Connect with us

ZELENA ENERGIJA

Družba Petrol uradno zagnala svojo drugo vetrno elektrarno na Hrvaškem

Objavljeno

dne

Družba Petrol je včeraj uradno odprla svoj vetrni park Ljubač, ki ga je testno lani poleti zagnala v bližini Knina. Polje z devetimi vetrnicami proizvaja okoli 96 gigavatnih ur električne energije na leto. To je že druga Petrolova vetrna elektrarna na Hrvaškem; prva že nekaj let stoji v bližini Šibenika.

“Ljubač je naša prva investicija, ki smo jo izvedli popolnoma brez subvencij,” je danes na novinarski konferenci v Kninu povedala predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič. Testno so jo zagnali lani poleti. 4. aprila letos pa je družba Vjetroelektrarna Ljubač prejela status pooblaščenega proizvajalca. Približno 37 milijonov evrov vredno investicijo so tako lahko danes uradno odprli.

Vetrni park Ljubač sestavlja devet vetrnic nazivne moči 3,6 megavata s skupno inštalirano moč 32,4 megavata. S pričakovano letno proizvodnjo 96 gigavatnih ur električne energije lahko zagotavlja ta energent 30.000 povprečnim gospodinjstvom.

Član uprave Petrola Jože Bajuk je spomnil, da imajo zdaj na Hrvaškem dve vetrni elektrarni. Od leta 2017 namreč v bližini Šibenika že obratuje Petrolova vetrna elektrarna Glunča s prav tako devetimi vetrnicami. Njena proizvodnja zadošča za pokritje potreb po elektriki 15.000 povprečnih gospodinjstev.

Z obema vetrnima poljema tako Petrol na Hrvaškem zagotavlja električno energijo za 45.000 povprečnih gospodinjstev.

Drobne Popovičeva je izpostavila izvrstne poslovne rezultate v letu 2021, ko je Petrol ustvaril 124 milijona evrov čistega dobička. V leto 2022 so krenili previdno, a cilji so optimistični, je dejala: “Prihodki od prodaje naj bi dosegli skoraj šest milijard evrov, čisti dobiček pa naj bi se povzpel na 158 milijonov evrov.”

Vetrni park Ljubač sestavlja devet vetrnic nazivne moči 3,6 megavata s skupno inštalirano moč 32,4 megavata. S pričakovano letno proizvodnjo 96 gigavatnih ur električne energije lahko zagotavlja ta energent 30.000 povprečnim gospodinjstvom.

Želimo biti pripravljeni na zeleno prihodnost,” je dejala predsednica uprave. Da so pri teh načrtih resni, po njenih besedah dokazujejo številke – v tekočem investicijskem obdobju 2021-2025 nameravajo 35 odstotkov sredstev nameniti za investicije v energetski prehod, torej izven nafte in naftnih derivatov. Nenazadnje jih v tako smele načrte silijo tudi aktualna energetska draginja in negotove razmere na energetskih trgih.

Poleg obeh vetrnih elektrarn zdaj skupno v okviru skupine Petrol obratuje še 30 manjših sončnih elektrarn in šest malih hidroelektrarn. Družbo pa zanimajo tudi sončne elektrarne, do začetka leta 2023 naj bi bila končana 17 milijonov evrov vredna investicija v tri sončne elektrarne na območju Knina.

Z gradnjo lastnih zmogljivosti za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije skupina Petrol sledi strateški usmeritvi postati prepoznaven regionalni ponudnik celovitih energetskih in okoljskih rešitev, je povedal Bajuk.

Večina dosedanjih investicij v obnovljive vire energije je slovenska družba usmerila na hrvaški trg, ki je zanjo strateškega pomena. Tovrstne projekte pa ima tudi v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji.

Konec leta je imela skupina Petrol skupno inštalirano moč za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov v višini 68,9 megavata. Bajuk je še povedal, da so lani proizvedli 100 gigavatnih ur elektrike, letos se želijo približati 170 gigavatnim uram.

ZELENA ENERGIJA

Evropska komisija predlaga: od leta 2030 novi mestni avtobusi brez izpustov emisij

Objavljeno

dne

Evropska komisija je predlagala, da bi bili vsi novi mestni avtobusi po letu 2030 brez izpustov. Gre za del širšega paketa ambicioznejših ciljev na področju izpustov novih težkih vozil, v skladu s katerimi bi do leta 2040 izpuste ogljikovega dioksida, ki jih oddajajo, zmanjšali za 90 odstotkov.

“Do leta 2030 bodo morali biti vsi novi mestni avtobusi brez izpustov. To je ambiciozno, a je povsem možno. Takšne spremembe kažejo državljanom, da je mogoč hiter prehod na čisto in zdravo prihodnost,” je ob predstavitvi predloga ciljev povedal izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Gre za del širšega paketa ambicioznejših ciljev na področju izpustov ogljikovega dioksida težkih vozil, med katera sodijo še tovornjaki, avtobusi za dolge razdalje, pa tudi priklopniki. Ti sicer ne oddajajo izpustov, a lahko k njihovemu zmanjšanju prispevajo z večjo energetsko učinkovitostjo.

Z letom 2030 bi morali biti izpusti novih težkih vozil glede na leto 2019, ko so bili cilji nazadnje posodobljeni, nižji za 45 odstotkov, z letom 2035 za 65, z letom 2040 pa za 90, je danes sporočila komisija.

Strožja pravila glede na predlog Evropske komisije ne bi veljala za vozila malih proizvodnih podjetij, vozila, ki se uporabljajo v rudarstvu, gozdarstvu in kmetijstvu, vojaška vozila, gasilska in reševalna vozila.

Novi cilji bi prispevali tudi k energetskemu prehodu, kot ga opredeljujeta evropski zeleni dogovor in načrt za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU. Z njimi bi namreč zmanjšali tudi povpraševanje po uvoženih fosilnih gorivih, obenem pa bi okrepili varčevanje z energijo in energetsko učinkovitost evropskega transportnega sektorja.

Po oceni komisije bi se povpraševanje po fosilnih gorivih med letoma 2031 in 2050 zmanjšalo za dve milijardi 159-litrskih sodov nafte glede na leto 2019.

Do leta 2030 bodo morali biti vsi novi mestni avtobusi brez izpustov. To je ambiciozno, a je povsem možno. Takšne spremembe kažejo državljanom, da je mogoč hiter prehod na čisto in zdravo prihodnost,” je ob predstavitvi predloga ciljev povedal izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Trenutno ima namreč 99 odstotkov avtobusov in tovornjakov na evropskih cestah motorje na notranje izgorevanje, pri čemer gre za dizelske motorje. To pomeni, da je sektor močno odvisen od uvoženih fosilnih goriv, hkrati pa prispeva tudi k onesnaževanju zraka, je poudaril Timmermans, ki je pristojen za evropski zeleni dogovor.

Nova pravila so po njegovih besedah obenem pomemben del t. i. zelenega načrta za evropsko industrijo, katerega namen je okrepiti globalno konkurenčnost evropskega gospodarstva.

“Proizvodnja težkih vozil je sektor, v katerem so številni evropski proizvajalci že zdaj vodilni. S tem zakonodajnim okvirjem pa bomo zagotovili, da bo tako ostalo tudi v prihodnje,” je povedal izvršni podpredsednik komisije.

“Naj bom povsem jasen. Ne želimo, da se ponovi zgodba s solarnimi paneli, ki smo jih izumili, nato pa se je vsa proizvodnja preselila na Kitajsko. Želimo, da je proizvodnja evropska,” je dejal.

Predlog komisije bosta zdaj obravnavala Svet EU, v katerem so države članice, in Evropski parlament. Ta je ravno danes dokončno potrdil cilje glede izpustov avtomobilov in kombiniranih vozil, ki med drugim predvideva prepoved prodaje vozil na notranje izgorevanje od leta 2035.

Nadaljuj z branjem

ZELENA ENERGIJA

Vlaganje v obnovljive vire ustvarja eksplozijo zelenih delovnih mest

Objavljeno

dne

Kar 12,7 milijona ljudi dela v sektorjih, ki jih uvrščamo na področje zelenih delovnih mest, številka pa nenehno raste!

Po podatkih Mednarodne agencije za obnovljive vire energije je v svetovnem sektorju obnovljivih virov energije, področju, ki velja za sektor zelenih delovnih mest, zaposlenih 12,7 milijona ljudi, pri čemer še posebej izstopa sektor fotovoltaike v Aziji, kjer je zaposlenih 79 % vseh v zaposlenih zeleno-energetskega sektorja na svetu.

V sektorju fotovoltaike je v svetovnem merilu zaposlenih 4,3 milijona posameznikov, v vodni energiji in biogorivih 2,4 milijona posameznikov, v sektorju vetrne energije pa 1,3 milijona delavcev. Fotovoltaiki kot sektorji z velikim številom zaposlenih sledijo še vetrna in vodna energija ter biogoriva. V večini sektorjev obnovljivih virov energije po številu zaposlenih prevladuje Kitajska, največ delovnih mest v sektorju biogoriv pa ustvarja Brazilija.

Več zelenih mest, več enakosti med spoloma

K eksploziji zelenih delovnih mest je v zadnjem času prispevala predvsem energetska kriza, ki države spodbuja k investicijam v obnovljive vire energije, pri čemer se avtomatsko ustvarjajo vedno nova zelena delovna mesta. Po podatkih Mednarodne agencije za obnovljive vire energije se je med letoma 2020 in 2021 število delovnih mest v tem sektorju po vsem svetu povečalo za nekaj manj ko milijon.

Hkrati poročila Mednarodne agencije za obnovljive vire nakazujejo, da je v industriji obnovljivih virov energije ravnovesje med spoloma boljše kot v konvencionalnem energetskem sektorju, zlasti na področju fotovoltaike.

Nadaljuj z branjem

ZELENA ENERGIJA

Katere evropske države prevladujejo na področju sončne energije?

Objavljeno

dne

Ste se spraševali, katere evropske države so na čelu prodora sončne energije? Kdo je v ospredju in kdo zaostaja?

Imajo nenehne razprave o solarni energiji sploh smisel? Da, saj lahko s ponosom povemo, da že vlaganja v trajnostno energijo že kažejo rezultate, saj je sončna energija v lanskem poletju Evropski uniji pomagala preprečiti za kar 29 milijard evrov uvoza plina!

Toda prostor za izboljšavo še ostaja, saj raziskave kažejo, da se bo morala količina proizvedene sončne energije za uspešen boj proti posledicam podnebnih sprememb do leta 2035 povečati kar devetkrat.

Katere so torej evropske države, ki jim gre na področju proizvodnje sončne energije trenutno najbolje? To so Nizozemska, v kateri sončna energija predstavlja 23 % vse proizvedene energije, Nemčija z 19 % ter Španija s 17 %.

Pridružujejo se jim tudi vzhodnoevropske države, ki so v zadnjih letih močno okrepile področje proizvodnje zelene energije. Poljska je proizvodnjo sončne energije v štirih letih povečala kar 26-krat!

Lestvice so postranskega pomena, ključen je cilj

Preden ste pričeli z branjem članka, ste ob naslovu prav gotovo pomislili, da so na vrhu proizvodnje sončne energije predvsem najbolj sončne države, a to v resnici ne drži, saj so v tej lestvici veliko bolj ključne politične in finančne spodbude. Sonce se namreč s pravo lego in pravim tipom sončnih celic najde in izkoristi prav vsepovsod. Tako fotovoltaiko s pridom izkoriščajo tudi na Švedskem, kjer je morda zaradi hladnejšega podnebja ne bi pričakovali.

V resnici je lestvico držav glede na popularnost, količino in druge parametre na področju sončne energije zelo težko oblikovati, saj štejeta tudi poseljenost in sama velikost države. Izstopa namreč Luksemburg, ki ima najvišji odstotek sončne energije, kar pa je zaradi velikosti države povsem razumljivo.

Evropske države se med seboj razlikujejo tudi po ciljih, ki jih želijo na področju zelene energije oziroma obnovljivih virov energije doseči. Tako je blizu vrha te lestvice Nemčija, ki si želi kar 80-odstotni delež obnovljivih virov energije že do konca tega desetletja, medtem ko si Nizozemska, Danska in Avstrija prizadevajo za kar 100 odstotkov.

Vlaganja v trajnostno energijo že kažejo rezultate, saj je sončna energija v lanskem poletju Evropski uniji pomagala preprečiti za kar 29 milijard evrov uvoza plina!

Razlike tudi v domiselnosti proizvodnje zelene energije

Še en vidik obstaja, po katerem se evropske države med seboj pomembno razlikujejo – kreativnost pri povečevanju količine proizvedene sončne energije in vpeljevanju elementov fotovoltaike v vsakdanje življenje.

Tako se nekatere države poslužujejo predvsem strešnih sončnih celic na strehah podjetij, trgovskih centrov in stanovanjskih objektov, medtem ko druge v solarne farme preobražajo zapuščene rudnike in druga degradirana zemljišča, s sončnimi celicami opremljajo parkirišča, železniške in avtobusne postaje ter celo ceste, nekatere pa gredo še korak dlje in solarno farmo postavijo kar sredi morja!

Ne glede na vse pa je bolj kot razvrščanje držav v lestvice po tem ali drugem kriteriju ključno nekaj drugega – njihovo prizadevanje za prehod na bolj zelene, trajnostne in obnovljive vire energije.

Nadaljuj z branjem
UMETNOST12 ur nazaj

Jakopičeva nagrada v roke slikarju Stašu Kleindienstu

Najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost, nagrado Riharda Jakopiča, je letos prejel slikar Staš Kleindienst. Priznanji Riharda Jakopiča...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Poslovil se Janez Gorišek, konstruktor planiške letalnice

V 90. letu starosti je umrl Janez Gorišek. Smučarski skakalec in gradbeni inženir, ki je skupaj z bratom Vladom skonstruiral...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Požar izpred štirih let je razkril “železno skrivnost” pariške katedrale Notre-Dame

Notre-Dame v Parizu je prva gotska katedrala, pri gradnji katere so na številnih mestih uporabili železne sponke. To sodobnemu človeku...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

90 let mariborskega Pokrajinskega arhiva – listine tudi z leta 1246

Pokrajinski arhiv Maribor letos praznuje devetdeset let formalnega zbiranja, hranjenja in varovanja arhivskega gradiva. “Dvajset zaposlenih skrbi za kar 17...

Arhitektura3 tedni nazaj

Kulturni center Izola: za ambiciozen projekt (še) ni soglasja

Izolski župan Milan Bogatič je v sporočilu za javnost ponovil že večkrat izrečeno oceno, da je projekt Istrskega kulturnega centra...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Lumar – prvi prejemnik okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

V družinskem podjetju Lumar, ki v letošnjem letu obeležuje 30 let delovanja, so prejeli okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG)...

Arhitektura3 tedni nazaj

Slovito Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo letos prejel David Chipperfield

Letošnja nagrada gre v roke 69-letnemu britanskemu arhitektu, ki je nagrajen za “brezčasno sodobno oblikovanje, ki se spoprijema s podnebnimi...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

Slovenija: z obnovo starih zgradb bi do leta 2050 lahko prihranili kar 1,07 milijarde evrov

Življenje v zastarelih in neučinkovitih stavbah predstavlja tveganje za zdravje in presega finančne zmožnosti prebivalcev. Nezdrave stavbe imajo velik vpliv...

EKOLOGIJA3 tedni nazaj

Nameren izpust ali sabotaža? V Lendavi iz opuščene bioplinarne znova iztekel digestat

Iz bioplinarne v Trimlinih v občini Lendava je pretekli konec tedna znova iztekel digestat. Župan Lendave Janez Magyar meni, da...

DOGODKI3 tedni nazaj

Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe 

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo (GBC Slovenija) je pred dnevi organiziralo strokovno srečanje, na katerem so izpostavili ključne vidike izvedbe...

POPULARNO