče njihovega delovanja je tudi potreba po razvijanju novih načinov interpretacij antične dediščine v lokalnih arheoloških parkih, zaradi česar se usmerjajo v izdelavo aplikacije za pametne telefone. Ta bo služila kot enotna platforma sodelujočim.

Ena izmed najizjemnejših najdb na območju Viminacija so ostanki amfiteatra, saj gre za neprimerljivo tovrstno odkritje na območju današnje Srbije. Za lažjo predstavo so rekonstruirali četrtino nekdanje antične arhitekture, prostor pa je prizorišče različnih kulturnih prireditev. Foto: Arhiv Arheološkega inštituta Beograd

Muzeji in arheološki parki se ves čas posvečajo premišljevanju o novih možnostih prezentacije in interpretacije dediščine. Nenehno razvijajo nove strategije, da bi občinstvo pritegnili k spoznavanju dediščine in dviganju zavesti o potrebi po njenem varstvu. Ti izzivi so, kot so zapisali v Mestnem muzeju Ljubljana, značilni za celoten Zahodni Balkan. Kot bistveno so poudarili novo sodelovanje, s katerim želijo razviti bolj poglobljene izkušnje pripovedovanja za obiskovalce kulturnih znamenitosti.

V ta namen so v Mestnem muzeju Ljubljana konec marca organizirali hekaton zgodbarskih doživetji, na tekmovanje za najboljši koncept aplikacije pa povabili mlade navdušence nad novimi tehnologijami in dediščinskimi zgodbami.

Na območju arheološkega parka Viminacij so doslej našli skoraj 14.000 grobov. Foto: Arhiv Arheološkega inštituta Beograd

“Obisk arheoloških parkov in spoznavanje rimske dediščine radi povezujemo z ogledovanjem kamnitih ostankov na tleh in branjem informativnih tabel. Na srečo nam tehnologija danes omogoča, da lahko že z uporabo lastnih prenosnih telefonov, uporabo aplikacij in virtualne resničnosti dosegamo povsem nove načine interpretacije, nova doživetja, ki smo jih včasih bili vajeni le svetu računalniških igric,” je tedaj dejal Nejc Kovačič, eden od organizatorjev iz Mestnega muzeja Ljubljana.

Dodal je, da so “s hekatonom, prvim dogodkom takšnega tipa v slovenskih muzejih, želeli dati priložnost mladim kreativcem in ljubiteljem zgodovine, da s svojimi izkušnjami in znanji zasnujejo koncept mobilne aplikacije, ki bi skozi igrifikacijo, uporabo virtualne resničnosti, z elementi ugank in izzivov, obiskovalcu že med sprehodom po arheološkem parku omogočila interaktivno, zanimivo in poučno izkušnjo”.

Ostanki Emone ‘govorijo’ številne zgodbe.

Rešitve so iskali za vse omenjene tri parke – Strobi, Viminacij in Emona. Rešitve so raziskovale raznovrstne izkušnje obiskovalca, ki nekoč rimsko mesto, danes pa arheološki park, obišče kot suženj, vojak ali cesar ter pri tem rešuje kvize, naloge in uganke, povezane z okolico ali prizori v obogateni resničnosti. Idejne zasnove konceptov bodo upravljavci parkov uporabili za izdelavo mobilne aplikacije, s katero bodo lahko obiskovalci doživeli poglobljeno izkušnjo in nepozabno doživetje rimske dediščine. Projekt se je začel lani, končal pa se bo konec leta.

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Kopalniška serija Geberit Selnova

Objavljeno

dne

Prava rešitev za vsako potrebo. Geberitova kopalniška serija Selnova je bistveno nadgrajena. Poudarek je na moderni in barvno razširjeni ponudbi kopalniškega pohištva ter na veliki ponudbi talnih in stenskih WC školjk brez roba – v brezčasnem dizajnu. Novost v ponudbi Selnova Compact so tudi WC školjke in umivalniki v kompaktni izvedbi.

Geberit Selnova prepriča s klasičnim, brezčasnim dizajnom in ponuja nekaj za vsak okus. Kopalniška serija navdušuje z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno ter z običajno Geberitovo brezkompromisnostjo glede kakovosti.

Za vsako željo kupca pravi model
Umivalniki in WC školjke iz kopalniške serije Geberit Selnova so na voljo v dveh oblikovnih različicah. Geberit Selnova je okrogle in organske oblike, pri Geberit Selnova Square pa je oblika oglata. WC školjke so talne in stenske, na voljo so v zaprti ali delno zaprti obliki ter z robom ali brez. Poleg tega pa so v seriji Selnova Compact na voljo kompaktni modeli manjših dimenzij in pa različice Selnova Comfort, ki so še posebej primerne za gibalno omejene osebe.

20 novih kompaktnih modelov
Selnova je zdaj na voljo tudi kot kompaktna različica, kar pomeni manj keramike v prostoru. V prodajnem programu je na voljo 20 kompaktnih modelov v brezčasnem dizajnu za majhne kopalnice in WC-je za goste. V ponudbo Selnova Compact spadata tudi dve stenski Rimfree® WC školjki, dva stenska bideja in 14 umivalnikov s širino 40 do 65 cm.

Razširjen koncept pohištva
Dosedanji koncept pohištva ostaja nespremenjen, dopolnjen pa je z naslednjimi elementi: novimi, moderno oblikovanimi omaricami za umivalnike z vrati in predali z mehkim zapiranjem, v širinah 55, 60, 80 in 100 cm. Omaricam pripada tudi vgradni umivalnik s posebej ozkim robom. Ta kombinacija ustvarja kakovostno enotnost pohištva in keramike. Obstoječo belo barvno različico, lakirano v visokem sijaju, dopolnjujejo lava mat ter svetla in temna orehova barvna različica. Na željo so v predalih na voljo dodatni prostori za shranjevanje. Modularno združljiva stranska omara v dveh velikostih ponuja dodatne možnosti shranjevanja. Ponudbo dopolnjujeta dve ogledali z omarico in možnostjo dodatne luči.

Eleganten par: Integriran umivalnik s posebno ozkimi robovi s podumivalniško omarico.

Nadaljuj z branjem
UMETNOST13 ur nazaj

Jakopičeva nagrada v roke slikarju Stašu Kleindienstu

Najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost, nagrado Riharda Jakopiča, je letos prejel slikar Staš Kleindienst. Priznanji Riharda Jakopiča...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Poslovil se Janez Gorišek, konstruktor planiške letalnice

V 90. letu starosti je umrl Janez Gorišek. Smučarski skakalec in gradbeni inženir, ki je skupaj z bratom Vladom skonstruiral...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Požar izpred štirih let je razkril “železno skrivnost” pariške katedrale Notre-Dame

Notre-Dame v Parizu je prva gotska katedrala, pri gradnji katere so na številnih mestih uporabili železne sponke. To sodobnemu človeku...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

90 let mariborskega Pokrajinskega arhiva – listine tudi z leta 1246

Pokrajinski arhiv Maribor letos praznuje devetdeset let formalnega zbiranja, hranjenja in varovanja arhivskega gradiva. “Dvajset zaposlenih skrbi za kar 17...

Arhitektura3 tedni nazaj

Kulturni center Izola: za ambiciozen projekt (še) ni soglasja

Izolski župan Milan Bogatič je v sporočilu za javnost ponovil že večkrat izrečeno oceno, da je projekt Istrskega kulturnega centra...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Lumar – prvi prejemnik okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

V družinskem podjetju Lumar, ki v letošnjem letu obeležuje 30 let delovanja, so prejeli okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG)...

Arhitektura3 tedni nazaj

Slovito Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo letos prejel David Chipperfield

Letošnja nagrada gre v roke 69-letnemu britanskemu arhitektu, ki je nagrajen za “brezčasno sodobno oblikovanje, ki se spoprijema s podnebnimi...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

Slovenija: z obnovo starih zgradb bi do leta 2050 lahko prihranili kar 1,07 milijarde evrov

Življenje v zastarelih in neučinkovitih stavbah predstavlja tveganje za zdravje in presega finančne zmožnosti prebivalcev. Nezdrave stavbe imajo velik vpliv...

EKOLOGIJA3 tedni nazaj

Nameren izpust ali sabotaža? V Lendavi iz opuščene bioplinarne znova iztekel digestat

Iz bioplinarne v Trimlinih v občini Lendava je pretekli konec tedna znova iztekel digestat. Župan Lendave Janez Magyar meni, da...

DOGODKI3 tedni nazaj

Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe 

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo (GBC Slovenija) je pred dnevi organiziralo strokovno srečanje, na katerem so izpostavili ključne vidike izvedbe...

POPULARNO