Connect with us

DOGODKI

GBC Slovenija vabi: Trajnostna gradnja z uporabo lesa in samooskrbnost (Demonstracija restorativnega grajenega okolja)

Objavljeno

dne

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija prireja in vabi na strokovno srečanje:  Trajnostna gradnja z uporabo lesa in samooskrbnost. 

V petek 3.6.2022 bo po dolgem času v živo izvedena strokovna predstavitev, ki ji bo sledil ogled InnoRenew objekta in vseh laboratorijev, z namenom prikaza neposredne uporabe.

Naprošajo, da se na dogodek prijavite preko prijavnice na tej povezavinajkasneje do 2.6.2022.

Lokacija: InnoRenew CoE, Livade 6a, 6310 Izola – Isola 

Strokovno srečanje je brezplačno in bo točkovano s strani IZS in ZAPS.

Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na seminarju pridobijo 2 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev. 
Člani ZAPS za udeležbo na seminarju pridobijo (v fazi pridobivanja) kreditne točke iz izbirnih vsebin. Pogoj za pridobitev točk je udeležba na strokovnem srečanju.

Arhitektura

Nova generacija slovenskih arhitektov se predstavlja v Berlinu

Objavljeno

dne

Deseterica sodobnih arhitektov oziroma arhitekturnih birojev iz Slovenije se predstavlja v Berlinu. Izbor za predstavitev na dogodku Nove prakse, nova orodja v ANCB Aedes Metropolitan Laboratoryju sta opravila kuratorja Mika Cimolini in Matevž Čelik.

Na prireditvi se nemškemu občinstvu predstavlja nova generacija slovenskih arhitektov. Predstavljajo se Ambrož Bartol, Maša Cvetko, Jure GroharGoran Jakovac, Emil JurcanAndraž Keršič, Ana Kreč, Davorin Počivašek, Bika Rebek in Matic Vrabič.

Tudi pogovor z nemškimi kolegi
Mednarodno predstavitev slovenskih arhitektov pripravlja ANCB Aedes Metropolitan Laboratory v sodelovanju s Slovenskim kulturnoinformacijskim centrom (Skica) Berlin in Centrom za kreativnost (CzK).

Berlinska zbornica arhitektov ter Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije bosta članom za udeležbo na dogodku podelili točke za strokovno usposabljanje.

Kot so zapisali pri CzK-ju, arhitekti vse bolj postajajo posredniki med uporabniki in prostorom, varuhi dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.

Izbor arhitektov za dogodek Nove prakse, nova orodja (New Praxes, New Tools) sta pripravila kuratorja Mika Cimolini, ki je programska vodja slovenskega Centra za kreativnost, in arhitekturni kritik, nekdanji direktor slovenskega Muzeja za arhitekturo Matevž Čelik. Foto: ANCB Aedes Metropolitan Laboratory

Slovenska arhitektura in nemški diskurz
Predstavitvi arhitektov sledi pogovor z nemškimi kolegi. Laboratorijski pogovor se tako osredinja na proces soustvarjanja skupnega prostora, kot so na primer javni prostor, izobraževalni prostor in odprti prostor krajine, pa tudi na strategije aktivnega vključevanja javnosti v proces prostorskega načrtovanja.

Pogovor je posvečen tudi raziskovanju sodobne slovenske arhitekture in urbanizma v povezavi z nemškim diskurzom, so ob tem sporočili iz Slovenskega kulturnoinformacijskega centra (Skica) Berlin.

Vir: STA

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

Na Bledu bodo strokovno in kulinarično dva dni “raziskovali” vodo

Objavljeno

dne

Letošnji tradicionalni dogodek Blejski vodni festival bo potekal 16. in 17 junija v Vili Bled pod naslovom “Voda. Več kot samo voda.” Prisotni bodo številni domači in tuji strokovnjaki s področja voda, predstavniki vladnih organizacij, gospodarstva in gostincev, ki bodo predstavili najboljše prakse na področju upravljanja vodnih virov in distribucije vode od izvira do mize. Udeleženci bodo spoznali izkušnje postavitve in upravljanja prvega vodnega bara v Veliki Britaniji in poklic prihodnosti v kulinariki, vodnega sommelierja.

Na otvoritvi bodo strokovnjaki razpravljali o pozitivnih in negativnih vplivih pitne vode na človeka, o higieni vode in predstavili novo razumevanje in odnos do pitne izvirske in ustekleničene vode. Poleg predstavnikov našega Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo bodo prisotni tudi madžarski in hrvaški predstavniki centrov za javno zdravje in institucij za varnost in oskrbo z vodo ter Medicinske fakultete v Zagrebu.

S stališča gostinstva in kulinarike bodo najbolj zanimiva predavanja južnokorejskega sommelierja in predstavitev enoletnih izkušenj prvih treh certificiranih slovenskih vodnih sommelierjev. Predstavnik podjetja Crag Water pa bo predstavil projekt postavitve prvega vodnega bara v Veliki Britaniji, o premium ustekleničenih vodah in njenih distribucijah pa bomo lahko poslušali izkušnje predstavnikov podjetij Fine Waters (ZDA) in Fine Liquids Premium Waters (Nemčija).

Obiskovalci bodo deležni tudi vodene degustacije ustekleničenih in izvirskih vod z vodnim sommelierjem, NLZOH pa bo predstavil izsledke analiz naših izvirskih voda. V okviru festivala bosta premierno predstavljena dva okusa vodnih koktajlov iz naravnih sestavin.

Udeleženci bodo spoznali izkušnje postavitve in upravljanja prvega vodnega bara v Veliki Britaniji in poklic prihodnosti v kulinariki, vodnega sommelierja.


Strokovne teme o ukrepih za zaščito ter odgovornem upravljanje dragocenih vodnih virov in o pravičnem vodnem odtisu bodo polega predstavnikov našega Ministrtstva za okolje in prostor, Direktorata za vode, predstavili najboljše prakse s tega področja še Institut za okolje iz Finske, Agencije za okolje iz Avstrije in Češke ter vodja politik vodnih inovacij iz organizacije Water Europe.

Več informacij na https://bledwf.com/

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

Direktor Narodnega muzeja Pavel Car odstopil, Policija začela s preiskavo sporne razstave

Objavljeno

dne

Policija je začela s preiskavo sporne razstave Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor ustanove Pavel Car. Obstaja sum, da so dela svetovno znanih umetnikov, ki bi jih morali razstaviti, ponarejena.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, so pričeli izvajati aktivnosti za preveritev navedb, tudi prek drugih pristojnih institucij. V skladu z ugotovitvami bodo nato izvedli nadaljnje postopke, so še pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

V Narodnem muzeju Slovenije so povedali, da dokler poteka predkazenski postopek, ne morejo in ne smejo komentirati zadeve, na ministrstvu na kulturo pa so pojasnili, da zaenkrat dodatnih informacij nimajo.

Na ministrstvu so v sredo, ko so v Narodnem muzeju Slovenije tik pred napovedanim odprtjem razstave to odpovedali, napovedali, da bodo preučili okoliščine, ministrica Asta Vrečko pa je v četrtkovi izjavi za medije povedala, da se s policije nanjo ni še “nihče obrnil”.

V Narodnem muzeju Slovenije bi morali v sredo odpreti razstavo, ki ni bila v programu muzeja, obljubljala pa je vrhunska svetovna imena slikarstva: Pabla Picassa, Edgarja Degasa, Henrija Matissa, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miroja, Josepha Williama Turnerja, Edvarda Muncha, Kazimirja Maleviča, Marca Chagalla in druge.

Kazimir Malevič, V gostilni, olje na platnu. Foto: Narodni muzej Slovenije

Ker se je pojavil dvom o avtentičnosti del oz. njihovih certifikatov in se je glede tega vnela burna javna razprava, na ministrstvu pa so prejeli tudi več zaskrbljenih pisem, so v muzeju odprtje razstave po sestanku direktorja muzeja na ministrstvu odpovedali.

Direktor “naivno” zaupal v avtentičnost
Direktor Narodnega muzeja Pavel Car je podal svoj odstop. Kot je dejal, je bil pri pripravi razstave “Popotovanja. Umetniška zbirka družine Boljkovac” naiven in je zaupal napačni osebi, a da prevzema objektivno odgovornost kot vodja muzeja.

Za razstavo so se, kot je tedaj pojasnil, odločili šele pred nekaj tedni, ko so ob prenovi muzeja so ugotovili, da imajo še nekaj prostih razstavnih prostorov, ki so jih želeli napolniti z omenjeno gostujočo razstavo.

“Ob burnem odzivu splošne, strokovne in medijske javnosti ob napovedi razstave Popotovanja sem tudi sam sprevidel kar nekaj napak, med njimi tudi to, da sem vodenje razstavnega projekta zaupal napačni osebi. V ozadju ni najmanjše sledi koristoljubja in nimam nobenih posebnih interesov, le naivno sem želel izkoristiti lepo priložnost, da obiskovalcem ponudimo izjemno zanimivo razstavo,” je dejal v odstopni izjavi in dodal, da je kot direktor muzeja objektivno odgovoren za napako, zaradi katere se je zamajal ugled največje muzejske ustanove pri nas, kar iskreno obžaluje. “Z namenom, da se ohrani ugled muzeja in njegovih odličnih strokovnjakov, z današnjim dnem nepreklicno odstopam s položaja direktorja Narodnega muzeja Slovenija. S tem pa zastor pada.”

Kot je Pavel Car dejal v odstopni izjavi, je ob nastopu mandata svojo vlogo videl v omogočanju čim boljših delovnih razmer strokovnjakom in zagotavljanju potrebnih sredstev. Po njegovih besedah je vsebinsko vodenje muzejskih in strokovnih projektov zaupal muzejskim strokovnjakom in po njegovi oceni so praznovanje 200-letnice izvedli odlično.

Pavel Car je včeraj sporočil, da nepriklicno odstopa kot direktor Narodnega muzeja. V svoji odstopni izjavi zatrdil, da v ozadju ni najmanjše sledi koristoljubja in da ni imel nobenih posebnih interesov, “le naivno je želel izkoristiti lepo priložnost, da obiskovalcem ponudijo izjemno zanimivo razstavo”. Foto: BoBo

O razstavi naj bi odločala direktor muzeja Car in pa koordinator razstave Andrej Šemrov, ki je po izobrazbi arheolog, v muzeju pa vodi numizmatični kabinet in je strokovnjak za stare novce, bankovce in medalje. Kustosi, ki se ukvarjajo s področjem umetnosti, o pripravi razstave niso bili obveščeni; zanjo so izvedeli šele, ko so bila v ponedeljek razposlana vabila.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko: Poskrbeli bomo za neokrnjen ugled muzeja
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je že sprejela Carjev odstop in njegovo odločitev spoštuje. V najkrajšem času bodo sprožili postopke za iskanje nadomestnega vodstva, hkrati pa bodo poskrbeli za to, da bo “muzej voden dobro, kvalitetno, in kot je napovedal predsednik vlade, bomo iskali samo strokovne kadre. Narodni muzej je najstarejša muzejska institucija v Sloveniji, poskrbeli bomo za to, da bo njen ugled neokrnjen.”

Zagotovila je tudi, da bodo skupaj s prihodnjim vodstvom opravili pregled dela muzeja in proučili postopke, kako je do situacije v zvezi s to razstavo prišlo. Ministrici še ni znano, ali se bo v dogajanje vpletla policija. Na ministrstvu policije še ni bilo, je povedala.

Kulturna ministrica Asta Vrečko. Foto: BoBo

Po mnenju stroke naj bi šlo za ponaredke
V Narodnem muzeju je bilo odprtje razstave napovedano za sredo, a so jo zaradi tehnično-pravnih razlogov prestavili za nedoločen čas. Po mnenju stroke naj bi šlo za ponaredke, številni strokovnjaki so ob ogledu kataloga del izrazili dvom o avtentičnosti del umetnikov, direktor pa je v včerajšnji izjavi za javnost zatrdil, da je videl certifikate in da verjame v avtentičnost del.

Fotografija enega od del, ki bi jih razstavili v Narodnem muzeju. Avtorstvo je pripisano velikemu katalonskemu umetniku Juanu Miroju. Foto: Narodni muzej Slovenije

Na razstavi naj bi bilo na ogled 160 umetniških del iz zasebne zbirke družine Boljkovac, med njimi naj bi bila dela umetnikov, kot so Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Joan Miró, Edgar Degas, Henri Matisse, Kazimir Malevič, Marc Chagall, Joseph William Turner in Edvard Munch.

Po sredinem sestanku s pristojnimi strokovnimi sodelavkami, na katerem so pregledali dokumentacijo, so na ministrstvu ugotovili, da strokovne komisije te razstave niso umestile v letni program in načrt muzeja, je včeraj povedala ministrica. “Projekt po oceni strokovnih komisij na ministrstvu najverjetneje ni dosegal standardov za umestitev v letni program muzeja. Te namreč odločajo na podlagi akta o ustanovitvi, strateških usmeritev muzeja, kakovosti predlaganih projektov in podobno. Za vse so nekako enaka objektivna merila,” je še pojasnila.

V sredo so napovedali, da bodo na ministrstvu še proučili in pogledali pogodbe ter nato morebiti nadalje ukrepali. Car je povedal, da se zavedajo, da bi morali nekatere postopke izpeljati drugače, a so želeli v poletnih časih v muzej pripeljati ljudi.

Po Carjevem mnenju v sredo je strokovna javnost prehitro presodila, “da gre za ponaredke, saj ni videla certifikatov”. Kot je poudaril, so vsa dela opremljena z njimi, bodisi z mednarodno ekspertizo ali pa provenienco, iz katere je razvidno, od kod delo prihaja, kdo ga je kupil in kje.

Za kako slabe ponaredke gre pri zbirki družine Boljkovac, je po besedah Braneta Koviča vidno že na reprodukcijah. Že tam se vidi, “da to niti slučajno ne morejo biti dela avtorjev, ki so navedeni kot njihovi ustvarjalci”, je dejal. Avtorstvo dela na fotografiji je pripisano Pablu Picassu. Foto: Narodni muzej Slovenije

Prevelika imena, da bi bila avtentičnost verjetna
Da gre za ponaredke, med drugim meni umetnostni zgodovinar, nekdanji direktor Mestne galerije Ljubljana in sodni izvedenec s področja likovne umetnosti Aleksander Bassin“Zadeva je škandalozna,” je prepričan tudi umetnostni zgodovinar in samostojni likovni kritik Brane Kovič. Če bi šlo zares za dela teh avtorjev, bi bila po Kovičevi grobi oceni njihova vrednost približno milijarda evrov. “Že samo zavarovalnina, ki bi jo ob tem moral plačati Narodni muzej, bi nekajkrat presegla njihov letni proračun,” je pojasnil.

Nadaljuj z branjem
Energetska učinkovitost2 dneva nazaj

Ogromna vrsta za samooskrbno sončno elektrarno – nanjo čaka kar deset tisoč Slovencev

Energetska draginja je v prvih treh mesecih letošnjega leta povzročila pravi naval na nepovratne finančne vzpodbude za male sončne elektrarne....

Energetska učinkovitost3 dnevi nazaj

Združno do prve slovenske geotermalne elektrarne

V slogi je moč, pravijo. Dravske elektrarne Maribor, Petrol ter Nafta Lendava so zavihali rokave ter v bližnji prihodnosti napovedali...

E-Mobilnost1 teden nazaj

Začetek avtomobilske e-revolucije: oblikovalec Robert Lešnik v Sloveniji predstavil svoja izdelka – EQS in EQB

Vodja zunanjega oblikovanja vozil znamke Mercedes-benz Robert Lešnik je sodeloval pri slovenski premieri električnih modelov EQS in EQB, dogodek pa...

Gradbeništvo1 teden nazaj

Gradnja prvega pokritega olimpijskega bazena v Ljubljani je v polnem zamahu

Ljubljana bo končno dobila pokrit olimpijski bazen. Gradnja novega Športnega centra Ilirija s spremljajočo infrastrukturo bo predvidoma končana do oktobra...

Arhitektura2 tedna nazaj

Nova generacija slovenskih arhitektov se predstavlja v Berlinu

Deseterica sodobnih arhitektov oziroma arhitekturnih birojev iz Slovenije se predstavlja v Berlinu. Izbor za predstavitev na dogodku Nove prakse, nova...

Arhitektura2 tedna nazaj

Novo življenje na temeljih znamenite ubožnice: Zakaj propadajoče Cukrarne niso porušili?

Eno izmed najpogostejših vprašanj, ki so jih dobili arhitekti, ki so zasnovali prenovo veličastne Cukrarne v prestolnici, je bilo, zakaj...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Pekarna Magdalenske mreže po jubilejnih 25 letih namerava tudi naprej delovati na istem prostoru

Mariborska organizacija “Pekarna Magdalenske mreže”, ki deluje na področju mladine, kulture in civilne družbe, te dni obhaja 25 let. “Gre...

DOGODKI2 tedna nazaj

Na Bledu bodo strokovno in kulinarično dva dni “raziskovali” vodo

Letošnji tradicionalni dogodek Blejski vodni festival bo potekal 16. in 17 junija v Vili Bled pod naslovom “Voda. Več kot samo voda.”...

DOGODKI3 tedni nazaj

Direktor Narodnega muzeja Pavel Car odstopil, Policija začela s preiskavo sporne razstave

Policija je začela s preiskavo sporne razstave Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor ustanove...

Slovenija3 tedni nazaj

Mariborski park zaradi vandalov ostal brez večje bronaste fontane

Iz mariborskega Mestnega parka so tatovi ukradli večjo bronasto fontano Fitoliti, delo mariborskega kiparja Vojka Štuhca. Na Policijski upravi Maribor...

POPULARNO