Connect with us

Gradbeništvo

Šest izjemnih prednosti, zaradi katerih boste želeli uporabiti belo kad

Objavljeno

dne

V gradbeništvu oznaka BELA KAD predstavlja posebno tehnologijo izgradnje objektov brez bitumenske hidroizolacije. V TKK proizvajamo in ponujamo izdelke najvišje kakovosti ter nudimo brezhibno podporo strokovnjakom v gradbeništvu in domačim mojstrom. Čeprav smo prisotni v več kot 70 državah po vsem svetu, ostajamo zvesti svojim koreninam ter podpiramo lokalno okolje. Predvsem pa smo strastni, agilni in ustvarjalni.

Voda – prinašalka življenja in uničevalka

Voda je ena izmed najpomembnejših snovi, ki jih poznamo, saj omogoča življenje na našem planetu. Marsikomu izmed nas, ki ne trpimo njenega pomanjkanja, se zdi samoumevna in nezanimiva, saj je brez barve in okusa. Če pa jo spoznamo pobliže, lahko vidimo, da ima precej zanimivih fizikalno-kemijskih lastnosti.

Po drugi strani je voda tudi uničevalka. V materialih, skozi katere prehaja, povzroča gnitje in trajno degradacijo, v bivanjskih prostorih pa povzroča nastanek plesni in tako poslabšuje bivanjske razmere. Zato je gradbena stroka razvila številne sisteme, s katerimi naše domove, pa tudi vse druge gradbene objekte, pred vdorom vode zaščitimo.

Bela kad se predstavi

V našem okolju je najbolj poznan sistem, pri katerem kot zaščito pred vdorom vode uporabimo bitumenske trakove, ki jih navarimo na objekt. V tem primeru hidroizolacijo predstavlja tanek vodoneprepusten ovoj okoli zgradbe. Ker je bitumen črne barve, ta sistem imenujemo ČRNA KAD.

Mi pa vam želimo predstaviti sodobnejšo tehnologijo, ki je v svetu poznana že nekaj časa, pri nas pa se jo le redko uporablja. BELA KAD je učinkovit sistem tesnjenja objektov, pri katerem klasičnega hidroizolacijskega ovoja okoli objekta ni. Pri tem sistemu nosilni armirano betonski element hkrati prevzame tudi funkcijo tesnilnega elementa in ima torej dvojno funkcijo. Vse gradbene stike v konstrukciji, skozi katere bi potencialno lahko zatekala ali pronicala voda, pa zatesnimo s tesnilnimi trakovi iz različnih materialov: PVC, kovina, hidrofilni polimeri. Celoten sistem je dobil ime po svetli (beli) barvi betona.

HB Tekatrak AA 24_tekaswell paste

Trije izzivi in dvakrat več prednosti

Izvedba objekta po sistemu BELE KADI gradbenikom predstavlja svojevrsten izziv in nanjo se je potrebno pripraviti, saj je:

 1. potrebna dodatna pozornost za izvedbo vseh stikov in prebojev,
 2. potrebna večja pazljivost pri vgradnji betona,
 3. beton mora biti vodoneprepusten in mora imeti manjše krčenje.

Ima pa tudi številne prednosti, v nadaljevanju je naštetih najpomembnejših šest:

 1. enostavna in jasno konfigurirana konstrukcija,
 2. nižji stroški gradnje in vzdrževanja objekta,
 3. krajši čas gradnje, saj dela lahko potekajo neodvisno od zunanjih temperatur in ni potrebe, da se pri nizkih temperaturah zaustavljajo, kot je to slučaj pri klasični hidroizolaciji,
 4. posebni ukrepi proti zdrsu zunanje membrane niso potrebni, ker je ni,
 5. klasični hidroizolacijski materiali s časom propadajo, te težave pri beli kadi ni,
 6. v primeru, da pride do puščanja, je mesto kjer se pojavi voda, običajno tudi mesto napake.

Uspešen projekt bele kadi na mednarodnem letališču

V začetku lanskega leta so se na mednarodnem Letališču Nikola Tesla v Beogradu začela obsežna obnovitvena dela, ki zajemajo tudi izgradnjo novega modernega C terminala. Razbremenilnik za vodo je bil zgrajen po tehnologiji bele kadi, kjer so za zaščito gradbenih spojev uporabili tesnilne trakove Hydroblocker Tekatrak D 24, Hydroblocker Tekatrak DA 24 ter Hydroblocker Tekatrak BV2-160.

Glavni izvajalec pri izgradnji terminala je podjetje Vinci Terna JV Construction, Brigate iz Beograda pa eden od lokalnih podizvajalcev, ki je belo kad izvajal.

Pri izvajanju betonskih konstrukcij po sistemu bele kadi ni prostora za improvizacijo. Objekt in izvedbo je treba strokovno načrtovati, pri čemer vam TKK nudi podporo z zanesljivimi izdelki, tehnološkimi rešitvami in/ali pripravo ustrezne sestave za beton po zahtevanih specifikacijah.

Za več informacij o beli kadi in z njo povezano ponudbo izdelkov TKK pišite na e-poštni naslov: k.clemente@tkk.si ali pokličite na telefonsko številko 051 380 567.

Gradbeništvo

JUB tehnologije in izdelki, primerni za objekte pod spomeniškim varstvom

Objavljeno

dne

Družba JUB je v začetku maja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije organizirala strokovno srečanje, na katerem je načrtovalcem prenov objektov pod spomeniškim varstvom, zaposlenim na ZVKDS ter profesionalnim izvajalcem zaključnih del v gradbeništvu predstavila inovativne in tehnološko dovršene omete, barve in premaze, primerne za sanacije in vzdrževanje zunanjih in notranjih površin objektov, uvrščenih na seznam kulturne dediščine. Strokovno srečanje je preko Zoom aplikacije spremljalo 55 udeležencev, zaradi zanimive vsebine pa si je posnetek na Facebook JUB Slovenija ogledalo že več kot 15.000 obiskovalcev.

Udeležence strokovnega srečanja je uvodoma najprej nagovorila Damjana Pečnik iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), ki se kot državna javna služba pri nas že desetletja strokovno ukvarja z ohranjanjem in varstvom kulturne dediščine. Samo v Registru nepremične kulturne dediščine (RKD), ki jo kot uradno zbirko podatkov vodijo na Ministrstvu za kulturo RS, je danes vpisanih skoraj 30.000 enot, med njimi pa je stavb približno polovica. Ker je ustrezno vzdrževanje objektov za ohranjanje dediščine velikega pomena, Zavod konkretne posege pri njihovi sanaciji usmerja z izdajanjem kulturnovarstvenih pogojev in mnenj, s katerimi določa, katere tehnične rešitve so v praksi dopustne in kateri materiali zadoščajo zahtevanim pogojem. Z ustrezno in celovito prenovo varovanih stavb kulturne dediščine se tako prvenstveno izboljšujejo ne le njihovi energetski in okoljski kazalniki, pač pa se občutno podaljšuje tudi njihova življenjska doba.

Univerza v Ljubljani (foto: arhiv JUB)

V družbi JUB si ob sanacijah starejših stavb skladno z načeli trajnostne gradnje nenehno prizadevajo za izboljšanje njihove energetske učinkovitosti, še posebej skrbno pa obravnavajo objekte pod spomeniškim varstvom. Z uporabo tehnološko dovršenih in trajnostnih gradbenih materialov, ki jih ponujajo na trgu, dajejo velik poudarek tako zunanjosti teh objektov kot tudi kakovosti bivanja v notranjih prostorih, kjer sta v ospredju zdravje in udobje uporabnikov. Uporaba sodobnih in izboljšanih paroprepustnih gradbenih materialov ima poleg energetske zaščite objekta velik vpliv tudi na naravno uravnavanje vlage v notranjih prostorih, rešuje probleme preobčutljivosti in alergij, onemogoča razvoj virusov, bakterij in plesni ter nevtralizira vplive zdravju škodljivega formaldehida, ki ga v notranje prostore vnašamo s pohištvom, tekstilom in drugo opremo. Predstavitve posameznih izdelkov in načine njihove uporabe so v okviru JUB Akademije izvajali strokovnjaki iz družbe JUB, na predstavljenih video posnetkih pa so izjave prispevali tudi usposobljeni izvajalci gradbenih del na objektih pod spomeniškim varstvom v Mariboru.

Vodja JUB Akademije dr. Iztok Kamenski je udeležencem najprej predstavil JUB-ove osnovne premaze, kot so univerzalni elastomerni premaz nove generacije Revital Primer NG za lasasto razpokane omete ter fine ter grobe podlage, ter premaz Revital Crack Repair za 1,5-mm razpoke pred obnovitvenim barvanjem. JUB sicer za mineralne podlage na objektih priporoča uporabo Akril emulzije, ki predstavlja vezni most med podlago in premazom, vendar pa za objekte pod spomeniškim varstvom akrilna osnova fasadnih barv in zaključnih slojev zaradi svoje zaprte strukture ni primerna. Za vse vrste mineralnih fasadnih površin zato priporočajo izbiro poroznega osnovnega premaza Silicone Primer, saj ta ohranja paroprepustnost podlage, za vse vrste notranjih in zunanjih apnenih in apnenocementnih podlag pa  odprti premaz Silicate Primer. Izvajalcem je na voljo še JUKOL Primer za močno vpojne gradbene podlage, kot so beton, vlaknenocementne in mavčnokartonske plošče, porobeton in mavčni ometi, saj izboljšuje in utrjuje vodoodbojnost podlage ter omogoča boljši oprijem.

Filharmonija v Ljubljani (foto: arhiv JUB)

Tudi za dekorativne sloje in za fasadne barve ter omete je bistvena paroprepustnost, ki je za starejše objekte za razliko od novogradenj zelo pomembna zaradi specifike in določenih karakteristik gradnje. Prav zaradi svoje visoke paroprepustnosti in vodoodbojnosti se na objektih kulturne dediščine z dotrajanimi dekorativnimi ometi in za obdelavo sten iz porobetona uporablja renovirni omet. S to oplemeniteno mikroarmirano fasadno izravnalno maso je mogoče sanirati tako razpokane fasadne kot tudi notranje površine. Udeleženci so si lahko ogledali tudi videoposnetek sanacije starejšega objekta na Gregorčičevi ulici v Mariboru z izjavo glavnega izvajalca del Frančiška Edra, ki je predstavil svoje izkušnje z materiali, ki jih je izbral za sanacijo. Na delu fasade, kjer je odstopal omet, so uporabili sanirne omete za grobo izravnavo površin in premaze za fasade JUBOSAN NHL, primerne za obrizg in za povečanje oprijema, zatem renovirni omet z mrežico in kot zaključnega še silikonski omet, s katerim so skrili nepravilnosti na fasadi. Kamnite portale so sanirali z JUKOL-om, za fino izravnavo površin pa uporabili maltno mešanico JUBOSAN W, izdelano na osnovi cementa, organskih dodatkov ter specialnih mineralnih polnil. Na dveh drugih starejših objektih pod spomeniškim varstvom na Maistrovi ulici so prav tako uporabili JUBOSAN W, ki je izjemno učinkovit tudi za sanacijo s solmi obremenjenih površin, kar vpliva na zmanjšanje toplotne izolativnosti objekta in tudi na nosilnost zidov. Zaradi svoje puhaste strukture so ta material v preteklosti velikokrat uporabljali za ‘krpanje’ zidov, saj visoko porozen material povsem onemogoča kapilarno navzemanje vode, odlikuje ga pa tudi dober oprijem na staro gradbeno tkivo ter ustrezna tlačna trdnost. Med vrhunsko obstojnimi mikroarmiranimi fasadnimi barvami družbe JUB so izvajalcem na voljo Trendcolor, Revitalcolor, Nanocolor, Siliconecolor in Silicatecolor, izbira pa je odvisna od obstoječe podlage ter želja investitorjev.

Prednosti JUPOL Bio apnene notranje zidne barve, ki odlično uravnava vlago v prostorih objektov kulturne dediščine, ter barv JUPOL Bio silicate, JUPOL Clima control in JUPOL Antimicrob, sta v nadaljevanju predstavili mag. Simona Sojar in Eva Štangl, vodja razvojnega področja notranjih izdelkov. Ker omenjene aktivne notranje barve in premazi v notranjih prostorih pomembno izboljšujejo bivalno klimo, sta strokovnjakinji najprej opozorili na dejavnike za naravno uravnavanje vlage ter izpostavili problematiko prekomerne vlažnosti na zidnih površinah, kjer se pojavljajo plesen ter težave z razraščanjem bakterij in virusov, ter predstavili JUB-ove barve za reševanje preobčutljivosti in alergij na konzervanse. Posebno pozornost sta posvetili rešitvam za nevtralizacijo zdravju škodljivih vplivov vgrajenih gradbenih materialov oz. elementov stanovanjske opreme, kot so talne obloge in pohištvo. Opozorili sta, da je pravilna izbira materialov za zaključne sloje v notranjih prostorih ključna, v ospredju za objekte pod spomeniškim varstvom pa so predvsem njihova paroprepustnost, pokrivnost in oprijem na podlago. S pravilno izvedbo se je mogoče izogniti plesnim, bakterijam in virusom na zidnih površinah, pa tudi toplotnim mostovom, ki nastajajo na problematičnih notranjih stenskih površinah v slabo izoliranih ali vlagi bolj izpostavljenih stavbah. JUB-ovi strokovnjaki zato tudi v objektih, ki so pod spomeniškim varstvom, opravljajo ustrezne meritve vlage in temperature zraka, pozorni pa so tudi na organske snovi in prašne delce, ki se odlagajo na stropnih in stenskih površinah. Običajno je v notranjih prostorih pomanjkljivo tudi prezračevanje, kar dodatno negativno vpliva na bivanjsko klimo.

Nadaljuj z branjem

Gradbeništvo

Stavbno zemljišče – v določenih primerih ste oproščeni plačil

Objavljeno

dne

Stavbno zemljišče in njegova uporaba sta podvržena plačilu nadomestila, katerega višino določi občina, kjer se zemljišče nahaja. Pogovorno je to nadomestilo bolj znano kot plačilo NUSZ, ki so ga dolžni plačati neposredni uporabniki nepremičnine (praviloma lastnik, lahko pa tudi najemnik). Obstajajo pa izjeme, ko je uporabnik oproščen plačila NUSZ.

Kaj je stavbno zemljišče?
Nezazidano stavbno zemljišče je zemljiška parcela na območju, ki je s prostorskim planom namenjeno za graditev objektov. Zazidano stavbno zemljišče pa je zemljiška parcela na kateri je zgrajen objekt. Kot takšno je praviloma opremljeno s komunalno infrastrukturo, torej ima urejen dostop (cesto), je priključeno na kanalizacijo, na električno omrežje. opremljeno s plinovodom, opremljeno z javno razsvetljavo itd.

Od česa je odvisna višina nadomestila za stavbo zemljišče?

Nadomestilo za uporabo zazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od stanovanjske oziroma poslovne površine stavbe. Višina NUSZ je odvisna od:

 • namembnosti stavbnega zemljišča
 • lege oziroma območja, kjer se nahaja stavbno zemljišče
 • opremljenosti s komunalno infrastrukturo in dejanske možnosti priključitve na komunalno infrastrukturo

Oprostitev plačila NUSZ

Plačilo NUSZ se na zahtevo za dobo 5 let oprosti občanu, ki je kupil novo stanovanje kot posamezen del stavbe ali zgradil, dozidal oziroma nadzidal družinsko stanovanjsko hišo. Občina lahko predpiše oprostitev oziroma delno oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča tudi za občane z nižjimi dohodki, torej tistimi, ki prejemajo socialno pomoč. V obeh primerih je treba na občino poslati dopis, ki ga zavezanec običajno sestavi sam. Določene občine pa imajo na svojih spletnih straneh za ta namen objavljene svoje obrazce.

Posamezne občine pa določajo tudi druge izjeme, ko so zavezanci oproščeni plačila nadomestila za stavbno zemljišče ali pa so upravičeni do sorazmerno odmerjenega plačila NUSZ. V občini Ljubljana npr. skladno s veljavnim Odlokom velja, da so plačila nadomestila NUSZ oproščena podjetja, ki so v fazi inkubacijske dobe, pozneje pa plačujejo 50% nižje nadomestilo za stavbno zemljišče.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Dravske elektrarne Maribor pridobile gradbeno dovoljenje za prvi del sončnega parka na kanalih hidroelektrarn Zlatoličje in Formin

Objavljeno

dne

Družba Dravske elektrarne Maribor (v nadaljevanju DE Maribor), največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov, ki deluje kot del skupine HSE, je pretekli teden s strani Upravne enote Ptuj prejela gradbeno dovoljenje za novogradnjo objekta sončne elektrarne Zlatoličje – segment pet. Gradnja je skladna z določili Odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Hajdina in po presoji sprejemljivosti posega na naravo sprejemljiva. Prav tako je ugotovljeno, da načrtovani poseg ni v nasprotju z varstvenimi cilji, ter ne bo vplival na celovitost in povezanost območja, ki je že sedaj del energetskega objekta in bo s postavitvijo sončne elektrarne energetsko nadgrajen. Segment pet sončne elektrarne Zlatoličje bo umeščen na levem bregu odvodnega kanala največje slovenske hidroelektrarne Zlatoličje – od mostu čez kanal do karting steze oziroma dirkališča Slovenja vas – v dolžini devetsto pet metrov. 5.820 foto-napetostnih modulov, skupne nazivne moči skoraj 2,7 MWp in načrtovane letne proizvodnje približno 3 GWh, bo krasilo sicer neizkoriščeno strmino odvodnega kanala.

Glede na nagib terena, ki ponekod presega 30o, bo gradnja od izvajalca zahtevala precejšen izziv in previdnost, slednje predvsem zaradi bližine kanala, katerega pretok vode je do 550 kubičnih metrov na sekundo. Posebnost elektrarne bo kontejnerska izvedba centralnega razsmernika s transformatorsko postajo in srednje napetostnim stikališčem. Prednost uporabe centralnega razsmernika, ki je bil izbran na osnovi skrbnega načrtovanja objekta s strani strokovnjakov DE Maribor in HSE Invest, se kaže v njegovi specifični ceni na instalirano moč in posledično v nižji lastni ceni električne energije. Elektrarna bo preko komunikacijskih vmesnikov povezana v center vodenja DE Maribor. Podpis pogodbe za začetek gradnje je predviden v juniju, zaključek del pa v decembru.

Načrtovano je, da bo elektrarna konec tega oziroma v začetku naslednjega leta vključena v omrežje in bo tako začela proizvajati nove kilovatne ure električne energije iz obnovljivega vira. DE Maribor, ki ob osmih velikih hidroelektrarnah in petih malih hidroelektrarnah že upravljajo tudi štiri sončne elektrarne (SE Dravograd, SE OCV 3 na lokaciji hidroelektrarne Mariborski otok, SE Zlatoličje in SE Formin) skupne moči 1 MW in povprečne letne proizvodnje 1 GWh, z omenjenim projektom sledijo načrtom družbe in skupine HSE glede povečanja proizvodnje iz obnovljivih virov. Ob tem pa tudi zavezam države, ki jih je ta navedla v strateškem dokumentu “Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt”, v katerem je zapisano, da proizvodnja električne energije v sončnih elektrarnah predstavlja največji razvojni in okoljsko sprejemljiv potencial za povečanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji.

Segment pet sončne elektrarne Zlatoličje, kot pove že ime, je del večje sončne elektrarne v nastajanju, skupne nazivne moči okrog 30 MWp in predvidene letne proizvodnje dobrih 37 GWh, ki bo zgrajena na dovodnih in odvodnih kanalih hidroelektrarn Zlatoličje in Formin v naslednjih letih. Ob tem pa družba samostojno, v okviru skupine HSE in z zunanjimi partnerji raziskuje tudi druge primerne lokacije za postavitve sončnih elektrarn. V maju je tudi družba Holding Slovenske elektrarne prejela pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo največje sončne elektrarne v državi. Temeljni kamen za sončno elektrarno Prapretno, nazivne moči dobre 3 MWp, bo položen na Dan rudarjev, 3. julija 2021.
Elektrarna Prapretno bo predvidoma prvo energijo v omrežje oddala konec letošnjega leta.

Nadaljuj z branjem
Gradbeništvo1 teden nazaj

JUB tehnologije in izdelki, primerni za objekte pod spomeniškim varstvom

Družba JUB je v začetku maja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije organizirala strokovno srečanje, na katerem...

Gradbeništvo1 teden nazaj

Stavbno zemljišče – v določenih primerih ste oproščeni plačil

Stavbno zemljišče in njegova uporaba sta podvržena plačilu nadomestila, katerega višino določi občina, kjer se zemljišče nahaja. Pogovorno je to...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Pariški Disneyland bo bogatejši za ogromno sončno elektrarno

Pisani svet Disneya, ki je sicer ogromen porabnik električne energije, bo slednjo sedaj pridobival zeleno – v Parizu se namreč...

Arhitektura2 tedna nazaj

Potniku se ponuja pogled na alpski pejsaž in srečanje s kulturno identiteto dežele

Arhitekturna rešitev razširjenega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana nudi potnikom izkušnjo prostora, ki nosi sporočilo okolja v katerega...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Dravske elektrarne Maribor pridobile gradbeno dovoljenje za prvi del sončnega parka na kanalih hidroelektrarn Zlatoličje in Formin

Družba Dravske elektrarne Maribor (v nadaljevanju DE Maribor), največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov, ki deluje kot del skupine...

Industrija3 tedni nazaj

Elektrotehnična stroka pri soočanju z naravnimi nesrečami

Matična sekcija elektroinženirjev je nedavno na spletni konferenci ob svetovnem dnevu inženirjev predstavila pomen stroke, ukrepe za preprečevanje vplivov neželenih...

Industrija3 tedni nazaj

SISTEM upravljanja vzdrževanja v sodobni proizvodni in infrastrukturni dejavnosti

Včasih se obvladovanje premoženja poenostavljeno razume le kot bolj privlačen naziv za vzdrževanje fizičnega premoženja. Četudi je funkcija vzdrževanja pomemben...

Energetska učinkovitost4 tedni nazaj

Schneider Electric je objavil podrobnosti svoje obljube za boj proti globalni izgubi biotske raznovrstnosti

Schneider Electric, vodilni v digitalni preobrazbi upravljanja z energijo in avtomatizaciji, je pred dnevi predstavil vrsto dejavnosti, usmerjenih v zaščito...

Novosti1 mesec nazaj

Družba JUB je postala del družine ambasadorjev slovenskega gospodarstva

Javna agencija Spirit Slovenija je 23. aprila letos v okviru nacionalne kampanje za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini razglasila 22...

Energetska učinkovitost1 mesec nazaj

Lego kocke dobile okolju prijaznega konkurenta

Gotovo se Lego kocke najdejo pri vas, a v zadnjih letih tradicijo teh priznanih igračk kazi njihova »plastičnost«. Gigant Lego...

POPULARNO