Connect with us

Arhitektura

Varšava: obnova Saške palače in bližnjih zgradb vredna 560 milijonov in naj bi bila zaključena do leta 2030

Objavljeno

dne

O obnovi Saške palače, porušene leta 1944, se govori na Poljskem že 50 let. Pretekli načrti obnove so propadli, leta 2018 pa je predsednik Duda znova napovedal obnovo 362 let stare zgradbe. Obnova napreduje počasi, končala pa naj bi se do leta 2030.

11. novembra bo minilo pet let, odkar je med praznovanjem 100. obletnice ponovne neodvisnosti Poljske predsednik Andrzej Duda slovesno napovedal obnovo klasicistične Saške palače in njeno vrnitev v prvotno stanje, preden so jo porušili nacisti v drugi svetovni vojni. Investicija, vredna 560 milijonov evrov, naj bi bila dokončana leta 2030. Duda je ob tem Saško palačo razglasil za stalni spomenik osamosvojitve in simbol državne kontinuitete.

A Duda še zdaleč ni bil prvi, ki bi razglasil obnovo te stavbe, o kateri se sicer govori že petdeset let. Kritiki projekta zato obtožujejo trenutno vlado, da projekt izkorišča za promocijo svojih nacionalističnih stališč. Razburja jih višina investicije in trdijo, da bi lahko ta sredstva porabili bolje.

Odstranitev trate na lokaciji projekta za rekonstrukcijo. Foto: Pałac Saski/palacsaski.pl

362 let palače: od kralja do srednje šole in vojske
Rekonstrukcija Saške palače, palače Brühl in najemniških hiš na sosednji Królewski ulici predvideva obnovo zgodovinskih zgradb v obliki iz avgusta 1939. V palači je bila v 18. stoletju kraljeva rezidenca, leta 1763 pa je ta status izgubila, a jo je bilo še vedno mogoče najemati. V njej so živeli tudi številni znani Poljaki, med drugim je svoja mlada leta v njej preživel tudi Frederic Chopin, medtem ko je oče bodočega skladatelja poučeval v jezikovni šoli, ki je delovala v njej. “Chopin je svoja prva dela napisal, ko je živel tukaj,” je povedal tiskovni predstavnik projekta Slawomir Kulinski, med znanimi sta Poloneza v B-duru in Poloneza v G-molu. Leta 1839 je bila palača temeljito obnovljena v klasicističnem slogu, a je ohranila svoje prvotno ime.

Leta 1864 so dediči palačo prodali vojaškim oblastem in do leta 1915 je stavbo zasedala vojska ruskega imperija, s poljsko osamosvojitvijo tri leta pozneje pa je v palači zasedal generalštab poljske vojske. Pozneje je v palači deloval šifrirni urad, kjer so poljski matematiki razvozlali zgodnjo različico nemškega stroja Enigma, kar je prispevalo k zmagi zaveznikov v drugi svetovni vojni.

Stavbo so po padcu varšavske vstaje leta 1944 porušili Nemci in za njo je ostala praznina. Ohranil se je le del stebrišča, kjer je danes grob neznanega vojaka. Na enem od kosov peščenjaka je denimo na robu mogoče opaziti okroglo vrtino. “To ni nič drugega kot luknja za dinamitno palico. Naredili so jo Nemci z ročnim vrtalnikom. Uporabili so res veliko materiala, da so vse skupaj razstrelili in temeljito uničili,” je pojasnil Kulinski.

Obnova Saške palače: zaključek povojne obnove prestolnice?
Palača je bila predvidena za obnovo že pred 50 leti. Izbrali so že izbrano arhitekturno zasnovo, a projekt nikoli ni bil izveden. V pogovorih in načrtih za obnovo so leta 1999 razmišljali celo o obnovi palače z uporabo legokock, ampak so ta načrt opustili in leta 2004 je bil znova objavljen razpis za rekonstrukcijo palač in najemniških hiš. Prvotno je bilo predvideno, da bo obnova končana do leta 2010, a so ta načrt opustili, čeprav so zanj plačali že okvirno tri milijone evrov. Temelje Saške palače, ki so na trgu vidni še danes, so razkrili leta 2007.

Ponovna zasaditev dreves na območju palače Brühl. Foto: Pałac Saski/palacsaski.pl

Na Trgu maršala Jozefa Piłsudskega v Varšavi, kjer je stala palača, od 4. julija letos potekajo arheološka izkopavanja, ki so razkrila labirint zidov. Med najdbami izpostavljajo del utrdbe, zgrajene za protiturško obrambo pred 400 leti. Med pomembnejšimi najdbami izpostavljajo diamantni prstan, skodelice za juho iz želvovine, zažgani šahovski komplet wehrmachta in nacistične megafone.

Po napovedi obnove Saške palače leta 2018 je vlada ustanovila posebno delovno skupino, ki je vključevala različne državne in mestne uradnike, ki so določili nadaljnjo časovnico projekta obnove palače. Leta 2021 so nato pripravili zakonsko podlago in ustanovili namensko družbo, odgovorno za obnovo. Marca letos so objavili natečaj za izdelavo arhitekturne zasnove in ureditev zemljišča, katerega rezultate bodo razglasili 12. oktobra. Izbira glavnega izvajalca bo sledila šele leta 2025, ki bo imel pet let, da dokonča celotno obnovo Saške palače.

Arhitektura

40. Piranski dnevi arhitekture: nagrada Piranesi za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga

Objavljeno

dne

Avtor

Ob koncu 40. Piranskih dnevov arhitekture je mednarodno nagrado piranesi žirija dodelila arhitektom iz ateljejev Elementarna in Kolektiv tektonika za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga ter pripadajočih ulic na Ptuju.

V Avditoriju in razstavišču Monfort je potekala slovesna podelitev nagrade in priznanj piranesi, ki jih podeljujejo Galerija DESSA, Obalne galerije Piran in mednarodna žirija piranesi. Podelitvi bo ob 20. uri sledilo odprtje mednarodne arhitekturne razstave Piranesi 2023.

Za mednarodno nagrado Piranesi je bilo letos nominiranih 53 projektov iz 11 evropskih držav.

Po mnenju žirije so arhitekti Matevž Zalar, Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Samo Kralj iz biroja Elementarna ter Darja MatjašecPia Kante in Katja Mali iz Kolektiva tektonika priznanje prejeli za spretno, vendar subtilno umestitev novega javnega programa v stare objekte, ki po njihovem mnenju “ustvarja čudovito ozračje, ki poetično združuje nove in stare elemente.”

Mednarodno priznanje piranesi je za oblikovanje kompleksa RIVUS VIVERE na Dunaju prejela skupina PPAG architects. Foto: Obalne galerije Piran/Hertha Hurnaus

Sedemčlanska mednarodna žirija, ki so jo letos predstavljali Níall McLaughlin (predsednik), Pedro DomingosAitor FuentesJanez KoželjTom LechnerIva Letilović in Wang Shu, je podelila še dve mednarodni priznanji.

Priznanje za oblikovanje Vrtca Bohinj si delijo arhitekti iz ateljejev Arrea arhitektura, KAL A in AKKA. Foto: Obalne galerije Piran/Luis Diaz Diaz

Anna Popelka in Georg Poduschka iz biroja PPAG architects sta priznanje prejela za urbano stavbo RIVUS VIVIERE na Dunaju. Arhitekti iz Arrea arhitekture (Ana Jerman, Janja Šušnjar) in KAL A (Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernández-Zúñiga) pa so skupaj s krajinski arhitekti AKKA (Luka Javornik, Lara Gligić) prejeli priznanje za oblikovanje Vrtca Bohinj.

Načrt Matije Cepanca za biološki koridor reke Plitvice spodbuja raznovrstne biotske povezave. Foto: Obalne galerije Piran/Matija Cepanec

Mednarodno študentsko priznanje piranesi je izmed 37 projektov z 19 arhitekturnih fakultet dobil Matija Cepanec za zasnovo linearnega organskega sistema, ki spodbuja raznovrstne biotske povezave v reki Plitvica v Varaždinu na Hrvaškem.

Noben projekt ni osamelec
Udeleženci so lahko v okviru konference Piranski dnevi arhitekture prisluhnili devetim strokovnim predavanjem na temo Kontekst. Koncept. Konsenz. Na sklepni prireditvi s podelitvijo nagrad in odprtjem razstave v razstavišču Monfort sta imeli nagovor ministrica za kulturo Asta Vrečko in častna pokroviteljica prireditve Anna Ramos, direktorica Fundacije Mies van der Rohe.

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Arhitekturna rešitev za prizidek Baragovega semenišča – cenejša za 10 milijonov

Objavljeno

dne

Pred dnevi so potrdili arhitekturno rešitev za prizidek in prenovo Plečnikovega Baragovega semenišča. Razpis je bil razveljavljen zaradi računske napake v dokumentaciji, se je pa predvidena ocena projekta zmanjšala za več kot 10 milijonov evrov in znaša 38,4 milijona evra.

Arhitekturno rešitev za prizidek je pripravila skupina arhitektov v sestavi: Matej VozličDenis HitrecTadej UrhAnja Rudof in Zala Babič, avtorica krajinske zasnove pa je krajinska arhitektka Urška Kristina Škerl. Izvedba zmagovalne arhitekturne rešitve bi po oceni avtorjev zdaj znašala 38,4 milijona evrov brez DDV-ja.

Prvotno narobe navedena bruto površina objekta
Odločitev o izbiri je bila predhodno razveljavljena zaradi manjše napake v razpisni dokumentaciji. Napačno je bila namreč navedena bruto površina objekta, ki ne ustreza površinam v načrtih, posledično je napačno ocenjena tudi vrednost naložbe. Po zakonu vsak popravek v končnem poročilu zahteva razveljavitev in ponovno potrditev od strokovne komisije. Sicer se je že ob razveljavitvi pričakovalo, da bo komisija s podžupanom Janezom Koželjem na čelu potrdila isto arhitekturno rešitev.

Program Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki sicer deluje v Baragovem semenišču, se bo med gradnjo prizidka prerazporedil po drugih prizoriščih po Ljubljani. Foto: ZAPS

Izbrani predlog gradi na sinergiji z originalno zasnovo
Arhitekturni natečaj je v preteklosti naletel na mešane odzive v javnosti, a so strokovnjaki na splošno pozdravili izbrano rešitev. Iz ateljeja Vozlič so za časopis Dnevnik sporočili, da so v predlogu sledili tako tradiciji kot sodobnim standardom in da projekt prinaša možnost za razmislek o Plečnikovi dediščini v pogojih sodobnosti. Kar nekaj predlogov je iskalo kontrast z originalno zasnovo, njihov predlog pa je gradil na sinergiji, so še dodali.

Tudi strokovnjaki razdeljeni glede izbrane arhitekturne rešitve
Umetnosti zgodovinar ZRC-ja SAZU-ja Damjan Prelovšek je poleti za časopis Dnevnik poudaril, da je izbrana rešitev “glede umestitve prizidka najbližje originalnemu Plečnikovemu projektu“.

Arhitekturna rešitev Ateljeja Vozlič predvideva v medetaži tudi kavarno in ozelenjen atrij ter garažo, skozi katero bo mogoče neposredno dostopati do različnih delov stavbe. Foto: ZAPS
Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Poslovil se je Gregor Košak, arhitekt, urbanist in oblikovalec

Objavljeno

dne

Vsestranski ustvarjalec, profesor Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost ter častni član ZAPS se je poslovil v starosti 91 let.

Bil je izjemna osebnost ter zavzet in družbeno dejaven strokovnjak, ki je zaznamoval svet slovenske arhitekture, oblikovanja in umetnosti, so ob slovesu arhitekta zapisali na ministrstvu za kulturo.

Gregor Košak se je v 70. letih 20. stoletja podpisal pod načrt za motel v Grosupljem ter postavil več drugih stanovanjskih, šolskih in poslovnih stavb, med katerimi izstopa stanovanjska soseska ob Dunajski cesti s stolpnico Mercatorja.

Po njegovem načrtu je leta 1970 nastal motel Grosuplje. Foto: Izrez negativa iz arhiva Janeza Kališnika, dokumentacija MAO.

Bil je tudi častni član Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, kjer je dejavno sodeloval in pustil pomemben pečat na dejavnostih in področjih, ki so ga še posebej zanimala.

Avtor podobe znamenite zbirke Pesmi štirih
Grafičnemu oblikovanju se je posvetil že med študijem in kmalu pritegnil pozornost s svojimi prvimi knjižnimi oblikovanji, med drugim tudi za znamenito zbirko Pesmi štirih. Po diplomi je ustvaril vrsto celostnih grafičnih podob za pomembna slovenska podjetja, vključno z Adrio Airways, Letališčem Ljubljana, Mercatorjem, Zmajem, Emono, Formo Vivo, Tehniškim muzejem Slovenije in Genexom.

Gregor Košak je oblikoval znamenito pesniško zbirko Pesmi štirih (1953). Foto: Zbirka MAO

Poleg svojega izjemnega prispevka na področju oblikovanja je sodeloval v številnih strokovnih združenjih in društvih, tako doma kot v tujini. Bil je predsednik ali član strokovnih svetov različnih organizacij, med drugim v Društvu likovnih umetnikov Ljubljana (DLOS), Društvu oblikovalcev Slovenije (DOS) in Društvu arhitektov Ljubljana (DAL). Med letoma 1978 in 1984 je zastopal Jugoslavijo v Mednarodnem združenju arhitektov (UIA).

Posvečal se je tudi pedagoškemu delu in kot profesor na Fakulteti za arhitekturo in Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je poučeval integralne pristope k oblikovanju okolja.

Prejemnik številnih priznanj
Bil je dobitnik številnih priznanj; med drugim je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 1967, nagrado Unesca za kulturni plakat na varšavskem bienalu leta 1968, več zlatih medalj BIO in druga priznanja na različnih mednarodnih oblikovalskih manifestacijah.

Nadaljuj z branjem
KULTURA4 dnevi nazaj

Pokrajinski muzej Maribor praznuje 120 let obstoja

Na razstavi ob 120-letnici Pokrajinskega muzeja Maribor bodo na ogled tudi najstarejša znana fotografija Maribora, viseča ladijska postelja Wilhelma von...

GRADNJA5 dni nazaj

Lumar se je v Bruslju predstavil med 10 junaki trajnosti

Podjetje je bilo izbrano med več kot 7.000 evropskimi malimi in srednje velikimi podjetji. Zavezanost k trajnosti presega izdelke in...

Arhitektura5 dni nazaj

40. Piranski dnevi arhitekture: nagrada Piranesi za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga

Ob koncu 40. Piranskih dnevov arhitekture je mednarodno nagrado piranesi žirija dodelila arhitektom iz ateljejev Elementarna in Kolektiv tektonika za...

TRAJNOST6 dni nazaj

Zaživel leseni paviljon miru in sožitja zaživel na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor

Z odprtjem Paviljona miru in sožitja na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor se je sklenil projekt Naj dvorišče ne bo parkirišče,...

OKOLJE1 teden nazaj

V ujmah prizadetih več kot 6000 objektov, 330 jih ne bo moglo več stati na istih mestih

Država in občine bodo za okoli 330 prizadetih hiš morale poiskati nadomestne lokacije, je ob predstavitvi predloga zakona o obnovi...

DOGODKI1 teden nazaj

Na 60. beneškem bienalu bo Slovenijo predstavljala kiparka in slikarka Nika Špan

Slovenijo bo na 60. mednarodnem beneškem bienalu predstavljala umetnica Nika Špan. Kustos tokratne slovenske predstavitve je Vladimir Vidmar. Beneški bienale...

DEDIŠČINA1 teden nazaj

Po obsežni prenovi je frančiškanska knjižnica znova odprta

Frančiškanska knjižnica v frančiškanskem samostanu na Prešernovem trgu v Ljubljani je najdlje stalno delujoča knjižnična ustanova na Slovenskem, ki letos...

UMETNOST2 tedna nazaj

Prva ženska na čelu Guggenheimove fundacije bo Mariet Westermann 

Mariet Westermann bo s 1. junijem naslednje leto prevzela vodenje Guggenheimove fundacije ter s tem Guggenheimovega muzeja v New Yorku,...

Slovenija2 tedna nazaj

Barve JUPOL humanitarno razdelili že 500 družinam, ki so jih prizadele poplave

V družbi JUB so v okviru humanitarnega projekta »Barve spremenijo dom: obnavljajmo skupaj« za potrebe sanacije notranjih zidnih površin v...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Za soški elektrarni Doblar in Plave najbrž varstvo kulturne dediščine

Novogoriška enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je nedavno predstavila izsledke raziskav glede načrtovanja in gradnje objektov v...

POPULARNO