Connect with us

Dizajn

V Cankarjevem domu bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije: vabljeni za mizo dobrega oblikovanja

Objavljeno

dne

V Cankarjevem domu bo do 2. marca na ogled bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije. Pod naslovom Design Konsum predstavlja domače stvaritve s področij produktnega oblikovanja, mode, scenografije, vizualnih komunikacij …

Letošnja razstava bo zasnovana tako, da vsakega posameznika oziroma konzumenta nagovarja neposredno, je napovedala vodja projekta in koncepta razstave Mateja Panter. Postavitev je zasnovana kot longitudinalna kompozicija oziroma dolga miza, na kateri so urejeni pogrinjki s krožniki oblikovanja. Na krožnikih, velikih diskih, na katerih so printi posameznih izdelkov, je konzumentu postreženo kakovostno oblikovanje.

V poplavi izbire seči po – slovenskem oblikovanju
Dandanes živimo v obdobju presežkov stvari in hiperprodukcije, se zaveda Mateja Panter, in vsakodnevno izbiranje nam otežuje življenje. Razstava zato predstavlja tudi neki filter, ki lahko posamezniku pomaga pri odločitvah. Z njo želijo poudariti, da se lahko namesto za izdelke množične proizvodnje s katerega koli konca sveta odloči za slovensko oblikovanje in s tem za kratke dobavne poti, kakovostno ter do okolja prijazno proizvodnjo, ekološke in trajnostne rešitve, organsko in razgradljivo, reciklirano iz naravnih, neškodljivih materialov.

Po besedah Anke Štular, ki je skupaj z Matejo Panter in Matejem Filipčičem poskrbela za postavitev razstave, je tričlanska komisija DOS-a izmed prispelih prijav za razstavo izbrala 36 del, ob njih so na ogled še krožniki partnerjev – Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Fakultete za dizajn.

Pogrnjena miza je tudi simbolična “zadnja večerja”
Kot je še povedala Mateja Panter, so v DOS-u sicer ob bienalnih razstavah že več let nagovarjali odločevalce, predstavniki društva so nanje apelirali neposredno na sestankih in z raznimi pobudami, da bi se zgodili pozitivni premiki na področju oblikovalske stroke. Razstava pa je po njenih besedah tudi svojevrsten odgovor na to, da DOS ni bil uspešen na štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo. To jim daje misliti, da njihova prizadevanja skozi vsa leta niso obrodila sadov, zato je postavitev razstave mogoče razumeti tudi kot “zadnjo večerjo”.

Si slovensko oblikovanje ne zasluži podpore države?
Predsednik DOS-a Jurij Dobrila je dodal, da se sicer že več let ob vsaki razstavi znova sprašujejo, ali jim jo bo uspelo izpeljati, letošnja tudi nima zagotovljenega javnega financiranja. Takšna situacija je po njegovih besedah skrb vzbujajoča z družbenega stališča, saj je dejstvo, da “oblikovanje ne pomeni le produkcije všečnih podobic v takšni ali drugačni obliki, ampak je razvojni proces, generator razvoja in tudi gospodarskega uspeha ter skozi to samozavesti države”. Dodal je, da bi moral biti DOS kot edini formalni predstavnik oblikovalske prakse upoštevan vsaj do te mere, da bi imel v državi konstantnega sogovornika.

Novinarska konferenca Društva oblikovalcev Slovenije

Dizajn

Festival oblikovanja Maribor navdušil z ravznovrstnim programom

Objavljeno

dne

Tudi drugi dan Festivala oblikovanja Maribor se je začel z ogledom filmov in animacij, s katerimi so na natečaju Aritmija mladosti sodelovali dijaki srednjih šol.

Dan oblikovalcev sta vodili Lijana Krajnc in Zala Sporiš. Kot prvi gost se je predstavil fotograf Arne Hodalič, ki je predstavil svoje življenje in delil zgodbe s svojih ekspedicij in popotovanj. Po študiju je kupil jadrnico, jo vozil in tako služil denar, medtem pa začel fotografirati. Po petih letih dela dela na jadrnici se je odločil, da bo začel svojo fotografsko kariero. Od takrat je bil kar dvaindvajsetkrat v Indiji, prepotoval je svet, imel potujoči studio in si nabral ogromno spominov in prijateljev z vsega sveta. Kar se tiče fotografije, je poudaril, da se fotografira z glavo in ne s fotoaparatom.

Naslednja gostja je bila umetnica in glasbenica Katja Škorjanc, znana tudi pod imenom Katie Shock. Z umetnostjo se je začela ukvarjati že v mladih letih, zdaj pa ustvarja digitalne ilustracije, plakate, karakterje iger, kot je na primer Angela iz igre My talking Angela, izdeluje ilustracije za pločevinke piva, je pa tudi ena izmed prvih slovenskih ustvarjalcev NFT-umetnin. S svojo umetnostjo rada pomaga drugim in širi znanje o problemih sveta. Mladim umetnikom svetuje, da si najprej uredijo dober portfolio, nato pa svoja dela delijo in jih pokažejo čim več ljudem, da tako širijo svoje umetnine.

Tretja gostja je bila Bojana Kovačič Zemljič, oblikovalka avtorskega nakita blagovne znamke E2RD. V sodelovanju s čipkarsko šolo iz Idrije je ustvarila inovativne vzorce, ki jih je kasneje naredila tudi v zlatem. Potrudi se, da novo kolekcijo ustvari vsaj enkrat na leto, v svoji trgovini pa prodaja nove izdelke, tudi če še niso objavljeni na njeni spletni strani. V svoji karieri je dosegla veliko, eden izmed njenih največjih uspehov je bil sodelovanje na EXPO v Dubaju.

Zadnja gostja Dneva oblikovalcev je bila kostumografinja Suzana Rengeo, ki trenutno dela v SNG Maribor, pred tem pa je svoj pečat pustila na številnih področjih. Svojo prvo modno revijo je pripravila ob koncu srednje šole v Modni hiši. Navdihujejo jo različni materiali, vzorci, ker pa je skozi oblačila zmeraj rada predstavljala različne karakterje, se je odločila, da bo postala kostumografinja. Največ težav pri ji delu povzročajo kompleksni materiali in slabi stroji, vedno pa mora biti pozorna, za katero predstavo dela kostume, saj so materiali za vsako zvrst drugačni: za balet morajo biti bolj gibljivi, za opero jih običajno delajo dlje časa … Mladim oblikovalcem je svetovala, naj se čim prej naučijo šivanja in drugih spretnosti ter naj bodo čim inovativni, naj si ne postavljajo omejitev in naj si čim več upajo.

Program so z glasebnimi točkami popestrile dijakinje Zala Sporiš z pesmijo Ledena, Jana Lesičnik s pesmijo Feeling Good in Nika Janžekovič Lorenčič s pesmijo Someone You Loved.

Nadaljuj z branjem

Dizajn

Aktualnost rokodelstva kot povezovalnega člena med ekologijo in kulturo

Objavljeno

dne

V Dresdnu so zagnali platformo Made in za sodobno rokodelstvo in oblikovanje. Sodelujoči partnerji, ki jih koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), bodo razpravljali o prihodnosti rokodelstva kot instrumenta za družbene in ekološke spremembe.

Sodelujejo mednarodnimi strokovnjaki s področja rokodelstva, oblikovanja in raziskovanja.

Platforma se je uradno začela z uvodno konferenco naslovom Narejeno v dialogu – Ustvarjanje prihodnosti (Made in Dialogues – Crafting the Future). Prenašali jo bodo tudi prek spleta in bo posvečena tudi načinom prenašanja znanja o rokodelstvu in dediščine na prihodnje generacije. Poleg tega bo poskušala odgovoriti na vprašanja, kot sta, kako želimo živeti v prihodnosti in kako se lahko s pomočjo rokodelstva oblikuje družbena skupnost.

Foto: MAO

Kot piše na uradni spletni strani, je platforma Made in za sodobno rokodelstvo in oblikovanje nastala kot pobuda za raziskovanje, oblikovanje in dediščino, ki želi spodbujati sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi obrtniki in sodobnimi oblikovalci ter drugimi strokovnjaki s področja kulture in znanosti.

Zasnovana je kot niz medsebojno dopolnjujočih in nadgrajujočih se dejavnosti, s katerimi želi poudariti aktualnost rokodelstva kot povezovalnega člena med ekologijo in kulturo.

Foto: MAO

Dejavnosti bodo zajemale vzpostavitev javno dostopne baze podatkov o rokodelstvu, rokodelcih, interdisciplinarnem znanju in naravnih virih, pomembnih za rokodelstvo in oblikovanje, prenos znanja in sodelovanje v obliki rezidenc, delavnic, usposabljanj in poletne šole, programe v obliki konferenc in seminarjev ter publikacijo, niz razstav in spletno stran.

Platforma je neposredno nadaljevanje dvoletnih dejavnosti, ki so potekale pod imenom Made in: Crafts-Design Narratives in so med drugim obsegale potujočo razstavo. Svoj doseg je zdaj razširila na deset partnerjev iz šestih držav. Tudi nove dejavnosti so napovedane za dve leti.

Koordinator projekta je MAO iz Ljubljane, od koder sodeluje še Center Rog. Ostali partnerji so iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Portugalske in Nemčije.

Foto: MAO
Nadaljuj z branjem

Dizajn

Oblikovalec Oskar Kogoj dopolnil okroglih 80 let

Objavljeno

dne

Svetovno znani slovenski oblikovalec, akademik in umetnik Oskar Kogoj danes praznuje 80 let. Njegovo delo je vidno vse od sredine 60. let minulega stoletja, ko je kot mlad oblikovalec sprejel globalne izzive novih materialov in z velikimi koraki vstopil na poklicni oder, so ob nagradi za življenjsko delo zapisali v Društvu oblikovalcev Slovenije.

Oskar Kogoj se je rodil leta 1942 v Mirnu. Najprej je obiskoval Šolo za oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje, v Ljubljani, nato je študiral na Visoki šoli za industrijsko oblikovanje v Benetkah in po diplomi leta 1966 tam nadaljeval z delom kot asistent.

Nagrado Prešernovega sklada dobil za Gondolo

Med letoma 1968 in 1970 je delal v oddelku za raziskovanje in oblikovanje pohištvenega podjetja Meblo iz Nove Gorice. Od leta 1971 ima status svobodnega umetnika in prav tega leta je prejel nagrado Prešernovega sklada za družino plastičnih počivalnikov Gondola, ki jih je oblikoval za Meblo.

Kasneje je predaval tudi v Firencah, od leta 2005 pa na novogoriški univerzi. Je član več mednarodnih združenj za oblikovanje in umetnost.

Leta 2010 so v Narodni galeriji v Ljubljani odprli gostujočo razstavo Kogoja in hrvaškega arhitekta Nenada Fabijanića. Kot so tedaj zapisali, Kogoj plemeniti predmete, namenjene v glavnem vsakodnevni uporabi, izziva čudenje, tako da izdeluje artefakte, ki imajo kot unikati muzejsko vrednost. Vendar so ti ikonsko ponujeni vsakodnevni uporabi, da bi z lepoto dali življenjskemu prostoru višjo raven in globlji smisel. S svojim “naravnim dizajnom” Kogoj nakazuje presenetljivo podobnost naravne in človeške stvaritve, ali, povedano drugače, usodno povezanost človeka in narave, so dodali.

Ob današnjem jubileju je Oskar Kogoj občini Miren-Kostanjevica simbolično podaril osem “voditeljskih palic”. Vir: Miren-Kras

Društvo oblikovalcev Slovenije mu je leta 2020 podelilo priznanje za življenjsko delo

Leta 2020 mu je Društvo oblikovalcev Slovenije namenilo priznanje za življenjsko delo. Kot so zapisali v utemeljitvi nagrade, je Kogoj nedvomno eno najbolj prepoznanih in javno priznanih imen slovenskega oblikovanja. V utemeljitvi je bilo izpostavljeno tudi njegovo delovanje v pohištvenem podjetju Meblo in njegovi počivalniki, s katerimi “se je v našem prostoru izkazal kot drzen pripadnik globalne oblikovalske avantgarde”. Desetletja pozneje pa se “spet znajde v sožitju z naravo, oblikovanje mu naenkrat predstavlja globljo človeško, celo mistično misel”, je še pisalo.

Kogoj na skupinskih razstavah sodeluje od leta 1959, od leta 1970 pa razstavlja tudi samostojno. Sodeloval je na več kot 400 skupinskih in samostojnih razstavah, tako v Sloveniji kot v tujini. Prejel je več kot 70 mednarodnih nagrad in priznanj za svoje delo. Njegove umetnine hranijo v več kot sto muzejih in stalnih zbirkah po svetu in doma.

Leta 1998 je v obnovljeni rojstni hiši njegove matere v Mirnu pri Novi Gorici vrata odprla prodajno-razstavna Galerija Oskar Kogoj Nature Design. Kot piše na spletni strani galerije, je Kogoj “močno zavezan slovenstvu in hkrati odprt svetu. Je velik raziskovalec pozabljenih znanj starih civilizacij, častilec narave in iskalec resnice. Njegova duhovnost se močno odraža v njegovem delu”.

Venetski konj je predhodnik, ki simbolizira antično, predzgodovinsko civilizacijo naših ljudstev in kultur, lipicanec pa razvoj človeka. Foto: Oskar Kogoj

“Oblikovanje je zadnje, kot obleka na telo”

Sam o svojem delu pravi: “Nikoli ne začnem projekta kot duhovni novinec. Vedno je za vsako nalogo dolgo miselno delo. Tudi po nekaj mesecev ali celo let trajajo duhovne raziskave in dogovarjanja, ki so predpriprava, da se lotim naloge. Šele nato se začenjajo zbirati elementi za konstrukcijo. Oblikovanje je zadnje, kot obleka na telo.”

Ob današnjem jubileju je Kogoj občini Miren-Kostanjevica simbolično podaril osem “voditeljskih palic”. Nastale so po klasičnem Kogojevem konceptu ustvarjanja v sodelovanju z naravo. “Slednja je ponudila osnovni element, izjemno skulpturo, ki je mojstra nagovorila z obliko, v kateri je prepoznal sporočilo in jo nadgradil v izdelek s posebno vibracijo,” so sporočili s Turizma Miren-Kostanjevica.

Donacija voditeljskih palic je potekala v Pomniku miru na Cerju. Velika želja Kogoja, ki je tudi častni občan Občine Miren-Kostanjevica, je, da bodo palice v prihodnje predane naprej kot priznanja zaslužnim za posebne dosežke, povezane z občino ali pomnikom na Cerju.

“Palica spremlja človeštvo v vseh civilizacijah”

Za donacijo palic se je Kogoj, kot je pojasnil, odločil, ker “palica spremlja človeštvo v vseh civilizacijah”. Dodal je, da se rad sprehaja po divji naravi, ob morju, po Krasu in ob tem najde fenomenalne oblike narave in tako je nastala velika zbirka zanimivih palic, ki izhaja iz Vipave, Soče in Nadiže, Mediterana, Krasa in tudi drugih delov sveta.

Galerija Oskar Kogoj: Foto: Miren-Kras

Ob Kogojevi 80-letnici pa je nastal tudi izobraževalno dokumentarni film Oskar Kogoj, od ideje do izdelka. Virtualna predstavitev umetnikovega razmišljanja je del projekta Oskar Kogoj – življenje in delo, ki vključuje vzpostavitev digitalne baze izdelkov in pričevanj oblikovalca. Film je izdelan v štirih različicah: slovenski, angleški in senzorno prilagojeni verziji za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne, so še sporočili s Turizma Miren-Kostanjevica.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA1 dan nazaj

Krvavški vodovod po dolgih letih znova uradno v uporabi

Krvavški vodovod je vendarle v uporabi. Skrbel bo za skoraj 30.000 prebivalcev in 15.000 zaposlenih. Vreden je 15 milijonov evrov,...

Arhitektura5 dni nazaj

Plečnikove nagrade 2023 so podeljene, najvišje priznanje “odprti knjižnici” v ljubljanski Osnovni šoli Vič

Letošnjo Plečnikovo nagrado je žirija namenila “odprti knjižnici” v ljubljanski Osnovni šoli Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana...

Arhitektura2 tedna nazaj

Znani so dobitniki nagrad OHS AWARD 2023

Pretekli teden je v Ljubljani potekala podelitev nagrad OHS AWARD izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

Materiali2 tedna nazaj

Kombinacija elegance in udobja

Sanitarni modul Geberit Monolith Plus Prenovljeni sanitarni modul Geberit Monolith Plus razširja možnosti oblikovanja kopalnice kot individualnega prostora dobrega počutja....

KULTURA2 tedna nazaj

Veliki koraki h kinematografski renesansi v Mariboru

Film v Minoritih je ena izmed priljubljenih kulturnih prireditev v mestu. Ekipa je, potem ko so v Mariboru zaprli še...

OKOLJE2 tedna nazaj

Novi očitki civilne družbe na račun Salonita Anhovo, ki pa očitke zavrača

Društvo Eko Anhovo in dolina Soče je na inšpektorat za okolje in prostor podalo prijavo suma kršitve okoljevarstvenega dovoljenja, saj...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Ministrica potrdila: grajska žitnica na Ptuju bo vendarle obnovljena

Država bo s prenovo žitnice po dolgih letih čakanja na primerno rešitev le zagotovila prostor bogati ptujski arheološki zbirki, ki...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Novi popravki gradbenega zakona

Tokrat so se pristojni odločili, da gradbeni zakon ponovno spremenijo oziroma dopolnijo zaradi gradbenih inšpektorjev. Gradbeni zakon (GZ-1), ki se...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Realnost ali iluzija: 56 energetskih vetrnic na Pohorju?

Na Pohorju se načrtuje gradnja 56 vetrnih elektrarn. Okoli 200 metrov visoke vetrnice se bodo, če bo projekt izveden, raztezale...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Prva tovarna “zelenih baterij” v Evropi že stoji

Baterijsko start-up podjetje ElevenEs je sporočilo, da je njihova proizvodna enota v Srbiji popolnoma operativna. Gre za prvo tovarno litijevo-železno-fosfatnih (LFP) baterijskih celic v...

POPULARNO