Connect with us

Gradbeništvo

JUB tehnologije in izdelki, primerni za objekte pod spomeniškim varstvom

Objavljeno

dne

Družba JUB je v začetku maja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije organizirala strokovno srečanje, na katerem je načrtovalcem prenov objektov pod spomeniškim varstvom, zaposlenim na ZVKDS ter profesionalnim izvajalcem zaključnih del v gradbeništvu predstavila inovativne in tehnološko dovršene omete, barve in premaze, primerne za sanacije in vzdrževanje zunanjih in notranjih površin objektov, uvrščenih na seznam kulturne dediščine. Strokovno srečanje je preko Zoom aplikacije spremljalo 55 udeležencev, zaradi zanimive vsebine pa si je posnetek na Facebook JUB Slovenija ogledalo že več kot 15.000 obiskovalcev.

Udeležence strokovnega srečanja je uvodoma najprej nagovorila Damjana Pečnik iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki se kot državna javna služba pri nas že desetletja strokovno ukvarja z ohranjanjem in varstvom kulturne dediščine. Samo v Registru nepremične kulturne dediščine (RKD), ki jo kot uradno zbirko podatkov vodijo na Ministrstvu za kulturo RS, je danes vpisanih skoraj 30.000 enot, med njimi pa je stavb približno polovica. Ker je ustrezno vzdrževanje objektov za ohranjanje dediščine velikega pomena, Zavod konkretne posege pri njihovi sanaciji usmerja z izdajanjem kulturnovarstvenih pogojev in mnenj, s katerimi določa, katere tehnične rešitve so v praksi dopustne in kateri materiali zadoščajo zahtevanim pogojem. Z ustrezno in celovito prenovo varovanih stavb kulturne dediščine se tako prvenstveno izboljšujejo ne le njihovi energetski in okoljski kazalniki, pač pa se občutno podaljšuje tudi njihova življenjska doba.

Univerza v Ljubljani (foto: arhiv JUB)

V družbi JUB si ob sanacijah starejših stavb skladno z načeli trajnostne gradnje nenehno prizadevajo za izboljšanje njihove energetske učinkovitosti, še posebej skrbno pa obravnavajo objekte pod spomeniškim varstvom. Z uporabo tehnološko dovršenih in trajnostnih gradbenih materialov, ki jih ponujajo na trgu, dajejo velik poudarek tako zunanjosti teh objektov kot tudi kakovosti bivanja v notranjih prostorih, kjer sta v ospredju zdravje in udobje uporabnikov. Uporaba sodobnih in izboljšanih paroprepustnih gradbenih materialov ima poleg energetske zaščite objekta velik vpliv tudi na naravno uravnavanje vlage v notranjih prostorih, rešuje probleme preobčutljivosti in alergij, onemogoča razvoj virusov, bakterij in plesni ter nevtralizira vplive zdravju škodljivega formaldehida, ki ga v notranje prostore vnašamo s pohištvom, tekstilom in drugo opremo. Predstavitve posameznih izdelkov in načine njihove uporabe so v okviru JUB Akademije izvajali strokovnjaki iz družbe JUB, na predstavljenih video posnetkih pa so izjave prispevali tudi usposobljeni izvajalci gradbenih del na objektih pod spomeniškim varstvom v Mariboru.

Vodja JUB Akademije dr. Iztok Kamenski je udeležencem najprej predstavil JUB-ove osnovne premaze, kot so univerzalni elastomerni premaz nove generacije Revital Primer NG za lasasto razpokane omete ter fine ter grobe podlage, ter premaz Revital Crack Repair za 1,5-mm razpoke pred obnovitvenim barvanjem. JUB sicer za mineralne podlage na objektih priporoča uporabo Akril emulzije, ki predstavlja vezni most med podlago in premazom, vendar pa za objekte pod spomeniškim varstvom akrilna osnova fasadnih barv in zaključnih slojev zaradi svoje zaprte strukture ni primerna. Za vse vrste mineralnih fasadnih površin zato priporočajo izbiro poroznega osnovnega premaza Silicone Primer, saj ta ohranja paroprepustnost podlage, za vse vrste notranjih in zunanjih apnenih in apnenocementnih podlag pa  odprti premaz Silicate Primer. Izvajalcem je na voljo še JUKOL Primer za močno vpojne gradbene podlage, kot so beton, vlaknenocementne in mavčnokartonske plošče, porobeton in mavčni ometi, saj izboljšuje in utrjuje vodoodbojnost podlage ter omogoča boljši oprijem.

Filharmonija v Ljubljani (foto: arhiv JUB)

Tudi za dekorativne sloje in za fasadne barve ter omete je bistvena paroprepustnost, ki je za starejše objekte za razliko od novogradenj zelo pomembna zaradi specifike in določenih karakteristik gradnje. Prav zaradi svoje visoke paroprepustnosti in vodoodbojnosti se na objektih kulturne dediščine z dotrajanimi dekorativnimi ometi in za obdelavo sten iz porobetona uporablja renovirni omet. S to oplemeniteno mikroarmirano fasadno izravnalno maso je mogoče sanirati tako razpokane fasadne kot tudi notranje površine. Udeleženci so si lahko ogledali tudi videoposnetek sanacije starejšega objekta na Gregorčičevi ulici v Mariboru z izjavo glavnega izvajalca del Frančiška Edra, ki je predstavil svoje izkušnje z materiali, ki jih je izbral za sanacijo. Na delu fasade, kjer je odstopal omet, so uporabili sanirne omete za grobo izravnavo površin in premaze za fasade JUBOSAN NHL, primerne za obrizg in za povečanje oprijema, zatem renovirni omet z mrežico in kot zaključnega še silikonski omet, s katerim so skrili nepravilnosti na fasadi. Kamnite portale so sanirali z JUKOL-om, za fino izravnavo površin pa uporabili maltno mešanico JUBOSAN W, izdelano na osnovi cementa, organskih dodatkov ter specialnih mineralnih polnil. Na dveh drugih starejših objektih pod spomeniškim varstvom na Maistrovi ulici so prav tako uporabili JUBOSAN W, ki je izjemno učinkovit tudi za sanacijo s solmi obremenjenih površin, kar vpliva na zmanjšanje toplotne izolativnosti objekta in tudi na nosilnost zidov. Zaradi svoje puhaste strukture so ta material v preteklosti velikokrat uporabljali za ‘krpanje’ zidov, saj visoko porozen material povsem onemogoča kapilarno navzemanje vode, odlikuje ga pa tudi dober oprijem na staro gradbeno tkivo ter ustrezna tlačna trdnost. Med vrhunsko obstojnimi mikroarmiranimi fasadnimi barvami družbe JUB so izvajalcem na voljo Trendcolor, Revitalcolor, Nanocolor, Siliconecolor in Silicatecolor, izbira pa je odvisna od obstoječe podlage ter želja investitorjev.

Prednosti JUPOL Bio apnene notranje zidne barve, ki odlično uravnava vlago v prostorih objektov kulturne dediščine, ter barv JUPOL Bio silicate, JUPOL Clima control in JUPOL Antimicrob, sta v nadaljevanju predstavili mag. Simona Sojar in Eva Štangl, vodja razvojnega področja notranjih izdelkov. Ker omenjene aktivne notranje barve in premazi v notranjih prostorih pomembno izboljšujejo bivalno klimo, sta strokovnjakinji najprej opozorili na dejavnike za naravno uravnavanje vlage ter izpostavili problematiko prekomerne vlažnosti na zidnih površinah, kjer se pojavljajo plesen ter težave z razraščanjem bakterij in virusov, ter predstavili JUB-ove barve za reševanje preobčutljivosti in alergij na konzervanse. Posebno pozornost sta posvetili rešitvam za nevtralizacijo zdravju škodljivih vplivov vgrajenih gradbenih materialov oz. elementov stanovanjske opreme, kot so talne obloge in pohištvo. Opozorili sta, da je pravilna izbira materialov za zaključne sloje v notranjih prostorih ključna, v ospredju za objekte pod spomeniškim varstvom pa so predvsem njihova paroprepustnost, pokrivnost in oprijem na podlago. S pravilno izvedbo se je mogoče izogniti plesnim, bakterijam in virusom na zidnih površinah, pa tudi toplotnim mostovom, ki nastajajo na problematičnih notranjih stenskih površinah v slabo izoliranih ali vlagi bolj izpostavljenih stavbah. JUB-ovi strokovnjaki zato tudi v objektih, ki so pod spomeniškim varstvom, opravljajo ustrezne meritve vlage in temperature zraka, pozorni pa so tudi na organske snovi in prašne delce, ki se odlagajo na stropnih in stenskih površinah. Običajno je v notranjih prostorih pomanjkljivo tudi prezračevanje, kar dodatno negativno vpliva na bivanjsko klimo.

Nadaljuj z branjem

Gradbeništvo

New York se je na grožnje poplav zaradi podnebnih sprememb odzval z gradnjo zidu

Objavljeno

dne

Dvig temperature kot posledica podnebnih sprememb za številna mesta napoveduje »mokro« prihodnost. New York se bo tako proti napovedanim poplavam branil z  gradnjo posebnega protipoplavnega zidu.

Film 2012 je morda res distopična fikcija, pa vendar skriva vsaj zrno resnice. Projekcije prihodnjih desetletij zaradi sprememb, ki so posledica podnebnih sprememb, številnim mestom napovedujejo srhljivo prihodnost, nekatera pa svarijo pred popolnim izbrisom, za katerega bo kriv dvig morske gladine in nato … potopitev. New York, eno najbolj naseljenih mest Združenih držav Amerike, ki bo tudi najbolj na udaru, se zato že sedaj pripravlja na svojo napovedano usodo ter se ji skuša izogniti.

Glede na trenutno dostopne podatke ter prihodnje projekcije se ocenjujejo, da se bo gladina ob 836 kilometrov dolgi obali dvignila za 20-75 centimetrov, kar bi lahko del New Yorka, predvsem pa otoški Manhattan, spravilo pod vodo. Že dosedanje naravne katastrofe kot so orkan Sandy leta 2012 ter nevihti Ida in Henri so namreč pokazali, kako moč ima narava, tudi konkretno pa so skoraj 9 milijonom prebivalcem prizadejali za več milijard dolarjev škode, pri tem pa odvzeli tudi 50 človeških življenj.

Bo zid zadržal dvig morja?

New York se tako za obrambo pred morskimi nevarnostmi, ki jih prinašajo divje nevihte ter obetajoč se dvig morske gladine, loteva kar 20 milijard dolarjev vrednega projekta East Side Coastal Resiliency, s katerimi bodo poskušali neposredno zaščititi približno 110 000 prebivalcev vzhodnega Manhattna od Montgomery Street pa vse do East 25th Street.

Projekt bo zajemal gradnjo posebnega 4-kilometrskega sistema dvignjenih podestov, poplavnih zidov, zapornic in drugih natančno načrtovanih konstrukcij, ki bodo skupaj kljubovale sili vode ter posledicam obalnih neviht.

»Ta projekt bo obvaroval Newyorčane pred obalnimi nevihtami in naraščajočim morjem v prihodnjih desetletjih, hkrati pa bo vlagal v dobrine in izboljšal dostop do javnih prostorov na vzhodni strani Manhattna,« je ob predstavitvi projekta povedal direktor županovega urada za boj proti podnebnim spremembam. Ob tem bodo sočasno sicer precej sivi in betonski Manhattan v tem času skušali tudi ozeleniti, pri čemer bodo zasadili na tisoče dreves, obeta pa se tudi posodobitev podzemnih kanalizacijskih sistemov, ki bi lahko ob morebitnih poplavah prav tako odigrali ključno vlogo.

Več v kratki video predstavitvi na tej povezavi.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

“Zelena šola” v Pragi kot edinstven pilotni projekt zelene gradnje

Objavljeno

dne

V Pragi (Češka) bo v prihodnjih letih na temeljih trajnostne gradnje nastala edinstvena šola, ki bo v sožitju z naravo in se ponašala z nazivom najbolj “zelena šola” v Evropi.

V mestni četrti Komořany 12. okrožja glavnega češkega mesta, se v nekaj letih obeta nova, edinstvena osnovnošolska stavba. Načrt osnovne šole je bil izbran na nedavnem arhitekturnem natečaju, rezultati pa so bili, naravnost osupljivi.

roste roke za gradnjo zelene šole je tako dobila praška arhitekturna družba XTOPIX Architekti, ki je šolo zasnovala z mislijo: »Na obrobju mesta, na stiku mesta z naravo, bomo zgradili šolo, ki nas bo naučila, kako spoznavati svet okoli nas in kako živeti v sožitju z naravo.« Po temeljiti oceni prispelih del, vključno z mnenji strokovnjakov za energetsko učinkovitost, pa tudi same šolske stroke, je bil izbran najustreznejši koncept šole na praški lokaciji, pri čemer je bila seveda upoštevana tudi smiselna in sprejemljiva količina predvidenih finančnih stroškov.

Svetlo, trajnostno, zeleno

Med pogoji arhitekturnega natečaja je bila zahteva povezovanja mesta z naravo, pri čemer naj bi načrtovana šola vzpostavljala dialog med mestnim obrobjem in naravno krajino, z manjšim posegom v varovalni gozdni pas. V obrazložitvi je posebej omenjana zanimiva rešitev skladiščnih prostorov nad učilnicami, pa tudi razporeditev šolskih prostorov, ki zagotavlja preglednost od atrija šole do učilnic.

Šola bo sledila tudi trendom energetske učinkovitosti ter okolju prijaznih, zelenih rešitev, kot posebnost arhitekturne zasnove pa je gotovo zelena streha, ki bo menda vključevala celo igrišče. Po dveh letih projektiranja ter dveh letih izgradnje bodo praški otroci v šolske klopi predvidoma sedli v letu 2026/2027.

Po zaključenem arhitekturnem natečaju je praški župan Zdeněk Hill poudaril, da bi morala biti bodoča praška zelena šola zgled za vse sodobne šole: »Tako bi morala izgledati šola 21. stoletja. Za večjo povezanost z naravo se poleg zelenih streh in bujnega zelenja v šolskem okolju predlaga uporaba recikliranih materialov pri gradnji šolskih prostorov ter zbiranje in raba deževnice za varčevanje z vodo.«

Načrt nove zelene šole na na voljo na tej povezavi

Nadaljuj z branjem

Gradbeništvo

Največji proizvajalci betona in cementa so za manj emisij

Objavljeno

dne

Ogljikov dioksid je skoraj v treh četrtinah kriv za segrevanje ozračje, največ tega toplogrednega plina pa proizvedeta uporaba fosilnih goriv ter proizvodnja cementa. Proizvajalci tako zaključujejo onesnaževalno sago in se zavezujejo k spremembam.

66 % krivde za segrevanje ozračja nosi ogljikov dioksid, precej emisij slednjega pa nastane pri proizvodnji betona in cementa. Proizvajalci so bili tako pozvani k spremembam, ki bodo, kot so napovedali, korenite. Tako so se zavezali, da bodo do leta 2050 poskušali doseči klimatsko nevtralnost oziroma brezogljičnost. Postavili so tudi nekoliko bolj kratkoročne cilje – do leta 2030 bodo tako emisije podjetij, združenih v Global Cement and Concrete Association (GCCA), zmanjšali kar za četrtino.

‘Zeleno’ lahko misli tudi industrija

Četrtina se morda ne sliši veliko, a v praksi bi to pomenilo za kar 5 milijard ton ogljikovega dioksida manj s strani proizvajalcev betona in cementa, kar pa nikakor ni zanemarljivo – številka je primerljiva 15 milijardam potniškim letom med Parizom in New Yorkom!

Organizacija je k sodelovanju pozvala tudi odločevalce na globalni, nacionalnih ter lokalnih ravneh – ni dovolj le odločitev ene od panog, saj korenito tranzicijo na zeleno pot potrebuje skoraj vsa industrija, ki lahko to doživi le s skupnim delovanjem. Odločitev organizacije GCCA je prelomna, saj ta povezuje kar 80 % vseh svetovnih proizvajalcev tovrstnih materialov vključno z nekaterimi vidnejšimi kitajskimi predstavniki, cement pa še vedno velja za najbolj pogosto uporabljen gradbeni material na planetu.

Nadaljuj z branjem

NAJNOVEJŠE OBJAVE

Arhitektura1 dan nazaj

Prostorsko planiranje slovenske Istre

Prostorsko načrtovanje slovenske Istre je eno najbolj kompleksnih in ranljivih področij, od katerega je odvisen nadaljnji urbani razvoj več kot...

Gradbeništvo5 dni nazaj

New York se je na grožnje poplav zaradi podnebnih sprememb odzval z gradnjo zidu

Dvig temperature kot posledica podnebnih sprememb za številna mesta napoveduje »mokro« prihodnost. New York se bo tako proti napovedanim poplavam...

Energetska učinkovitost5 dni nazaj

“Zelena šola” v Pragi kot edinstven pilotni projekt zelene gradnje

V Pragi (Češka) bo v prihodnjih letih na temeljih trajnostne gradnje nastala edinstvena šola, ki bo v sožitju z naravo...

Materiali5 dni nazaj

IMP Armature – priznani po vsem svetu

IMP Armature je svetovno znan proizvajalec industrijskih armatur. Proizvodni program obsega industrijske armature za sisteme s pitno in industrijsko vodo,...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Tudi Elon Musk razmišlja “zeleno”

Najbogatejši Zemljan tu in tam razmišlja tudi zeleno. Tako je nedavno napovedal, da bo njegov SpaceX iz ozračja zajemal ogljikov...

Materiali2 tedna nazaj

3MONT: TKK-jev sistem, ki vam v hipu pomaga izboljšati energetsko učinkovitost stavb

Eden glavnih globalnih ciljev v tem trenutku je trajnostno gospodarjenje in omejitev globalnega segrevanja, kjer igrata glavno vlogo zmanjševanje porabe...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Največji proizvajalci betona in cementa so za manj emisij

Ogljikov dioksid je skoraj v treh četrtinah kriv za segrevanje ozračje, največ tega toplogrednega plina pa proizvedeta uporaba fosilnih goriv...

Uncategorized2 tedna nazaj

Pionirji slovenske sodobne arhitekture

Projekt Pionirji slovenske sodobne arhitekture, ki je zaživel v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja, se končuje z razstavo Oblike za...

DOGODKI2 tedna nazaj

Obiščite TKK na Expo v Dubaju

Med 16. in 22. januarjem 2022 se bo podjetje TKK predstavilo na slovenskem paviljonu Expo v Dubaju. V zeleni oazi...

Arhitektura3 tedni nazaj

Koper Central Park – eden od zmagovalcev arhitekturne nagrade v okviru Svetovnega arhitekturnega festivala 2021

Park ob Semedelski promenadi (Koper Central Park) je eden od zmagovalcev arhitekturne nagrade, ki so jih podelili v okviru World...

POPULARNO