Connect with us

OBLIKOVANJE

Ogromen pleteni mamut izpod rok Mance Ahlin krasi prenovljeno teksaško letališče

Objavljeno

dne

Prenovljen potniški terminal regionalnega letališča v teksaškem mestu Waco razkazuje tudi slovensko umetnino. Klekljan mamut z mladičem, ki ga je ustvarila arhitektka Manca Ahlin, je bil na natečaju izbran izmed več kot 100 prijavljenih projektov.

Ob delu Mance Ahlin so bili za dekoracijo terminala izbrani še projekti Mika Taborja, Eirini Linardaki in Bryana Stantona.

Delo Mance Ahlin, veliko skoraj pet metrov, je narejeno iz vrvi v slogu čipke, nanaša pa se na bližnji Nacionalni spomenik in muzej mamutom v Wacu. Leta 1978 sta pri reki Bosque dva najstnika odkrila kost, ki jo je nato analiziral muzej univerze Baylor ter ugotovil, da sta našla kost kolumbijskega mamuta, ki se je na tem območju nahajal pred več 10.000 leti. Pozneje so arheologi tam odkrili množično najdišče mamutov, zaradi česar ga je leta 2015 takratni predsednik Barack Obama označil za nacionalni spomenik.

Pregrada, izdelana iz konopljine vrvi po tradicionalni slovenski tehniki gnetenja, pričara duh Sredozemlja, vinogradov in oljčnih nasadov ter vonj po morju v restavraciji Stix. Foto: Slovenia.si

Od Žirov do New Yorka
Manca Ahlin je arhitektka, “ki vsake toliko časa izdela kakšno umetnino,” kot rada doda, njenih izdelkov pa je v Združenih državah Amerike mogoče videti več. S svojimi deli je opremila zelo različne prostore – od kavarne Starbucks v New Yorku do sedeža podjetja ETSY, slovenske cerkve sv. Cirila v East Villageu in več newyorških restavracij.

Tri nadstropja visoka igralnica v Pittsburghu
Pred Wacom je izvedla še veliko večji projekt v Pittsburghu v Pensilvaniji, kjer je sodelovala pri obnovi poslopja knjižnice Carnegie, zgrajenega leta 1890, ki ga je leta 2018 prevzel Otroški muzej Pittsburgha. V muzeju je tako nastal MuseumLab, v okviru katerega so se zaradi zgodovine stavbe odločili ohraniti 130 let staro in tri nadstropja visoko litoželezno konstrukcijo, ki jo je s svojo umetniško intervencijo spremenila v neke vrste igrala, po katerih lahko otroci plezajo in raziskujejo, se lovijo ter gugajo, obenem pa odkrivajo nove svetove tako domišljije kot prostora okoli njih.

Za projekt je Manca Ahlin skupaj z načrtovanjem potrebovala tri leta, ustvarjala pa ga je med pandemijo covida-19 leta 2020. Naslednje leto dni je dodala še dve podobni inštalaciji, Knot Ramp in Hi Bridge, ki se nahajata v nekdanjem garažnem predelu stavbe, namenjeni pa sta predvsem manjšim otrokom – v prvotnem poslopju otroškega muzeja.

Ideja za ogromne čipke iz vrvi se mi je porodila v New Yorku med veliko eksistencialno krizo pred leti, ko sem začela klekljati za terapijo. Dobivala sem ideje, kaj vse bi se še dalo ustvariti iz tega medija, in počasi so oblike postajale bolj prostorske ter materiali vse debelejši, industrijski. Nekje pri velikosti slabih dveh metrov so moje delo opazili tudi arhitekti s pravim naročnikom. Ostalo je zgodovina, kot pravijo Američani,” je povedala.

Njena dela je mogoče videti tudi v Sloveniji, kjer je ob 60-letnici lokalne kulturne skupnosti v Žireh ustvarila instalacijo, ki krasi vhod v mestno gledališče, za tehnološki center ELES Beričevo pa je ustvarila instalacijo v obliki načrta elektromotorja Nikole Tesle. Pred dvema letoma je v samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki s slikarjem Aleksijem Kobalom ustvarila projekt Navzkrižja dilem, pri katerem je med drugim spletla petmetrski Möbiusov trak, ki je visel v lokalni cerkvi.

Manca Ahlin je za prenovljeni terminal teksaškega letališča Waco ustvarila podobo mamuta z mladičem v naravni velikosti, izdelanega iz vrvi v tehniki čipke. Foto: Manca Ahlin

Mojstrica prepleta tradicionalnega s sodobnim
Oblikovalka in arhitektka Manca Ahlin je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, nato pa študij nadaljevala na programu za arhitekturo in urbano kulturo v Barceloni. Trenutno v New Yorku ustvarja pod imenom Mantzalin, za njeno delo pa je značilen preplet tradicionalne obrti s sodobnimi računalniškimi metodami oblikovanja. Njeno delo zajema od arhitekture do umetniških instalacij, izdelovanja nakita in drugih uporabnih predmetov.

OBLIKOVANJE

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Objavljeno

dne

Mednarodno priznanje za inovacijo

AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z mednarodno priznano German Innovation Award. Medtem ko so v začetku leta prejeli German Design Award 2024 za okno vgrajeno v stekleno steno, jih je mednarodna žirija German Design Council-a tokrat nagradila za inovativni pristop pri upravljanju vhodnih vrat preko aplikacije i.AccessPro by AJM. Ta napredna aplikacija omogoča upravljanje vhodnih vrat na daljavo in jo je podjetje AJM razvilo v sodelovanju s slovenskim podjetjem ADC Sistemi.

Inovacija, ki spreminjajo vsakdan

Žirija je aplikaciji i.AccessPro by AJM podelila priznanje v kategoriji »Pametno bivanje« in jo označila s »Special Mention«. Gre za oznako s katero prepoznava in izpostavlja njen inovativni potencial za spremembo načina bivanja v prihodnosti. Aplikacija ponuja obsežno paleto funkcionalnosti, vključno z inovativnim popolnoma brezstičnim odklepanjem vhodnih vrat, kar je idealno za situacije, ko se pred vhodnimi vrati znajdemo s tako ali drugače polnimi rokami. Poleg tega aplikacija omogoča delitev “virtualnih ključev” ter ustvarjanje scenarijev dostopa, ki natančno določajo, kdo in kdaj lahko vstopi v prostor. To ni dobrodošla rešitev samo za družinske domove, ampak je izjemno koristna tudi za podjetnike in lastnike turističnih nastanitev.

Več kot le odklepanje vhodnih vrat
i.AccessPro by AJM ni zgolj orodje za upravljanje vhodnih vrat. Aplikacija vključuje tudi upravljanje senčil in drugih elementov pametnega doma. Povezljivost z domačo Wi-Fi mrežo ali preko Bluetooth povezave omogoča intuitivno in enostavno upravljanje, medtem ko šifrirana povezava zagotavlja vrhunsko varnost. Aplikacija je na voljo v slovenskem jeziku, z enostavno vgradnjo in celovito podporo. Vse od svetovanja, prodaje, vgradnje in nadgradnje do servisa zagotavlja AJM.

Zavezanost inovativnosti
Ob prejemu nagrade je direktor podjetja AJM Trivo Krempl izpostavil: “Še enkrat več smo veseli, da je žirija med številno mednarodno konkurenco prepoznala naš izdelek kot inovativen. Ta nagrada potrjuje, da so naše rešitve napredne in tudi koristne za uporabnika. Inovativnost je pomemben del naše korporativne kulture, ki nas vedno znova vodi na nove poti razvoja naših izdelkov in storitev za boljše, bolj trajnostno bivanje.”

Prihodnost pametnega doma
Aplikacija i.AccessPro by AJM je že na voljo za kupce vhodnih vrat AJM in je že nadgrajena tudi z dodatnimi funkcionalnostmi, kot so upravljanje senčil in spremljanje vremenskih razmer. Podjetje v sodelovanju s partnerjem ADC Sistemi ne počiva na prejeti lovori, ampak razvija že dodatne rešitve smart home aplikacije i.AccessPro, kar bo še dodatno obogatilo izkušnjo uporabnikov.

Več informacij: www.ajm.si

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Objavljeno

dne

Avtor

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični oblikovalec Ranko Novak.

Grafična identiteta Centra Rog, ki jo podpisuje mladi kolektiv Ansambel, maksimalno izkorišča dogajanje znotraj stavbe in v ospredje postavlja oblikovanje kot dialog orodij, materialov in uporabnikov, beremo v utemeljitvi. Žirija je še zapisala, da neformalni piktogrami in posegi v označevalni sistem ter samozavestna oznaka pročelja kažejo, da je Ljubljana središče navdihnjenega in samozavestnega oblikovanja. Kot je dodala, so navdušeni, “da naročnik zaupa oblikovalski ekipi pri konceptualni zasnovi, ki vzpostavlja oblikovanje kot proces”.

Nagrado za življenjsko delo je Fundacija Brumen podelila drugič v zgodovini delovanja.
Dobitnik nagrade za življenjsko delo Ranko Novak je eden od soustanoviteljev fundacije. Kot piše v utemeljitvi nagrade, je s svojim grafičnim oblikovanjem zaznamoval okolje, v katerem smo živeli in živimo še vedno. Diplomant profesorja Edvarda Ravnikarja je leta 1980 ustanovil Studio Znak in leta 1994 začel samostojno ustvarjati pod imenom DesigNovak. V tem obdobju je nekaj časa deloval kot direktor Design centra Studia Marketing v Ljubljani. Bil je likovni urednik časopisa Delo, oblikoval je novi prelom časopisa in njegovih prilog. Pozneje je oblikoval časopis Dnevnik in nato še tednik Objektiv.

Foto: Center Rog

Dokaz, zakaj so tiskovine še vedno najboljše
V kategoriji publikacij je zmagal Katalog Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki je nastal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Uredil ga je Tomaž Štoka s souredniki Milošem KoscemNatalijo Lapajne in Bogom Zupančičem. Kot meni žirija, “z odlično tehnično konstrukcijo in izdelavo knjige jasno kaže, čemu in zakaj so tiskovine še vedno najboljše”.

V kategoriji komunikacij je žirija nagradila serijo plakatov, ustvarjenih za Kino Šiška. V kategoriji identitete je za oblikovanje blagovne znamke slavil Juicy Marbles. Nagrado za oblikovanje razstav oziroma informacijsko oblikovanje pa je prejel ilustratorski kotiček v Centru za ilustracijo, ki sta ga zasnovali arhitektki in oblikovalki Sara Badovinac in Sara Škarica.

Foto: MAO

O nagradah za najkakovostnejšo produkcijo vidnih sporočil 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je odločala žirija, v kateri so bili Gerry LeonidasThierry BrunfautLana CavarPerniclas Bedow in Cvetka Požar. Ocenjevali so 300 prijavljenih projektov.
Nagrade so podelili v torek ob odprtju pregledne razstave del v Centru Rog, kjer bo razstava na ogled do 5. maja.

Nadaljuj z branjem

OBLIKOVANJE

Plavajoče okno Zero Sash by AJM nagrajeno s prestižno German Design Award Winner 2024

Objavljeno

dne

Podjetje AJM je prejelo prestižno mednarodno nagrado na področju oblikovanja – German Design Award 2024. Ta ugledna nagrada potrjuje prizadevanja podjetja za odličnost ter predstavlja priznanje celotni njihovi multidisciplinarni razvojni ekipi.

German Design Award je mednarodno priznana nagrada, ki jo podeljuje Nemški svet za oblikovanje (German Design Council). Prepoznava izjemne dosežke v oblikovanju in promovira podjetja, ki izstopajo po svoji kreativnosti in estetskih dosežkih.

Naziv German Design Award Winner 2024 je prejelo t.i. Plavajoče okno iz linije Zero Sash by AJM.

Gre za okno vgrajeno v stekleno steno, ki daje občutek okna plavajočega na stekleni površini. Zunanji izgled okna in steklene stene je izredno minimalističen. Gre za videz neprekinjene steklene površine med obema elementoma. Ločnica med oknom in stekleno steno je zgolj emajliran črni rob krila okna. Krilo okna je namreč, to je osnovna značilnost linije Zero Sash, v celoti iz stekla. Na notranji strani steklena stena in Plavajoče okno ustvarjata občutek prostornosti in maksimalne povezanosti notranjega okolja z zunanjim svetom. Okno dosega tudi odlične rezultate energetske učinkovitosti in kot tako predstavlja most med oblikovanjem, tehnologijo in trajnostjo. Plavajoče okno Zero Sash by AJM je nagrado prejelo v kategoriji »Excellent Product Design«.

Direktor podjetja Trivo Krempl je ob prevzemu nagrade na uradni slovesnosti v Frankfurtu izpostavil: »Prejem German Design Award je za nas potrditev, da inovativnost našega podjetja ne poznata meja. Vesel sem, da trud, ki ga vlagamo v razvoj izdelkov prepoznajo kupci in strokovna javnost.« Dodal je, da pri AJM to priznanje razumemo tudi kot potrditev za vse, ki se v industriji stavbnega pohištva trudijo delati na višjem kakovostnem nivoju in izven okvirjev. Zaključil je, da je prejeto priznanje nadaljnja zaveza podjetja k razvoju okenskih rešitev po najvišjih standardih. Več na www.ajm.si

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA4 dnevi nazaj

Deceuninck, proizvajalec PVC profilov, je lansiral kalkulator za enostavnejše in učinkovitejše merjenje ogljičnega odtisa

Deceuninck, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev PVC profilov za okna in vrata, je v skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu poslovanju...

RAZSTAVA4 dnevi nazaj

Odprtje razstave ob 150-letnici rojstva prof. dr.Karla Hinterlechnerja

Okrogla miza GEOLOGIJA – VEDA PRIHODNOSTI V letošnjem maju obeležujemo 150-letnico rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja, ustanovitelja ljubljanske geološke šole in enega...

OBLIKOVANJE5 dni nazaj

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Mednarodno priznanje za inovacijo AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z...

Uncategorized6 dni nazaj

Martina Vovk imenovana za novo direktorico Moderne galerije

Potem, ko je Aleš Vaupotič kot direktor odstopil maja lani, je kustosinja in muzejska svetovalka, Martina Vovk, od 1. junija...

GRADNJA6 dni nazaj

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award

Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav  iQwood je specializirano proizvodno podjetje za razvoj...

Materiali7 dni nazaj

WC sistem, ki varčuje z vodo

Varčevanje z vodo: ste kdaj razmišljali o stranišču? Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na...

Arhitektura2 tedna nazaj

OHS AWARD 2024: podelitev nagrad za najboljše projekte festivala OHS po izboru občinstva

Včeraj je bila v galeriji Edvard v Ljubljani podelitev nagrad izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Mlada slovenska umetnost: predstavijo se nominiranci za nagrado OHO

V Galeriji P74 vrata odpira razstava nominirancev nagrade skupine OHO 2024. Za nagrado so nominirani Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik...

DOGODKI3 tedni nazaj

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični...

BIVANJE4 tedni nazaj

Kako do nižjih mesečnih stroškov?

Številni lastniki stanovanj iščejo vse mogoče načine, kako bi zmanjšali ogljični odtis ter povečali energijsko učinkovitost domov in s tem...

POPULARNO