Connect with us

E-Mobilnost

Za čistejšo Evropo je potrebna elektrifikacija vozil

Objavljeno

dne

Nova raziskava kaže, da so za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov iz cestnega prometa in izboljšanje kakovosti zunanjega zraka najboljša alternativa vozilom na dizelski pogon električna vozila. In to tako z vidika od rezervoarja do kolesa kot od izvora do kolesa, so sporočili z Inštituta za zdravje in okolje (IZO).

Elektrifikacija voznega parka bi, kot poudarjajo, privedla do zmanjšanja onesnaženosti zraka in članicam EU samo zaradi zmanjšanja količin izpustov toplogrednih plinov iz dizelskih vozil prihranila več kot devet milijard evrov zdravstvenih stroškov letno, so izračunali.

Izpostavljenost onesnaževalom, ki nastanejo pri izpustu dizelskih goriv, povečuje tveganje za obolevnost in umrljivost zaradi bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter negativne zdravstvene izide v nosečnosti, kot so prezgodnje rojstvo, nizka porodna teža novorojenčka … Epidemiološke študije so pokazale višjo stopnjo izpostavljenosti tistih posameznikov, ki so aktivni v neposredni bližini prometnic, opozarja doc. dr. Andreja Kukec. Kot izpostavlja, je zato pomembno, da se v čim krajšem času oblikujejo strategije, ki bodo dizelska goriva nadomestile z ustreznimi alternativnimi gorivi. S tem bomo prispevali k ohranjanju zdravja in okolja.

Vsak dodaten avtomobil na dizelski pogon še poslabša onesnažen zrak

Direktorica Evropske zveze za javno zdravje ( EPHA), dr. Milka Sokolović, poudarja, da jeonesnažen zrak največji javnozdravstveni problem, ki ga poslabša vsak dodaten avtomobil na dizelski pogon: “Trenutni ukrepi se ne izvajajo dovolj hitro oziroma niso dovolj celoviti, zaradi česar so Evropejci žrtve zdravstvenih težav in večjih stroškov. Za čistejšo Evropo mora promet temeljiti na električnih avtomobilih, še posebej pa moramo spodbujati aktivne in trajnostne oblike mobilnosti: hojo, kolesarjenje in uporabo javnega potniškega prometa. Skupaj čim prej ustvarimo prvi kontinent brez vozil na dizelski pogon.” 

Slovenija spada med države s starejšim voznim parkom.

Slovenija med preučevanimi državami spada med države s starejšim voznim parkom, kar pomeni, da ima država tudi večji potencial za zmanjšanje škodljivih izpustov s povečanjem deleža električnih vozil na cestah, opozarjajo na Inštitutu za zdravje in okolje (IZO), ki je partnerska organizacija pri nastajanju raziskave CE Delft, ki jo je naročila Evropska zveza za javno zdravje (EPHA). V njej so preučevali, s katero alternativo vozilom na dizelski pogon bi dosegli največje zmanjšanje onesnaževal, ki izvirajo iz prometa – dušikovih oksidov (NOx) in trdih delcev (PM).

Za kakšno raziskavo gre? 

Raziskava analizira, kakšen bi bil vpliv na količine izpustov toplogrednih plinov iz cestnega prometa, če bi uporabo dizelskega goriva nadomestili z alternativami: elektrika, stisnjen zemeljski plin (CNG), tekoči zemeljski plin (LNG), utekočinjeni naftni plin (LPG), biogoriva in pogoni, kot so plug-in hibridna vozila in vozila s prilagodljivim tipom goriva, ki delujejo samo z visoko vsebnostjo nadomestkov fosilnih goriv, so pri IZO pojasnili v sporočilu za javnost. Pri tem so dodali, da raziskava poleg zunanjih stroškov zaradi NOx in trdih delcev (PM) upošteva tudi druge zunanje stroške, kot so stroški zaradi izpustov CO2, hrupa, varnosti v cestnem prometu in cestnih zastojev. Kot pojasnjujejo na IZO, “obstaja veliko različnih kombinacij goriv in pogonov, ki lahko nadomestijo dizelska goriva. Raziskava preučuje vplive nadomestkov za dizelsko gorivo, ki se jih lahko spodbuja z vidika zmanjšanja onesnaženosti zraka in blaženja podnebnih sprememb. Namen napovedi je preučitev vplivov nadomeščanja dizelskega goriva z alternativnimi možnostmi na onesnaženost zraka in še posebej na zdravje. Treba se je zavedati, da so napovedi zgolj hipotetične narave in so narejene za preučevanje maksimalnega potenciala nadomestkov za dizelska goriva. Napovedi ne odražajo realističnega razvoja voznega parka.”

Glavna ugotovitev raziskave je, da je nadomestitev dizelskih cestnih vozil z električnimi vozili najučinkovitejši način za zmanjšanje izpustovod rezervoarja do kolesain z njimi povezanih zunanjih stroškov. Kot so pojasnili na Inštitutu za zdravje in okolje, ugotovitve kažejo, da je to skoraj dvakrat učinkovitejše kot zamenjava dizelskih vozil s plug-in hibridnimi vozili, novimi dizelskimi vozili (Euro 6/VI) in CNG/LNG. Ta ugotovitev velja tudi za izpuste od vira do rezervoarja pri onesnaženosti zraka zaradi proizvodnje goriv/nosilcev energije, so poudarili. Tako z vodikom obdelano rastlinsko olje (HVO) kot tudi etanol (E85) imata pri nadomeščanju dizelskega goriva z zdravstvenega vidika omejene prednosti, so ugotovili: “Pri HVO to velja zato, ker se lahko uporablja pri današnjem voznem parku, izpusti izpušnih plinov pa so praktično enaki ne glede na to, ali se uporablja dizelsko gorivo ali HVO,”  kažejo izsledki raziskave.

Parkirišče za električno vozilo

Če se HVO proizvaja iz resnično obnovljivih virov, ima lahko sicer pomembno vlogo pri zmanjševanju izpustov od izvora do kolesa, izpostavljajo pri IZO, a dodajajo, da se bo v bolj oddaljeni prihodnosti, ko pričakujemo, da bo proizvodnja električne energije v večjem deležu temeljila na obnovljivih virih energije, relativna prednost HVO zmanjšala.

Če pri izračunih zunanjih stroškov upoštevamo še dodatne zunanje vplive, kot so npr. onesnaževanje s hrupom, zastoji in varnost v cestnem prometu, ugotovimo, da imamo od nadomestitve dizelskih goriv z alternativnimi gorivi in pogoni z vidika zmanjšanja teh stroškov še več koristi, naštevajo na IZO. Nadaljnja zmanjšanja zunanjih stroškov so možna z netehničnimi ukrepi, kot je npr. spodbujanje aktivne mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, kar pomeni manj motoriziranih vozil v prometu. Uporaba aktivne mobilnosti lahko vpliva na zmanjšanje zunanjih stroškov zaradi cestnega prometa tudi zaradi manj cestnih zastojev in nesreč, poudarjajo.

Za čistejšo Evropo mora promet temeljiti na električnih avtomobilih, še posebej pa moramo spodbujati aktivne in trajnostne oblike mobilnosti: hojo, kolesarjenje in uporabo javnega potniškega prometa. Skupaj čim prej ustvarimo prvi kontinent brez vozil na dizelski pogon.

Evropa se mora odpovedati dizelskemu gorivu

V EPHI zato pozivajo k Evropi brez dizelskih goriv. Kot so spomnili, je evropski parlament junija letos prižgal zeleno luč prepovedi prodaje novih vozil na dizelski in bencinski pogon po letu 2035. Kot izpostavljajo pri IZO, pa raziskava kljub vsemu opozarja, da so na tem področju potrebni hitrejši in konkretnejši ukrepi za prehod na električna vozila.

Raziskava zaradi uvedbe emisijskih standardov EU6/VI in postopne nadomestitve starejših vozil z novejšimi ocenjuje, da se bodo izpusti iz cestnega prometa in z njimi povezani zdravstveni stroški v naslednjem desetletju zmanjševali. Kljub vsemu bodo škodljive koncentracije onesnaževal še vedno prisotne, zato EPHA verjame, da morajo članice EU k reševanju težav na tem področju pristopiti bolj proaktivno.

Ob tej priložnosti Tomaž Gorenc, direktor IZO, opozarja na vlogo onesnaženega zraka pri razvoju različnih vrst rakavih obolenj: “Onesnaženost zraka na račun izpustov goriv na dizelski pogon dokazano povzroča različne tipe raka. Vsi ukrepi za zmanjšanje izpustov zaradi izgorevanja fosilnih goriv, ne le dizla, bodo zagotovo pripomogli k zmanjšanju števila obolelih s to smrtonosno boleznijo.” Opozarja tudi, da nas na tem področju čaka še ogromno dela: “Za učinkovito ukrepanje potrebujemo celosten sistemski pristop, ki bo sledil najnovejšim smernicam o kakovosti zraka SZO. Nenazadnje nas k ukrepanju zavezujejo tudi mednarodne zaveze in strategije, kot sta Ostravska deklaracija o okolju in zdravju ter Evropski zeleni dogovor. Ne smemo pozabiti, da povečanje deleža električnih vozil ni edini pomemben ukrep. Enak ali še večji poudarek moramo posvetiti tudi spodbujanju aktivne mobilnosti (hoja, kolesarjenje itd.) ter izboljšanju učinkovitosti in dostopnosti javnega potniškega prometa.”

E-Mobilnost

E-Tourneo Custom z izjemno prostornostjo in zmogljivostjo za različne dejavnosti

Objavljeno

dne

Ford Pro je razkril popolnoma nov model E-Tourneo Custom, ki je na čelu naslednje generacije večnamenskih vozil Tourneo in ima napreden povsem električni pogonski sklop.1

E-Tourneo Custom dviguje letvico v segmentu večnamenskih vozil (enoprostorcev), saj novo platformo, zasnovano za zagotavljanje največje vsestranskosti in udobja, združuje z visoko učinkovitim baterijsko-električnim pogonskim sklopom, ki lahko zagotovi ciljni doseg do 370 km.1

E-Tourneo Custom je eden od štirih novih povsem električnih modelov družbe Ford Pro, ki bodo v Evropi predstavljeni do leta 2024, in je namenjen tako zasebnim kot poslovnim strankam, saj ponuja prostorno namestitev za do osem potnikov.

Novi model prinaša celoten nabor vrhunskih funkcij, vključno z izjemno prilagodljivimi zadnjimi sedeži na vodilih, stranskimi vrati s prostoročnim upravljanjem električnega pomika, zvočnim sistemom B&O,2 digitalnimi karticami namesto ključa, panoramsko stekleno streho – in inovativnim nastavljanjem naklona volana.

Raven udobja še povečujeta vrhunska prefinjenost in dinamika, ki ju zagotavlja nova generacija zasnove vozila. Optimizirana arhitektura podvozja z neodvisnim zadnjim vzmetenjem omogoča tih električni pogon ter novo raven udobja in stabilnosti pri vožnji.

“Ne glede na to, ali gre za aktivno družinsko potovanje ob koncu tedna ali za prevoz vodilnih oseb na letališče v slogu, udobju in prefinjenosti, so povsem električni pogonski sklop, napredna povezljivost, vrhunsko oblikovanje in nove luksuzne funkcije E-Tournea Custom prepričljiva izbira,” je povedal Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro v Evropi. “Znamka Tourneo je bila vedno sopomenka za prostornost in vsestranskost, zdaj pa to privlačnost razširjamo na novo generacijo zahtevnih kupcev električnih vozil, ki iščejo zmogljivost in udobje.”

V sklopu najobsežnejše ponudbe Tournea Custom doslej lahko kupci izberejo tudi povsem novo različico s priključnim hibridnim pogonom (PHEV) za vse, ki potrebujejo dodatno prilagodljivost.3 Poleg tega je novi model mogoče naročiti z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev Ford EcoBlue,  na voljo pa je tudi z novim izjemno učinkovitim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in – prvič – z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona.

Vsa vozila Tourneo Custom naslednje generacije so v celoti integrirana s platformo programske opreme in povezanih storitev Ford Pro, vključno s celovitimi rešitvami za polnjenje, orodji za upravljanje Ford Pro Telematics,4 aplikacijo FordPass Pro5 in povezanim sistemom za povečanje razpoložljivosti FORDLiive.

Modeli Tourneo Custom z dizelskimi motorji EcoBlue bodo kupcem na voljo od sredine leta 2023, dodatne različice pa bodo na voljo pozneje v tem letu.

Vrhunska zmogljivost električnega vozila

E-Tourneo Custom, ki uporablja enako tehnologijo baterijskih celic visoke gostote kot pickup Ford F-150 Lightning, ima baterijo z uporabno kapaciteto 74 kWh in električni motor z močjo 160 kW, kar zagotavlja izjemno zmogljivost in prefinjenost. Povsem električni pogon vozila za različne dejavnosti ponuja tudi možnost vožnje z eno stopalko za še učinkovitejšo uporabo energije ter bolj sproščeno in udobno vožnjo.

Vgrajeni trifazni polnilnik z izmeničnim tokom z močjo 11 kW lahko baterijo popolnoma napolni v manj kot osmih urah, s hitrim polnilnikom z enosmernim tokom z močjo 125 kW pa se baterija od 15 do 80 odstotkov napolni v približno 41 minutah.6 Profil polnjenja E-Tournea Custom omogoča neproporcionalno polnjenje z energijo za hitro dopolnjevanje; pri laboratorijskem testiranju je hitri polnilnik z enosmernim tokom z močjo 125 kW v samo petih minutah povečal doseg za skoraj 38 km.6

E-Tourneo Custom ponuja največjo vlečno zmogljivost 2000 kg7 in izdatno nosilnost,8 da lahko pustolovski lastniki z lahkoto prevažajo prijatelje, družino in športno opremo, poslovni uporabniki pa učinkovito vozijo stranke in njihovo prtljago.

Tehnologija Pro Power Onboard uporabnikom omogoča, da v celoti izkoristijo potencial elektrificiranih različic Tournea Custom, saj prek vtičnic v sprednjem delu kabine zagotavlja moč do 2,3 kW, kar je idealno za napajanje digitalnih naprav, orodja ali športne in kamping opreme, ko običajno električno omrežje ni na voljo.

Zasnovan za prostor in udobje – s prilagodljivimi sedeži in luksuznimi funkcijami

Povsem novi Tourneo Custom je bil razvit tako, da potnikom ponuja bistveno višjo raven udobja in priročnosti, z novo elegantno notranjo zasnovo, ki zagotavlja vrhunsko raven izdelave in kakovosti materialov, ter z odlično opremljeno kabino, ki razvaja z vrhunskimi funkcijami in tehnologijami.

Optimizirana platforma vozila zagotavlja veliko prostora v kabini, ne glede na to, ali gre za povsem električni pogon, PHEV ali pogon z notranjim zgorevanjem. Standardne različice in izvedbe z dolgo medosno razdaljo so na voljo z do osmimi sedeži v treh vrstah pri različici E‑Tourneo Custom ter največ devetimi sedeži pri Tourneu Custom PHEV in modelih z dizelskim motorjem EcoBlue, kar zagotavlja izjemno praktičnost v celotni ponudbi.

Izboljšana oprema notranjosti se začne s prilagodljivim novim sistemom sedežev z vodili v drugi in tretji vrsti, ki omogoča največjo prilagodljivost pri urejanju kabine in zagotavlja optimalen prostor za potnike in njihovo prtljago. Ker so sedeži na vodilih, jih lahko uporabniki pomikajo naprej ali nazaj od zareze do zareze na ‘tirnicah’ v tleh zadnjega dela kabine, lahko pa jih tudi povsem odstranijo. Tri sedeže v drugi vrsti je možno pomikati individualno, klop v tretji vrsti pa je razdeljena na dva sedeža in en sedež.

Novi sedeži so lažji od tistih v predhodniku, sedeži v drugi vrsti pa imajo vgrajene varnostne pasove, da je mogoče kabino hitreje in preprosteje preoblikovati – tudi v konferenčno postavitev za šest oseb, kar je edinstvena možnost v tem segmentu. Držala ISOFIX so na voljo na vseh treh sedežih v drugi vrsti in na zunanjih sedežih v tretji vrsti.

Razkošna oprema kabine vključuje dodatne nove funkcije, s katerimi lahko kupci prilagodijo svoje vozilo in izboljšajo svojo potovalno izkušnjo, vključno z veliko stekleno panoramsko streho, ki povečuje občutek prostora in svetlobe za potnike, infrardeča obdelava pa pomaga ohranjati prijeten hlad v kabini med potovanji pod vročim soncem. Drsna stranska vrata z električnim pogonom imajo tudi funkcijo prostoročnega upravljanja, tako da jih je mogoče odpreti z zamahom z nogo ob sprednjem kolesu, če voznik na primer nosi težke predmete.

Za največje udobje in uživanje na poti je novi Tourneo Custom opremljen tudi s tripodročno elektronsko klimatsko napravo, zmogljivim zvočnim sistemom B&O s 14 zvočniki in basovskim zvočnikom (‘subwooferjem’) v zadnjem delu prtljažnika, prefinjeno ambientalno osvetlitvijo, brezžično blazinico za polnjenje9 mobilnih naprav in ogrevanimi zunanjimi sedeži v drugi vrsti.

Ford je razvil tudi inovativen nov sistem digitalnega ključa, ki bo predvidoma na voljo leta 2024 in bo uporabljal tehnologijo NFC, podobno kot pri hotelskih karticah. Lastnikom omogoča, da med ukvarjanjem s športom ali med zabavo na prostem namesto zajetnega ključa z obeskom nosijo priročno tanko, vodoodporno kartico, koristi pa lahko tudi podjetjem, v katerih več voznikov uporablja isto vozilo.

Kupci Tournea Custom lahko izbirajo med vrsto zaželenih različic, med katerimi so Active za pustolovce, izjemno privlačna Sport in vrhunska različico Titanium X z najbolj obsežno opremo med vsemi modeli Tournea doslej – ta vključuje vse od elegantnih 19-palčnih platišč iz zlitine in popolne matrične osvetlitve s svetili LED do luksuznih sedežev iz sintetičnega usnja Sensico. Vsako različico je mogoče izbrati s katerim koli razpoložljivim pogonskim sklopom, da so izpolnjene vse želje in zahteve kupcev.

Izpopolnjeno paleto funkcij Tournea Custom dopolnjujejo znatno izboljšane možnosti in zmogljivost. Popolnoma nova arhitektura vozila zagotavlja nižjo višino tal in novo integrirano stransko stopnico, ki olajša vstopanje in natovarjanje, ki je preprostejše tudi zaradi največjih odprtin drsnih stranskih in zadnjih dvižnih vrat v tem razredu.

Optimizirana platforma je pri številnih različicah omogočila tudi manjšo skupno višino pod dva metra, kar omogoča dostop do garaž in večnadstropnih parkirišč, ki so za vozila v segmentu Tournea Custom pogosto nedostopna, poleg tega pa z izboljšano aerodinamiko prispeva k optimalni učinkovitosti in prefinjenosti.

Vozniki in potniki bodo uživali v dinamičnih izboljšavah, ki jih prinaša popolnoma prenovljeno podvozje s povsem novim sistemom neodvisnega zadnjega vzmetenja, ki je serijsko v celotni ponudbi in zagotavlja večje udobje, vodljivost in prefinjenost vožnje.

Inovativno oblikovanje – znotraj in zunaj

Popolnoma novi Tourneo Custom na cesti jasno pokaže, da je z izrazito in izklesano obliko zanimiv tako za zasebne uporabnike kot za vrhunska podjetja. Vozilo odlikujejo samozavestna drža ter povečana vizualna širina spredaj in zadaj, zaradi katere daje občutek trdne in stabilne povezanosti s cesto.

Oblikovanje sprednjega dela je dinamično in dostopno ter odraža izjemno zmogljivost, ki je temelj znamke Tourneo. Povsem električni E-Tourneo Custom poudarja svojo tehnologijo in zmogljivost z edinstveno obdelavo maske, ki jo dopolnjuje prepoznavna osvetlitev LED z značilno grafiko po vsej širini.

Prefinjeno in obenem praktično oblikovanje se nadaljuje tudi v vozilu, eleganten sprednji del kabine z dvema ali tremi sedeži pa z odličnimi materiali in čistimi, sodobnimi površinami ponuja pomemben korak naprej na področju tehnologije in udobja.

Na armaturni plošči je ergonomski 13-palčni zaslon na dotik z informativno-razvedrilnim sistemom SYNC 4.10 Ta v kombinaciji z novo digitalno instrumentno ploščo ustvarja intuitiven, na voznika osredotočen kokpit, ki serijsko omogoča brezžično povezavo z vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay.11

Za podporo aktivnemu življenju svojih uporabnikov mora biti Tourneo hkrati tudi mobilna dnevna soba in delovni prostor, zato Tourneo Custom ponuja inovativen volan z nastavljanjem naklona, ki smo ga lahko pred kratkim spoznali v novem E-Transitu Custom. Ta funkcija je zelo uporabna in obenem edinstvena v tem razredu: volan je možno uporabljati kot ergonomsko držalo za prenosne in tablične računalnike, lahko pa ga plosko zložimo v priročno mizico.

Glavna prednostna naloga je bila zagotoviti čim večje udobje in preprosto gibanje v kabini, zato imajo vsa vozila volan z ‘ravnim’ spodnjim delom, ta oblika, ki bi ji lahko rekli kar ‘kvadrog’, in izbirna ročica na stebričku pri vozilih s samodejnim menjalnikom pa sprostita več prostora ter olajšata vstopanje in izstopanje. Fordovi inženirji so povečali prostor v sprednjem delu kabine in povečali število odlagalnih mest, saj so varnostno blazino za sovoznika premestili iz armaturne plošče na streho.

Uporabniki lahko tako shranijo prenosni računalnik ali mapo formata A4 v pokritem predalu na armaturni plošči, elektronske naprave pa so lahko zdaj z industrijsko standardnimi držali AMPS varno nameščene bližje vozniku.

Izbira pogonskih sklopov v skladu z željami strank

Popolnoma novi Tourneo Custom PHEV uporablja vzporedni hibridni sistem, ki ponuja prilagodljivost učinkovitega 2,5-litrskega bencinskega motorja z Atkinsonovim ciklom za vožnjo na dolge razdalje ter električnega motorja in baterijskega sklopa z uporabno kapaciteto 11,8 kWh, ki omogoča ciljni izključno električni doseg več kot 50 km,1 kar je idealno za vožnjo brez emisij v mestnih območjih.

Poleg elektrificiranih pogonskih sklopov bo v Fordovi ponudbi tudi Tourneo z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev EcoBlue z močjo 136 KM, 150 KM ali 170 KM – v kombinaciji z novim izjemno učinkovitim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Novi Tourneo Custom uvaja tudi možnost štirikolesnega pogona, kar povečuje samozavest uporabnikov, ki potrebujejo možnost vožnje v vsakem vremenu, in lastnikov, ki morajo priti do teže dostopnih kampov, plaž in poti. Sistem prek elektronsko krmiljene sklopke navor inteligentno porazdeli med osi, prilagoditev pa zahteva manj kot 20 milisekund. Štirikolesni pogon je na voljo za vozila z dizelskim motorjem EcoBlue s 136 KM in 170 KM ter samodejnim menjalnikom. Lastniki, ki potrebujejo več oprijema, a imajo raje ročni menjalnik, lahko pri dizelskih motorjih EcoBlue s 136 KM in 150 KM izberejo mehanski diferencial z omejenim zdrsom.

Vse različice pogonskih sklopov ponujajo zelo konkurenčne vlečne zmogljivosti, saj je lahko pri modelih z dizelskim motorjem prikolica z zavoro težka do 2500 kg, nova možnost izvlečne vlečne kljuke pa kupcem omogoča, da vlečno kljuko preprosto skrijejo, ko je ne uporabljajo.7

Tourneo Custom je opremljen s celovitim naborom najnovejših Fordovih naprednih sistemov za pomoč vozniku, vključno s številnimi funkcijami, ki so v tem modelu na voljo prvič, kot so inteligentni aktivni tempomat z usmerjanjem v sredino voznega pasu,12 pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji, popolnoma aktivna pomoč pri parkiranju in 360-stopinjska kamera, ki omogoča celovit pregled okolice vozila za lažje manevriranje v mestu.

Celovita podpora Ford Pro

Stranke lahko izkoristijo superhitro povezljivost prek serijskega modema 5G, ki omogoča priročno in intuitivno podporo digitalnih storitev Ford Pro, da je upravljanje Tournea Custom preprosto in stroškovno učinkovito.

Lastniki lahko upravljajo polnjenje, vnaprej ogrejejo baterijo in kabino, na daljavo zaklenejo vrata in nadzirajo varnost vozila, prav tako pa si lahko prek aplikacije FordPass zagotovijo opozorila o stanju vozila; poslovnim uporabnikom je na voljo programska oprema Ford Pro za povečanje produktivnosti.

Vsi lastniki vozil Tourneo Custom, zasebni in poslovni, lahko izkoristijo tudi podporo sistema FORDLiive za povečanje časa dostopnosti vozila, ki je podjetjem po Evropi že pomagal preprečiti 145.000 dni izpadov vozil. Brezplačna storitev je zasnovana tako, da uporablja podatke o stanju vozila v realnem času za preprečevanje okvar in skrajševanje časa popravila s proaktivnimi opozorili o stanju, pospešeno dobavo delov in digitalno podporo posebnih zastopnikov za FORDLiive in Fordovih inženirskih ekip. 

Več kot 30 ločenih modulov v Tourneu Custom lahko brezžično prejme posodobitve programske opreme Ford Power-Up, ki pomagajo izboljšati delovanje vozila, zagotavljajo nadgradnjo kakovosti, posodabljajo obstoječe funkcije ter dodajajo povsem nove funkcije in zmogljivosti.

Nadaljuj z branjem

E-Mobilnost

MOON: vrhunska e-mobilnost

Objavljeno

dne

PODJETJE PORSCHE SLOVENIJA, EDEN NAJVEČJIH ZASTOPNIKOV AVTOMOBILSKIH ZNAMK V SLOVENIJI, SE JE PRED TREMI LETI PODAL NA NOVO PODROČJE IN NA TRGU PREDSTAVIL CELOVITO PONUDBO VRHUNSKE E-MOBILNOSTI POD ENOTNO NOVO BLAGOVNO ZNAMKO MOON.

Na novinarskem dogodku, ki je potekal v ID.Hub-u v Aleji, so predstavili celovitost ponudbe vrhunske e-mobilnosti ter skupaj s poslovnimi partnerji TAB, Lumar, Amibit, Etrel in Elnet spregovorili o razvojnih, inovativnih in prihajajočih rešitvah na področju mobilnosti.

Porsche Slovenija z znamko MOON zasebnim in poslovnim strankam ponuja celovito izbiro električnih avtomobilov, domače in javne polnilne infrastrukture, storitev polnjenja na poti in rešitev za lastno pridobivanje, hranjenje in upravljanje električne energije ter tako vse odgovore za vrhunsko e-mobilnost na enem mestu.
Pomemben del celostnih rešitev so tudi svetovanje, projektiranje in podpora, vključno s pomočjo pri pridobivanju soglasij in subvencij ter ugodnim financiranjem. Vse to je pomemben spremljevalni del ponudbe. Celovite energetske rešitve znamke MOON tako pokrivajo vse, kar potrebujete za pravo trajnostno izkušnjo na področju samooskrbe in e-mobilnosti.

Danilo Ferjančič, generalni direktor Porsche Slovenija, je spregovoril nekaj besed o tem, kaj poganja e-mobilnost in o moči za spremembo mobilnosti. Izpostavil je strateški cilj, ki podjetje Porsche Slovenija uvršča v sam vrh vrhunske e-mobilnosti: »Smo vodilni ponudnik za električna vozila, energetske rešitve in razvoj novih mobilnostnih konceptov. Naša misija je, da našim strankam olajšamo vstop v svet e-mobilnosti«.

Dušan Lukič, vodja projekta Nova mobilnost, je na kratko predstavil storitev polnjenja MOON Charge in hkrati izpostavil, da je trenutno v Sloveniji več kot 500 zasebnih in poslovnih uporabnikov MOON charge. Mreža 129 javnih polnilnic MOON dopolnjuje možnost polnjenja doma ali v podjetju. Prav tako je predstavil sistem za nadzor, upravljanje in povezovanje optiMOON. »Sistem optiMOON omogoča nadzor in upravljanje z napravami, kot so sončna elektrarna, toplotna črpalka, klimatska naprava, hranilniki električne energije, polnilna postaja ali sistem za upravljanje pametnih naprav v zasebnem domu oziroma v poslovnem objektu«.

Sara Fink, koordinatorka projekta e-mobilnosti, pa je predstavila e-mobilnost v praksi, prodajne aktivnosti ter novosti MOON.

»Sistem optiMOON omogoča nadzor in upravljanje z napravami, kot so sončna elektrarna, toplotna črpalka, klimatska naprava, hranilniki električne energije, polnilna postaja ali sistem za upravljanje pametnih naprav v zasebnem domu oziroma v poslovnem objektu«.

Dogodek se je zaključil z okroglo mizo s poslovnimi partnerji. V diskusiji so sodelovali: glavni izvršni direktor Roman Burja iz podjetja TAB Mežica, ki je znano po trajnih, zmogljivih in inovativnih baterijah za industrijska, osebna in tovorna vozila ter po inovativnih rešitvah shranjevanja energije za sisteme, ki potrebujejo stalno in neprekinjeno oskrbo z energijo, skupaj z znamko MOON pa so razvili hranilnik; direktor Miha Levstek iz podjetja Etrel, kjer razvijajo pametno polnjenje električnih vozil in programske rešitve za upravljanje polnilne infrastrukture, znamki MOON pa zagotavljajo pametne polnilnice za električna vozila in zaledni sistem za njihovo upravljanje; direktor Aleš Nastran iz podjetja Amibit, ki je razvilo optiMOON, sistem celovitega energetskega upravljanja, s katerim skupaj spreminjajo odnos do rabe energije in sooblikujejo trajno prihodnost; direktor Marko Lukić iz podjetja Lumar, znanem po ustvarjanju kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost, in ki jih je moč naročiti z že vgrajeno opremo MOON (polnilnica, hranilnik, sončna elektrarna) ter generalni direktor podjetja Porsche Slovenija, Danilo Ferjančič.

Na okrogli mizi je tekla tudi debata o nadaljnjem razvoju inovativnih rešitev, kaj lahko še pričakujemo na ravni energetske samooskrbe in optimizacije ter kaj lahko skupaj naredimo za to. V pogovoru je sodeloval tudi direktor Podjetja Elnet Matjaž Vidmar, ki skrbi za montažo produktov MOON.

Nadaljuj z branjem

E-Mobilnost

Od točke A do B na bolj trajnosten način 

Objavljeno

dne

Avtor

V okviru projekta LinkingAlps Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo razvija odprtokodni načrtovalec poti A to B. Cilj projekta je spodbujanje uporabe javnega prometa in krepitev trajnostne mobilnosti tudi pri čezmejnih potovanjih. V RRA LUR bodo projekt in sistem odprtokodnega načrtovanja poti predstavili 16. septembra na dogodku »ŽurMOBIL« v centru Ljubljane.

Trajnostna mobilnost potrebuje kolektivni prevoz

Trajnost, koncept, s katerim se v zadnjih nekaj letih srečujemo na vsakem koraku, nas še posebej spremlja tudi v prometu. Hiter skok v trgovino, obisk družine, vikend izlet ali daljše potovanje, vse to so vsakodnevne migracije, ki zahtevajo odločitve o načinu transporta, te pa so odvisne od prioritet, kot so udobje, hitrost, cena ter usklajevanja priročnosti, okoljsko odgovornih praks in dostopnosti. Trajnostni vidik mobilnosti pogosto od uporabnika zahteva dodaten napor, ki ga prinese brskanje po različnih transportnih možnostih, usklajevanje povezav in linij ter spremljanje aktualnega dogajanja v javnem prometu. Da bi okrepili rabo javnega prometa v sklopu projekta LinkingAlps na RRA LUR v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo – Nacionalnim centrom za upravljanje prometa (NCUP) razvijajo sistem odprtokodnega načrtovanja poti A to B. Matej Gojčič, namestnik direktorice za razvoj in splošne zadeve je o sistemu A to B povedal: »V naši regiji je mobilnost eden glavnih izzivov že več kot 20 let. V zadnjem času se zaradi podnebnih sprememb in energetskih izzivov dodatno zaznava potreba po rešitvah na področju trajnostne mobilnosti. S sistemom, ki ga razvijamo, upamo, da bomo dali dodaten zagon razvoju javnega prevoza s poudarkom na čezmejnih potovanjih, saj je kolektivni prevoz ena ključnih trajnostnih rešitev na področju mobilnosti«.

LinkingAlps sistemsko okolje. Copyright ©ATE/Gabler, 2022

Trajnostna mobilnost lažje dostopna z novim sistemom

Načrtovalec poti, ki ga razvijajo ob podpori podjetja Realis d.o.o., je del širšega projekta razvoja načrtovalcev poti v Alpski regiji. Načrtovalci poti so specializirani iskalniki, ki se uporabljajo za iskanje optimalnega načina potovanja iz ene v drugo točko. Pri tem lahko uporabniku predlagajo enega ali več načinov prevoza, ki lahko zajemajo tako javni prevoz (vlak, avtobus itd.), hojo, kolo in tudi avto. Poudarek bo na spodbujanju uporabe javnega potniškega prometa. Načrtovalec poti z združevanjem do sedaj razpršenih podatkov olajša dostop do trajnostne mobilnosti, kar je možno le, če deluje pod okriljem nacionalno dostopne točke in s poenotenimi podatki. Ključna prednost sistema, ki ga ločuje od obstoječih komercialnih načrtovalcev poti, je arhitektura podatkov v ozadju, ki prihajajo neposredno od ponudnikov prevoza, s katerimi upravlja Ministrstvo za infrastrukturo. To bo zagotavljalo dolgoročno točnost in ažurnost podatkov. Informacije, ki jih bo uporabnik dobil z uporabo načrtovalca poti A to B, so kvalitetne in nevtralne, saj je sistem komercialno popolnoma neodvisen.

Poleg zunanjega izvajalca in ministrstva RRA LUR pri delu na projektu in razvoju načrtovalca poti tesno sodeluje tudi s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, ki je eden od partnerjev v projektu. Hkrati se pri razvoju in promociji načrtovalca poti povezujejo s prevozniki, občinami in drugimi deležniki s področja mobilnosti. Ti v aplikacijo prispevajo svoje podatke o prevozih, infrastrukturi, povezavah, postajališčih in prevoznih možnostih, hkrati pa delujejo tudi kot promotorji.

Mednarodno povezovanje storitev trajnostne mobilnosti

Projekt LinkingAlps z razvojem načrtovalcev poti v državah alpske regije predstavlja prvo mednarodno povezovanje storitev in poenotenje dostopa do podatkov v tej regiji. Sistem A to B bo povezan s podatki ostalih držav in bo omogočal tudi načrtovanje mednarodnih poti. Pomanjkanje zanesljivih potovalnih informacij je ena izmed ključnih težav, s katero se soočajo potniki na čezmejnih potovanjih. V večini primerov so potniki za načrtovanje potovanja primorani iskati parcialne informacije pri različnih operaterjih in se zanašati na vire nepovezanih podatkovnih portalov, dostopnih v sosednjih regijah ali državah. Kopica spletnih strani, jezikovne prepreke in nepoenoteni podatki marsikoga odvrnejo od bolj trajnostnih prevoznih možnosti.

Primarni cilj projekta je zato v alpskem prostoru vzpostaviti standardizirano storitev izmenjave potovalnih informacij med različnimi ponudniki z uvedbo distribucijskega sistema za načrtovanje potovanja. Tovrstni sistem poizvedbe o načrtovanju potovanja posreduje v druge lokalne sisteme in na podlagi prejetih informacij iskalcu poti predlaga celovite končne sestave potovanj. Informacije med posameznimi informacijskimi sistemi se tako združijo v neprekinjeno potovalno verigo, ki izrazito izboljša celovito uporabniško izkušnjo. Potniki si tako lahko v eni sami storitvi enostavno ogledajo celotno potovanje od začetka do konca. S pomočjo sistema ponudniki potovalnih storitev preprosto dostopajo do novih popolnih informacij o potovanju prek posebnih API zahtev v en sam distribucijski sistem. RRA LUR v projektu povezuje skrbnika sistema, t. j. NCUP, in razvijalce načrtovalca poti v Sloveniji, podjetje Realis ter mednarodne razvijalce, hkrati pa skrbi za promocijo med končnimi uporabniki in posredniki, kot so prevozni ponudniki, občine in drugi.

Načrtovalec poti AtoB (posnetek zaslona)

Odprtost načrtovalca poti krepi njegovo uporabno vrednost

»Ključno je, da se z načrtovalcem poti vzpostavlja tudi nacionalna dostopna točka. Ta bo zajemala podatke o vseh prevozih v Sloveniji, ki bodo povezljivi s podatki v tujini. Nad podatki in načrtovalcem poti bdi ministrstvo, kar zagotavlja dolgoročno vzdrževanje in ažurnost podatkov. Odprti podatki bodo omogočali tudi razvoj drugih aplikacij in integracijo podatkov o javnih prevozih v druge produkte in storitve digitalizacije,« je o uporabnosti aplikacije povedal Matej Gojčič.

Sistem A to B predstavlja pomemben korak v dostopnosti podatkov o trajnostnih prevoznih izbirah v digitalnem okolju. Kljub vsem uspehom se pri snovanju sistema srečujejo tudi z izzivi predvsem pri pridobivanju podatkov o prevozih. Največji izziv je vključevanje prevoznikov, ki so izven sistema javnega prevoza potnikov. Tu gre predvsem za zasebne mednarodne prevoze. Kot pravi Matej Gojčič: »Bistveno je, da v sistem vključimo tudi te podatke, saj so pomembni uporabnikom in jih lahko takšen primanjkljaj od uporabe odvrne. Upamo, da bomo z odprtokodnostjo in povezljivostjo podatkov spodbudili vse ponudnike k sodelovanju.«

Načrtovalec poti AtoB uporablja decentraliziran sistem integracije podatkov. Vir: projekt LinkingDanube

Predstavitev načrtovalca poti javnosti

V okviru Evropskega tedna mobilnosti na Trgu francoske revolucije v Ljubljani 16. septembra na RRA LUR pripravljajo dogodek »ŽurMOBIL«, v okviru katerega bodo predstavili projekte s področja trajnostne mobilnosti. Eden izmed pomembnejših projektov je LinkingAlps. Na dogodku bodo lahko obiskovalci v živo spoznali nov sistem odprtokodnega načrtovanja poti za multimodalne potovalne rešitve, pri tem pa bo vsak obiskovalec stojnice za pozornost in zanimanje tudi primerno nagrajen.

Projekt in načrtovalec poti so ponudnikom in drugim zainteresiranim posrednikom pred časom že predstavili. Junija letos so pripravili krajšo predstavitev projekta za ponudnike prevozov. »Zaznali smo veliko zanimanja, po predstavitvi pa se je razvila tudi zanimiva debata. Skupaj smo prišli do nekaj predlogov za nadgraditev sistema. Ne dvomimo, da bo načrtovalec poti pozitivno sprejet tudi na septembrskem dogodku,« pove Gojčič.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA4 dnevi nazaj

Trajnostna eleganca v svoji kuhinji!

V sodobnem svetu, kjer trajnost postaja nujna in potrebna ter se odgovornost do okolja prebuja bolj kot kadar koli prej,...

Slovenija4 dnevi nazaj

Novogoriški župan želi razrešiti direktorja EPK GO! 2025

Novogoriški župan Samo Turel je napovedal, da se začenja postopek za razrešitev direktorja Javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica...

DEDIŠČINA6 dni nazaj

130 let Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Ptujski muzej praznuje 130-letnico delovanja. V jubilejnem letu imajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož več razlogov za slavje. Številčen...

Energetska učinkovitost1 teden nazaj

Mini sončne elektrarne – Novi korak v energetski prihodnosti s Termotehniko in Sonnenkraft

Nov prispevek Termotehnike in Sonnenkrafta v obliki mini sončnih elektrarn napoveduje pozitiven premik v energetski prihodnosti. S pravilnikom, usklajenim s...

DOGODKI2 tedna nazaj

Nova najboljša splošna knjižnica stoji v Barceloni, med elito tudi Valvasorjeva v Krškem

Za najboljšo splošno knjižnico v svetovnem merilu je bila izbrana knjižnica Gabriela Garcie Marqueza iz Barcelone. V prestižno finalno četverico...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Do odprtja olimpijskih iger bo obnovljen osrednji zvonik pariške Notre-Dame

V požaru uničeni znameniti zvonik pariške Notre-Dame, v katerem je po znameniti Hugojevi zgodbi ’živel’ notredamski zvonar, naj bi obnovili...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Unesco Benetke še ne bo uvrstil na seznam ogrožene dediščine

Unescov odbor za svetovno dediščino je na letnem srečanju v savdski prestolnici Riad odločil, da Benetk, ene najbolj obiskanih turističnih...

Akustika2 tedna nazaj

Terme Snovik vabijo projektante za izdelavo projektne dokumentacije novega hotela in rekonstrukcije wellnessa

V okviru projekta oz. razpisa Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki bo sofinanciral v nastanitveno turistično ponudbo za dvig...

Arhitektura2 tedna nazaj

Galerija Dessa: razstava Material o prihodnosti stroke

Odgovor na vprašanja, kako so videti sodobne družbeno odgovorne arhitekturne prakse, lahko do 11. oktobra najdete na razstavi Material. Kontekst. Družba....

DOGODKI3 tedni nazaj

7. Trajnostna konferenca GBC Slovenija – Trajnostne gradbene rešitve za stavbe prihodnosti

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v sredo, 27. septembra, organiziralo konferenco, katere osrednja tema so trajnostne gradbene rešitve...

POPULARNO