Connect with us

ZANIMIVOSTI

Bi sončne elektrarne lahko pripomogle k zaščiti čebel?

Objavljeno

dne

Morda se na prvi pogled površina, prekrita s črnimi ploščami solarnih celic za opraševalce res ne zdi najbolj vabljiva, toda raziskave kažejo, da sončna elektrarna kombinaciji z nekaj travniškimi rastlinami pozitivno vpliva na proizvedeno količino sončne energije, hkrati pa skrbi za hrano in bivališče opraševalcev, od katerih so številni izjemno ogroženi ali celo na robu preživetja.

Dovolj bi bilo le nekaj cvetlic

Solarne elektrarne – farme običajno že tako ali tako stojijo na odsluženem, za ta namen primernem zemljišču, ki ga prerašča trava, ta sama po sebi pa ne privablja čebel in čmrljev, zato bi bilo za ohranjanje opraševalcev potrebnih le nekaj sprememb. V resnici ena sama – solarne farme upravljati kot travnike ter nanje zasejati medonosne cvetlice.

Med opraševalci morda zadnje ure bijejo predvsem čmrljem, katerih število se je v zadnjih desetletjih zmanjšalo za kar petino, razlog pa je predvsem v tem, da čmrlji gnezdijo v tleh – s tem, ko človeštvo neprestano spreminja namembnost različnih zemljišč, jih preureja in pozida, čmrlji izgubljajo tako prostor za prehranjevanje kot tudi prostor za ustvarjanje svojih domov.

Takega načina bi se lahko poslužili tudi kmetje

Da lahko gredo sončne farme in opraševalci z roko v roki z ekipo dokazuje raziskovalka Hollie Blaydes, ki to področje preučuje že nekaj časa – njen znanstveni prispevek na to temo lahko najdete na naslednji povezavi. Tak način upravljanja solarnih farm bi bil smiseln tudi za kmetovalce, ki bi z nudenjem življenjskega okolja opraševalcem hkrati povečali prisotnost slednjih na svojih površinah, kar bi pomenilo neposredne pozitivne učinke za kmetijstvo – prav slednje je z gojenjem zgolj ene vrste rastlin močno prispevalo k zmanjšanju populacije opraševalcev, kar sedaj občuti na svoji koži …

S takim načinom res proizvedemo čisto, okolju prijazno energijo, s katero prihranimo emisije ogljikovega dioksida ter navsezadnje, ohranimo debelejšo denarnico, hkrati pa ustvarimo dom za metulje, čebele ter samotarske čebele, molje in vešče, čmrlje ter številne druge koristne žuželke.

Čeprav morda solarne farme v Sloveniji trenutno še niso tako pogoste, pa gradnja naše največje in pa trenutni trendi kažejo, da se bomo lahko o tem, kako še bolj izkoristiti površino s solarnimi celicami, pogovarjali kmalu. Tako v Veliki Britaniji solarne farme obsegajo že kar 14 tisoč hektarjev, v zeleni strategiji pa si prizadevajo, da bi to številko povečali na kar 100 tisoč hektarjev!

S takim načinom res proizvedemo čisto, okolju prijazno energijo, s katero prihranimo emisije ogljikovega dioksida ter navsezadnje, ohranimo debelejšo denarnico, hkrati pa ustvarimo dom za metulje, čebele ter samotarske čebele, molje in vešče, čmrlje ter številne druge koristne žuželke. Z zgolj nekaj cvetlicami …

DEDIŠČINA

Pekarna Magdalenske mreže po jubilejnih 25 letih namerava tudi naprej delovati na istem prostoru

Objavljeno

dne

Mariborska organizacija “Pekarna Magdalenske mreže”, ki deluje na področju mladine, kulture in civilne družbe, te dni obhaja 25 let. “Gre za visok jubilej, zlasti za nevladno organizacijo v Mariboru,” pravi predstavnica Urška Breznik.

Ustanovljena je bila leta 1997, ko se je skupina mladih odločila, da se po treh letih ustvarjanja kulturnega programa in povezovanja skupnosti na območju nekdanje vojašnice v Mariboru formalno poveže v mrežo. “25 let pozneje smo še zmeraj tukaj in tukaj nameravamo tudi ostati,” sporočajo.

Pekarna Magdalenske mreže ima sedež na območju Kulturnega centra (KC) Pekarna in je po besedah Urške Breznik stalno bogatila svojo programsko ponudbo. Med drugim je leta 2009 prva v Sloveniji pripravila pedagoški model kritične pismenosti in še danes izvaja delavnice kritične pismenosti v mladinskih centrih, šolah in drugih organizacijah. V letu 2001 je kot edina izvenbolnišnična organizacija v regiji začela izvajati brezplačno strokovno psihosocialno pomoč mladostnikom in njihovim bližnjim z motnjami hranjenja.

Pekarna Magdalenske mreže ima sedež na območju Kulturnega centra (KC) Pekarna. Foto: Radio Maribor

V zadnjih letih so v okviru mladinskih projektov poglobljeno naslavljali probleme prekarnega dela, stanovanjske problematike mladih, podnebnih sprememb in spodbujanja zadružništva, s podporo UKOM-a pa izpeljali več projektov na teme spoštovanja migrantov in beguncev ter medijev.

Več kot 850 mladih prostovoljcev je od leta 1999 delovalo v okviru programa Prostovoljsko delo mladih za mlade. V 18 letih so v okviru Evropske prostovoljske službe oziroma Evropske solidarnostne enote omogočili 44 prostovoljcem iz tujine bivanje v Mariboru, 37 mladim iz Slovenije pa prostovoljsko izkušnjo v tujini. Ustanovili so tudi mrežo prostovoljskih organizacij Prostovoljstvo v Mariboru, ki danes šteje 76 članic.

V okviru rezidenčnega programa Soba za goste so od vzpostavitve leta 2011 gostili 120 umetnikov, na nekdaj degradirani Koroški cesti pa so v 12 letih v Galeriji K18 priredili več kot 420 razstav, instalacij, avdiovizualnih performansov in drugih dogodkov. “Galerija K18 je s svojo neinstitucionalno odprtostjo in pretočnostjo pomembno prispevala k mozaiku mariborske sodobne umetniške krajine,” je dejala Urška Breznik.

Galerijo so morali sicer nedavno preseliti v Vetrinjski dvor. V četrtek so tam odprli razstavo italijanskega umetnika Pina Poggija, ki sta jo kurirala Zaira Carrer in Giovanni Giacomo Paolin v okviru rezidenčnega programa Soba za goste. Razstava je nastala v sodelovanju Pekarne Magdalenske mreže in slovenjgraškega društva raum AU ter s podporo Koroške galerije likovnih umetnosti.

Foto: Pekarna Magdalenske Mreže

Pekarna Magdalenske mreže je zelo dejavna tudi na filmskem področju. Med drugim je članica konzorcija Film v Mariboru, ki je s štirimi drugimi organizacijami v preteklih dveh letih za Mestno občino Maribor pripravil štiri strateške razvojne dokumente za nadaljnji razvoj filmske kulture v mestu.

V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor izvaja Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem ter si prizadeva za ponovno vzpostavitev mestne kinodvorane. Lani pa je bila izvedena že 11. edicija mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki je prvi in največji festival v Evropi, posvečen tehniki stop animacije.

“V 25 letih obstoja smo mnogim nevladnim organizacijam, kolektivom, iniciativam ter posameznicam in posameznikom nudili brezplačno prostorsko, logistično in vsebinsko podporo pri njihovih projektih, programih in kampanjah,” je še povedala Urška Breznik.

Jubilej bodo zaznamovali z dvema glasbenima dogodkoma. Prvi koncert je bil konec maja, prihodnji teden, 17. junija, sledi koncert zasedbe balans in Nine Bulatovix v Dvorani Gustaf.

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

Na Bledu bodo strokovno in kulinarično dva dni “raziskovali” vodo

Objavljeno

dne

Letošnji tradicionalni dogodek Blejski vodni festival bo potekal 16. in 17 junija v Vili Bled pod naslovom “Voda. Več kot samo voda.” Prisotni bodo številni domači in tuji strokovnjaki s področja voda, predstavniki vladnih organizacij, gospodarstva in gostincev, ki bodo predstavili najboljše prakse na področju upravljanja vodnih virov in distribucije vode od izvira do mize. Udeleženci bodo spoznali izkušnje postavitve in upravljanja prvega vodnega bara v Veliki Britaniji in poklic prihodnosti v kulinariki, vodnega sommelierja.

Na otvoritvi bodo strokovnjaki razpravljali o pozitivnih in negativnih vplivih pitne vode na človeka, o higieni vode in predstavili novo razumevanje in odnos do pitne izvirske in ustekleničene vode. Poleg predstavnikov našega Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo bodo prisotni tudi madžarski in hrvaški predstavniki centrov za javno zdravje in institucij za varnost in oskrbo z vodo ter Medicinske fakultete v Zagrebu.

S stališča gostinstva in kulinarike bodo najbolj zanimiva predavanja južnokorejskega sommelierja in predstavitev enoletnih izkušenj prvih treh certificiranih slovenskih vodnih sommelierjev. Predstavnik podjetja Crag Water pa bo predstavil projekt postavitve prvega vodnega bara v Veliki Britaniji, o premium ustekleničenih vodah in njenih distribucijah pa bomo lahko poslušali izkušnje predstavnikov podjetij Fine Waters (ZDA) in Fine Liquids Premium Waters (Nemčija).

Obiskovalci bodo deležni tudi vodene degustacije ustekleničenih in izvirskih vod z vodnim sommelierjem, NLZOH pa bo predstavil izsledke analiz naših izvirskih voda. V okviru festivala bosta premierno predstavljena dva okusa vodnih koktajlov iz naravnih sestavin.

Udeleženci bodo spoznali izkušnje postavitve in upravljanja prvega vodnega bara v Veliki Britaniji in poklic prihodnosti v kulinariki, vodnega sommelierja.


Strokovne teme o ukrepih za zaščito ter odgovornem upravljanje dragocenih vodnih virov in o pravičnem vodnem odtisu bodo polega predstavnikov našega Ministrtstva za okolje in prostor, Direktorata za vode, predstavili najboljše prakse s tega področja še Institut za okolje iz Finske, Agencije za okolje iz Avstrije in Češke ter vodja politik vodnih inovacij iz organizacije Water Europe.

Več informacij na https://bledwf.com/

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Kultna tokijska stolpnica Nakagin bo porušena

Objavljeno

dne

Slavna stolpnica “kapsul” Nakagin, ki zaradi svojega futurističnega videza spominja na znanstveno-fantastične filme, stoji v središču poslovne četrti Tokia, a so jo okoliške zgradbe že davno prerasle. Odločitev za rušenje je dokončna.

Stolpnico so zdaj začeli podirati, a ne popolnoma brez razmisleka: del slovitih “kapsul”, ki so bile nekoč posamične stanovanjske enote, bodo ohranili in jih razposlali različnim muzejem po svetu.

Priprave na rušenje potekajo že več mesecev, saj je bilo treba zavarovati neposredno okolico v gosto poseljeni poslovni četrti Ginza. Prvo kapsulo bodo iz matične stavbe odstranili v naslednjih tednih.

Prizadevanja arhitektov metabolizma so presegala načrtovanje posameznih objektov. Filozofijo metabolizma so vnesli tudi v urbanizem, ki je zaradi hitrega razrasta japonskih mest po drugi svetovni vojni doživljal razcvet. 


Kisho Kurokawa in ideja o povezanosti človeka in arhitekture
13-nadstropna stolnica je bila zgrajena leta 1972 in slovi kot utelešenje “metabolistične” vizije arhitekta Kisha Kurokave; izhajal je iz ideje, da naj se mesta in zgradbe nenehno spreminjajo in preobražajo, saj so odraz življenja, usklajeni s človeškim telesom.

“Nihče ne obstaja ločeno od misli vseh okrog sebe. Vse prihaja v obstoj zaradi kombinacije vzrokov, vse stvari so medsebojno prepletene. V skladu s tem načelom načrtujemo gradnjo idealnega sveta, korak za korakom,” je Kurokawa leta 1994 zapisal v svoji knjigi Filozofija simbioze. Arhitekt je umrl leta 2007.

Vsaka od kapsul je samostojno majhno stanovanje. Arhitekt jih je zasnoval tako, da so snemljive, in predvidel, da jih bodo menjali vsakih 25 let


V 60. in 70. letih je tedaj novi in na Japonskem izoblikovani arhitekturni koncept metabolizma pomenil pravo revolucijo. Stavbe so se iz statičnih objektov prelevile v “reči”, katerih značaj je fluiden, saj se njihove funkcije prilagajajo potrebam.

Čeprav je stolpnica nakagin še vedno osupljiva na pogled, pa ne ustreza več sodobnim gradbenim standardom, zato je predvidena za rušenje; gradbeno podjetje je parcelo dobilo v upravljanje v letu 2021.

Varen brlog v vrvečem mestu
Tatsujuki Maeda
, ki si je drugi dom v stolpnici nakagin ustvaril leta 2010, je za tiskovno agencijo AP povedal, da je zelo rad živel v prostoru, ki je bil dolg dva metra in pol: občutek je imel, kot da je v otroškem skrivališču – majhnem, a udobnem. Okolje se mu je zdelo navdihujoče. “Razgled skozi tisto okroglo okno je bil krasen. Ponoči, ko so mimo drveli avtomobili, so se njihove luči lepo lesketale. In veduta mesta je čudovita.”

V vsakem stanovanju Nakagina so gospodinjski aparati in police že vgrajeni v stene. Na enem koncu je zložljiva pisalna miza, na drugem pa Sonyjev kasetar z možnostjo snemanja – v sedemdesetih je bil to vrhunec tehnološkega napredka, danes pa je, kot cela stavba, zgodovinski artefakt.

V zadnjih letih je samo približno tretjina prebivalcev stolpnice nakagin tam imela stalno prebivališče. Večinoma so ljudje stanovanjca uporabljali kot pisarne ali po kot ateljeje – med najemniki je bilo ogromno kreativcev, od glasbenikov do filmskih ustvarjalcev in arhitektov. Zdi se, kot da jih je pritegnila filozofija same stavbe.

Zgoraj citirani Maeda, ki se ukvarja z odnosi z javnostjo, je imel v lasti kar 15 kapsul – predvsem zato, da bi z večjim lastniškim deležem soodločal o usodi stavbe. Zdaj se spominja, da so stanovalci pogosto skupaj prirejali zabave, od leta 2014 naprej pa so jih družili predvsem napori za rešitev stavbe. Najprej so poskusili preprečiti rušenje in se borili za obnovo, ko je postalo očitno, da se to ne bo zgodilo, pa so opozarjali na dediščino stavbe kot arhitekturne umetnine. Denar so zbirali z množičenjem ter s prodajo knjige Nakagin Capsule Tower: The Last Record.

Primer kapsule, kakršne si je zamislil Kišo Kurokava, je že zdaj razstavljen na vrtu Muzeja moderne umetnosti v Saitami, severno od Tokia.


Pobudniki projekta pozivajo k ohranitvi več kapsul, ki bi jih spet lahko namenili za bivališča, le na drugi lokaciji. Tiste kapsule, ki potujejo v različne muzeje, bo z notranjo opremo založil arhitekturni biro Kurokava. Prav njihovi arhitekti so tudi podrobno preučili prvotne načrte in sestavili napotke, kako s čim manj škode posamezne kocke ločiti med seboj.

Zakaj se metabolizem ni zares prijel?
Profesor Will Gardner z univerze Swarthmore, izvedenec za japonski modernizem, pojasnjuje, da so bili metabolisti dragoceni predvsem zato, ker so poskušali na organski način pristopati k urbanističnim izzivom Tokia v 20. stoletju, kot sta prenaseljenost in pomanjkanje infrastrukture. To je bilo obdobje ponovne izgradnje po uničenju 2. svetovne vojne, obdobje hitre gospodarske rasti in izjemnega ustvarjalnega potenciala.

Manj pa so bili metabolistični arhitekturi naklonjeni gradbinci in tudi potrošniki, ki so se raje odločali za tradicionalna, serijsko izdelana domovanja. “To je bila generacija arhitektov, ki so vstali iz obdobja popolnega porušenja. Hkrati pa je obstajal nek dinamizem, gospodarstvo je bilo v vzponu – v nekem trenutku se je zdelo, da bo njihova vizija res vzcvetela,” je pojasnil Gardner. “A iz različnih razlogov je šla sodobna Japonska v drugo smer.”

Arhitektura metabolizma načenja ideje trajnosti in družbene odgovornosti.

V dialogu z idejo masovne proizvodnje
Na Kourokavo je močno vplival arhitekt kenzo Tange, ki je za olimpijske igre leta 1964 zasnoval Narodno športno dvorano Yoyogi. Sicer pa je Kurokava oblikoval še muzej umetnosti z valovitim steklenim pročeljem v tokijski četrti Roppongi ter novo krilo Van Goghovega muzeja v Amsterdamu, ki se je odprlo leta 1999.

Stolpnica nakagin je bila eno od mojstrovih zgodnjih del: repetitivni motiv njene arhitekture je obenem poklon in preizpraševanje koncepta masovne produkcije; nagovarjati je poskušal posameznike, še posebej tiste, ki so se v pogosto konformistični japonski družbi počutili izgubljene.

Del slovitih “kapsul”, ki so bile nekoč posamične stanovanjske enote, bodo ohranili in jih razposlali različnim muzejem po svetu.

Vizionarska rešitev za neskončno življenje stavbe
Kurokava si je zamislil tehnološko rešitev, v skladu s katero bi posamezne enote v betonsko jedro pritrdili s po štirimi visokonapetostnimi kabli. Kapsule je namreč zdizajniral tako, da bi se jih dalo odklopiti in zamenjati z novimi vsakih 25 let. A tega dela načrta niso nikoli speljali. Namesto tega zdaj, po 50 letih, dotrajane kapsule dokončno odstranjujejo. Sicer pa je Kurokava tudi sam govoril, da bo njegov način razmišljanja živel naprej tudi, ko njegovih stavb ne bo več.

Njegova arhitektura načenja ideje trajnosti in družbene odgovornosti – vprašanja, ki so aktualna še danes. “Morda ga je svet zdaj končno dohitel,” je komentiral Tomohiro Fujisava iz biroja Kisho Kurokawa arhitekti in partnerji.

Najbrž najslavnejši primerek t. i. “arhitekture metabolizma”

Vir: STA, Foto: AP

Nadaljuj z branjem
Energetska učinkovitost2 dneva nazaj

Ogromna vrsta za samooskrbno sončno elektrarno – nanjo čaka kar deset tisoč Slovencev

Energetska draginja je v prvih treh mesecih letošnjega leta povzročila pravi naval na nepovratne finančne vzpodbude za male sončne elektrarne....

Energetska učinkovitost3 dnevi nazaj

Združno do prve slovenske geotermalne elektrarne

V slogi je moč, pravijo. Dravske elektrarne Maribor, Petrol ter Nafta Lendava so zavihali rokave ter v bližnji prihodnosti napovedali...

E-Mobilnost1 teden nazaj

Začetek avtomobilske e-revolucije: oblikovalec Robert Lešnik v Sloveniji predstavil svoja izdelka – EQS in EQB

Vodja zunanjega oblikovanja vozil znamke Mercedes-benz Robert Lešnik je sodeloval pri slovenski premieri električnih modelov EQS in EQB, dogodek pa...

Gradbeništvo1 teden nazaj

Gradnja prvega pokritega olimpijskega bazena v Ljubljani je v polnem zamahu

Ljubljana bo končno dobila pokrit olimpijski bazen. Gradnja novega Športnega centra Ilirija s spremljajočo infrastrukturo bo predvidoma končana do oktobra...

Arhitektura2 tedna nazaj

Nova generacija slovenskih arhitektov se predstavlja v Berlinu

Deseterica sodobnih arhitektov oziroma arhitekturnih birojev iz Slovenije se predstavlja v Berlinu. Izbor za predstavitev na dogodku Nove prakse, nova...

Arhitektura2 tedna nazaj

Novo življenje na temeljih znamenite ubožnice: Zakaj propadajoče Cukrarne niso porušili?

Eno izmed najpogostejših vprašanj, ki so jih dobili arhitekti, ki so zasnovali prenovo veličastne Cukrarne v prestolnici, je bilo, zakaj...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Pekarna Magdalenske mreže po jubilejnih 25 letih namerava tudi naprej delovati na istem prostoru

Mariborska organizacija “Pekarna Magdalenske mreže”, ki deluje na področju mladine, kulture in civilne družbe, te dni obhaja 25 let. “Gre...

DOGODKI2 tedna nazaj

Na Bledu bodo strokovno in kulinarično dva dni “raziskovali” vodo

Letošnji tradicionalni dogodek Blejski vodni festival bo potekal 16. in 17 junija v Vili Bled pod naslovom “Voda. Več kot samo voda.”...

DOGODKI3 tedni nazaj

Direktor Narodnega muzeja Pavel Car odstopil, Policija začela s preiskavo sporne razstave

Policija je začela s preiskavo sporne razstave Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor ustanove...

Slovenija3 tedni nazaj

Mariborski park zaradi vandalov ostal brez večje bronaste fontane

Iz mariborskega Mestnega parka so tatovi ukradli večjo bronasto fontano Fitoliti, delo mariborskega kiparja Vojka Štuhca. Na Policijski upravi Maribor...

POPULARNO