Connect with us

Materiali

Zvočna izolacija in akustično udobje

Objavljeno

dne

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je na temo kakovosti bivanja konec marca izvedlo že tretji letošnji spletni seminar, ki ga je tokrat posvetilo kakovostni zvočni izolaciji in akustičnemu udobju v notranjih prostorih. Zanimiva predavanja o pomenu akustike v prostorih je spremljalo 110 udeležencev, zlasti arhitektov, projektantov in upravnikov večstanovanjskih stavb, prispevali pa so jih strokovnjak za akustiko s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani ter predstavniki podjetij Knauf Insulation, Xella porobeton, Wienerberger in poljskega podjetja Nowy Styl. Udeleženci, člani IZS in ZAPS, so za izobraževanje pridobili tudi kreditne točke.

V prostorih, ki so slabo zvočno izolirani, lahko hrup pomembno vpliva na naše delo in s tem tudi na našo storilnost. Izpostavljeni smo mu na delovnih mestih in v bivanjskih prostorih, s hrupom pa je praktično obremenjen že vsak drugi Evropejec. Da ima hrup velik vpliv na naše zdravje, kažejo tudi izsledki raziskav, ki ga skupaj s slabo akustiko v pisarnah uvrščajo na sam vrh lestvice nezadovoljstva zaposlenih. V stavbah, kjer je akustika pri oblikovanju prostorov postavljena na visoko mesto, načrtovalci v ospredje postavljajo ne le kakovost življenja, pač pa tudi produktivnost vseh njihovih uporabnikov. Vsaka država sicer predpisuje mejne vrednosti hrupa, ki so dovoljene v posameznih vrstah stavb in v posameznih prostorih, a to še ni jamstvo, da bo objekt zagotavljal uporabnikom tudi ustrezno akustično udobje. Tako imamo pri nas minimalne dovoljene ravni hrupa predpisane v Pravilniku o zaščiti pred hrupom v stavbi, v Tehnični smernici ter v Uredbi o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Da je zvočno ugodje v stavbah mogoče zagotoviti s premišljenim akustičnim oblikovanjem prostorov ter z uporabo ustreznih absorpcijskih materialov, ki ne odbijajo zvoka v prostoru, je na srečanju uvodoma poudaril tudi dr. Iztok Kamenski, predsednik UO združenja za trajnostno gradnjo GBC Slovenija, zato bo doseganju akustičnega udobja v prihodnje potrebno posvečati vse več pozornosti.

O tem, kako močno orodje je akustika za načrtovalce prostorov, da lahko z njo oplemenitijo arhitekturo objektov, je predaval inženir akustike Maro Puljizević iz podjetja Knauf Insulation. Arhitekti morajo vedeti, kakšno akustično sporočilo želijo pustiti končnim obiskovalcem, pa naj gre za muzej, pisarno, konferenčno dvorano, bolniško sobo ali športni objekt. Pri projektiranju je pomembna izbira primernih materialov, zato lahko arhitekti izkoristijo prednosti naravne izolacije, kot je mineralna volna, ki v primerjavi z betonom, steklom in lesom zagotavlja boljšo absorpcijo zvoka in je izolator že sama po sebi. Opozoril je tudi na klasično napako, ki jo za preprečevanje hrupa v notranjih prostorih pogosto naredijo uporabniki z lepljenjem suhomontažnih plošč direktno na stene prostora, ne da bi poprej nanjo namestili mineralno volno. Dobri akustični pogoji povečujejo stopnjo akustičnega udobja, zato je akustika tudi neizbežen del zelenih certifikatov gradnje, kot sta LEED in GSAS, na področju trajnostne gradnje pa se ji posvečajo tudi druge certifikacijske sheme (DGNB, BREEAM…), saj je postala njihov integralni del.

O akustiki v prostoru je predaval izr. prof. dr. Jurij Prezelj, vodja laboratorija za tehnično akustiko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Da bi bolje razumeli, kako ustvariti akustično prijeten prostor, morajo snovalci objektov dobro poznati tudi razpoložljive absorpcijske materiale ter načine njihove montaže, da bi lahko prilagodili akustične lastnosti prostora uporabnikovim željam. Večina komercialno dostopnih poroznih materialov, ki absorbirajo zvok, je vlaknastih, od naravnih (bombaž, bambus, konoplja, les, volna), do mineralnih (mineralna in steklena volna, grafit in keramika), ter sintetičnih (polimeri, kot so poliester, poliproplien, ogljik, kevlar in azbest). Za zmanjševanje hrupa in kontrolo odmevnih časovna trgu že vrsto let uporabljajomikro perforirane plošče – panele in folije (primer kongresne dvorane na Brdu), ki imajo nalogo, da držijo obliko poroznim absorpcijskim materialom in jih ščitijo pred prahom in vlago. V praksi se pogosto uporabljajo še poliuretanska in melaminska pena, keramične in kovinske pene (aluminij, nikelj, jeklo, titan), aerogeli v granulirani obliki ter porozen asfalt. Na raven hrupa v prostoru in na razumljivost govora vpliva tudi odmevni čas – krajši je, bolj bo govor razumljiv in boljša bo tudi reprodukcija glasbe.

Gradbeni inženir Miloš Kmetič iz podjetja Xella porobeton je predstavil prednosti uporabe njihovih kalcijevo-silikatnih zidakov Silka, ki zagotavljajo vrhunsko zvočno izolirnost ter izjemno tlačno trdnost in so primerni za nosilne stene v večetažnih objektih. Silikatni zidaki so A1 negorljivi, imajo veliko sposobnost akumulacije toplote ter so odporni na škodljive klimatske vplive. Kakovostni izolativni zidaki sodijo med ekološke izdelke, ki jih odlikujeta tudi trajnost in dolga življenjska doba. Kakšno uporabnost ponuja silikatna in kakovostna zvočno izolacijska opeka, v Xelli predstavljajo na praktičnih primerih in rešitvah, kjer so uporabili silikatne zidake, med njihovimi referenčnimi objekti pri nas pa so stadion Ljudski vrt v Mariboru, vrtec Notranje gorice, večstanovanjski objekti v Polzeli, Kidričevem in Radljah ob Dravi ter v stanovanjskem naselju Pekrska gorca.

Sistemske rešitve za zvočno izolativne opečne zidove je predstavila gradbena inženirka Irena Hošpel iz družbe Wienerberger iz Ormoža, kjer se v zadnjem času posvečajo prav razvoju izdelkov za izboljšanje zvočne izolativnosti objektov. Tako na trgu že ponujajo več konstrukcijskih rešitev, kjer uporabljajo opečne zidake Porotherm, opečne votlake, ki jih zapolnijo z malto ali betonom, ter opečne zidove z oblogo, kot je npr. mineralna volna. Seveda je izboljšanje zvočne izolacije osnovnega zidu odvisno od vrste obloge, kakovosti vgradnje in reševanja detajlov za preprečevanje zvočnih mostov. Med njihovimi referenčnimi objekti v Sloveniji sta Hotel Vivat v Moravskih toplicah in Srednja ekonomska šola v Murski Soboti, v tujini pa atraktivna stolpnica Skyline in poslovno stanovanjski objekt K-District v Beogradu, poslovno stanovanjski objekt Sava Ada 3 ter hotelska stavba Kraljica v Zlatiboru.

Sklepno predavanje je prispeval Patryk Gydziak iz poljskega podjetja Nowy Styl, ki je največji dobavitelj pohištvene opreme v Evropi in je specializirano tudi za akustične proizvode, ki jih razvilo in jih uspešno trži v svojem portfelju. V ospredje je postavil zlasti akustiko v poslovnih prostorih, kjer so viri zvoka in hrupa so različni, pogosto pa se slednji v stavbe prenaša tudi neposredno iz okolja. Zatem je podrobno predstavil še posamezne produktne skupine in praktične rešitve, s katerimi uspešno izboljšujejo zvočno izolativnost pisarniških ali prostorov za druženje. Na slovenskem trgu jih zastopa podjetje Elcond.

Kratki povzetki vsebin zanimivih predavanj o akustiki so na voljo na www.gbc-slovenia.si

Nadaljuj z branjem

Materiali

WC sistem, ki varčuje z vodo

Objavljeno

dne

Varčevanje z vodo: ste kdaj razmišljali o stranišču? Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na prhanje. Toda poraba vode se lahko opazno zmanjša tudi pri uporabi stranišča.

Brez vode ni življenja. Toda ta dragoceni vir je vse bolj redek. Po podatkih iz poročila ZN o svetovnem razvoju voda za leto 2021 približno 2,3 milijarde ljudi, kar je 35% svetovnega prebivalstva, živi v državah s pomanjkanjem vode. Številni ljudje se tega zavedajo in želijo varčevati z vodo v svojih domovih. Med prhanjem ali pri umivanju zob zaprejo pipo. To je dober začetek.

Devet litrov s pritiskom na gumb

Mnogi ne vedo, da približno tretjina vode, ki jo vsak dan porabimo v gospodinjstvu, odpade na splakovanje stranišča. Z vsakim splakovanjem namreč v kanalizacijo steče povprečno od šest do devet litrov vode.
Zato se je vredno lotiti tega vprašanja. Podjetje Geberit že desetletja razvija sisteme za splakovanje, ki so še posebej učinkoviti in hkrati varčujejo z viri.

En pritisk na gumb je dovolj
Geberit se zato osredotoča na razvoj izdelkov, ki stranišče temeljito splaknejo s samo enim splakovanjem in s čim manj vode. Da bi to dosegli, je treba optimizirati celoten pretok vode vse od splakovalnika prek keramične WC školjke do odtoka.

Bistvo teh sistemov je optimalno splakovanje stranišča. Navsezadnje, kaj pomaga, da se pri splakovanju porabi le majhna količina vode, če se v kanalizacijski sistem ne prenese vse, česar se je treba znebiti? Drugič pritisnemo na gumb in tako porabimo še več vode.

Naredi jo kombinacija

In prav to je ena izmed Geberitovih kompetenc. Za temeljito in učinkovito splakovanje je ključnega pomena, da sta tehnologija splakovanja in keramična WC školjka med seboj popolnoma usklajena. Pomemben dejavnik je tudi notranja geometrija keramike, saj ta predstavlja večino potenciala WC-ja za varčevanje z vodo.

To je še posebej jasno vidno pri stranišču Geberit Acanto z inovativno tehnologijo splakovanja TurboFlush. Asimetrična geometrija z dvema vodilnima robovoma vodi tok vode spiralno skozi keramično napravo v močnem vrtincu.

V kombinaciji z varčnim splakovalnim ventilom 212 v podometnem splakovalniku in aktivirno tipko za dvojno splakovanje se potrebna količina splakovanja zmanjša na 2,6 litra za malo splakovalno količino in 4 litre za veliko splakovalno količino. Učinkovitost splakovanja je do desetkrat večja od zahtev mednarodnih standardov.

Osemdeset odstotkov manj vode Z WC sistemom lahko v več letih prihranite veliko vode. Modelni izračun kaže, da se je količina vode za splakovanje od leta 1952 zaradi Geberitovih inovacij, kot sta dvojno splakovanje in tipka start/stop za ustavitev splakovanja, zmanjšala za 80 odstotkov. Takrat je ena oseba porabila približno 70 litrov vode na dan. Danes je mogoče stranišče temeljito splakniti z le 14 litri vode na dan.

Zmanjšanje potrošnje vode za splakovanje skozi leta. Vir: Geberit

Kombinacija izdelkov Geberit pred in za steno zagotavlja, da je stranišče čisto že po enem splakovanju. S tem se prihrani tudi voda.  Po modelnem izračunu se je poraba vode za splakovanje od petdesetih let prejšnjega stoletja zmanjšala za 80% na osebo na dan.[1]

  • [1] Predpostavke: ena oseba uporabi stranišče petkrat na dan in enkrat sproži veliko splakovalno količino (= polno splakovanje) in štirikrat malo splakovalno količino (= delno splakovanje). Leta 1952 je bila poraba vode 14 litrov na splakovanje (= 70 litrov na osebo na dan). Danes za temeljito splakovanje zadostujejo 4 litri za polno splakovanje in 2,6 litra za delno splakovanje (= 14 litrov na osebo na dan)
Nadaljuj z branjem

Materiali

GEBERIT WC SISTEM – optimalno usklajeni tehnologija splakovanja in keramika

Objavljeno

dne

WC sistem Geberit se odlikuje s svojo vzdržljivostjo, dolžino zagotovljenega roka dobavljivosti nadomestnih delov, enostavnim ter hitrim načinom vgradnje in preprostim čiščenjem. Njegov posebni adut je odlična zmogljivost splakovanja. Rolf Kuster, vodja linije izdelkov splakovalnih sistemov govori o koristih in prednostih tega sistema za inštalaterje in zasebne stranke.

Zakaj se je Geberit odločil za razvoj novega WC sistema?

Rolf Kuster: Poudarek je bil na interakciji splakovalnika in keramike WC školjke. Predvsem pa smo si zastavili naslednje cilje: čim bolj popolno splakovanje površine, temeljito odplakovanje tudi z majhnimi količinami vode ter vitek dizajn keramike.

Zakaj je Geberitov WC sistem tako poseben?

Njegovi ključni vidiki so izjemna zmogljivost splakovanja, 40 odstotkov hitrejša montaža in naša obljuba kakovosti, ki se med drugim odraža tudi v doživljenjski garanciji za keramiko. Zahvaljujoč novemu sistemu pritrjevanja EFF3 (Easy Fast Fixing) in popolnemu ujemanju vseh komponent je njegovo nameščanje hitro in enostavno. Poleg tega inštalaterju ni potrebno izvajati dodatnih prilagoditev saj so vsi Geberitovi izdelki, ki se nameščajo pred in za steno, že tovarniško med seboj popolnoma usklajeni.

WC sistem pomaga zmanjšati porabo vode. Kako?

Z nadaljnjim razvojem notranje geometrije keramike smo lahko zagotovili, da se voda iz splakovalne posode z močjo in natančnostjo usmeri v WC školjko ter, da se brez dušenja in pršenja preko roba izvede optimalno splakovanje. S tem dosežemo tudi visok nivo splakovanja površine in odplakovanja. Keramika je tako praviloma že po prvem splakovanju do čistega splaknjena kar pripeva k zmanjšanju porabe pitne vode.

Katere posebne izboljšave oblik WC školjk pa omogočajo to izjemno zmogljivost izpiranja?

Za vitkejšo obliko smo stransko izlivno odprtino pomaknili bolj nazaj. Ta optimizacija obenem izboljša tudi splakovanje površine. Za natančno usmerjanje splakovalne vode je uporabljen plastični razdelilnik, saj take preciznosti zaradi omejenih proizvodnih toleranc ni mogoče doseči z oblikovanje keramike. Poleg tega pa lahko ta vložek tudi zamenjamo, če je zaradi trde vode po mnogih letih uporabe obložen z vodnim kamnom. Školjka seveda lahko ostane enaka. Dodatni rob pa vodi vodo centrično do odtoka in tako se papir odplakne tudi z manjšimi količinami vode.

Ste s projektom kot njegov vodja zadovoljni?

Brezpogojno. Z WC sistemom Geberit nudimo uporabnikom estetsko privlačno, visoko zmogljivo in zanesljivo rešitev po zelo atraktivni ceni. Ta dosežek navdaja celotno projektno ekipo s ponosom.

DOBAVA NADOMESTNIH DELOV ZAGOTOVLJENA ZA OBDOBJE 50 LET IN DO ŽIVLJENJSKA GARANCIJA

Geberit sedaj zagotavlja dobavo vseh nadomestljivih delov podometnih splakovalnikov v obdobju 50 let od datuma nakupa. To velja tudi za aktivirne tipke. Poleg tega Geberit nudi doživljenjsko garancijo za svojo WC keramiko. Geberitovi sistemi splakovanja WC-jev so narejeni za uporabo skozi dolga desetletja. Dolgoživost teh izdelkov ni le kakovostna značilnost Geberita, temveč tudi ključni prispevek podjetja k trajnostni rabi naravnih virov. Če je vzdrževanje splakovalnika enostavno bo v uporabi ostal dalj časa. Ker pa so tudi najnovejše izboljšave kompatibilne s starejšimi verzijami splakovalnikov je tudi te mogoče vedno posodobiti. To pa je velik doprinos okolju in velika prednost za uporabnike.

Nadaljuj z branjem

Akustika

Geberit je v Rušah odprl akustični laboratorij

Objavljeno

dne

Geberit, vodilno podjetje na področju sanitarne tehnologije v Evropi, je v zadnjem tednu novembra v prostorih podjetja v Rušah odprl akustični laboratorij. Unikaten akustični prostor predstavlja veliko pridobitev za podjetje in je rezultat pomembnega razvojnega projekta, cilj katerega je prikazati in s pomočjo različnih eksperimentov na poljuden način ozaveščati o zvoku.

Zametki ideje o akustičnem prostoru so se porodili pred desetimi leti na družinskem izletu na Dunaju. Direktor podjetja, Miran Medved, je obudil spomine na navdušenje nad obiskom Hiše glasbe, institucijo, kjer lahko obiskovalci na raznolikih postajah ugotavljajo, kaj pomenijo zvok, melodija, hrup, sozvočje in tišina. »Tam sem začel razmišljati o tem, kako bi lahko na podoben, preprost in razumljiv način ljudem približali tudi naše sisteme.« Akustični laboratorij se je postavil v prostorih podjetja v Rušah, saj je tam veliko potenciala za izobraževanje vseh ciljnih skupin, s katerimi kot Geberit sodelujemo. »Tukaj smo kot edukativna institucija, kjer se lahko vsak dogovori za obisk in izkusi ta akustični prostor« je še dodal.

V akustičnem prostoru se je možno sprehoditi čez raznolike postaje. Čeprav je vsaka postaja po svoje zanimiva, pa morda še posebej postaji s citrami in piščalmi predstavljajo neko dodano vrednost. Pri izdelavi teh postaj smo sodelovali z lokalnimi mojstri. Citre je po naročilu izdelal g. Vlado Nunčič. Že sama izdelava je bila svojevrsten projekt, kjer je bilo najprej treba izbrati primeren les, ga pred samo izdelavo posušiti na ustrezno vlažnost, in narediti citre po merah ter tako, da se ujemajo z zasnovo prostora. Ne gre za klasične citre, saj imajo na sredini luknjo, za katero je zaslon, ki grafično prikazuje frekvenco. Na postaji s citrami se tako lahko prikaže različen spekter frekvenc, ki jih zazna človeško uho, saj frekvenco zvočnega vala človeško uho zazna kot višino tona.

Podobna zgodba je tudi pri ostalih postajah, kjer smo želeli z eksperimenti prikazati zvok, ki ga lahko čim bolje povežemo z gradbeno fiziko. »Prav tako smo bili pri izbiri eksperimentov oz. demonstracije zvoka pozorni, da bi eksperimenti služili kot pomoč pri boljšem razumevanju prenosa zvoka v zgradbah,« je še povedal Denis Sejfić, vodja projekta.

V akustičnem prostoru se je možno sprehoditi čez raznolike postaje. Čeprav je vsaka postaja po svoje zanimiva, pa morda še posebej postaji s citrami in piščalmi predstavljajo neko dodano vrednost. Pri izdelavi teh postaj smo sodelovali z lokalnimi mojstri. Citre je po naročilu izdelal g. Vlado Nunčič. Že sama izdelava je bila svojevrsten projekt, kjer je bilo najprej treba izbrati primeren les, ga pred samo izdelavo posušiti na ustrezno vlažnost, in narediti citre po merah ter tako, da se ujemajo z zasnovo prostora. Ne gre za klasične citre, saj imajo na sredini luknjo, za katero je zaslon, ki grafično prikazuje frekvenco. Na postaji s citrami se tako lahko prikaže različen spekter frekvenc, ki jih zazna človeško uho, saj frekvenco zvočnega vala človeško uho zazna kot višino tona.

Podobna zgodba je tudi pri ostalih postajah, kjer smo želeli z eksperimenti prikazati zvok, ki ga lahko čim bolje povežemo z gradbeno fiziko. »Prav tako smo bili pri izbiri eksperimentov oz. demonstracije zvoka pozorni, da bi eksperimenti služili kot pomoč pri boljšem razumevanju prenosa zvoka v zgradbah,« je še povedal Denis Sejfić, vodja projekta.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA4 dnevi nazaj

Deceuninck, proizvajalec PVC profilov, je lansiral kalkulator za enostavnejše in učinkovitejše merjenje ogljičnega odtisa

Deceuninck, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev PVC profilov za okna in vrata, je v skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu poslovanju...

RAZSTAVA4 dnevi nazaj

Odprtje razstave ob 150-letnici rojstva prof. dr.Karla Hinterlechnerja

Okrogla miza GEOLOGIJA – VEDA PRIHODNOSTI V letošnjem maju obeležujemo 150-letnico rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja, ustanovitelja ljubljanske geološke šole in enega...

OBLIKOVANJE5 dni nazaj

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Mednarodno priznanje za inovacijo AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z...

Uncategorized6 dni nazaj

Martina Vovk imenovana za novo direktorico Moderne galerije

Potem, ko je Aleš Vaupotič kot direktor odstopil maja lani, je kustosinja in muzejska svetovalka, Martina Vovk, od 1. junija...

GRADNJA6 dni nazaj

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award

Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav  iQwood je specializirano proizvodno podjetje za razvoj...

Materiali7 dni nazaj

WC sistem, ki varčuje z vodo

Varčevanje z vodo: ste kdaj razmišljali o stranišču? Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na...

Arhitektura2 tedna nazaj

OHS AWARD 2024: podelitev nagrad za najboljše projekte festivala OHS po izboru občinstva

Včeraj je bila v galeriji Edvard v Ljubljani podelitev nagrad izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Mlada slovenska umetnost: predstavijo se nominiranci za nagrado OHO

V Galeriji P74 vrata odpira razstava nominirancev nagrade skupine OHO 2024. Za nagrado so nominirani Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik...

DOGODKI3 tedni nazaj

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični...

BIVANJE4 tedni nazaj

Kako do nižjih mesečnih stroškov?

Številni lastniki stanovanj iščejo vse mogoče načine, kako bi zmanjšali ogljični odtis ter povečali energijsko učinkovitost domov in s tem...

POPULARNO