Connect with us

Industrija

Plastiko bi lahko kmalu zamenjal novi naravni material

Objavljeno

dne

Čeprav se večina zaveda škodljivosti, pa si vsakdana brez plastike ne moremo predstavljati. Tukaj nastopijo znanstveniki, ki so s preučevanjem drugih, predvsem bioloških materialov, vsak dan bližje zamenjavi plastike. Tokrat z materialom iz lesnih vlaken in mineralov…

Uporaba plastike nam sicer ni v ponos, a kljub nenehnim prizadevanjem raziskovalcev doslej še ni bil predstavljen tak alternativni material, ki bi vključeval vse lastnosti plastike in za proizvodnjo ter uporabo ne bi bil dražji od nje. Korak bližje temu pa vseeno predstavlja nedavna vest iz sveta znanosti – ekipa kitajskih znanstvenikov Univerze znanosti in tehnologije na Kitajskem je pod vodstvom profesorja Shu-Hong Yuja predstavila plastiki podoben material, ki se ga da pridobivati iz lesnih vlaken ter sljude (posebnih mineralov, ki jih sestavljajo kalij, magnezij in aluminij) ter se zgleduje po kompleksni zgradbi biserovine.

Ekipa kitajskih znanstvenikov Univerze znanosti in tehnologije na Kitajskem je pod vodstvom profesorja Shu-Hong Yuja predstavila plastiki podoben material, ki se ga da pridobivati iz lesnih vlaken ter sljude (posebnih mineralov, ki jih sestavljajo kalij, magnezij in aluminij) ter se zgleduje po kompleksni zgradbi biserovine.

Novi material bi po mnenju kitajskih znanstvenikov lahko predstavljal izvrstno alternativo plastiki, saj je lahko dostopen, primeren za masovno produkcijo in omogoča obarvanje v vse želene odtenke, kot je to značilno za plastiko, sicer pridobljeno iz petroleja.

Na toploto odporna plastika
Kot prototip so kitajski raziskovalci z novim materialom oblikovali barvne ovitke za telefon ter tako pokazali, da je material dovolj fleksibilen, da ga je mogoče oblikovati v poljubne oblike in velikosti. Raziskovalci so se pri snovanju materiala zgledovali po biserovini, ki obdaja notranjo školjčno lupino ter je osnovni gradnik biserov, saj je znana po svoji trdnosti in moči.

Foto: GUAN QINGFANG

V nekaterih pogledih je še boljši, saj za razliko od klasične plastike, ki se pri višjih temperaturah hitro zmehča, trden ostaja med kar -130 in 250 °C.

Novi material ima presenetljivo moč (približno 281 MPa) ter trdoto (približno 11,5 MPa ml/2), kar pomeni, da je dvakrat močnejši in trdnejši od vseh do sedaj uporabljenih industrijskih plastičnih materialov, kot so poliamidi in aromatski polikarbonati ter s tem zelo verjeten konkurent iz petroleja ustvarjeni plastiki. V nekaterih pogledih je še boljši, saj za razliko od klasične plastike, ki se pri višjih temperaturah hitro zmehča, trden ostaja med kar -130 in 250 °C.

Več o revolucionarnem materialu, ki je dodobra pretresel znanstveni svet, najdete tudi v originalnem znanstvenem članku »An all-natural bioinspired structural material for plastic replacement” by Qing-Fang Guan, Huai-Bin Yang, Zi-Meng Han, Zhang-Chi Ling and Shu-Hong Yu, 3 November 2020, Nature Communications. DOI: 10.1038/s41467-020-19174-1

Novi material ima presenetljivo moč (približno 281 MPa) ter trdoto (približno 11,5 MPa ml/2), kar pomeni, da je dvakrat močnejši in trdnejši od vseh do sedaj uporabljenih industrijskih plastičnih materialov
Foto: GUAN QINGFANG

Energetska učinkovitost

Zakaj cena ni edino merilo pri izbiri ogrevalnega sistema?

Objavljeno

dne

Ogrevalni sistem mora biti prilagojen načinu življenja posameznika. Odločiti se je treba za stopnjo udobja, ki jo želimo in ki naj nam bi jo omogočal ogrevalni sistem – predvsem glede na potreben prostor za hrambo energenta in vložen čas potreben za delovanje in vzdrževanje sistema.

Posamezni viri ogrevanja se torej med seboj razlikujejo tudi po udobju. Pod udobjem mislimo na to, koliko pozornosti jim moramo namenjati za delovanje. Pri daljinskem ogrevanju je edini napor odpiranje ventila na radiatorju. Pri zemeljskem plinu moramo že pomisliti na plinski kotel, dimnik za izpušne pline … Pri kurilnem olju moramo imeti kotel in dimnik, naročati moramo tudi olje, pa tudi s čiščenjem je več dela. Pri toplotnih črpalkah na videz ni dela, razen, ko nam sredi mrzle zime preneha delovati in jo je treba servisirati.


V načelu so sistemi, ki terjajo več prostora, cenejši. Premog in sončna energija zahtevata na primer veliko prostora in sta zaradi tega manj udobna. Daljinsko ogrevanje ne zahteva praktično nobenega prostora in le malo več zemeljski plin. Vsak od energentov terja tudi več ali manj pozornosti. Plinski kotli so danes že zelo razviti, zato se res poredko kvarijo in zahtevajo malo pozornosti, pa vendar nekaj jo. Toplotne črpalke so zelo preprosti toplotni izmenjevalci, pa vendar, ker so izpostavljeni atmosferskim vplivom, pogosteje zatajijo kot nekateri drugi sistemi. Vse to vpliva na udobje.

Na udobje vpliva tudi razpoložljivost. Elektrika iz omrežja, plin in daljinsko ogrevanje so praktično razpoložljivi v vsakem trenutku in vedno dajejo podoben rezultat. Toplotne črpalke pri nižjih temperaturah ne le, da so precej potratne (drago delovanje), ampak pogosto ne zadoščajo za to, da bi bili naši prostori v hujšem mrazu dovolj topli oziroma ne zagotavljajo takšnega udobja, ki bi ga večina pričakovala.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Glasen “NE” plastiki na hrvaših otokih

Objavljeno

dne

Končno je napočil začetek izvajanja projekta »For a plastic free Croatian islands,« s katerim želijo naši sosedje poskrbeti za čisto morje svojih otokov, na katerih tako radi dopustujemo tudi Slovenci.

Projekt »For a plastic free Croatian islands« se je pod vodstvom družbe Sunce začel tudi v občini Sali na Dugem otoku ter občini Stari Grad na Hvaru, s čimer se otoka pridružujeta že aktivnima hrvaškima mestoma – Dubrovniku in Trogirju.

Projekt je zaradi problematike plastike v morju, ki jo naziva, odmeven tudi mednarodno, financira pa ga tudi organizacija The Beyond Med Association. Osnovni cilj projekta je v Jadranskem in Sredozemskem morju zmanjšati onesnaževanje s plastiko za enkratno uporabo ter turiste, pa tudi domačine, spodbuditi k »zero waste« kulturi.

Prihodnji dve leti posvečeni boju proti plastiki

Projekt bo trajal prihodnjih 24 mesecev, zgrajen pa bo iz izobraževalnih in ozaveščevalnih akcij. Vključene bodo tudi raziskave o lokalni rabi plastike za enkratno uporabo ter gospodarjenju z odpadki, naposled pa bodo ustvarjene posebne smernice, kako v sodelujočih občinah kar najbolj učinkovito zagotoviti najbolj zeleno ravnanje s plastiko in plastičnimi odpadki.

V načrtu so tudi številni dogodki in delavnice za lokalne prebivalce, končni rezultati obljubljajočega projekta pa bodo po dveh letih aktivnega boja proti (ob)morski plastiki predstavljeni na zaključni konferenci v Splitu. Zato, ko v prihodnjih dveh poletjih obiščete katerega od hrvaških otokov, nikar ne pozabite, da se lahko za čistejše morje in prihodnost celotnega človeštva potrudite tudi sami.

Tudi Brač se pridružuje borbi proti plastiki v morjih.

 Več o projektu in o dogajanju lahko najdete na spletni strani družbe Sunce, kjer boste lahko tudi spremljali dogajanje prihodnjih dveh let.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Kakovostno bivanje v večstanovanjskih zgradbah

Objavljeno

dne

On-line strokovno srečanje, petek, 18. december 2020 

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v sodelovanju z Zbornico za poslovanje z nepremičninami (ZPN) v petek, 18. decembra, organiziralo zadnje letošnje strokovno srečanje, katerega osrednja tema bo kakovostno bivanje v večstanovanjskih zgradbah. Dogodek, ki bo od 9. do 12. ure potekal on-line preko spletne aplikacije Zoom, je prvenstveno namenjen arhitektom, projektantom in upravnikom večstanovanjskih stavb, uvodoma pa jih bo kot častni gost nagovoril Robert Rožac, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor.

Udeležencem bosta program predstavila dr. Iztok Kamenski, predsednik UO združenja GBC Slovenija, in Boštjan Udovič, direktor ZPN. Projekt podpira in sofinancira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, ki bo na dogodku predstavil tudi nepovratne finančne spodbude, ki jih namenja za okoljske naložbe. Predavanja bodo prispevali predstavniki Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (FGG), Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT), družbe Bureau Veritas ter uglednih in trajnostno usmerjenih podjetij JUB, Xella porobeton, Lunos, Knauf Insulation in Greening.

Program srečanja je objavljen na spletni strani www.gbc-slovenia.si, prijava na dogodek pa je mogoča na povezavi https://gbc-slovenia.si/prijavnica-kakovostno-bivanje-v-vecstanovanjskih-zgradbah/.  Udeleženci, ki so člani IZS in ZAPS, bodo za izobraževanje dobili kreditne točke.

Nadaljuj z branjem
Gradbeništvo2 tedna nazaj

BREZPLAČNI WEBINAR: energijsko učinkovito temeljenje stavb na potresno aktivnih območjih

Nedavne potresne aktivnosti na Hrvaškem so nas opomnile, da tudi Slovenija leži na potresno izpostavljenem območju, s čimer so se...

Arhitektura2 tedna nazaj

In memoriam: Milan Mihelič, arhitekt in urbanist

V 96. letu se je pred dnevi poslovil arhitekt in urbanist, akademik Milan Mihelič. Bil je dinamičen organizator in vsestranski...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

GBC Slovenija vabi na “online” dogodek: Kakovost bivalnih prostorov

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija vabi, da se jim 16.2. in 25.2. pridružite na dogodku preko “zooma”.  Tokrat...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

VELUX in Schneider Electric sklenila sodelovanje pri prizadevanju za obnovljive vire energije

Skupina VELUX in Schneider Electric, vodilno podjetje pri globalni digitalni transformaciji upravljanja in avtomatizacije energije, bosta skupaj uresničevala sporazum o...

Energetska učinkovitost1 mesec nazaj

Je prišel čas prozorne solarne celice?

Solarni paneli so v zadnjem desetletju postali že skoraj obvezna oprema, južnokorejski znanstveniki pa so z nedavnim odkritjem poskrbeli, da...

Gradbeništvo1 mesec nazaj

Kakovostno bivanje v večstanovanjskih zgradbah

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je sredi minulega  decembra v sodelovanju z Zbornico za poslovanje z nepremičninami (ZPN)...

Energetska učinkovitost2 meseca nazaj

Zakaj cena ni edino merilo pri izbiri ogrevalnega sistema?

Ogrevalni sistem mora biti prilagojen načinu življenja posameznika. Odločiti se je treba za stopnjo udobja, ki jo želimo in ki naj nam...

Energetska učinkovitost2 meseca nazaj

V Parizu se listje z ulic spreminja v kompost

Medtem ko pri nas poteka debata, ali je bilo suho listje pobrano dovolj hitro, ali ne, ga v Parizu že...

Energetska učinkovitost2 meseca nazaj

Dunaj z vavčerji za hišna popravila in naprave

Ni vse za na odpad, so odločeni na Dunaju, kjer svojim meščanom podarjajo posebne bone za popravila ter tako skrbijo...

Arhitektura2 meseca nazaj

Življenje v zaprtih prostorih: slabe novice za zdravje počutje in produktivnost

V zadnjih dvesto letih je odstotek ljudi, ki delajo na prostem, padel z 90 na 20 odstotkov. Postali smo bitja,...

POPULARNO