Connect with us

Novosti

Posodobitev stanovanjskega zakona: kaj prinašajo spremembe?

Objavljeno

dne

Stanovanjski zakon oziroma njegova novela je predmet obravnave v državnem zboru, saj so spremembe nujne, celovita prenova zakona pa bi zaenkrat bila časovno preveč potratna. Po sprejemu novele je v planu celovita prenova stanovanjske zakonodaje, po kateri bi bil nov stanovanjski zakon pripravljen v roku 1 leta.

Stanovanjski zakon prinaša spremembo glede višine neprofitne najemnine

Stanovanjski zakon (SZ-1) v 118. členu določa, da neprofitna najemnina pokriva stroške za vzdrževanje stanovanja in skupnih delov, stroške za opravljanje upravniških storitev, amortizacijo v življenjski dobi 60 let, stroške financiranja sredstev, vloženih v stanovanje in pripadajoče skupne dele ter zemljišče stanovanjske stavbe. Višine neprofitne najemnine niso bile usklajene že vse od leta 2007. Vrednost točke, ki se uporablja za izračun višine neprofitne najemnine se bo glede na predlog zvišala iz 2,63 na 3,50 evra.
Zvišala naj bi se tudi subvencija najemnine in sicer iz 80 na 85% priznane neprofitne najemnine.

Nov stanovanjski zakon predvideva ustanovitev javne najemniške službe

Predlog novele predvideva vzpostavitev javne najemniške službe pri Stanovanjskem skladu RS. Ta bi imela vlogo posrednika, upravitelja in vzdrževalca najemnih stanovanj. Ustanovljena bo z namenom pridobivanja novih praznih najemniških stanovanj od zasebnih lastnikov. Višina najemnine, ki bi jo javna najemniška služba kot mesečno nadomestilo za uporabo stanovanja izplačevala lastniku stanovanja, bi bila po predlogu predmet individualnega dogovora med službo in lastnikom stanovanja.

Predlog novele predvideva vzpostavitev javne najemniške službe pri Stanovanjskem skladu RS. Ta bi imela vlogo posrednika, upravitelja in vzdrževalca najemnih stanovanj.

Na kakšen način stanovanjski zakon predlaga rešitev glede dostopnosti stanovanj?

Po predlogu naj bi Stanovanjski sklad RS dobil predkupno pravico pri prodaji občinskih zemljišč, ki so namenjena večstanovanjski gradnji. Stanovanjski zakon s spremembami sledi Resoluciji o nacionalnem stanovanjskem programu, ki predvideva večje število javnih najemnih stanovanj.

Dodatna sredstva za gradnjo stanovanj bi zagotovili z višjim dovoljenim zadolževanjem Stanovanjskega sklada RS in občinskih javnih stanovanjskih skladov. Po predlogu bi se lahko SSRS zadolžil za 50 odstotkov svojega izkazanega namenskega premoženja (sedaj 20 odstotkov). Občinski skladi naj bi se po novem lahko pri SSRS zadolžili v višini do 40 odstotkov svojega namenskega premoženja (sedaj do 10 odstotkov).

Stanovanjski zakon prinaša spremembe predvsem za večstanovanjske stavbe

Lastniki stanovanja bodo za izboljševalna dela, kot npr. vgraditev novih naprav in inštalacij po novem morali pridobiti soglasje 50% lastnikov (sedaj je potrebno soglasje 75% lastnikov). Vsa dela in posegi v večstanovanjsko hišo, ki presegajo redno upravljanje pa bodo uvrščena med gradbena dela na skupnih delih stavbe, za katera bo potrebno pridobiti 75% soglasje lastnikov.

Po predlogu naj bi Stanovanjski sklad RS dobil predkupno pravico pri prodaji občinskih zemljišč, ki so namenjena večstanovanjski gradnji.

Stanovanjski zakon in odpovedni roki v najemnih razmerjih

Po predlogu za nov stanovanjski zakon se bo skrajšal odpovedni rok za najemnika in za najemodajalca, če v pogodbi ni določen drugače, in sicer za oba z 90 na 60 dni. Nov stanovanjski zakon predvideva tudi skrajšanje roka za izselitev, ki ga določi sodišče v sodnem postopku, in sicer s 60 na 30 dni.

Energetska učinkovitost

V Parizu se listje z ulic spreminja v kompost

Objavljeno

dne

Medtem ko pri nas poteka debata, ali je bilo suho listje pobrano dovolj hitro, ali ne, ga v Parizu že nekaj časa uspešno pretvarjajo v mestni kompost.

Jesenska drevesa so nadvse očarljiva, a postanejo, ko suho listje odpade, nadvse nadležna. Sploh v središčih mest, kjer ustvarijo mokro in spolzko brozgo, nevarno za pešce in kolesarje, ki po vrhu ustvari še neestetski videz. Pariško vodstvo pa je tudi v odpadajočem listju našlo nekaj pozitivnega. V letošnjem letu so namreč nabrali kar 100 ton suhega listja, ki so ga odpeljali na posebno odlagališče, kjer bodo iz njega ustvarili kompost.

Mestni kompost za mestne vrtove

Pariz, ena najbolj zelenih evropskih prestolnic spet navdušuje z novo zeleno potezo. Po ocenah, da letno poberejo kar 450 ton suhega listja (nikar se ne čudite nad številko, z obsežnim ozelenjevanjem in zelenim mestnim središčem so kilogrami kar jasni), se je vodstvo odločilo, da bi veljalo nabrano listje uporabiti za kaj koristnega. Tako so v enem od mestnih odlagališč odpadkov napravili prostor, kamor po novem odlagajo nabrano listje ter pridelujejo kompost. Več o akciji lahko, če obvladate francosko, preberete tudi na uradni pariški strani, kjer so zapisali nekaj o akciji Feuilles sur Seine.

To še ni vse, pobrano listje na odpad ni odvedeno s klasičnimi tovornjaki, ampak je naloženo na posebno rečno vozilom, kar hkrati poskrbi za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v prometu. Čemu kompost? Zelena strategija v Parizu predvideva javne vrtove, vrtove na strehah in majhne vrtičke na balkonih, pri tem pa bo z vsemi potrebščina uslužno pomagala kar občina. Po novem tako tudi s pristnim pariškim kompostom.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Dunaj z vavčerji za hišna popravila in naprave

Objavljeno

dne

Ni vse za na odpad, so odločeni na Dunaju, kjer svojim meščanom podarjajo posebne bone za popravila ter tako skrbijo za manj odpadkov in manj ogljikovih emisij.

Avstrijska prestolnica spet navdušuje z nadvse inovativno pobudo, s katero želijo preprečiti kopičenje odpadkov in prispevati k ohranjanju okolja. Dunaj je namreč nedavno uvedel posebne bone za popravila, ki jih je mogoče prevzeti preko posebne spletne strani, slednji pa znesek popravila znižajo za 50 % oziroma največ 100 evrov.

Meščani so se na pobudo odzvali v meri, ki je presegla vsa pričakovanja. S spletne strani je bilo do sedaj prenesenih že 10 000 kuponov, mojstri pa so preko teh popravili že kar 5400 naprav, ki bi sicer končale nekje na smetišču. Akcija se je komaj začela, Dunaj pa že računa, da so z dosedanjimi emisije ogljikovega dioksida zmanjšali za približno 130 ton.

Najpogosteje se popravlja mobilne telefone
Ob tem je pobuda pomembna tudi za obrtnike, ki jih je pandemija z zaprtjem javnega življenja gotovo prizadela. Popravila preko bona lahko sicer opravljajo le obrtniki, ki ponujajo storitve preko dunajske mreže Reparaturnetzwerk Wien. Pobuda bo predvidoma aktivna kar tri leta, zaradi velikega interesa pa se bo ponudba storitev še povečala.In katere naprave Dunajčani najraje dajejo v popravilo? Serviserji poročajo o velikem številu popravljenih električnih in elektronskih naprav, med katere sodijo predvsem mobilni telefoni in tablični računalniki, sledijo pa še kolesa, ure, oblačila in kosi pohištva. Morda pa bi bilo s tako akcijo tudi pri nas manj odsluženih oblačil in pohištva na divjih odlagališčih?

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Priznanje Red Dot Award za prepoznavnost podjetja Geberit

Objavljeno

dne


Center za dizajn Nordrhein Westfalen je pred skoraj 30 leti prvič podelil nagrado Red Dot Award za izjemno oblikovanje izdelkov. Danes je Red Dot Award eno najpomembnejših in najprestižnejših svetovnih tekmovanj v oblikovanju, na katerega se letno prijavi več kot 18.000 oblikovalcev, podjetij in organizacij iz več kot 70 držav. Nagrad ne prejmejo izključno izdelki, temveč tudi blagovne znamke in komunikacijski projekti.

V najnovejšem letopisu Red Dot Design je bila nagrada za strategijo identitete podjetja Geberit upravičena takole (odlomek): »Geberit je leta 2015 prevzel finsko skupino Sanitec s številnimi različnimi znamkami keramike, ki so bile pretežno namenjene končnim kupcem. To je pomenilo prerazporeditev podjetja Geberit kot blagovne znamke B2B2C, saj je bilo zdaj treba nagovoriti tudi končne uporabnike. Obstoječa trditev o blagovni znamki ‘Know-How Installed’ se jasno nanaša na Geberitovo strokovno znanje o produktih, ki so večinoma skriti za steno – položaj B2B je ostal nespremenjen. V segmentu B2C pa se je Geberit osredotočil na kombinacijo oblikovanja in funkcionalnosti ter se s tem ločil od konkurence, ki se osredotoča predvsem na združitev kopalnice in wellness prostora. Nov moto skupine notranjih oblikovalcev in končnih uporabnikov je ‘Design Meets Function’.«
Več na www.geberit.si

Nadaljuj z branjem
Energetska učinkovitost3 dnevi nazaj

KRONOTERM MED VODILNIMI V EVROPI V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM

Evropski okoljski urad (EOU) je opravil popis blagovnih znamk evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov in njihovih ciljev k ogljični nevtralnosti. EOU...

Energetska učinkovitost1 teden nazaj

Prihaja povsem nova tehnologija oken s solarno sredico?

Na ameriški Univerzi Rice v Houstonu so raziskovalci razvili okna z luminiscentno tekočino in posebnimi solarnimi celicami, ki v celoti...

Dizajn2 tedna nazaj

Stoli Nike Zupanc razstavljeni tudi v Zagrebu

Po lanski razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani so stoli, ki jih je Nika Zupanc oblikovala za...

Arhitektura2 tedna nazaj

Znova rdeča luč za gradbeno dovoljenje Bežigrajskega stadiona

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo negativno odločbo v primeru izdaje gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park. Pogoj,...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Šest izjemnih prednosti, zaradi katerih boste želeli uporabiti belo kad

V gradbeništvu oznaka BELA KAD predstavlja posebno tehnologijo izgradnje objektov brez bitumenske hidroizolacije. V TKK proizvajamo in ponujamo izdelke najvišje...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Podpisana pogodba za drugi tir, vredna več kot 224 milijonov

Drugi tir bo na odseku med Črnim Kalom in Koprom gradil Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema. “To je...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Dunaj s prvim klimatsko-nevtralnim letališčem na stari celini

Ne samo, da je Dunaj mesto, ki je po številnih raziskavah že nekaj let na vrhu lestvice, kjer se najbolje...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Ali je gradbeništvo aktivno celo bolj kot pred Korono?

Gradbeništvo je v januarju 2021 po številu opravljenih del beležilo krepko rast! Vrednost v letošnjem januarju opravljenih gradbenih del je...

Novosti3 tedni nazaj

Posodobitev stanovanjskega zakona: kaj prinašajo spremembe?

Stanovanjski zakon oziroma njegova novela je predmet obravnave v državnem zboru, saj so spremembe nujne, celovita prenova zakona pa bi...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

Avstrija si je do leta 2030 zadala “100% zeleni cilj”

Naši severni sosedi so misijo “zelena dežela” vzeli zelo resno, saj naj bi do leta 2030 vložili kar 10 milijard...

POPULARNO