Connect with us

Akustika

Več sobni avdio z glasovnim upravljanjem

Objavljeno

dne

V sodobnem bivalnem okolju je več sobni avdio popolnoma običajen korak. Glasbo ponavadi poslušamo več ur dnevno in zato je pomembno poenostavljeno in funkcionalno upravljanje.

Več sobni avdio sistem se lahko upravlja s pomočjo aplikacij za mobilne naprave ali dodatno, z glasovnim upravljanjem. Lastniki pametnih hiš lahko glasovno upravljajo preko enotnega vmesnika tako avdio sistem, kot denimo luči, klimatizacijo, itd.

Primer naprednega sistema v pametni hiši: Vmesniku preprosto rečemo “Lahko noč” in ugasnejo se luči v hiši, termostati znižajo temperaturo stopinji, ugasne se glasba, prižgejo se pozicijske luči… Spat gremo torej brez iskanja stikal, daljincev, telefonov in drugih napravic.

Več sobni avdio se lahko implementira povsod, brez večjih posegov

Kaj nam več sobni sistem omogoča:

 • Zvok v različnih prostorih
 • Različen ali isti vir poslušanja po prostorih
 • Zvok v dodatnih prostorih BREZ KABLOV
 • Nadzor preko brezplačne aplikacije in pregled VSEH PROSTOROV
 • Popolnoma neodvisno delovanje vsakega posameznega prostora
 • Možnost nadgradnje stare HiFi ali AV opreme v del več-sobnega sistema
 • Sodobni viri kot so Internetni radio, TIDAL, DEEZER, SPOTIFY, branje s strežnikov, itd.
 • Glasovno upravljanje avdio sistema
 • Glasovno upravljanje avdio sistema in hiše (samo lastniki ali bodoči lastniki pametne hiše)
Sistem lahko uporabljajo vsi družinski člani naenkrat preko pametnih naprav!

Kakšen je najbolj razširjen hišni več sobni sistem?
Običajno se kupci odločajo za glavni sistemin dva do štiri dodatne prostore. Konkretno to pomeni, glavni sistem v dnevni sobi, ki je denimo kombiniran s televizorjem ali projektorskim sistemom. V večini se potem doda zvok v spalnico, kopalnico, otroške sobe, večnamenske prostore za delo ali sproščanje, teraso, atrij, itd.

Glavni sistem je ob igranju v drugih sobah lahko ugasnjen, saj več sobni avdio sistemi delujejo neodvisno!

Vsi prostori sistemi bodo delovali v enotnem sistemu.  Nadzirali jih boste preko aplikacije nameščene na vaš telefon ali tablico ter preko glasovnega upravljanja, če se boste zanj odločili.
“Se pravi, otroci se v sobi zabavajo z glasbo iz Youtube, mama v dnevni sobi gleda priljubljeno serijo s prostorskim zvokom, oče na terasi ali v kabinetu posluša radijsko postajo.”

Triangle – Enceinte AIO

Več sobni avdio in pametna hiša?
Določeni sistemi omogočajo upravljanje zvoka in sistema pametne hiše preko enovitega glasovnega upravljanja. Zahtevajte rešitev s strani svojega ponudnika pametne hiše, saj gre za napredno in trenutno najboljšo možno rešitev za objekte v načrtovanju ali izgradnji.

Ali lahko priklopimo sami?
Storitve projektiranja montaže, izvedbe in priučitve upravljanja so na voljo pri ponudnikih avdio video opreme in pametnih sistemov. Obrnite se na specializirano trgovino, kjer vam bodo naredili prikaz v živo ali na podlagi ogleda vašega prostora, hiše, stanovanja ali poslovnega objekta ponudili storitev na ključ.

Več info na www.av-planet.si

Triangle – Enceinte AIO

Akustika

BREZPLAČNI STROKOVNI WEBINAR: akustično udobje in zvočna izolacija

Objavljeno

dne

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v okviru letošnjega krovnega projekta “Kakovost bivalnih prostorov” v mesecu marcu izvedlo že tretji seminar, ki bo tokrat povezan z zvočno izolacijo notranjih prostorov in akustičnim udobjem, ki vpliva na dobro počutje, zdravje in delovno storilnost uporabnikov. Izobraževanje bo preko spleta potekalo v četrtek, 25. marca od 9. do 12. ure, osredotočalo pa se bo na vsebine glede načrtovanja zgradb in izbire primernih tehničnih rešitev, vrstah materialov za vgradnjo ter reševanja težav s hrupom v obstoječih prostorih.

Program, ki ga bo povezoval predsednik UO združenja dr. Iztok Kamenski, bodo s predavanji soustvarjali predstavniki Strojne fakultete UL, podjetij Knauf Insulation, Xella in Wienerberger ter predavatelj iz tujine. Seminar je brezplačen, k udeležbi pa vabijo arhitekte in projektante, investitorje, upravnike večstanovanjskih stavb, uslužbence ministrstev in javnih zavodov ter drugo zainteresirano javnost.

Člani ZAPS in IZS bodo za izobraževanje pridobili kreditne točke. Program srečanja je objavljen na spletni strani www.gbc-slovenia.si.
Prijava na dogodek je mogoča na povezavi:  https://gbc-slovenia.si/prijavnica-akusticno-udobje-in-zvocna-izolacija/

Nadaljuj z branjem

Akustika

Zakaj se v naravi počutimo bolje?

Objavljeno

dne

Avtor

Ustvarjanje ustreznega bivalnega udobja s pomočjo akustičnih oblog

Tisočletja so se naša ušesa razvijala za zaznavanje zvoka v odprtem okolju, kjer ni prisotnih nenaravnih zvočnih odmevov.
Ker nas je evolucija pripeljala do tega, da se vse več zadržujemo v notranjih prostorih, smo zaradi tega nehote izpostavljeni umetnim in škodljivim zvočnim izkušnjam. Nenaravno okolje ne moti le našega razumevanja govora in sposobnosti komunikacije, ampak vpliva tudi na zdravje in na našo sposobnost delovanja.
Danes preživimo skoraj 90 odstotkov časa v notranjih prostorih. Če želimo izboljšati akustiko v zaprtih prostostih, si moramo prizadevati, da jo naredimo čim bolj podobno akustiki, ki je v odprtem, zunanjem prostoru.

O akustiki se pogosto pogovarjamo, ko gre za gledališča, kino dvorane, snemalne studie … Jasno je, da mora biti akustika v teh prostorih odlična, a morali bi stremeti k temu, da je ta primerna tudi drugje.
Sodobno oblikovanje je vplivalo na to, da se za notranje obdelave prostorov uporabljajo gladki in trdi konstrukcijski materiali. V konstrukcijah sicer pogosto uporabljamo mehke toplotno izolacijske materiale, pri tem pozabljamo, da bi podobni materiali prišli prav tudi na površinah, da bi dobili dobro prostorsko akustiko. Visoka raven hrupa, odmev in nezaželeno širjenje zvoka po prostoru lahko še tako dobro oblikovan prostor spremenijo v neuporabno škatlo.

Življenje in akustika

Vsak nov gradbeni projekt ali obnova sta priložnost, da dolgoročno zagotovimo optimalno akustiko prostora. Večletne znanstvene raziskave so pokazale, da dobra akustika pripomore k boljši produktivnosti v pisarnah, hitrejšemu okrevanju v bolnišnicah in izboljšanju učenja v šolah.
Primerna akustika se lahko ustvari s pravo količino absorpcijskih materialov na pravih mestih. Sposobnost materiala glede količine zvoka, ki jo lahko absorbira, je razdeljena v razrede A, B, C, D in E. Če se odločimo za material iz razreda A, bomo v prostoru imeli manj hrupa, zvok se ne bo toliko širil po prostoru in razumevanje govora bo jasnejše.
Parametri, ki jih moramo upoštevati pri prostorski akustiki, so:

 • jasnost govora,
 • jakost hrupa v prostoru,
 • odmevni čas,
 • širjenje zvoka po prostoru.

Največkrat se kot kriterij, kakšna je akustika prostora, uporabi odmevni čas. V naslednji tabeli so prikazane vrednosti, ki so priporočene za določene dejavnosti pri različnih velikostih prostora:

Kako akustika vpliva na nas v različnih prostorih?

Pisarne

Dokazano je, da dobro zvočno okolje pomaga, da smo učinkovitejši pri svojem delu, s tem pa je učinkovitejši tudi napredek v organizaciji, v kateri smo zaposleni.
Pri delu v pisarnah imamo naloge, pri katerih je potrebna komunikacija, in naloge, pri katerih potrebujemo mir. Izziv v pisarnah oceanskega tipa je, kako preprečiti širjenje zvoka in zagotoviti zasebnost, kjer je to potrebno. Hrup iz različnih virov se lahko širi tudi več kot 20 metrov naokrog in moti vse, ki so v tem obsegu.
Če ocenimo, koliko časa in denarja nas te motnje stanejo na letni ravni, ugotovimo, da smo 15 odstotkov časa neproduktivni.
Raziskave so pokazale, da je slaba akustika v pisarnah glavni razlog za nezadovoljstvo zaposlenih na delovnem mestu. Zaradi nezaželenega hrupa lahko podjetja letno izgubijo tudi do 24 produktivnih delovnih dni. Pri dobri prostorski akustiki smo za 66 odstotkov dovzetnejši za opravljanje nalog. Motnje zaradi hrupa povečajo možnosti napak za 50 odstotkov …

Šole

Ste se kdaj vprašali, zakaj so učenci v zadnjih klopeh manj zbrani in manj prisotni pri dogajanju med poukom v primerjavi s tistimi v prvih vrstah? Razlog je v jasnosti govora. Nekateri učenci razumejo le okoli 50 odstotkov vsebine, ki jim je bila posredovana, zaradi česar so nemotivirani in negotovi. Jasnost govora je osnova za učinkovito komunikacijo.
Če je v prostoru manj hrupa in odmeva, so za učence vzpostavljeni enaki pogoji za učenje ne glede na to, kje sedijo.
Zaradi visoke ravni hrupa in odmeva v prostoru morajo učitelji v večini primerov govoriti veliko glasneje kot bi sicer. To je tudi glavni razlog za odsotnost z dela takoj za stresom in pomanjkanjem motivacije.

Dejstvo je, da se nam kratkoročni spomin zmanjša za 20 odstotkov, če poslušamo govor v prostorih s slabo akustiko. V prostorih z dobro akustiko se srčni utrip učiteljem zmanjša za 10 odstotkov. Večina učiteljev bo pritrdila, da je hrup v učilnicah eden glavnih problemov pri učenju. Pri 62 odstotkih učiteljev so bile diagnosticirane poškodovane glasilke.

Bolnišnice

Hrup v bolnišnicah je lahko resna težava. Moti spanec in počitek pacientov, zvišuje krvni tlak in vpliva na točnost komunikacije med osebjem in bolniki.
Dobre regeneracijske cikluse spanja je mogoče doseči le v mirnih okoljih. Dobra akustika pripomore k hitrejšem okrevanju.
Z uporabo akustičnih elementov v prostoru se izboljša učinkovitost osebja, okrevanje bolnikov je hitrejše in izboljša se ekonomska učinkovitost organizacije.
Zmanjšanje hrupa v bolnišnicah ima za posledico tudi za polovico manjšo uporabo zdravil proti bolečinam pri bolnikih. Pri boljši prostorski akustiki prihaja do 30 odstotkov manj napak pri delu zdravnikov. V primeru akustičnih stropov v bolnišnicah je skoraj 50 odstotkov manj motenj spanja kot v bolnišnicah, kjer takšnih stropov ni.

Prosti čas

Dobra akustika nam izboljša življenje tudi pri preživljanju prostega časa. Ne glede na to, kje smo in kaj delamo, se pri dobri akustiki bolje zabavamo s prijatelji in uživamo v času, ki ga imamo zase. Kot smo omenili že na začetku, dobra akustika ni pomembna na primer le v kinodvoranah.
V uspešnih restavracijah ne štejejo le dobra hrana, pijača in ustrezna cena. Kaj se zgodi, ko hrup izniči vsa druga čutila? Dokazano je, da je hrup največji razlog za pritožbe v restavracijah in stranke odvrne od tega, da bi uživale v dobri hrani. Glasno okolje negativno vpliva na razpoloženje strank, na zaznavanje hrane in na kakovost storitve. Prava akustična obdelava prostora zviša vrednost doživetja in zaposlenim omogoča boljše delovno okolje, v katerem prihaja do manj napak.
Obisk vodnega parka je odlično družinsko doživetje. Vendar so takšni prostori brez akustične obdelave zaradi glasnih aktivnosti prehrupni. Hrup ljudi utrudi in jih naredi nervozne. V območjih, kjer so otroci vznemirjeni, in kjer so tobogani in globoka voda, je bistveno, da so tako otroci kot odrasli osredotočeni in pozorni na dogajanje.

Primer stenskih absorberjev v Wellnessu Tivoli. Ti pripomorejo k zmanjšanju hrupa v področju za sproščanje. Eko art d.o.o.

Nakupovalni centri so za veliko ljudi prostor za druženje. Toda številni imajo slabo prostorsko akustiko in s tem večji hrup. Da bi ta hrup omilili, upravniki pogosto predvajajo glasno glasbo in na ta način izboljšujejo nakupovalno izkušnjo. Vendar ni dokazano, da bi imela glasna glasba želen pozitivni učinek. Dokazano je le, da 60 odstotkov kupcev trdi, da je jakost zvoka v javnih zgradbah previsoka, in da 44 odstotkov ljudi takšne prostore zapusti, ker je raven hrupa preveč nadležna. Dobra prostorska akustika kupce naredi zadovoljne, zato nimajo potrebe, da bi šli po nakupih kam drugam.
Prav tako dobra akustika pripomore k dobremu počutju doma. To ni pomembno le pri gledanju filma pred televizijskim zaslonom. Pogosto se zgodi, da se odrasli ne moremo niti pogovarjati, ko se otroci vzhičeni igrajo. Če dobimo obiske, moramo govoriti tiho, da zaradi širjenja zvoka ne bi zbudili otrok v drugem delu hiše. Ko kopamo svoje malčke, pogosto ne moremo ves čas zdržati v kopalnici, ker otroci tako uživajo v igranju, da moramo zaradi hrupa zapustiti kopalnico. Podobnih trenutkov v domačem prostoru bi lahko našteli še veliko več. Vse te težave pa je mogoče rešiti z ustrezno prostorsko akustiko.

Rešitve

Mesta namestitve akustičnih oblog

Pri ustvarjanju prostora, v katerem se bodo ljudje dobro počutili in uspešno delovali, je treba predvideti, kakšna bo dejavnost v prostoru, kdo bo v prostoru in kakšna je oblika prostora. Rešitev se izvede z uporabo prave kombinacije akustičnih elementov.
Če želimo ustrezno akustiko, je najpreprostejša rešitev namestitev akustičnega spuščenega stropa v vsem prostoru. Če izvedba spuščenega stropa ni mogoča, kar je pogosto pri sanaciji prostora, uporabimo absorpcijske elemente, ki se lahko neposredno lepijo ali pa vijačijo na površino. Tretja možnost na stropu so viseča akustična vodoravna jadra ali pa vertikalni ‘baffli’. Ta možnost se uporabi, kadar želimo stropu dati posebno obliko, če so na stopu okna, ali pa ima strop funkcijo hlajenja ali ogrevanja prostora.

Prikaz dovršene uporabe akustičnih stropnih panelov pri prenovi interjerja (objekt: Graščina v Lipici, grajska kavarna, notranja oprema: Neža Perger, mag. inž. arh., izvedba: Makro 5 gradnje d. o. o.)

Če montaža na stropu ni mogoča ali stropni absorberji ne zadostujejo, se absorberji lahko namestijo tudi na stene. Ti zelo dobro preprečujejo širjenje zvoka po prostoru in zmanjšujejo hrup. Zvok govorjenja se običajno naprej zaleti vanje, ti pa takoj preprečijo zvočne odboje.

Akustične stenske obloge Ecophon Texona v kombinaciji s spuščenim akustičnim stropom Ecophon Focus (objekt Rehabilitacijski center Soča, projektant: Nova stran arhitekti d. o. o., izvedba: Plastermont d. o. o.)

S hrupom najbolj obremenjeni prostori

Običajno so s hrupom najbolj obremenjeni vrtci in šolske telovadnice. Zaradi dejavnosti in velikega števila ljudi v teh prostorih je treba hrup zmanjšati s pomočjo absorberjev ne samo na stropu, ampak tudi na dveh sosednjih stenah. Le tako se učiteljem in vzgojiteljicam ni treba preveč naprezati z glasnim govorjenjem, otroci v vrtcu so bolj umirjeni, razumljivost govora pa je odlična, kar pripomore k boljšemu otrokovemu razvoju …

Prikaz stenskih in stopnih absorberjev, odpornih na udarce z žogo, Ecophon Super G (objekt: OŠ Mengeš, izvedba: Montaža Škerjanec d. o. o.)

V klasičnih učilnicah je priporočljiv absorpcijski strop po vsej površini, stenski absorberji pa na zadnji steni. To omogoča odlično razumljivost, ker niso prisotni neželeni odmevi. Hrup v učilnici se v primeru učenja po skupinah tako zmanjša za približno 13 decibelov. Otroci ostanejo zbrani pri učenju ves dan in ne samo prvi dve šolski uri.
Podobno kot v šolah je treba namestiti akustični strop v vseh pisarnah, če želimo, da zaposleni ostanejo zbrani ves dan. V številnih primerih samo spuščeni stropi ne zadostujejo in je treba namestiti še dodatne stenske absorberje. Pogosto se to zgodi v večjih sejnih sobah, kjer potekajo videokonference, in v prostorih, kjer je veliko steklenih predelnih sten ali steklenih fasad …
Tudi v bolnišnicah in drugih javnih ustanovah je osnovni akustični poseg izvedba akustičnega stropa. Le tako se zmanjšajo napake zaradi nerazumevanja zaposlenih, večja pa je tudi zasebnost pogovorov, saj se glas ne širi prosto po vsem prostoru ali celo na hodnik. Kot je bilo že bilo omenjeno, na stene lahko namestimo še stenske absorberje, če akustični strop ni dovolj učinkovit.

Materiali

Materiali, ki so primerni za dobro absorpcijo zvoka, so običajno mehki in porozni materiali, kot so poliuretanska ali melaminska pena, najboljši med njimi pa je mineralna volna. Je negorljiva, obstojna na staranje, lahka in cenovno ugodna. V večini primerov jo moramo zaščititi z akustično tkanino ali z akustičnimi barvami, da se prepreči prašenje vlaken iz plošč. Na enak način so izdelane plošče, ki se uporabljajo za akustične spuščene strope. V primeru spuščenega stropa za dobro absorpcijo zadostujejo že plošče debeline 15 mm, če pa plošče nameščamo neposredno na strop, morajo biti debele vsaj 40 mm, da se doseže podoben učinek.

Primer rastrskega akustičnega stropa z vidno in nevidno podkonstrukcijo

Če želimo, da je površina trda in hkrati tudi vpija zvok, kar pride prav predvsem pri stenskih oblogah, mora biti obloga perforirana, za oblogo pa mora biti nameščen absorpcijski material, kakor je bilo omenjeno v prejšnjem odstavku. To so predvsem obloge iz perforirane pločevine, perforirane lesene obloge ali pa pogosto uporabljene perforirane mavčne plošče. Njihova sposobnost absorpcije je odvisna predvsem od gostote perforacije. Ker njihova površina ni tako učinkovita kot na primer obloga iz mineralne volne, je njihova absorpcija običajno razreda C ali D in ne razreda A.

Primer izvedbe furniranega perforiranega stropa Lambri Basic in stenska laminirana perforirana obloga (objekt: Medicinska fakulteta Maribor, projektant: Plan B d. o. o., izvedba: Tehnostor d. o. o.)

Vsem omenjenim materialom je skupno to, da se nameščajo v določenih segmentih (raster 600 x 600 mm pri spuščenih stropih), ali pa so površine perforirane, kar lahko koga optično moti. Rešitev za takšne detajle so monolitne akustične obloge. Takšne obloge so zaželene predvsem v stanovanjskih objektih in v reprezentančnih pisarniških objektih. Tudi ti sistemi lahko omogočajo največjo možno zvočno absorpcijo. Obloge so izdelane iz absorpcijskega materiala in akustičnega ometa na površini, da je videz površine čim bolj monoliten.

Primer izvedene monolitne akustične obloge v stanovanju zasebnega naročnika

Zgoraj omenjene rešitve spadajo med najbolj značilne, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Tudi materiali, ki so omenjeni, so najpogosteje uporabljeni materiali. Za posebne prostore ali za posebne zahteve obstajajo tudi druge rešitve. V tem primeru se lahko obrnemo tudi na akustične biroje ali ponudnike materialov, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.

Klemen Kosec, univ. dipl. inž. les., Kalcer d. o. o.

Nadaljuj z branjem
DOGODKI3 tedni nazaj

Strateško povezovanje družb Lumar in iQwood Od hloda do hiše – vzpostavljanje slovenske lesno predelovalne verige

Podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih objektov, ki je s svojimi inovativnimi in okolju prijaznimi rešitvami že skoraj...

DOGODKI3 tedni nazaj

6. konferenca trajnostne gradnje

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je nedavno organiziralo že 6. konferenco trajnostne gradnje, ki jo je spremljalo več kot...

DOGODKI1 mesec nazaj

Največji proizvajalec gospodinjskih aparatov Haier sedaj tudi v Sloveniji

Blagovna znamka Haier je prisotna na vseh petih celinah, v več kot 160 državah, v katerih ima 25 industrijskih parkov,...

GOSPODARSTVO1 mesec nazaj

Družba JUB v roke avstralskemu Duluxu

Delničarji družbe Jub, premaznika iz Dola pri Ljubljani, so sprejeli ponudbo 5500 evra za delnico družbe, kolikor za prevzem ponuja...

GOSPODARSTVO1 mesec nazaj

V kompleksu Schellenburg ne bo kulturne dvorane

Ljubljanski mestni svetniki so pred dnevi kljub nasprotovanju dela opozicije podprli sklepa o lokacijski preveritvi za območji nekdanjega Kolizeja in...

DOGODKI1 mesec nazaj

JUB med prejemniki priznanj najboljšim inovatorjem v osrednjeslovenski regiji

V organizaciji GZS Zbornice osrednjeslovenske regije je nedavno v Ljubljani potekala podelitev priznanj za najboljše inovacije v osrednjeslovenski regiji v...

Materiali2 meseca nazaj

VSE UMETNE SNOVI MED SEBOJ NISO ENAKE

Prijaznost do okolja, trajnost in ohranjanje virov tvorijo kakovost izdelkov Geberit. To načelo velja tudi za uporabo umetnih snovi. Podjetje...

DOGODKI2 meseca nazaj

200. rojstni dan Narodnega in Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Narodni in Prirodoslovni muzej Slovenije bosta praznovala 200.rojstni dan, zato k praznovanju z dnevom odprtih vrat vabita v “muzejsko zaodrje”....

Slovenija2 meseca nazaj

Mednarodni dan bele palice: ogromno javnih objektov pri nas ni prilagojenih slepim in slabovidnim

Mednarodni dan bele palice, simbola neodvisnega življenja slepih in slabovidnih, poteka tako kot svetovni dan vida v znamenju pozivov k...

Interier2 meseca nazaj

Prenova salona IZI Mobili v Mengšu

Prenova je zajemala zunanjost in notranjost salona ter zamenjavo razstavljenih kosov pohištva (eksponatov). V prenovljenem salonu si lahko od blizu ogledate...

POPULARNO