Connect with us

Materiali

JUB in Wagner z učinkovitimi rešitvami za profesionalne uporabnike

Objavljeno

dne

Na spletnem seminarju JUB-Akademije, ki je potekal pred dnevi, je družba JUB v sodelovanju z nemško družbo Wagner udeležencem predstavila številne prednosti strojnega nanašanja barv in premazov iz JUB-ovega prodajnega programa. Kot podlago za pravilno izbiro ustrezne naprave sta družbi pripravili JUB – Wagner katalog z vsemi potrebnimi tehničnimi podatki in karakteristikami sistemov za njihovo aplikacijo na različne podlage in materiale. Dogodek, ki so ga v JUB Akademiji pripravili za udeležence iz osmih držav, kjer posluje družba JUB, je povezoval vodja JUB Akademije dr. Iztok Kamenski, naprave Wagner pa je predstavil Primož Lovše, njihov področni menedžer za severovzhodno in jugovzhodno Evropo.

V JUB-u so tako udeležencem predstavili paleto izdelkov, pripravljenih in embaliranih za strojno nanašanje, ki jih v svojem prodajnem programu za profesionalno uporabo že ponujajo na domačem in drugih tujih tržiščih. Med njimi so JUBIZOL malte in lepila, fasadne barve, dekorativni zaključni sloji, notranje zidne barve JUPOL, izravnalne mase JUBOLIN ter premazi za les in kovino JUBIN. Ponudnikom gradbenih materialov ter izvajalcem so podrobneje predstavili še vrsto tehnološko izpopolnjenih naprav nemškega proizvajalca Wagner, ki jih odlikujeta visoka učinkovitost in vrhunska kakovost nanosa. Z njimi si bodo profesionalni izvajalci zaključnih del v gradbeništvu tako pri novogradnjah kot pri sanacijah objektov s hitro in kakovostno izvedbo občutno olajšali delo. Sistemi za strojno nanašanje so uporabniku prijazni, saj s svojo priročno mobilnostjo omogočajo enostavno rokovanje ter skladiščenje ob nizkih stroških vzdrževanja in servisiranja. Naprave ob uporabi membranskih črpalk in brizgalnih pištol ter šob s tehnologijo HEA ob pravilni nastavitvi tlaka in pršnih šob skrbijo za hitro, enakomerno in enostavno nanašanje materialov.

Za nanašanje notranjih zidnih barv iz družine JUPOL (Gold, Brilliant, Latex, Classic, Basic, Belol, Biosilicate, Amikol idr.) ter materialov za dekorativno obdelavo, kot sta DECOR Acrylcolor in DECOR Glamour, priporočajo uporabo univerzalnega sistema Wagner SF 23 PRO HEA (Super Finish), prav tako tudi za JUB-ove fasadne barve (Acrylcolor, Trendcolor spray, Silicone fas spray in Takril). Ta naprava po hitrem čiščenju sistema z izjemno majhno količino vode omogoča hitro menjavo barvnega odtenka, sistem pa ponuja črpanje večje količine barve direktno iz embalaže proizvajalca, kar je idealno za izvedbo zaključnih slikopleskarskih del na velikih površinah. Izvajalec mora biti ob pravilni nastavitvi pritiska črpalke pozoren le še na pravilno držo pršilne pištole, na enako razdaljo od površine, na katero nanaša barvo, ter na enakomerno hitrost nanašanja.

Ekipa, ki je v JUB Akademiji pripravila marčevski dogodek za osem tržišč (od leve proti desni): Primož Lovše (Wagner), Iztok Kamenski, Jelka Slatinšek in Vid Capuder (vsi JUB d.o.o.). Foto: arhiv podjetja JUB

Izjemno zmogljivo in kompaktno napravo Wagner PC 1030 E (Plast Coat) priporočajo za strojno nanašanje dekorativnih zaključnih slojev, kot sta JUBIZOL ometa Acryl Finish in JUBIZOL Mineral Finish, ki izvajalcu nudi prednost samodejnega sproščanja tlaka v cevi ter po uporabi na gradbišču zagotavlja tudi enostavno čiščenje. Wagner PC HP 30 (Plast Coat) je namenjen nanašanju izravnalnih mas JUBOLIN P 15, P 25 in P 50 ter NIVELIN. JUB na trgu že ponuja večnamenske debeloslojne disperzijske izravnalne mase, ki so prirejene za strojne nanose ob uporabi sistema Wagner HC 950 E (Heavy Coat). Ena od njih je tudi JUBOLIN P15, ki je zelo enostavna za nanašanje in lahko v enem sloju doseže debelino 8 mm. Z njo je mogoče polniti stike mavčno kartonskih plošč s samolepilnim bandažnim trakom, masa pa po strjevanju in pred brušenjem doseže visoko trdnost in je odlična podlaga za barvanje na ravnih betonskih, cementnih in apnenih površinah, pa tudi na mavčnih ploščah ter iverkah. Za nanašanje premazov za les in kovino JUBIN (JUBIN Universal, osnovni antikorozijski premaz JUBIN Metal Primer in JUBIN Metal za obnovo železnih in barvastih kovin) bo primeren sistem za pršilno barvanje Wagner FC 3500 (Finish Control).

Svoje okolju prijazne in energijsko varčne izdelke za strojno nanašanje z napravami Wagner je družba JUB, ki razvija in trgu ponuja trajnostne sistemske rešitve v dejavnosti gradbeništva, skupaj s svojimi strokovnjaki in lokalnimi profesionalnimi izvajalci v nadaljevanju predstavila tudi trgovcem z gradbenimi materiali ter slikopleskarjem in fasaderjem na območju Hrvaške, BIH, Srbije, Kosova, Makedonije, Madžarske in Slovaške.

Arhitektura

Razstava SLOWOODLIFE – Bivanje z lesom 2021

Objavljeno

dne

Na najvidnejših mestih po Sloveniji širimo zavest o prednostih bivanja z lesom, kakovostni leseni gradnji in dizajnu iz lesa.

Na pot po Sloveniji je včeraj krenila razstava “Bivanje z lesom – SLOWOODLIFE”. Po otvoritvenem dogodku v Kranju je te dni na ogled v Supernovi Qlandiji Kamnik. Že 28. julija nadaljuje pot v City Park Celje in potem naprej po najbolj obiskanih slovenskih lokacijah.

“Razstava SLOWOODLIFE – Bivanje z lesom” že več let prispeva k prepoznavanju lesa kot gradbenega in oblikovalskega materiala, ki daje priložnost za izdelavo tako hiš iz lesa kot estetsko dovršenega pohištva oziroma opreme za delo in bivanje. Spodbuja pozitivni odnos do lesa, popularizira kulturo gradnje in rabe lesa ter omogoča kakovostnim proizvajalcem, arhitektom, ponudnikom, oblikovalcem in projektantom, da predstavijo svoje reference širši javnosti.

Na razstavi so predstavljeni najbolj kakovostni slovenski ponudniki lesene gradnje, pohištva in izdelkov iz lesa; vseslovenski road-show dogodek predstavlja izbor kakovostnih lesenih produktov in objektov, postavljenih v različnih geografskih in ekonomskih okoljih; poleg arhitekturne in vsebinske zasnove stanovanjskih, javnih, poslovnih in turističnih objektov, namenja prostor in dialog dizajnerski leseni opremi prostorov, pohištvu in projektom v lesu.
Razstava je večjezična, s slovenskimi, angleškimi in nemškimi vsebinskimi opisi.

Kje jo lahko najdete?
Razstava poteka na najbolj frekventnih lokacijah po vsej Sloveniji: Supernova Kranj, Supernova Kamnik (kjer se nahaja pravkar), City Park Celje, Bobrov center Rogaška Slatina, Aleja – trgovski center Ljubljana, Supernova Nova Gorica, Europark Maribor, City park BTC Murska Sobota … 
V digitalni obliki je na ogled tudi na multimedijskem portalu SLOWOODLIFE. Na tem spletnem mestu je objavljena tudi časovnica po zgoraj naštetih lokacijah.

OB OTVORITVI RAZSTAVE V KAMNIKU (5. JULIJA 2021) SO POVEDALI:

Liljana Vogrinec, direktorica podjetja SLOWOODLIFE, d. o. o.: “Razstava Bivanje z lesom je knjiga zgodb z zelo raznoliko vsebino. Govorijo o dizajnu, estetiki, funkcionalnosti in kakovosti bivanja, imajo pa eno samo rdečo nit: uporabo lesa, naravnega materiala, ki ga imamo v Sloveniji v izobilju.”

Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS: “Slovenija je dežela lesa, bogate in še žive dediščine gradnje iz lesa, pa tudi najsodobnejših tehnologij, lesne industrije in dizajna iz lesa. Kot ekološko prijazna surovina z izjemno širokim naborom lastnosti in uporabnosti predstavlja vrhunski material za industrijsko predelavo. Zaradi estetskih, strukturnih in okoljskih značilnosti je eden najpomembnejših materialov, ki omogoča gradnjo stanovanjskih, javnih in gospodarskih objektov pa tudi izdelavo pohištva in modernih oblikovnih izvedb dizajna za sodobnega uporabnika.”

Dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija:”Slovenci ohranjamo bogata tradicionalna znanja o obdelavi lesa, pospešeno razvijamo najnovejše tehnologije, v ospredje pa vse pogosteje postavljamo tudi odličnost oblikovanja. Prepričan sem, da lahko s takim pristopom, predvsem pa s premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa, ki vodi k inovativnim in funkcionalnim rešitvam, ustvarimo blagovne znamke, izdelke in storitve najvišje vrednosti, ki bodo svoj uspeh potrdile tako doma kot v tujini.”

Dušan Waldhütter, urednik in soustanovitelj portala SLOWOODLIFE: “Uporaba lesa na številnih področjih bivanja izpričuje štiri zgodbe, ki so nas zelo pomembne. V nacionalnem pogledu je les strateško pomembna naravna dobrina, v gospodarskem pogledu nudi les številne poslovne priložnosti našim podjetjem, ki jih lahko udejanjajo tako na domačem ko tujih trgih. V uporabniškem pogledu nam daje les izdelke, ki v vseh segmentih povečujejo kakovost bivanja, nenazadnje pa nam v okoljskem pogledu nudi priložnost za razogličenje. Les torej slovenski družbi prinaša izjemne koristi in bi jih še več, če bi ga še bolj uporabljali.”

O RAZSTAVI NA KRATKO:
Organizacija in izvedba:  SLOWOODLIFE, d. o. o.
Pokrovitelji razstave: Direktorat za lesarstvo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, in javna agencija SPIRIT Slovenija; Partner razstave: Geberit

Nadaljuj z branjem

Gradbeništvo

Osem izjemnih koristi, zaradi katerih bo TEKAFLEX MS 40 postal vaša prva izbira

Objavljeno

dne

Tesnilne mase predstavljajo manjši del raznovrstnih gradbenih materialov, a je njihov pomen zelo velik. Pravilno pripravljena in dobro zatesnjena rega namreč lahko vpliva na funkcionalnost celotne zgradbe.

V nadaljevanju boste našli nasvete za uporabo trajnoelastične tesnilne mase Tekaflex MS 40, razkrili pa bomo tudi nekaj trikov, s katerimi bo vaše delo zagotovo učinkovito. V podjetju TKK smo pred več kot 60 leti začeli s proizvodnjo steklarskega kita, ki se je uporabljal le za vgrajevanje stekla v lesene okvirje. Danes proizvajamo in ponujamo izdelke najvišje kakovosti za različna področja uporabe. Nudimo brezhibno podporo strokovnjakom v gradbeništvu in domačim mojstrom. Čeprav smo prisotni v več kot 70 državah po vsem svetu, ostajamo zvesti svojim koreninam ter podpiramo lokalno okolje. Predvsem pa smo strastni, agilni in ustvarjalni.

Osem izjemnih koristi tesnilne mase Tekaflex MS 40

 1. Odličen oprijem na večino gradbenih materialov brez prednamaza.
 2. Za notranjo in zunanjo uporabo.
 3. Odpornost na atmosferske vplive in UV obstojnost.
 4. V osmih različnih barvah: bela RAL 9016, siva RAL 7030, svetlo siva RAL 7035, antracit RAL 7016, črna RAL 9011, opečnato rdeča RAL 3009, rjava RAL 8002, rjava RAL 8016.
 5. Nanaša se lahko tudi na malo vlažne površine in se lahko prebarva.
 6. Zelo lahko iztisljiva tudi pri nižjih temperaturah.
 7. Okolju prijazna masa, brez topil, ZNAK EMICODE EC1 PLUS, primerna za uporabo v živilski industriji – ISEGA certifikat.
 8. Nevtralna masa, ki ne povzroča korozije, skoraj brez vonja.

Osem najpogostejših področij uporabe Tekaflex MS 40

Zaradi dobrih mehanskih lastnosti in dobre oprijemljivosti na večino materialov se Tekaflex MS 40 uporablja tako v gradbeništvu in industriji, pa tudi v široki potrošnji.

 1. STREHE

  – Tesnjenje žlebov, zračnikov
  – Zaključki okoli dimnikov
  – Tesnjenje in lepljenje strešnikov
 2. FASADE

  – Razpoke pri zunanjih okvirjih rolet in zunanjih stopniščih
  – Stiki okenske police, okvirji, stena
 3. BALKONI, TERASE, TLAKI

  – Dilatacijske rege na balkonu, terasi, tlakih
  – Stiki terasa – fasada

 4. NOTRANJI PROSTORI

  – Stiki mavčnih plošč
  – Stiki notranja stopnišča – vrata – stena
  – Stiki okenska polica – stena
  – Lepljenje polic
  – Lepljenje letvic
 5. OKNA IN VRATA

  – Vgradnja strešnih oken
  – Tesnjenje ohišja rolet
 6. INDUSTRIJA

  – Tesnjenje in lepljenje raznih materialov v industriji vozil
  – Tesnjenje silosov
  – Tesnjenje vakuumskih sistemov in prezračevalnih naprav
  – Za tesnjenje konstrukcij, ki so podvržene dilatacijam
 7. MIZARSTVO

  – Za lepljenje dekorativnih delov
  – Za zapolnjevanje reg med različnimi deli pohištva
 8. PREHRAMBENA INDUSTRIJA
Tekaflex MS 40 je testiran za uporabo v prehrambeni industriji, zato se lahko uporablja povsod tam, kjer se zahteva tesnjenje z neoporečno tesnilno maso: pri proizvodnji in skladiščenju živil, v bolnišnicah, v čistih prostorih in laboratorijih.

Osem najbolj pogostih napak, ki so vzrok neustreznega tesnjenja ali lepljenja

Za dobro in kakovostno delo je potrebno projekt dobro načrtovati in izvesti. Pravilna izbira tesnilne mase predstavlja polovico dobrega tesnjenja, prav tako pomembna pa je tudi izvedba.

 1. Površina ni pravilno pripravljena

Površina, ki jo lepimo ali tesnimo, mora biti čista, brez prahu in čvrsta. Če nanašamo Tekaflex MS 40 v dilatacijske rege na beton, priporočamo uporabo prednamaza PRIMER KVZ 16.

2. Premajhna širina rege

Pri tesnjenju dilatacijske rege je potrebno že pri načrtovanju upoštevati razteznostne koeficiente različnih materialov, temperaturne razlike v celem letu in velikost elementa, ki ga tesnimo. Minimalna širina dilatacijske rege je 6 mm, kar velja tudi za kotno rego.

3. Premajhna ali prevelika globina rege

Pri izvedbi tesnjenja je potrebno upoštevati pravilno dimenzioniranje rege. Razmerje širina: globina rege mora biti 2 : 1, maksimalno 1 : 1 za ožje rege. Minimalna stična površina je 6m.

Ob nepravilni izvedbi rege, pregloboka rega, je poraba tesnilne mase prevelika.

Ob premajhni globini nanosa tesnilne mase prihaja do pokanja

4. Podložni trak ni bil uporabljen

Pogoj za pravilno delovanje elastične tesnilne mase je, da ima tesnilna masa oprijem samo na straneh rege, ne pa tudi na dno. To dosežemo z uporabo penastih trakov, ki jih vstavimo v dno rege in na katere tesnilna masa nima oprijema.

5. Tesnilna masa ni bila poglajena

Praktične izkušnje kažejo, da ima tesnilna masa, ki je bila poglajena, 50% boljši oprijem. Tesnilno maso poškropimo z gladilnim sredstvom, npr. TKK Smoothing agent, in pogladimo z gladilko.

6. Nepravilna temperatura pri nanašanju ali prehitra sprememba temperature

Optimalna temperatura za nanašanje tesnilnih mas je med + 5 ˚C in + 40 ˚C. Če je tesnilna masa prehitro izpostavljena nizkim temperaturam, lahko pride do pokanja na površini.

7. Prenizka zračna vlaga v zraku ali popolnoma neporozen material, ki ga lepimo

Vse enokomponentne tesnilne mase ali lepila potrebujejo zračno vlago za utrjevanje. Če je zračna vlaga pod 30%, se proces utrjevanja zelo upočasni. Tudi če lepimo dve slabo paropropostni površini, lepilo utrjuje zelo počasi.

8. Rok uporabe je pretekel

Na vsakem izdelku je napisan datum, do katerega jamčimo, da je izdelek še uporaben. Po tem datumu je uporaba izdelka vprašljiva, saj je masa lahko že pregosta in se ne oprime površine.

Tako, sedaj ste gotovo že pravi mojstri v tesnjenju in lepljenju. Za več informacij o trajnoelastični tesnilni masi Tekaflex MS 40 in z njo povezano ponudbo izdelkov TKK pišite na e-poštni naslov: o.rodman@tkk.si ali pokličite na telefonsko številko 051 380 570.

Pripravila: Olga Rodman

Nadaljuj z branjem

Industrija

Elektrotehnična stroka pri soočanju z naravnimi nesrečami

Objavljeno

dne

Matična sekcija elektroinženirjev je nedavno na spletni konferenci ob svetovnem dnevu inženirjev predstavila pomen stroke, ukrepe za preprečevanje vplivov neželenih naravnih dogodkov in ukrepe za ublažitev posledic po nastanku takšnih dogodkov. Elektroinženirji ob tem opozarjajo na prepogosto izključevanje stroke pri načrtovanju in izvajanju!

Stroka pri načrtovanju in izvajanju

Inženirji so znova opozorili na svoj položaj v družbi, elektroinženirji pa na položaj lastne stroke. Pomen elektrotehnične stroke namreč ni dovolj prepoznan na področju prenove objektov. Če pogledamo skozi čas, je bil pristop k prenovam različen:

 • splošne obnove stavb, navadno zgolj s posegi na ravni obrtniških prenov,
 • sledilo je ozaveščanje, da je smiselno objekte dodatno obvarovati z ukrepi pred vplivi požara (a le, če je bil v postopek načrtovanja vključen ozaveščen inženir),
 • z ozaveščanjem o energetski varčnosti se zagotavlja sofinanciranje energetskih prenov in sledijo vlaganja v energetske prenove (stavbni ovoji, toplotne črpalke, zamenjava svetilk, sončne elektrarne na strehah …),
 • že nekaj časa inženirska stroka poziva, da je treba objekte tudi potresno in statično rekonstruirati (na kar se še vedno pozablja pri energetskih sanacijah).

Žal se pri vseh omenjenih ukrepih pogosto izpuščata sočasna obnova in po potrebi dograditev električnih inštalacij. In ne samo to: pri energetskih sanacijah je bila na primer pogosto »odklopljena« obstoječa strelovodna zaščita ali pa je bila neustrezno vgrajena pod gorljive materiale (če je izvajanje ukrepov potekalo brez udeležbe ustrezne stroke).

Spletna konferenca je opozorila na izvedbo preventivnih ukrepov, katerih cilj je povečati varnost, zanesljivost in sledenje veljavnim predpisom z vidika elektrotehnične stroke. Poudarek je bil tudi na dejstvu, da je pri vsakem posegu v stavbo (splošna obnova, energetska sanacija, statična rekonstrukcija) vključena električna inštalacija, zato morajo investitor, projektant in izvajalec zagotoviti udeležbo elektroinženirjev.

Na konferenci so bile predstavljene aktualne tematike, sočasno s sporočilom, da se je treba problematike prenov ali izvajanja preventivnih ukrepov lotiti sistemsko in strokovno.

Ustreznost električne opreme glede na zahteve po potresni odpornosti
(Alice Deslandres, Schneider Electric)

Plenarni del Dneva inženirjev je dal poudarek potresno varni gradnji. Seveda ima pomembno vlogo pri tem tudi elektrotehnična stroka, posebej pri objektih, pri katerih se zahteva izredno visoka odpornost proti vplivom potresa (npr. področje jedrske tehnologije, kemijske tehnologije, nekatera področja prometa in zdravstva).

Alice Deslandres je kot strokovnjakinja s področja elektrotehnike in seizmike predstavila potresne standarde za električno opremo ter rešitve za sestavo električnih razdelilnikov. Globalnega potresnega standarda ni in tovrstne zahteve so v glavnem zajete v sklopu predpisov za področje graditve. Pri tem se električna oprema obravnava kot nestrukturni element gradnje. Vendar pa obstajajo ločeni standardi za načrtovanje električne opreme, ki za področje nizke napetosti podajajo zahteve za industrijo, gradbeništvo in jedrsko tehnologijo, čemur se seveda prilagajajo tudi proizvajalci potresnoodporne opreme z različnimi namenskimi kategorijami izdelkov.

V nadaljevanju je predavateljica predstavila postopke za načrtovanje potresnoodporne opreme. Ključni elementi potresnih standardov so:

 • opredelitev potresnega razreda/kriterijev glede na vrsto in lokacijo stavbe,
 • izračun spektra glede na potresni razred in druge parametre,
 • določitev postopka preskušanja,
 • določitev metode izračuna (vrsta analize, parametri, validacija rezultatov).

Pri tem sta izjemnega pomena izračun odziva tal na potres ter nato še odziv stavbe, pri čemer se dejansko izračunavata odziv stavbe po etažah in tamkajšnji vpliv na vgrajeno opremo.

V sklepnem delu je Deslandresova poudarila, da pri visokih zahtevah Schneider Electric kot proizvajalec opreme še pred dobavo tudi sam preveri ustreznost predvidene opreme, in sicer z lastnim preverjanjem lokacije namestitve opreme.

“Sobivanje s potresi” – naslov spletne konference

Spremljajoča elektroinštalacijska dela pri prenovah in statičnih sanacijah stavb
(mag. Drago Pavlič, Esotech d. d.)

K rekonstrukciji stavb je treba pristopiti celovito, torej vključiti tudi nizkonapetostne električne inštalacije, kar  obsega:

 • preglede/meritve/vrednotenje stanja objekta … pred rekonstrukcijo,
 • določitev ustreznih rešitev (vključiti elektrotehnično stroko),
 • pripravo dokumentacije PZI (vključno z načrtom električnih inštalacij),
 • medsebojno uskladitev,
 • celovito izvedbo.

V nadaljevanju so bili podrobno predstavljeni zakonski predpisi, standardi in ukrepi, povezani z vrsto posegov v stavbe. Področje elektrotehnike je zakonsko obvezno upoštevati pri energetskih prenovah in tudi pri rekonstrukcijskih posegih in vzdrževanju stavb.

Pri posegih v stavbe je treba spoštovati bistvene zahteve, predpisane z Gradbenim zakonom, in bistvene zahteve s področja elektrotehnike, združene pod pojmom »električna varnost«. Ta je sicer deloma že vključena z zakonsko predpisanimi zahtevami, vendar pa jo zaradi pomanjkljive dorečenosti zakonodaje navadno prepoznamo samo inženirji elektrotehnične stroke.

Pogosta dejstva:

 • pooblaščeni inženir elektrostroke je danes neustrezno vključen v sam proces rekonstrukcije stavbe,
 • pred izvedbo rekonstrukcije se ne izvajajo pregledi nizkonapetostnih inštalacij,
 • izvedba rekonstrukcij se velikokrat izvaja brez gradbenega dovoljenja,
 • elektrika in električne inštalacije so pri teh posegih minimalizirane,
 • med izvedbo rekonstrukcije se pozabi na nadzornega PI elektrostroke,
 • pojem »električna varnost« je neprepoznan in ni definiran kot celovit skupek ukrepov in nalog,
 • zahteve veljavne zakonodaje pri izvedbi rekonstrukcij niso upoštevane,

Predlogi in sklepi:

 • obvezno je sodelovanje elektroinženirja (PI) in preglednika nizkonapetostnih električnih inštalacij pred izvedbo in med rekonstrukcijo stavbe,
 • za izvedbo rekonstrukcije stavbe je nujno treba izdelati tudi načrt električnih inštalacij (PZI),
 • poleg celovite prenove stavbe je potrebna tudi celovita prenova električnih inštalacij,
 • manjka predpis za električne inštalacije pri protipotresni gradnji za specifične objekte,
 • pojem »električna varnost« je treba uveljaviti kot samostojen pojem v gradbeni zakonodaji.

Sanacija ogroženih objektov zaradi udara strele
(mag. Boris Žitnik, Slovensko društvo za geoelektriko, statično elektriko in strelovode)

Kontrolne meritve elektroinštalacij in strelovodne zaščite po izvedeni rekonstrukciji
(Janez Guzelj, Metrel d. d.)

Obveznost vgrajevanja infrastrukture za polnilnice električnih vozil
(mag. Andrej Zorec, E prihodnost d. o. o.)

Uporaba havarijskih stebrov pri sanaciji nadzemnih vodov v primeru naravnih nesreč (dr. Viktor Lovrenčič, C&G d. o. o.)

Avtor članka:
mag. Vinko Volčanjk, predsednik UO Matične sekcije elektroinženirjev IZS

Nadaljuj z branjem
GOSPODARSTVO1 teden nazaj

Gradbena inšpekcija na terenu – kaj bo ta preverjala?

Gradbena inšpekcija z delegiranimi pristojnostmi med občinske inšpektorje, omogoča poostren nadzor. Gradbeništvo je v polnem razmahu, gradijo tako zasebniki, kot...

Arhitektura3 tedni nazaj

Razstava SLOWOODLIFE – Bivanje z lesom 2021

Na najvidnejših mestih po Sloveniji širimo zavest o prednostih bivanja z lesom, kakovostni leseni gradnji in dizajnu iz lesa. Na...

GOSPODARSTVO3 tedni nazaj

Huawei pri nas vzpostavlja evropsko regijsko logistično vozlišče

Družba Huawei je sprejela največjo strateško poslovno odločitev pri nas. Vzpostavila bo osrednje regijsko logistično vozlišče za okoli 19 trgov...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Uspešno izpeljano večje betoniranje prekladne konstrukcije viadukta Pesnica

Pred dnevi je bila v okviru gradnje viadukta Pesnica izvedena vgradnja betona za segment 4 prekladne konstrukcije v dolžini 112...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Katera balkanska država se bo prva odpovedala premogu?

Severna Makedonija bo postala prva država na območju Zahodnega Balkana, ki bo v prihodnjih sedmih letih povsem prenehala z uporabo...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

Direktorji podpirajo evropski načrt za zmanjšanje emisij CO2 za 55% do leta 2030

Evropska komisija je včeraj prvič javno predstavila podnebno-energetski zakonodajni paket “Pripravljeni na 55” (Fit for 55), svoja priporočila, ki podpirajo...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Prva plavajoča sončna elektrarna na Balkanu se predstavlja

Sončne elektrarne postajajo nekaj posebnega – ena namreč odslej plava na jezeru hidroelektrarne Banja v Albaniji! Največji evropski proizvajalec obnovljivih...

Gradbeništvo1 mesec nazaj

Osem izjemnih koristi, zaradi katerih bo TEKAFLEX MS 40 postal vaša prva izbira

Tesnilne mase predstavljajo manjši del raznovrstnih gradbenih materialov, a je njihov pomen zelo velik. Pravilno pripravljena in dobro zatesnjena rega...

Energetska učinkovitost1 mesec nazaj

Kakšna je kakovost zraka, ki ga dihamo v mestu?

Naši južni sosedi v Zagrebu to lahko preverijo, saj je pred kratkim z delovanjem začela posebna aplikacija »Otvoreni zrak«, ki...

Gradbeništvo2 meseca nazaj

JUB tehnologije in izdelki, primerni za objekte pod spomeniškim varstvom

Družba JUB je v začetku maja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije organizirala strokovno srečanje, na katerem...

POPULARNO