Connect with us

DEDIŠČINA

Promenada v mariborskem mestnem parku se že riše v pravi podobi

Objavljeno

dne

Mestna občina Maribor načrtuje celovito obnovo mestnega parka, vse od Maistrove ulice do ribnika. Prvi del promenade do stopnic je tako že zaključen, urejene so nove tlakovane površine, urbana oprema in javna razsvetljava, poskrbeli pa so tudi za hortikulturno ureditev.

V zeleni del parka v skladu s pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ne bodo posegali, pri načrtovanju zasaditev pa bodo projektanti upoštevali prvotno zamisel soavtorja Nika Stareta o zasaditvi rdečih vrtnic v zgornjem delu promenade.

Dela so stekla septembra lani, izvajalec pa je bil izbran v postopku javnega naročila. Vrednost projekta znaša 2,8 milijona evrov z davkom, od tega je 80 odstotkov sredstev iz Evropske unije

V parku bodo uredili tudi druge površine

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor je sicer pred časom poudaril, da je prenova promenade le del širšega projekta obnove mesta: “Celotna slika je povezava javnega prostora ob Dravi prek srednjeveškega dela mesta v park, iz parka pa v zaledje. Ko končamo z ureditvijo poti do Treh ribnikov, je v pripravi vizija povezave od Treh ribnikov na Piramido. Piramido želimo urediti kot mestni park.”

V mestnem parku bo sicer po besedah župana treba urediti tudi druge poti in površine, nedavno je tako občina pristopila k odstranjevanju dotrajanega bazena, kjer bodo v prihodnje postavili dodatna otroška igrala, ponovno pa nameravajo urediti tudi japonski vrt.

Mestni park danes obsega okoli 54 hektarjev površin. Prve zasaditve segajo v daljno leto 1871, vse od takrat je park priljubljena točka za oddih ali rekreacijo. Konec 19. stoletja so v park vključili tudi območje Treh ribnikov in leta 1890 zgradili glasbeni paviljon. Park krasijo skulpture in fontane, v njem je tudi otroško igrišče.

Skozi park sprehajalce vodi široka promenada, ki je bila prvič osvetljena leta 1926. Načrte zanjo je v 50. letih prejšnjega stoletja izdelal arhitekt Ljubo Humek. V 80. letih prejšnjega stoletja so jo podaljšali vse do zgornjega ribnika. Sprehajališče ob ribnikih so uredili po zamislih Boruta Pečenka, Toma Pirkmajerja, Nika Stareta in Jožeta Požauka.

Celovita obnova promenade v Mestnem parku naj bi bila zaključena meseca maja.

DEDIŠČINA

Kulturno prebujanje turističnega Bleda: novi muzeji in številne kulturno vsebine

Objavljeno

dne

Na Bledu nastajajo trije muzeji: pod gradom gradijo muzej sodobne umetnosti, v njegovi bližini bo v prihodnjih letih zaživel arheološki muzej, pripravljajo pa tudi muzej turizma, ki ga bo Zavod za kulturo Bled uredil v nekdanjih prostorih knjižnice.

Blejski grad je v preteklih petnajstih letih doživel celovito prenovo, zato se Zavod za kulturo Bled zdaj osredotoča na ureditev širšega grajskega prostora. “Na tem mestu bodo urejeni še trije objekti, ki bodo skupaj z gradom in okolico nudili kulturni doživljajski park,” je pojasnil direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik.

Podjetje Artarhiv na prostoru nekdanje grajske pristave gradi muzej sodobne umetnosti, v katerem bodo na ogled dela iz bogate zasebne zbirke Igorja in Mojce Lah. Razstavljena bodo dela svetovno znanih sodobnih umetnikov, predvsem slovenskega slikarja Zorana Mušiča ter nemškega kiparja in slikarja Anselma Kieferja.

Muzej bo namenjen razstavljanju umetniških del svetovno znanih avtorjev, med katerimi bodo prevladovala dela iz bogate zasebne zbirke Igorja in Mojce Lah. “Projekt je izjemno pomemben za Bled, saj bo njegova uresničitev skupaj z drugimi kulturnimi spomeniki pomenila občuten dvig ravni kulturne in turistične ponudbe ne samo v tem delu Slovenije, temveč tudi širše, v tem delu Evrope,” poudarjajo v zavodu.

Objekt, ki ga je začrtal angleški arhitekt David Chipperfield, naj bi bil zgrajen do konca prihodnjega leta in odprt spomladi 2024. Hkrati naj bi bil na mestu, kjer so bile prej servisne delavnice pred pristavo, zgrajen tudi arheološki muzej, saj gre za objekta, ki ju bo povezoval skupni trg.

Po muzejih glede na časovna obdobja
Kot je pojasnil Završnik, je okolica blejskega gradu eno najbolj raziskanih in najbogatejših arheoloških najdišč. V muzeju bodo tako našli prostor najpomembnejše izkopanine in odkritja. Z Narodnim muzejem Slovenije, ki je zadolžen za muzejsko zbirko na Blejskem gradu, potekajo pogovori, da bi blejsko zgodovino porazdelili po muzejih glede na časovna obdobja.

Tako bi bilo v arheološkem muzeju predstavljeno obdobje do prve omembe Bleda leta 1004.
Na gradu bi predstavili čas od tam naprej do prihoda Arnolda Riklija in razvoja turizma. Temu bi bil posvečen muzej turizma, katerega ureditev načrtujejo v prostorih, v katerih je do letošnje selitve v nov medgeneracijski center delovala blejska knjižnica.

“Za muzej turizma je prostor pripravljen, poskrbeti moramo samo za ustrezen vsebinski koncept, projekt in razstave. Delo smo že začeli in muzej bi lahko zaživel v prihodnjem letu,” je napovedal Završnik. Kot je dodal, bo del prostorov namenjen tudi galeriji pred dvema letoma umrle blejske častne občanke in akademske slikarke Melite Vovk.

Na širšem grajskem prostoru medtem na ureditev čaka še tri desetletja zapuščena Mrakova domačija. Po načrtih zavoda bo stara hiša zaživela kot etnološki muzej, v pripadajočem gospodarskem poslopju pa bodo spremljajoči prostori in muzejska soba v Nemčiji živečega slovenskega kiparja Slavka Oblaka, ki je rodbinsko povezan z Mrakovo domačijo.

Blejsko jezero je ena najbolj priljubljenih slovenskih turističnih točk.

Projekt, katerega izvedba naj bi stala 1,3 milijona evrov, so aprila prijavili na razpis ministrstva za kulturo. Če bo sofinanciranje odobreno, si Završnik obeta, da bi dela lahko začeli konec prihodnjega leta in jih končali poleti 2024. Brez sofinanciranja bo izvedba odvisna od obiska Blejskega gradu, ki je v času pandemije covida-19 močno upadel.

Vse omenjene naložbe v nove kulturne vsebine na Bledu bodo predstavljale velik skok v turistični ponudbi Bleda, je dejal Završnik. “S tem se bo Bled z vidika kulture in kulturne ponudbe dvignil na raven naravne lepote, ki je bila doslej temeljni motiv za obisk Bleda,” je dejal, prepričan, da bo tudi to pripomoglo, da bodo turisti na Bledu ostajali dalj časa in se bo doba bivanja podaljšala.

“Pomembno je, da imajo gostje na Bledu kaj početi tudi v primeru slabega vremena,” je dodal blejski župan Janez Fajfar. Kot je poudaril, je Bled najbolj razpoznaven kraj v Sloveniji. Na Bled prihajajo ljudje od vsepovsod, in to že dolgo, zato je tudi zgodovina blejskega turizma zelo bogata in si zasluži muzejsko predstavitev, je dodal.

Vir: STA

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Škofjeloški Mestni trg bo celovito prenovljen

Objavljeno

dne

Občina Škofja Loka se bo lotila obširne prenove osrednjega javnega trga v mestu, enega najbolj prepoznavnih mestnih trgov v državi. Prenova, ki so jo občanom predstavili ta teden, bo stala okoli štiri milijone evrov; dela bi radi začeli naslednje leto.

Na škofjeloški občini so se v zadnjih letih že lotili sistematične prenove starega mestnega jedra. Začeli so z obnovo Cankarjevega trga in Blaževe ulice ter nadaljevali s prenovo Trga pod gradom, zdaj sta na vrsti Mestni trg in Klobovsova ulica, čaka pa še prenova Spodnjega trga.

Na Mestnem trgu bodo posodobili celotno infrastrukturno omrežje, torej vodovod, fekalno in meteorno kanalizacijo, elektroinštalacijo in telekomunikacijske vode ter javno razsvetljavo in napeljali plinovod. Hkrati bodo poskrbeli za ureditev površin skupaj z novo arboristično zasnovo in urbano opremo.

Mestni trg je podoben razširjeni cesti, ki se na jugu lijakasto zoži. V preteklosti je bil središče gospodarskega in družabnega življenja. Foto: kraji.eu

Prioriteta je zaščita zgodovinskega duha kraja
Arhitekturni natečaj za prenovo trga je bil izveden že leta 2013. Nato so na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pripravili spomeniškovarstvena izhodišča oziroma smernice, s katerimi, kot je poudarila Marija Ana Kranjc iz ljubljanske enote ZVKDS, ščitijo duh kraja. Izhajajo iz arhivskih gradiv in skušajo doseči ravnovesje med novim pristopom urejanja in obstoječo zgodovinsko strukturo.

Projekt so pripravili v arhitekturnem biroju Ravnikar-Potokar. Kot je pojasnil arhitekt Robert Potokar, bo največ novosti v infrastrukturi pod zemljo, obiskovalci pa bodo opazili zlasti spremenjen tlak. Namesto asfalta bo pohodna površina sestavljena iz granitnih kock, kamna in mačjih glav. Potokar pa upa, da bo s prenovo Mestni trg, ki predstavlja skupni družbeni prostor, namenjen tako meščanom kot obiskovalcem, še bolje zaživel.

Škofjeloški župan Tine Radinja je zadovoljen, da so v začrtanem projektu ohranjeni ključni elementi, ki so del identitete Mestnega trga, hkrati pa, da so morda še bolj poudarjeni tudi nekateri historični elementi tega srednjeveškega mesta.

Na obeh straneh trga so večinoma dvonadstropne zgradbe z gotskimi ali baročnimi portali, s pisanimi pročelji in arkadnimi dvorišči. Foto: kraji.eu

Po prvi javni predstavitvi projekta celovite prenove trga se bodo v prihodnjih mesecih nadaljevale predstavitve v ožjih krogih. Potrebni bodo namreč še pogovori o infrastrukturi, dostopu v mestno jedro, gostinskih vrtovih in urbani opremi.

Dela bodo dolgotrajna
Župan upa, da bodo dela lahko začeli v začetku prihodnjega leta, dela pa naj bi nato zaradi zamenjave vseh vodov in ostale infrastrukture trajala vsaj leto in pol. Kot je poudaril Radinja, jih čaka še kar nekaj priprav, da bo prenova, ki je ocenjena na 3,5 do štiri milijone evrov, tekla čim bolj gladko in bo življenje ljudi v tem času čim manj omejeno.

Nadaljuj z branjem

DEDIŠČINA

Dvorec in park Dornava znova razglašena za kulturni spomenik državnega pomena

Objavljeno

dne

Vlada je dvorec in park Dornava ponovno razglasila za kulturni spomenik državnega pomena, saj se je v pripravi konservatorskega načrta za obnovo izkazalo, da nekateri ključni deli niso ustrezno vključeni v razglašeno območje spomenika.

Znameniti dvorec Attemsov, ki slovi po svojem sijajnem baročnem vrtu, je sicer status dobil že leta 1999, vendar pa so po spremembah leta 2002, ko je bilo območje določeno na katastrskem načrtu, status z uvrstitvijo še nekaj delov dvorca zdaj znova potrdili.
Med deli, ki niso bili ustrezno vključeni v spomeniško območje, je bilo znamenje Brezmadežne z okolico na južni strani lipovega drevoreda, znamenje Sv. Janeza Nepomuka na travniku okljuka reke Pesnice, znamenje Sv. Frančiška Ksaverja na prečni parkovni osi zahodno od vrta pri oranžeriji in del parkovnega gozda na vzhodu.

Attemsi so z velikopotezno prenovo sredi 18. stoletja, ki so jo zaupali stavbnemu mojstru Jožefu Hueberju, uresničili baročno idejo o dvorcu in vrtu kot celoviti umetniški stvaritvi. Hueber pa je urensičil svoje najobsežnejše in najkakovostnejše delo.
Foto: Arhiv ZVKDS/Tomo Jeseničnik

Po preiskavah predvidena celostna posodobitev razglasitve
Da bi torej zagotovili celostno upravljanje spomenika in vseh njegovih ključnih delov, so s spremembo in dopolnitvijo odloka spremenili obseg spomenika, z Zavodom za varstvo kulturne dediščine pa uskladili tudi obveznosti glede pridobivanja kulturno-varstvenih pogojev in soglasij za posege v vplivnem območju. V sklopu prenove in priprav nanjo bodo izvedli tudi dodatne raziskave spomenika, zatem pa zavod načrtuje celostno posodobitev razglasitve.

Omenjen projekt predvideva obnovo nekdanjega objekta za shranjevanje oranževcev in dveh manjših baročnih paviljonov z vhodom v parku dvorca Dornava. Država načrtuje tudi celovito obnovo dvorca in parka, kompleks pa naj bi bil namenjen turizmu ter kulturno-umetniški dejavnosti.

Zavod za varstvo kulturne dediščine je s predlogom spremembe odloka o razglasitvi seznanil vse lastnike, ki jih sprememba zadeva, besedilo odloka pa so poslali tudi občini Dornava. Lastniki in občina na predlog spremembe odloka niso imeli pripomb, sporočajo z ministrstva za kulturo.

Neptunov vodnjak na dvorišču dornavskega dvorca.

Vlada je sicer že lansko jesen projekt obnove in rekonstrukcije oranžerije v parku dvorca Dornava uvrstila veljavni načrt razvojnih programov v letošnjem in naslednjem letu. Naložba je vredna 830.000 evrov, obnovo pa bo letos izvedlo na razpisu izbrano ljubljansko podjetje Gradnje Moste.

Pri pripravi programskih vsebin je sodelovala tudi občina. Celovito obnovo dvorca in parka pa načrtujejo opraviti z državnim denarjem ter sredstvi in evropska načrta za okrevanje in odpornost.

Sprehajalna pot je še ena od znamenitosti baročnega dvorca.

Dvorec Dornava je trenutno zaprt za javnost, dornavski župan Janko Merc pa je bil vesel odločitve države, da se vendarle loti dolgo pričakovane obnove. Kot je dejal novembra lani, je prepričan, da bo obnova prispevala k večji prepoznavnosti kraja in z “z lepim parkom ter možnostjo sprehoda po gosposkem gaju” dodatnim možnostim za razvoj trajnostnega turizma.

Baročni dvorec Dornava, ki se ponaša z lepo urejeno okolico, je trenutno zaprt za javnost.

Občina trenutno z objektom ne upravlja, je pa pred leti, ko so v njem potekale različne prireditve, od koncertov, porok, recitalov in proslav. Po županovih besedah želijo v prihodnje te dejavnosti znova obuditi.

Nadaljuj z branjem
DOGODKI19 ur nazaj

GBC Slovenija vabi: Trajnostna gradnja z uporabo lesa in samooskrbnost (Demonstracija restorativnega grajenega okolja)

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija prireja in vabi na strokovno srečanje:  Trajnostna gradnja z uporabo lesa in samooskrbnost.  V...

Arhitektura22 ur nazaj

Ta vikend bo potekal že 13. festival Odprte hiše Slovenije

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) odpira vrata med 27. in 29. majem 2022 že trinajstič zapored. Tudi letos ponuja pester...

Arhitektura23 ur nazaj

Priznani arhitekt Norman Foster bo pomagal pri rekonstrukciji ukrajinskega Harkova

Priznani britanski arhitekt Norman Foster bo sodeloval pri načrtovanju obnove uničenja, ki ga je za sabo pustila invazija v Harkovu....

Arhitektura1 dan nazaj

Novo praško filharmonijo bodo snovali danski arhitekti

Na mednarodnem natečaju za gradnjo nove Vltavske filharmonije v Pragi je med devetnajstimi finalisti zmagal danski arhitekturni biro Bjarke Ingels...

Arhitektura1 teden nazaj

V Mariboru bo kmalu zrasla Zdravstvena postaja Magdalena

Mestna občina Maribor je pridobila sofinanciranje za izgradnjo Zdravstvene postaje Magdalena. Vrednost investicije v novo zdravstveno postajo, ki so jo...

DOGODKI2 tedna nazaj

Bioklimatske pergole Pirnar za dih jemajoči prostor pod soncem

Življenje je zunaj. Pod najlepšo senco in vsestransko pergolo, ustvarjeno za nepozabna doživetja. O tem so se ob toplem sončnem...

ZANIMIVOSTI2 tedna nazaj

Plavajoče mesto v J.Koreji, ki se bo prilagajalo podnebnim spremembam, že kaže prve obrise

Luč sveta so ugledali posnetki, kako naj bi bilo videti plavajoče mesto v Južni Koreji, ki bi se lahko prilagajalo...

ZELENA ENERGIJA2 tedna nazaj

Družba Petrol uradno zagnala svojo drugo vetrno elektrarno na Hrvaškem

Družba Petrol je včeraj uradno odprla svoj vetrni park Ljubač, ki ga je testno lani poleti zagnala v bližini Knina....

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Gradnja tretjega pasu na štajerski vpadnici preložena za nedoločen čas

Propustnost nekaterih odsekov na avtocestah je presežena, zlasti na primorki in štajerki. Če smo si obetali začetek gradnje tretjega pasu...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Kulturno prebujanje turističnega Bleda: novi muzeji in številne kulturno vsebine

Na Bledu nastajajo trije muzeji: pod gradom gradijo muzej sodobne umetnosti, v njegovi bližini bo v prihodnjih letih zaživel arheološki...

POPULARNO