Connect with us

OBLIKOVANJE

Kdo so zmagovalci 16. mednarodnega natečaja Plaktivat?

Objavljeno

dne

TAM-TAM Inštitut je razglasil zmagovalne plakate natečaja na temo mladostniških stisk. Od natanko 400 del iz 34 držav so v obeh kategorijah natečaja nagradili domače kreativce. Zmagovalni plakat Mateja Ferliča in Juša Šoltesa nosi naslov VSE JE KUL.

Na 16. Plaktivat, ki so ga razpisali v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenija in TOM telefonom, je letos prispelo natanko 400 del iz 34 držav, vse od Paragvaja, Združenih držav Amerike in Kanade do Vietnama, Japonske in Nove Zelandije. Prvo mesto po številu prijav je s 34 % pripadlo domačim kreativcem, ki so slavili v obeh kategorijah. Zmagovalni plakat z naslovom VSE JE KUL sta ustvarila Matej Ferlič in Juš Šoltes, žirija kategorije Sveža kri pa je razglasila dve zmagovalni deli: IZBRATI POMOČ NI SRAMOTA avtorja Urbana Šelja in CUNAMI STISKA, pod katero se podpisuje Nuša Mihalič.

Zmagovalni plakat VSE JE KUL avtorjev Mateja Ferliča in Juša Šoltesa. Foto: TAM-TAM Inštitut/Matej Ferlič, Juš Šoltes

Namen letošnjega natečaja za družbeno odgovorni mestni plakat je bilo na pozitiven način opogumiti mladostnike, da spregovorijo o svojih stiskah. Da gre za aktualno in hkrati univerzalno tematiko priča visoko število prijav, panorama prejetih del pa s širokim spektrom dojemanja problematike in stilske raznovrstnosti kaže, da je vsaka stiska zgodba zase.

»Dela so bila topla, ledena, strašna, lepa, načečkana, dovršena, včasih vse to hkrati. A že vsak prispeli Plaktivat je v resnici uspeh sam po sebi – več kot 300 posameznikov je svoj čas namenilo spoznavanju morda prej malo znanih stisk mladostnikov. In prav ta izkušnja in pridobljeno znanje o resnosti tematike jih bo spremljala tudi v prihodnje ter morda za kanček prispevala k soustvarjanju aktivne in empatične družbe, ki zna pogledati izven okvirjev. Takšnih in drugačnih,« je delo žirije, ki je bilo tokrat še posebej zahtevno, opisal Peter Zabret, snovalec iz agencije Pristop in predsednik ocenjevalne komisije osrednje kategorije Plaktivat.

To so skupaj z njim tvorili še Julija Somrak (DROM agency), David Fartek (ArnoldVuga), Nina Vrhovec (Multipraktik studio), Špela Drašlar (Saatchi&Saatchi), Anja Delbello (oblikovalski studio AA) in Tomaž Drozg iz TAM-TAMa.

Prvi zmagovalni plakat v kategoriji Sveža kri Cunami stiska Nuše Mihalič. Foto: TAM-TAM Inštitut/Nuša Mihalič

Po večurnem zasedanju v prostorih Cukrarne so izbrali 15 FINALISTOV, 3 SUPERFINALISTE in ZMAGOVALNO DELO z naslovom VSE JE KUL.

Drugi zmagovalni plakat v kategoriji Sveža kri – Izbrati pomoč ni sramota Urbana Šelja. Foto: TAM-TAM Inštitut/Urban Šelj

ZMAGOVALEC

Pod zmagovalni plakat se podpisujeta avtorja Matej Ferlič in Juš Šoltes, ki sta žirijo prepričala z že skoraj faktografskim in neolepšanim prikazom konkretnega stanja: »Včasih je že to dovolj, da učinkovito in brez ovinkarjenja opozori na tematiko, ustavi korak težko ulovljivih mladih in začne debato v širši družbi. Slednjo sicer poganjajo podobe, a zmagovalno delo je za osvetlitev stisk mladih raje dalo glavno besedo besedam samim, ki nas popeljejo skozi nezloščeno realnost. Za mentalno zdravje je namreč ključno, da svoje mesto dobijo tudi sicer neizrečene neprijetne misli; dobra novica pri tem pa je, da lahko vsak poišče svoj način, kako jih izrazi – tudi prek Tom telefona – in komu jih lahko zaupa. Lahko bi rekli, da čeprav zmagovalni Plaktivat deluje kot monolog, je njegov namen, da s svojim odmevom sproži pogovor(e),« je v utemeljitvi navedel Zabret.

OBLIKOVANJE

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Objavljeno

dne

Mednarodno priznanje za inovacijo

AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z mednarodno priznano German Innovation Award. Medtem ko so v začetku leta prejeli German Design Award 2024 za okno vgrajeno v stekleno steno, jih je mednarodna žirija German Design Council-a tokrat nagradila za inovativni pristop pri upravljanju vhodnih vrat preko aplikacije i.AccessPro by AJM. Ta napredna aplikacija omogoča upravljanje vhodnih vrat na daljavo in jo je podjetje AJM razvilo v sodelovanju s slovenskim podjetjem ADC Sistemi.

Inovacija, ki spreminjajo vsakdan

Žirija je aplikaciji i.AccessPro by AJM podelila priznanje v kategoriji »Pametno bivanje« in jo označila s »Special Mention«. Gre za oznako s katero prepoznava in izpostavlja njen inovativni potencial za spremembo načina bivanja v prihodnosti. Aplikacija ponuja obsežno paleto funkcionalnosti, vključno z inovativnim popolnoma brezstičnim odklepanjem vhodnih vrat, kar je idealno za situacije, ko se pred vhodnimi vrati znajdemo s tako ali drugače polnimi rokami. Poleg tega aplikacija omogoča delitev “virtualnih ključev” ter ustvarjanje scenarijev dostopa, ki natančno določajo, kdo in kdaj lahko vstopi v prostor. To ni dobrodošla rešitev samo za družinske domove, ampak je izjemno koristna tudi za podjetnike in lastnike turističnih nastanitev.

Več kot le odklepanje vhodnih vrat
i.AccessPro by AJM ni zgolj orodje za upravljanje vhodnih vrat. Aplikacija vključuje tudi upravljanje senčil in drugih elementov pametnega doma. Povezljivost z domačo Wi-Fi mrežo ali preko Bluetooth povezave omogoča intuitivno in enostavno upravljanje, medtem ko šifrirana povezava zagotavlja vrhunsko varnost. Aplikacija je na voljo v slovenskem jeziku, z enostavno vgradnjo in celovito podporo. Vse od svetovanja, prodaje, vgradnje in nadgradnje do servisa zagotavlja AJM.

Zavezanost inovativnosti
Ob prejemu nagrade je direktor podjetja AJM Trivo Krempl izpostavil: “Še enkrat več smo veseli, da je žirija med številno mednarodno konkurenco prepoznala naš izdelek kot inovativen. Ta nagrada potrjuje, da so naše rešitve napredne in tudi koristne za uporabnika. Inovativnost je pomemben del naše korporativne kulture, ki nas vedno znova vodi na nove poti razvoja naših izdelkov in storitev za boljše, bolj trajnostno bivanje.”

Prihodnost pametnega doma
Aplikacija i.AccessPro by AJM je že na voljo za kupce vhodnih vrat AJM in je že nadgrajena tudi z dodatnimi funkcionalnostmi, kot so upravljanje senčil in spremljanje vremenskih razmer. Podjetje v sodelovanju s partnerjem ADC Sistemi ne počiva na prejeti lovori, ampak razvija že dodatne rešitve smart home aplikacije i.AccessPro, kar bo še dodatno obogatilo izkušnjo uporabnikov.

Več informacij: www.ajm.si

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Objavljeno

dne

Avtor

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični oblikovalec Ranko Novak.

Grafična identiteta Centra Rog, ki jo podpisuje mladi kolektiv Ansambel, maksimalno izkorišča dogajanje znotraj stavbe in v ospredje postavlja oblikovanje kot dialog orodij, materialov in uporabnikov, beremo v utemeljitvi. Žirija je še zapisala, da neformalni piktogrami in posegi v označevalni sistem ter samozavestna oznaka pročelja kažejo, da je Ljubljana središče navdihnjenega in samozavestnega oblikovanja. Kot je dodala, so navdušeni, “da naročnik zaupa oblikovalski ekipi pri konceptualni zasnovi, ki vzpostavlja oblikovanje kot proces”.

Nagrado za življenjsko delo je Fundacija Brumen podelila drugič v zgodovini delovanja.
Dobitnik nagrade za življenjsko delo Ranko Novak je eden od soustanoviteljev fundacije. Kot piše v utemeljitvi nagrade, je s svojim grafičnim oblikovanjem zaznamoval okolje, v katerem smo živeli in živimo še vedno. Diplomant profesorja Edvarda Ravnikarja je leta 1980 ustanovil Studio Znak in leta 1994 začel samostojno ustvarjati pod imenom DesigNovak. V tem obdobju je nekaj časa deloval kot direktor Design centra Studia Marketing v Ljubljani. Bil je likovni urednik časopisa Delo, oblikoval je novi prelom časopisa in njegovih prilog. Pozneje je oblikoval časopis Dnevnik in nato še tednik Objektiv.

Foto: Center Rog

Dokaz, zakaj so tiskovine še vedno najboljše
V kategoriji publikacij je zmagal Katalog Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki je nastal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Uredil ga je Tomaž Štoka s souredniki Milošem KoscemNatalijo Lapajne in Bogom Zupančičem. Kot meni žirija, “z odlično tehnično konstrukcijo in izdelavo knjige jasno kaže, čemu in zakaj so tiskovine še vedno najboljše”.

V kategoriji komunikacij je žirija nagradila serijo plakatov, ustvarjenih za Kino Šiška. V kategoriji identitete je za oblikovanje blagovne znamke slavil Juicy Marbles. Nagrado za oblikovanje razstav oziroma informacijsko oblikovanje pa je prejel ilustratorski kotiček v Centru za ilustracijo, ki sta ga zasnovali arhitektki in oblikovalki Sara Badovinac in Sara Škarica.

Foto: MAO

O nagradah za najkakovostnejšo produkcijo vidnih sporočil 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je odločala žirija, v kateri so bili Gerry LeonidasThierry BrunfautLana CavarPerniclas Bedow in Cvetka Požar. Ocenjevali so 300 prijavljenih projektov.
Nagrade so podelili v torek ob odprtju pregledne razstave del v Centru Rog, kjer bo razstava na ogled do 5. maja.

Nadaljuj z branjem

OBLIKOVANJE

Plavajoče okno Zero Sash by AJM nagrajeno s prestižno German Design Award Winner 2024

Objavljeno

dne

Podjetje AJM je prejelo prestižno mednarodno nagrado na področju oblikovanja – German Design Award 2024. Ta ugledna nagrada potrjuje prizadevanja podjetja za odličnost ter predstavlja priznanje celotni njihovi multidisciplinarni razvojni ekipi.

German Design Award je mednarodno priznana nagrada, ki jo podeljuje Nemški svet za oblikovanje (German Design Council). Prepoznava izjemne dosežke v oblikovanju in promovira podjetja, ki izstopajo po svoji kreativnosti in estetskih dosežkih.

Naziv German Design Award Winner 2024 je prejelo t.i. Plavajoče okno iz linije Zero Sash by AJM.

Gre za okno vgrajeno v stekleno steno, ki daje občutek okna plavajočega na stekleni površini. Zunanji izgled okna in steklene stene je izredno minimalističen. Gre za videz neprekinjene steklene površine med obema elementoma. Ločnica med oknom in stekleno steno je zgolj emajliran črni rob krila okna. Krilo okna je namreč, to je osnovna značilnost linije Zero Sash, v celoti iz stekla. Na notranji strani steklena stena in Plavajoče okno ustvarjata občutek prostornosti in maksimalne povezanosti notranjega okolja z zunanjim svetom. Okno dosega tudi odlične rezultate energetske učinkovitosti in kot tako predstavlja most med oblikovanjem, tehnologijo in trajnostjo. Plavajoče okno Zero Sash by AJM je nagrado prejelo v kategoriji »Excellent Product Design«.

Direktor podjetja Trivo Krempl je ob prevzemu nagrade na uradni slovesnosti v Frankfurtu izpostavil: »Prejem German Design Award je za nas potrditev, da inovativnost našega podjetja ne poznata meja. Vesel sem, da trud, ki ga vlagamo v razvoj izdelkov prepoznajo kupci in strokovna javnost.« Dodal je, da pri AJM to priznanje razumemo tudi kot potrditev za vse, ki se v industriji stavbnega pohištva trudijo delati na višjem kakovostnem nivoju in izven okvirjev. Zaključil je, da je prejeto priznanje nadaljnja zaveza podjetja k razvoju okenskih rešitev po najvišjih standardih. Več na www.ajm.si

Nadaljuj z branjem
GOSPODARSTVO1 teden nazaj

Vlada RS: milijarda evrov v 10 letih za financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj

Vlada je med obiskom Posavja potrdila izhodišča za zakon o sistemskem financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj, v katerih se za...

DEDIŠČINA1 teden nazaj

Prešernova domačija v Vrbi bo v celoti obnovljena do 2026

Ministrica za kulturo je z izvajalcem del podpisala pogodbo o obnovi in preureditvi Prešernove domačije v sodoben muzejski kompleks, ki...

Arhitektura1 teden nazaj

Fakulteta za arhitekturo: ukvarjali so se tudi s prostorskimi izzivi prizadetih občin porečja Savinje

Katastrofa, ki se je zgodila lani, je po besedah dekana Fakultete za arhitekturo Mihaela Dešmana priložnost, da na novo razmislimo...

PREDSTAVITEV2 tedna nazaj

CERAMICA DOLOMITE: italijanski dizajn v trgovinah Veto Group

Odkrijte svet brezčasne elegance z novimi izdelki Ceramica Dolomite, ki jih lahko najdete v vseh partnerskih trgovinah Veto Group. S...

UMETNOST2 tedna nazaj

Letošnja nagrada skupine OHO v roke Dominiku Štiberniku

Skupina OHO je tokrat nagradila Dominika Štibernika. Kot so zapisali v obrazložitvi, Štibernik konsistentno sledi vprašanjem umetniškega dela in njegovega konceptualnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Kipi medvedov prijateljstva v Ljubljani

Ideja o medvedih miru in strpnosti se je leta 2001 porodila zakoncema Evi in Klausu Herlitzu, ki sta v Berlinu...

DOGODKI2 tedna nazaj

VODNI DNEVI 2024:Voda včeraj, danes, jutri

V Rimskih Toplicah se je danes začel jubilejni,  30. simpozij Vodni dnevi, ki ga je v imenu organizatorja,  Slovenskega društva za...

DEDIŠČINA3 tedni nazaj

Steletova priznanja: Pelikanovi hiši v Celju, cerkvi sv. Jurija in skrb za dvor Dornava

V Narodni galeriji so podelili Steletova priznanja. Matevž Remškar je bil nagrajen za konservatorsko obravnavo oltarja sv. Jurija v Šenčurju,...

DOGODKI3 tedni nazaj

Baumit Life Challenge 2024 v Ljubljani

V Ljubljani so že šestič zapored razglasili zmagovalce mednarodnega arhitekturnega natečaja Baumit Life Challenge v šestih kategorijah in razkrili najlepšo...

Arhitektura3 tedni nazaj

Slovenski paviljon za Expo 2020 v Dubaju bodo razstavili

Po skoraj treh letih bo Slovenija na predlog ministrstva za gospodarstvo dala odstraniti slovenski paviljon v Dubaju, ki je bil...

POPULARNO