Connect with us

Gradbeništvo

New York se je na grožnje poplav zaradi podnebnih sprememb odzval z gradnjo zidu

Objavljeno

dne

Dvig temperature kot posledica podnebnih sprememb za številna mesta napoveduje »mokro« prihodnost. New York se bo tako proti napovedanim poplavam branil z  gradnjo posebnega protipoplavnega zidu.

Film 2012 je morda res distopična fikcija, pa vendar skriva vsaj zrno resnice. Projekcije prihodnjih desetletij zaradi sprememb, ki so posledica podnebnih sprememb, številnim mestom napovedujejo srhljivo prihodnost, nekatera pa svarijo pred popolnim izbrisom, za katerega bo kriv dvig morske gladine in nato … potopitev. New York, eno najbolj naseljenih mest Združenih držav Amerike, ki bo tudi najbolj na udaru, se zato že sedaj pripravlja na svojo napovedano usodo ter se ji skuša izogniti.

Glede na trenutno dostopne podatke ter prihodnje projekcije se ocenjujejo, da se bo gladina ob 836 kilometrov dolgi obali dvignila za 20-75 centimetrov, kar bi lahko del New Yorka, predvsem pa otoški Manhattan, spravilo pod vodo. Že dosedanje naravne katastrofe kot so orkan Sandy leta 2012 ter nevihti Ida in Henri so namreč pokazali, kako moč ima narava, tudi konkretno pa so skoraj 9 milijonom prebivalcem prizadejali za več milijard dolarjev škode, pri tem pa odvzeli tudi 50 človeških življenj.

Bo zid zadržal dvig morja?

New York se tako za obrambo pred morskimi nevarnostmi, ki jih prinašajo divje nevihte ter obetajoč se dvig morske gladine, loteva kar 20 milijard dolarjev vrednega projekta East Side Coastal Resiliency, s katerimi bodo poskušali neposredno zaščititi približno 110 000 prebivalcev vzhodnega Manhattna od Montgomery Street pa vse do East 25th Street.

Projekt bo zajemal gradnjo posebnega 4-kilometrskega sistema dvignjenih podestov, poplavnih zidov, zapornic in drugih natančno načrtovanih konstrukcij, ki bodo skupaj kljubovale sili vode ter posledicam obalnih neviht.

»Ta projekt bo obvaroval Newyorčane pred obalnimi nevihtami in naraščajočim morjem v prihodnjih desetletjih, hkrati pa bo vlagal v dobrine in izboljšal dostop do javnih prostorov na vzhodni strani Manhattna,« je ob predstavitvi projekta povedal direktor županovega urada za boj proti podnebnim spremembam. Ob tem bodo sočasno sicer precej sivi in betonski Manhattan v tem času skušali tudi ozeleniti, pri čemer bodo zasadili na tisoče dreves, obeta pa se tudi posodobitev podzemnih kanalizacijskih sistemov, ki bi lahko ob morebitnih poplavah prav tako odigrali ključno vlogo.

Več v kratki video predstavitvi na tej povezavi.

Arhitektura

Priznani arhitekt Norman Foster bo pomagal pri rekonstrukciji ukrajinskega Harkova

Objavljeno

dne

Priznani britanski arhitekt Norman Foster bo sodeloval pri načrtovanju obnove uničenja, ki ga je za sabo pustila invazija v Harkovu. Načrti za obnovo, ki so začeli nastajati prejšnji mesec, bodo morda tudi matrica za obnovo drugih ukrajinskih mest.

Združeni narodi zbirajo delovno ekipo, ki bo projekt koordinirala, v panel strokovnjakov so vključeni tudi z univerz Harvard in Oxford ter predstavniki Fundacije Normana Fosterja.

Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, ki je bilo uničeno v ruskih bombnih napadih, bo “na čelu kampanje prenove”, sta v skupni videoprezentaciji napovedala župan Igor Terekov in Norman Foster. “To je izjemna priložnost, da združimo najboljše, najbolj priljubljene plati mesta z mestom prihodnosti, ki mi ga je zelo slikovito opisal župan,” je komentiral Foster. Med njegove najslavnejše stavbe spadata slavna “Kumarica” v Londonu in modernistični sedež banke HSBC v Hongkongu.

Harkov, ki leži samo 40 kilometrov od ukrajinske meje z Rusijo, je bil v bombardiranjih močno poškodovan. Foto: Kharkiv news

“Lotil se bom zbiranja največjih umov z najboljšimi urbanističnimi, arhitekturnimi, oblikovalskimi in inženirskimi sposobnostmi, da bomo začeli preporod,” še napoveduje Foster, ki je na čelu največjega britanskega arhitekturnega biroja, Foster + Partners. “V duhu združevanja globalne ozaveščenosti in lokalnega aktivizma bi rad najboljše ukrajinske talente povezal s svetovnimi izkušnjami in nasveti.”

Terekov napoveduje, da bo poudarek na gradnji unikatnih sosesk in visokoindustrijskih parkov, kar bo vtisnilo mestu nov pečat. Na novo bo treba zgraditi tudi infrastrukturo, administrativna poslopja, šole in vrtce. “Približno četrtina stavb v Harkovu je uničena, bombardiranja pa se še niso končala,” opozarja župan.

V ruski invaziji v Ukrajini je bilo ubitih več tisoč ljudi, 11 milijonov ljudi je zapustilo domove, mesta in vasi so bila zravnana s tlemi. Moskva svoje poteze imenuje “posebna vojaška operacija”, s katero naj bi Ukrajino zavarovali pred fašističnimi elementi. Ukrajina in njeni podporniki na Zahodu odgovarjajo, da je to samo pretveza za neprovocirano agresijo.

Med Fosterjeve najslavnejše stavbe spadata slavna “Kumarica” v Londonu in modernistični sedež banke HSBC v Hongkongu.

Nočejo zgolj kopij tuje arhitekture
Na Fosterjeve načrte se je že odzvalo vodstvo arhitekturne šole v Harkovu: hvaležni so za pozornost, ki jo je “zvezdniški” arhitekt pritegnil k njihovemu mestu, upajo pa, da bo vest sprožila javno razpravo o tem, kdo vse naj bo vključen v načrtovanje obnove mesta.

Ustanovitelj arhitekturne šole v Harkovu Oleg Drozdov je v spletnem seminarju opozoril, da se mora Ukrajina paziti “intelektualnega kolonializma”, ko razmišlja o prihodnosti svojih mest. “21. stoletje je stoletje zvezdništva, gotovo bomo pritegnili velika imena, ne samo v arhitekturi, ampak tudi na drugih področjih. Ljudem je všeč ta pozornost, ki jo dobiva naša dežela, zato se ji ne moremo izogniti, ampak kot strokovnjaki moramo biti zelo jasni v svojih izjavah,” dodaja njegova kolegica Irina Macevko“Kdo – in zakaj – naj bo vključen v proces rekonstrukcije? To je pomembno, še posebej za Ukrajino, deželo, ki je še vedno v fazi preobrazbe, ki se še vedno uči razpravljati. Mislim, da bi to morali biti arhitekti in strokovnjaki, ki že imajo izkušnje z delom v Ukrajini. Zelo pomembno je razumeti lokalni kontekst, politično situacijo, kulturno ozadje. Pomembno je, da ne uporabimo postopka kopiraj-prilepi, pač pa apliciramo najboljše izkušnje na lokalni kontekst. Na lokalni ravni bi tudi morali določiti, kdo in zakaj bo vključen.”

Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, ki je bilo uničeno v ruskih bombnih napadih, bo“na čelu kampanje prenove“. To je izjemna priložnost, da združimo najboljše, najbolj priljubljene plati mesta z mestom prihodnosti, je povedal Foster.
Nadaljuj z branjem

Arhitektura

V Mariboru bo kmalu zrasla Zdravstvena postaja Magdalena

Objavljeno

dne

Mestna občina Maribor je pridobila sofinanciranje za izgradnjo Zdravstvene postaje Magdalena. Vrednost investicije v novo zdravstveno postajo, ki so jo arhitekturno osmislili Uroš LobnikDavid MišičŽiga KreševičSašo ŽolekGoran Piršić in Davor Fistrič, znaša 9,5 milijona evrov, iz državnega proračuna so pridobili 2,928.643 evrov. 
Javno naročilo za izvedbo gradbenih del bo objavljeno v prihodnjih dneh.

Gradnja se bo začela še letos

Dotrajano Zdravstveno postajo Tabor/Magdalena bodo v celoti odstranili in nadomestili s sodobnim objektom, višjim, kot je zdaj. Z izgradnjo Zdravstvene postaje Magdalena v velikosti dobrih 3.400 m2 bodo zagotovljeni lokacijsko enoviti in funkcionalno – tehnološko ustreznejši pogoji tako za delo zaposlenih kot tudi za obravnavo pacientov. V ZP Magdalena se bodo izvajale storitve splošnega zdravstvenega varstva, otroškega zdravstvenega varstva, varstva žensk in laboratorija, ki sodijo pod okrilje osnovnega zdravstvenega varstva ter specialistične ambulante.

V pritličje objekta bo umeščena lekarna, v kletnih prostorih pa bo obiskovalcem na voljo 30 parkirnih mest. V primeru naravnih nesreč bo v objektu možno prilagoditi programe.

Gre za enoto, ki spada pod okrilje javnega Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in se je prej imenovala zdravstvena postaja Tabor. Ambulante so že lani preselili v stavbo medobčinskega stanovanjskega sklada v Dvorakovi ulici in je tam tudi deloval center za cepljenje proti covidu-19. Obstoječi prostori so sicer dotrajani, zato jih bodo porušili in zgradili nove.

V Mariboru načrtujejo tudi novo zdravstveno postajo Tezno, ki pa jo bodo postavili na novi lokaciji.

Ministrstvo za zdravje RS je sklep o sofinanciranju investicijskega projekta izdalo ob upoštevanju pogoja, da se projekt uvrsti v Načrt razvojnih programov za obdobje 2022 – 2025.

Nadaljuj z branjem

Gradbeništvo

Gradnja tretjega pasu na štajerski vpadnici preložena za nedoločen čas

Objavljeno

dne

Propustnost nekaterih odsekov na avtocestah je presežena, zlasti na primorki in štajerki. Če smo si obetali začetek gradnje tretjega pasu na štajerski avtocestni vpadnici in konec zastojev morda že konec leta, je gradnja prestavljena za nedoločen čas.

Na agenciji za okolje (Arso) so odločili, da je za poseg treba izvesti presojo vplivov na okolje, in sicer zaradi obremenjenosti s hrupom in zaradi posegov na vodna zemljišča.

Upanje, da bo s preoblikovanjem obstoječega odstavnega pasu v prometni pas na štajerki konec zastojev, je bilo realno, spomnimo na obljubo infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca na začetku mandata: “Po pogovoru z Darsom zagotavljam, da bomo do konca leta 2022 ta tretji pas lahko že imeli.”

Leto 2022 je že tu, Dars pa je trenutno pri pripravi projektne dokumentacije za prvo etapo Zadobrava–Šentjakob. Projektna dokumentacija je tudi podlaga za potrebno presojo vplivov na okolje.

Tretji pas pa bomo imeli morda čez nekaj let. Mlini meljejo počasi. Najprej bo moral Dars izvesti naročilo za presojo vplivov na okolje, potem je na vrsti postopek okoljevarstvenega soglasja, do izdaje soglasja pa lahko preteče celo nekaj let. Če je minister Vrtovec na začetku mandata leta 2020 še menil, da “se prihodnje leto lahko začne že graditi“, zdaj spomnimo na dolžino postopkov in nato še na izbor izvajalcev, ki se običajno razpotegne še s pritožbami.

Omeniti velja še ceno, ki je bila postavljena na dobrih 36 milijonov in se bo v trenutnih razmerah gotovo spremenila. Izgube časa ob stanju v kolonah in številnih izpustom tako še ne bo konec. Na vprašanje, ki si ga številni že zastavljajo, namreč kako bo potekal promet v času (za zdaj sicer še oddaljene) gradnje, bo odgovor znan, ko bo pripravljena projektna dokumentacija.

Nadaljuj z branjem
DOGODKI18 ur nazaj

GBC Slovenija vabi: Trajnostna gradnja z uporabo lesa in samooskrbnost (Demonstracija restorativnega grajenega okolja)

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija prireja in vabi na strokovno srečanje:  Trajnostna gradnja z uporabo lesa in samooskrbnost.  V...

Arhitektura22 ur nazaj

Ta vikend bo potekal že 13. festival Odprte hiše Slovenije

Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) odpira vrata med 27. in 29. majem 2022 že trinajstič zapored. Tudi letos ponuja pester...

Arhitektura22 ur nazaj

Priznani arhitekt Norman Foster bo pomagal pri rekonstrukciji ukrajinskega Harkova

Priznani britanski arhitekt Norman Foster bo sodeloval pri načrtovanju obnove uničenja, ki ga je za sabo pustila invazija v Harkovu....

Arhitektura1 dan nazaj

Novo praško filharmonijo bodo snovali danski arhitekti

Na mednarodnem natečaju za gradnjo nove Vltavske filharmonije v Pragi je med devetnajstimi finalisti zmagal danski arhitekturni biro Bjarke Ingels...

Arhitektura1 teden nazaj

V Mariboru bo kmalu zrasla Zdravstvena postaja Magdalena

Mestna občina Maribor je pridobila sofinanciranje za izgradnjo Zdravstvene postaje Magdalena. Vrednost investicije v novo zdravstveno postajo, ki so jo...

DOGODKI2 tedna nazaj

Bioklimatske pergole Pirnar za dih jemajoči prostor pod soncem

Življenje je zunaj. Pod najlepšo senco in vsestransko pergolo, ustvarjeno za nepozabna doživetja. O tem so se ob toplem sončnem...

ZANIMIVOSTI2 tedna nazaj

Plavajoče mesto v J.Koreji, ki se bo prilagajalo podnebnim spremembam, že kaže prve obrise

Luč sveta so ugledali posnetki, kako naj bi bilo videti plavajoče mesto v Južni Koreji, ki bi se lahko prilagajalo...

ZELENA ENERGIJA2 tedna nazaj

Družba Petrol uradno zagnala svojo drugo vetrno elektrarno na Hrvaškem

Družba Petrol je včeraj uradno odprla svoj vetrni park Ljubač, ki ga je testno lani poleti zagnala v bližini Knina....

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Gradnja tretjega pasu na štajerski vpadnici preložena za nedoločen čas

Propustnost nekaterih odsekov na avtocestah je presežena, zlasti na primorki in štajerki. Če smo si obetali začetek gradnje tretjega pasu...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Kulturno prebujanje turističnega Bleda: novi muzeji in številne kulturno vsebine

Na Bledu nastajajo trije muzeji: pod gradom gradijo muzej sodobne umetnosti, v njegovi bližini bo v prihodnjih letih zaživel arheološki...

POPULARNO