Connect with us

E-Mobilnost

MOON: vrhunska e-mobilnost

Objavljeno

dne

PODJETJE PORSCHE SLOVENIJA, EDEN NAJVEČJIH ZASTOPNIKOV AVTOMOBILSKIH ZNAMK V SLOVENIJI, SE JE PRED TREMI LETI PODAL NA NOVO PODROČJE IN NA TRGU PREDSTAVIL CELOVITO PONUDBO VRHUNSKE E-MOBILNOSTI POD ENOTNO NOVO BLAGOVNO ZNAMKO MOON.

Na novinarskem dogodku, ki je potekal v ID.Hub-u v Aleji, so predstavili celovitost ponudbe vrhunske e-mobilnosti ter skupaj s poslovnimi partnerji TAB, Lumar, Amibit, Etrel in Elnet spregovorili o razvojnih, inovativnih in prihajajočih rešitvah na področju mobilnosti.

Porsche Slovenija z znamko MOON zasebnim in poslovnim strankam ponuja celovito izbiro električnih avtomobilov, domače in javne polnilne infrastrukture, storitev polnjenja na poti in rešitev za lastno pridobivanje, hranjenje in upravljanje električne energije ter tako vse odgovore za vrhunsko e-mobilnost na enem mestu.
Pomemben del celostnih rešitev so tudi svetovanje, projektiranje in podpora, vključno s pomočjo pri pridobivanju soglasij in subvencij ter ugodnim financiranjem. Vse to je pomemben spremljevalni del ponudbe. Celovite energetske rešitve znamke MOON tako pokrivajo vse, kar potrebujete za pravo trajnostno izkušnjo na področju samooskrbe in e-mobilnosti.

Danilo Ferjančič, generalni direktor Porsche Slovenija, je spregovoril nekaj besed o tem, kaj poganja e-mobilnost in o moči za spremembo mobilnosti. Izpostavil je strateški cilj, ki podjetje Porsche Slovenija uvršča v sam vrh vrhunske e-mobilnosti: »Smo vodilni ponudnik za električna vozila, energetske rešitve in razvoj novih mobilnostnih konceptov. Naša misija je, da našim strankam olajšamo vstop v svet e-mobilnosti«.

Dušan Lukič, vodja projekta Nova mobilnost, je na kratko predstavil storitev polnjenja MOON Charge in hkrati izpostavil, da je trenutno v Sloveniji več kot 500 zasebnih in poslovnih uporabnikov MOON charge. Mreža 129 javnih polnilnic MOON dopolnjuje možnost polnjenja doma ali v podjetju. Prav tako je predstavil sistem za nadzor, upravljanje in povezovanje optiMOON. »Sistem optiMOON omogoča nadzor in upravljanje z napravami, kot so sončna elektrarna, toplotna črpalka, klimatska naprava, hranilniki električne energije, polnilna postaja ali sistem za upravljanje pametnih naprav v zasebnem domu oziroma v poslovnem objektu«.

Sara Fink, koordinatorka projekta e-mobilnosti, pa je predstavila e-mobilnost v praksi, prodajne aktivnosti ter novosti MOON.

»Sistem optiMOON omogoča nadzor in upravljanje z napravami, kot so sončna elektrarna, toplotna črpalka, klimatska naprava, hranilniki električne energije, polnilna postaja ali sistem za upravljanje pametnih naprav v zasebnem domu oziroma v poslovnem objektu«.

Dogodek se je zaključil z okroglo mizo s poslovnimi partnerji. V diskusiji so sodelovali: glavni izvršni direktor Roman Burja iz podjetja TAB Mežica, ki je znano po trajnih, zmogljivih in inovativnih baterijah za industrijska, osebna in tovorna vozila ter po inovativnih rešitvah shranjevanja energije za sisteme, ki potrebujejo stalno in neprekinjeno oskrbo z energijo, skupaj z znamko MOON pa so razvili hranilnik; direktor Miha Levstek iz podjetja Etrel, kjer razvijajo pametno polnjenje električnih vozil in programske rešitve za upravljanje polnilne infrastrukture, znamki MOON pa zagotavljajo pametne polnilnice za električna vozila in zaledni sistem za njihovo upravljanje; direktor Aleš Nastran iz podjetja Amibit, ki je razvilo optiMOON, sistem celovitega energetskega upravljanja, s katerim skupaj spreminjajo odnos do rabe energije in sooblikujejo trajno prihodnost; direktor Marko Lukić iz podjetja Lumar, znanem po ustvarjanju kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost, in ki jih je moč naročiti z že vgrajeno opremo MOON (polnilnica, hranilnik, sončna elektrarna) ter generalni direktor podjetja Porsche Slovenija, Danilo Ferjančič.

Na okrogli mizi je tekla tudi debata o nadaljnjem razvoju inovativnih rešitev, kaj lahko še pričakujemo na ravni energetske samooskrbe in optimizacije ter kaj lahko skupaj naredimo za to. V pogovoru je sodeloval tudi direktor Podjetja Elnet Matjaž Vidmar, ki skrbi za montažo produktov MOON.

E-Mobilnost

Peljite dlje, polnite hitreje: Ford PRO z izpopolnjenim dostavnikom E-Transit

Objavljeno

dne

Ford Pro je razkril novo možnost podaljšanega dosega za model E‑Transit, ki povečuje zmogljivosti najbolje prodajanega velikega električnega dostavnika v Evropi. Ta je lani za več kot petkrat presegel prodajo najbližjega tekmeca.

Najnovejša izvedba, ki je na voljo strankam po vsem svetu, temelji na digitalnih nadgradnjah produktivnosti Transita modelnega leta 2024, ki jih je zagotovil Ford Pro, in znatno širi krog potencialnih uporabnikov E‑Transita. Novi model ima baterijo z uporabno kapaciteto 89 kWh za največji doseg do 402 km, prav tako je na voljo hitrejše polnjenje z izmeničnim in enosmernim tokom. Uporabniki lahko izkoristijo tudi podaljšane dvoletne servisne intervale brez omejitve števila prevoženih kilometrov – dosedanji enoletni intervali so tako podaljšani za dvakrat.

Kot vsa gospodarska vozila E-Transit je tudi model s podaljšanim dosegom v celoti integriran s platformo Ford Pro za povezano polnjenje in programske rešitve, ki strankam pomagajo optimizirati upravljanje energije, poenostaviti servisiranje ter čim bolj zmanjšati izpade delovanja in stroške lastništva.

“Možnost podaljšanega dosega E‑Transita je še en primer zavezanosti družbe Ford Pro k uresničitvi izjemno produktivnih električnih voznih parkov po vsej Evropi,” je povedal Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro v Evropi. “Če strankam omogočimo, da se med polnjenji vozijo dlje, ter jim zagotovimo široko izbiro karoserijskih izvedb in podporo povezanega ekosistema Ford Pro, krepimo svoj položaj zaupanja vrednega partnerja s celovitimi rešitvami za vozne parke.”

E-Transit s podaljšanim dosegom je namenjen predvsem strankam, ki poslujejo na podeželju, v hladnejših podnebnih razmerah ali na poteh, ki vključujejo vožnjo po avtocesti. Pogonski sklop bo dopolnjeval tudi predelana vozila z dodatno maso in potrebami po odjemu energije za pogon dodatnih naprav. Kupci bodo lahko novi model naročili še letos, prve dobave pa so predvidene za leto 2025.

Izboljšana električna zmogljivost

Izvedba E‑Transita s podaljšanim dosegom povečuje uporabno kapaciteto baterije na 89 kWh za doseg do 402 km – kar je 28 odstotkov več kot pri enakem modelu s standardnim dosegom.

S to izboljšano zmogljivostjo je E‑Transit s podaljšanim dosegom postal prepričljiva možnost za vozne parke, ki delujejo zunaj mestnih središč, vendar želijo izkoristiti pospešeno produktivnost električnih, povezanih gospodarskih vozil.
Toplotna črpalka z vbrizgavanjem hlapov, ki pri nizkih temperaturah učinkoviteje ogreva kabino, je pri različici s podaljšanim dosegom del serijske opreme. Sistem je podoben tistemu v modelu E-Transit Custom – prvem električnem vozilu s to tehnologijo – in je zasnovan tako, da izboljša energijsko učinkovitost in optimizira doseg v hladnejšem vremenu.

Fordovi inženirji so za vse modele E-Transita s podaljšanim dosegom znatno izboljšali zmogljivost polnjenja. Največja zmogljivost polnjenja z izmeničnim tokom se je povečala z 11 kW na 22 kW, kar pomeni, da bo za polnjenje baterije čez noč od prazne do povsem polne zadoščalo manj kot šest ur. Zmogljivost hitrega polnjenja z enosmernim tokom je povečana s 115 kW na 180 kW, tako da lahko z 10-minutnim polnjenjem povečate doseg za do 116 km, polnjenje od 10 do 80 odstotkov pa traja približno 28 minut.

Ford Pro ponuja celovite rešitve za polnjenje v skladiščih, doma in na javnih mestih, ki vključujejo namestitev in vzdrževanje strojne opreme ter inteligentno programsko opremo, ki strankam pomaga upravljati polnjenje za optimalno učinkovitost in čas delovanja. Upravljavci voznih parkov lahko z uporabo programske opreme Ford Pro Telematics preprosto spremljajo učinkovitost polnjenja in energetsko učinkovitost za vsako svoje vozilo, lahko pa tudi nastavijo časovna okna za polnjenje, da izkoristijo cenejše električne tarife, zaklenejo polnilnice, da preprečijo nepooblaščeno uporabo, in vnaprej pripravijo baterijo E‑Transita za največji doseg vožnje.

Poleg optimizacije upravljanja energije lahko upravitelji voznih parkov v enem sistemu nadzorujejo celoten vozni park z nadzornimi ploščami in vpogledi Ford Pro Telematics, ki so združljivi z mešanimi voznimi parki, vključno z električnimi vozili, priključnimi hibridnimi vozili in vozili z motorji z notranjim zgorevanjem ter tudi z modeli, ki niso znamke Ford. Orodja Ford Pro lahko strankam pomagajo tudi hitro ugotoviti, katere primere uporabe vozil v svojem poslovanju bi lahko enakovredno nadomestili z električnimi modeli Transita.

Ford Pro pričakuje, da bodo večje zmogljivosti E-Transita s podaljšanim dosegom privlačne za stranke z različnimi primeri uporabe in zahtevami, zato ponuja obsežno izbiro 19 različic modela, vključno z dolžinami L3 in L4, v karoserijskih izvedbah furgon, furgon z dvojno kabino in podvozje z enojno kabino, s skupno maso vozila od 3500 kg do 4250 kg. Največja nosilnost znaša do 1460 kg pri furgonih in 1814 kg pri različicah podvozja s kabino, z zmogljivostjo vleke prikolic z maso do 750 kg pri modelih s skupno maso 3500 kg. Na voljo je tudi funkcija Pro Power Onboard, ki iz baterije vozila zagotavlja 2,3 kW izhodne moči za pogon orodja, opreme in predelav.

E-Transit s podaljšanim dosegom ima enake digitalne funkcije za povečanje produktivnosti, kot jih je Ford Pro napovedal za celotno ponudbo različic Transita modelnega leta 2024:

  • serijski modem 5G za superhitro povezljivost na poti,
  • možnost brezžičnega posodabljanja programske opreme za več modulov vozila,
  • inovativni novi sistem za integracijo vozila za upravljanje predelave prek zaslona SYNC,
  • osebna asistentka z umetno inteligenco Alexa Built-in,
  • tehnologija za pomoč pri dostavah Delivery Assist, ki je zasnovana tako, da pomaga prihraniti do 20 sekund na postanek – kar je lahko tudi več kot eno uro na dan.
Novi model – E-Transit minibus

Poleg tega je za standardne modele in modele E-Transita s podaljšanim dosegom modelnega leta 2024 na voljo nov dveletni servisni interval brez omejitve prevožene razdalje, ki podjetjem pomaga zmanjšati stroške lastništva. To je pomembna nadgradnja sedanjega enoletnega servisnega intervala brez omejitve prevožene razdalje.

Od uvedbe junija 2022 je E-Transit najbolje prodajani dvotonski električni dostavnik v Evropi in je leta 2023 dosegel več kot 55-odstotni tržni delež.

Novi model – E-Transit minibus

Ford Pro je ponudbo različic E-Transita obogatil tudi z novo tovarniško podprto predelavo v električni minibus.

Nova ponudba je namenjena strankam, kot so podjetja s taksiji, šole in lokalne oblasti, ki elektrificirajo svoje vozne parke in skrbijo za varno prihodnost svojega poslovanja zaradi strožjih predpisov in uvedbe več kot 350 območij z omejitvijo izpustov, ki so že vzpostavljena po vsej Evropi – vključno z vsemi glavnimi mesti v Evropski uniji.

Novi model lahko sprejme do 15 oseb in temelji na dostavniku E-Transit L3 z okni in s skupno maso 4250 kg, ki so ga v Turčiji predelali strokovnjaki za sedeže ISRI. Stranke lahko izberejo enojni ali dvojni sovoznikov sedež, devet- ali dvanajstsedežno postavitev zadaj ter standardno ali visoko streho. Klimatska naprava, ogrevanje zadnjega dela kabine in električno pomična stranska stopnica so del serijske opreme.

Novi minibus, ki je na voljo neposredno pri Fordovih trgovcih, je mogoče izbrati z baterijo s standardnim dosegom ali baterijo s podaljšanim dosegom za devet sedežev v zadnjem delu ter z baterijo s standardnim dosegom za model z dvanajstimi sedeži zadaj.

Oddelek za posebna vozila Ford Pro Special Vehicles preučuje tudi možnost, da bi prek svoje mreže z 200 predelovalci Ford Pro Convertor zagotovila dostavno vozilo E-Transit z oknom za bolj specializirane predelave, na primer za prevoz invalidskih vozičkov.

Nadaljuj z branjem

E-Mobilnost

E-Tourneo Custom z izjemno prostornostjo in zmogljivostjo za različne dejavnosti

Objavljeno

dne

Ford Pro je razkril popolnoma nov model E-Tourneo Custom, ki je na čelu naslednje generacije večnamenskih vozil Tourneo in ima napreden povsem električni pogonski sklop.1

E-Tourneo Custom dviguje letvico v segmentu večnamenskih vozil (enoprostorcev), saj novo platformo, zasnovano za zagotavljanje največje vsestranskosti in udobja, združuje z visoko učinkovitim baterijsko-električnim pogonskim sklopom, ki lahko zagotovi ciljni doseg do 370 km.1

E-Tourneo Custom je eden od štirih novih povsem električnih modelov družbe Ford Pro, ki bodo v Evropi predstavljeni do leta 2024, in je namenjen tako zasebnim kot poslovnim strankam, saj ponuja prostorno namestitev za do osem potnikov.

Novi model prinaša celoten nabor vrhunskih funkcij, vključno z izjemno prilagodljivimi zadnjimi sedeži na vodilih, stranskimi vrati s prostoročnim upravljanjem električnega pomika, zvočnim sistemom B&O,2 digitalnimi karticami namesto ključa, panoramsko stekleno streho – in inovativnim nastavljanjem naklona volana.

Raven udobja še povečujeta vrhunska prefinjenost in dinamika, ki ju zagotavlja nova generacija zasnove vozila. Optimizirana arhitektura podvozja z neodvisnim zadnjim vzmetenjem omogoča tih električni pogon ter novo raven udobja in stabilnosti pri vožnji.

“Ne glede na to, ali gre za aktivno družinsko potovanje ob koncu tedna ali za prevoz vodilnih oseb na letališče v slogu, udobju in prefinjenosti, so povsem električni pogonski sklop, napredna povezljivost, vrhunsko oblikovanje in nove luksuzne funkcije E-Tournea Custom prepričljiva izbira,” je povedal Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro v Evropi. “Znamka Tourneo je bila vedno sopomenka za prostornost in vsestranskost, zdaj pa to privlačnost razširjamo na novo generacijo zahtevnih kupcev električnih vozil, ki iščejo zmogljivost in udobje.”

V sklopu najobsežnejše ponudbe Tournea Custom doslej lahko kupci izberejo tudi povsem novo različico s priključnim hibridnim pogonom (PHEV) za vse, ki potrebujejo dodatno prilagodljivost.3 Poleg tega je novi model mogoče naročiti z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev Ford EcoBlue,  na voljo pa je tudi z novim izjemno učinkovitim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in – prvič – z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona.

Vsa vozila Tourneo Custom naslednje generacije so v celoti integrirana s platformo programske opreme in povezanih storitev Ford Pro, vključno s celovitimi rešitvami za polnjenje, orodji za upravljanje Ford Pro Telematics,4 aplikacijo FordPass Pro5 in povezanim sistemom za povečanje razpoložljivosti FORDLiive.

Modeli Tourneo Custom z dizelskimi motorji EcoBlue bodo kupcem na voljo od sredine leta 2023, dodatne različice pa bodo na voljo pozneje v tem letu.

Vrhunska zmogljivost električnega vozila

E-Tourneo Custom, ki uporablja enako tehnologijo baterijskih celic visoke gostote kot pickup Ford F-150 Lightning, ima baterijo z uporabno kapaciteto 74 kWh in električni motor z močjo 160 kW, kar zagotavlja izjemno zmogljivost in prefinjenost. Povsem električni pogon vozila za različne dejavnosti ponuja tudi možnost vožnje z eno stopalko za še učinkovitejšo uporabo energije ter bolj sproščeno in udobno vožnjo.

Vgrajeni trifazni polnilnik z izmeničnim tokom z močjo 11 kW lahko baterijo popolnoma napolni v manj kot osmih urah, s hitrim polnilnikom z enosmernim tokom z močjo 125 kW pa se baterija od 15 do 80 odstotkov napolni v približno 41 minutah.6 Profil polnjenja E-Tournea Custom omogoča neproporcionalno polnjenje z energijo za hitro dopolnjevanje; pri laboratorijskem testiranju je hitri polnilnik z enosmernim tokom z močjo 125 kW v samo petih minutah povečal doseg za skoraj 38 km.6

E-Tourneo Custom ponuja največjo vlečno zmogljivost 2000 kg7 in izdatno nosilnost,8 da lahko pustolovski lastniki z lahkoto prevažajo prijatelje, družino in športno opremo, poslovni uporabniki pa učinkovito vozijo stranke in njihovo prtljago.

Tehnologija Pro Power Onboard uporabnikom omogoča, da v celoti izkoristijo potencial elektrificiranih različic Tournea Custom, saj prek vtičnic v sprednjem delu kabine zagotavlja moč do 2,3 kW, kar je idealno za napajanje digitalnih naprav, orodja ali športne in kamping opreme, ko običajno električno omrežje ni na voljo.

Zasnovan za prostor in udobje – s prilagodljivimi sedeži in luksuznimi funkcijami

Povsem novi Tourneo Custom je bil razvit tako, da potnikom ponuja bistveno višjo raven udobja in priročnosti, z novo elegantno notranjo zasnovo, ki zagotavlja vrhunsko raven izdelave in kakovosti materialov, ter z odlično opremljeno kabino, ki razvaja z vrhunskimi funkcijami in tehnologijami.

Optimizirana platforma vozila zagotavlja veliko prostora v kabini, ne glede na to, ali gre za povsem električni pogon, PHEV ali pogon z notranjim zgorevanjem. Standardne različice in izvedbe z dolgo medosno razdaljo so na voljo z do osmimi sedeži v treh vrstah pri različici E‑Tourneo Custom ter največ devetimi sedeži pri Tourneu Custom PHEV in modelih z dizelskim motorjem EcoBlue, kar zagotavlja izjemno praktičnost v celotni ponudbi.

Izboljšana oprema notranjosti se začne s prilagodljivim novim sistemom sedežev z vodili v drugi in tretji vrsti, ki omogoča največjo prilagodljivost pri urejanju kabine in zagotavlja optimalen prostor za potnike in njihovo prtljago. Ker so sedeži na vodilih, jih lahko uporabniki pomikajo naprej ali nazaj od zareze do zareze na ‘tirnicah’ v tleh zadnjega dela kabine, lahko pa jih tudi povsem odstranijo. Tri sedeže v drugi vrsti je možno pomikati individualno, klop v tretji vrsti pa je razdeljena na dva sedeža in en sedež.

Novi sedeži so lažji od tistih v predhodniku, sedeži v drugi vrsti pa imajo vgrajene varnostne pasove, da je mogoče kabino hitreje in preprosteje preoblikovati – tudi v konferenčno postavitev za šest oseb, kar je edinstvena možnost v tem segmentu. Držala ISOFIX so na voljo na vseh treh sedežih v drugi vrsti in na zunanjih sedežih v tretji vrsti.

Razkošna oprema kabine vključuje dodatne nove funkcije, s katerimi lahko kupci prilagodijo svoje vozilo in izboljšajo svojo potovalno izkušnjo, vključno z veliko stekleno panoramsko streho, ki povečuje občutek prostora in svetlobe za potnike, infrardeča obdelava pa pomaga ohranjati prijeten hlad v kabini med potovanji pod vročim soncem. Drsna stranska vrata z električnim pogonom imajo tudi funkcijo prostoročnega upravljanja, tako da jih je mogoče odpreti z zamahom z nogo ob sprednjem kolesu, če voznik na primer nosi težke predmete.

Za največje udobje in uživanje na poti je novi Tourneo Custom opremljen tudi s tripodročno elektronsko klimatsko napravo, zmogljivim zvočnim sistemom B&O s 14 zvočniki in basovskim zvočnikom (‘subwooferjem’) v zadnjem delu prtljažnika, prefinjeno ambientalno osvetlitvijo, brezžično blazinico za polnjenje9 mobilnih naprav in ogrevanimi zunanjimi sedeži v drugi vrsti.

Ford je razvil tudi inovativen nov sistem digitalnega ključa, ki bo predvidoma na voljo leta 2024 in bo uporabljal tehnologijo NFC, podobno kot pri hotelskih karticah. Lastnikom omogoča, da med ukvarjanjem s športom ali med zabavo na prostem namesto zajetnega ključa z obeskom nosijo priročno tanko, vodoodporno kartico, koristi pa lahko tudi podjetjem, v katerih več voznikov uporablja isto vozilo.

Kupci Tournea Custom lahko izbirajo med vrsto zaželenih različic, med katerimi so Active za pustolovce, izjemno privlačna Sport in vrhunska različico Titanium X z najbolj obsežno opremo med vsemi modeli Tournea doslej – ta vključuje vse od elegantnih 19-palčnih platišč iz zlitine in popolne matrične osvetlitve s svetili LED do luksuznih sedežev iz sintetičnega usnja Sensico. Vsako različico je mogoče izbrati s katerim koli razpoložljivim pogonskim sklopom, da so izpolnjene vse želje in zahteve kupcev.

Izpopolnjeno paleto funkcij Tournea Custom dopolnjujejo znatno izboljšane možnosti in zmogljivost. Popolnoma nova arhitektura vozila zagotavlja nižjo višino tal in novo integrirano stransko stopnico, ki olajša vstopanje in natovarjanje, ki je preprostejše tudi zaradi največjih odprtin drsnih stranskih in zadnjih dvižnih vrat v tem razredu.

Optimizirana platforma je pri številnih različicah omogočila tudi manjšo skupno višino pod dva metra, kar omogoča dostop do garaž in večnadstropnih parkirišč, ki so za vozila v segmentu Tournea Custom pogosto nedostopna, poleg tega pa z izboljšano aerodinamiko prispeva k optimalni učinkovitosti in prefinjenosti.

Vozniki in potniki bodo uživali v dinamičnih izboljšavah, ki jih prinaša popolnoma prenovljeno podvozje s povsem novim sistemom neodvisnega zadnjega vzmetenja, ki je serijsko v celotni ponudbi in zagotavlja večje udobje, vodljivost in prefinjenost vožnje.

Inovativno oblikovanje – znotraj in zunaj

Popolnoma novi Tourneo Custom na cesti jasno pokaže, da je z izrazito in izklesano obliko zanimiv tako za zasebne uporabnike kot za vrhunska podjetja. Vozilo odlikujejo samozavestna drža ter povečana vizualna širina spredaj in zadaj, zaradi katere daje občutek trdne in stabilne povezanosti s cesto.

Oblikovanje sprednjega dela je dinamično in dostopno ter odraža izjemno zmogljivost, ki je temelj znamke Tourneo. Povsem električni E-Tourneo Custom poudarja svojo tehnologijo in zmogljivost z edinstveno obdelavo maske, ki jo dopolnjuje prepoznavna osvetlitev LED z značilno grafiko po vsej širini.

Prefinjeno in obenem praktično oblikovanje se nadaljuje tudi v vozilu, eleganten sprednji del kabine z dvema ali tremi sedeži pa z odličnimi materiali in čistimi, sodobnimi površinami ponuja pomemben korak naprej na področju tehnologije in udobja.

Na armaturni plošči je ergonomski 13-palčni zaslon na dotik z informativno-razvedrilnim sistemom SYNC 4.10 Ta v kombinaciji z novo digitalno instrumentno ploščo ustvarja intuitiven, na voznika osredotočen kokpit, ki serijsko omogoča brezžično povezavo z vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay.11

Za podporo aktivnemu življenju svojih uporabnikov mora biti Tourneo hkrati tudi mobilna dnevna soba in delovni prostor, zato Tourneo Custom ponuja inovativen volan z nastavljanjem naklona, ki smo ga lahko pred kratkim spoznali v novem E-Transitu Custom. Ta funkcija je zelo uporabna in obenem edinstvena v tem razredu: volan je možno uporabljati kot ergonomsko držalo za prenosne in tablične računalnike, lahko pa ga plosko zložimo v priročno mizico.

Glavna prednostna naloga je bila zagotoviti čim večje udobje in preprosto gibanje v kabini, zato imajo vsa vozila volan z ‘ravnim’ spodnjim delom, ta oblika, ki bi ji lahko rekli kar ‘kvadrog’, in izbirna ročica na stebričku pri vozilih s samodejnim menjalnikom pa sprostita več prostora ter olajšata vstopanje in izstopanje. Fordovi inženirji so povečali prostor v sprednjem delu kabine in povečali število odlagalnih mest, saj so varnostno blazino za sovoznika premestili iz armaturne plošče na streho.

Uporabniki lahko tako shranijo prenosni računalnik ali mapo formata A4 v pokritem predalu na armaturni plošči, elektronske naprave pa so lahko zdaj z industrijsko standardnimi držali AMPS varno nameščene bližje vozniku.

Izbira pogonskih sklopov v skladu z željami strank

Popolnoma novi Tourneo Custom PHEV uporablja vzporedni hibridni sistem, ki ponuja prilagodljivost učinkovitega 2,5-litrskega bencinskega motorja z Atkinsonovim ciklom za vožnjo na dolge razdalje ter električnega motorja in baterijskega sklopa z uporabno kapaciteto 11,8 kWh, ki omogoča ciljni izključno električni doseg več kot 50 km,1 kar je idealno za vožnjo brez emisij v mestnih območjih.

Poleg elektrificiranih pogonskih sklopov bo v Fordovi ponudbi tudi Tourneo z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev EcoBlue z močjo 136 KM, 150 KM ali 170 KM – v kombinaciji z novim izjemno učinkovitim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Novi Tourneo Custom uvaja tudi možnost štirikolesnega pogona, kar povečuje samozavest uporabnikov, ki potrebujejo možnost vožnje v vsakem vremenu, in lastnikov, ki morajo priti do teže dostopnih kampov, plaž in poti. Sistem prek elektronsko krmiljene sklopke navor inteligentno porazdeli med osi, prilagoditev pa zahteva manj kot 20 milisekund. Štirikolesni pogon je na voljo za vozila z dizelskim motorjem EcoBlue s 136 KM in 170 KM ter samodejnim menjalnikom. Lastniki, ki potrebujejo več oprijema, a imajo raje ročni menjalnik, lahko pri dizelskih motorjih EcoBlue s 136 KM in 150 KM izberejo mehanski diferencial z omejenim zdrsom.

Vse različice pogonskih sklopov ponujajo zelo konkurenčne vlečne zmogljivosti, saj je lahko pri modelih z dizelskim motorjem prikolica z zavoro težka do 2500 kg, nova možnost izvlečne vlečne kljuke pa kupcem omogoča, da vlečno kljuko preprosto skrijejo, ko je ne uporabljajo.7

Tourneo Custom je opremljen s celovitim naborom najnovejših Fordovih naprednih sistemov za pomoč vozniku, vključno s številnimi funkcijami, ki so v tem modelu na voljo prvič, kot so inteligentni aktivni tempomat z usmerjanjem v sredino voznega pasu,12 pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji, popolnoma aktivna pomoč pri parkiranju in 360-stopinjska kamera, ki omogoča celovit pregled okolice vozila za lažje manevriranje v mestu.

Celovita podpora Ford Pro

Stranke lahko izkoristijo superhitro povezljivost prek serijskega modema 5G, ki omogoča priročno in intuitivno podporo digitalnih storitev Ford Pro, da je upravljanje Tournea Custom preprosto in stroškovno učinkovito.

Lastniki lahko upravljajo polnjenje, vnaprej ogrejejo baterijo in kabino, na daljavo zaklenejo vrata in nadzirajo varnost vozila, prav tako pa si lahko prek aplikacije FordPass zagotovijo opozorila o stanju vozila; poslovnim uporabnikom je na voljo programska oprema Ford Pro za povečanje produktivnosti.

Vsi lastniki vozil Tourneo Custom, zasebni in poslovni, lahko izkoristijo tudi podporo sistema FORDLiive za povečanje časa dostopnosti vozila, ki je podjetjem po Evropi že pomagal preprečiti 145.000 dni izpadov vozil. Brezplačna storitev je zasnovana tako, da uporablja podatke o stanju vozila v realnem času za preprečevanje okvar in skrajševanje časa popravila s proaktivnimi opozorili o stanju, pospešeno dobavo delov in digitalno podporo posebnih zastopnikov za FORDLiive in Fordovih inženirskih ekip. 

Več kot 30 ločenih modulov v Tourneu Custom lahko brezžično prejme posodobitve programske opreme Ford Power-Up, ki pomagajo izboljšati delovanje vozila, zagotavljajo nadgradnjo kakovosti, posodabljajo obstoječe funkcije ter dodajajo povsem nove funkcije in zmogljivosti.

Nadaljuj z branjem

E-Mobilnost

Od točke A do B na bolj trajnosten način 

Objavljeno

dne

Avtor

V okviru projekta LinkingAlps Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo razvija odprtokodni načrtovalec poti A to B. Cilj projekta je spodbujanje uporabe javnega prometa in krepitev trajnostne mobilnosti tudi pri čezmejnih potovanjih. V RRA LUR bodo projekt in sistem odprtokodnega načrtovanja poti predstavili 16. septembra na dogodku »ŽurMOBIL« v centru Ljubljane.

Trajnostna mobilnost potrebuje kolektivni prevoz

Trajnost, koncept, s katerim se v zadnjih nekaj letih srečujemo na vsakem koraku, nas še posebej spremlja tudi v prometu. Hiter skok v trgovino, obisk družine, vikend izlet ali daljše potovanje, vse to so vsakodnevne migracije, ki zahtevajo odločitve o načinu transporta, te pa so odvisne od prioritet, kot so udobje, hitrost, cena ter usklajevanja priročnosti, okoljsko odgovornih praks in dostopnosti. Trajnostni vidik mobilnosti pogosto od uporabnika zahteva dodaten napor, ki ga prinese brskanje po različnih transportnih možnostih, usklajevanje povezav in linij ter spremljanje aktualnega dogajanja v javnem prometu. Da bi okrepili rabo javnega prometa v sklopu projekta LinkingAlps na RRA LUR v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo – Nacionalnim centrom za upravljanje prometa (NCUP) razvijajo sistem odprtokodnega načrtovanja poti A to B. Matej Gojčič, namestnik direktorice za razvoj in splošne zadeve je o sistemu A to B povedal: »V naši regiji je mobilnost eden glavnih izzivov že več kot 20 let. V zadnjem času se zaradi podnebnih sprememb in energetskih izzivov dodatno zaznava potreba po rešitvah na področju trajnostne mobilnosti. S sistemom, ki ga razvijamo, upamo, da bomo dali dodaten zagon razvoju javnega prevoza s poudarkom na čezmejnih potovanjih, saj je kolektivni prevoz ena ključnih trajnostnih rešitev na področju mobilnosti«.

LinkingAlps sistemsko okolje. Copyright ©ATE/Gabler, 2022

Trajnostna mobilnost lažje dostopna z novim sistemom

Načrtovalec poti, ki ga razvijajo ob podpori podjetja Realis d.o.o., je del širšega projekta razvoja načrtovalcev poti v Alpski regiji. Načrtovalci poti so specializirani iskalniki, ki se uporabljajo za iskanje optimalnega načina potovanja iz ene v drugo točko. Pri tem lahko uporabniku predlagajo enega ali več načinov prevoza, ki lahko zajemajo tako javni prevoz (vlak, avtobus itd.), hojo, kolo in tudi avto. Poudarek bo na spodbujanju uporabe javnega potniškega prometa. Načrtovalec poti z združevanjem do sedaj razpršenih podatkov olajša dostop do trajnostne mobilnosti, kar je možno le, če deluje pod okriljem nacionalno dostopne točke in s poenotenimi podatki. Ključna prednost sistema, ki ga ločuje od obstoječih komercialnih načrtovalcev poti, je arhitektura podatkov v ozadju, ki prihajajo neposredno od ponudnikov prevoza, s katerimi upravlja Ministrstvo za infrastrukturo. To bo zagotavljalo dolgoročno točnost in ažurnost podatkov. Informacije, ki jih bo uporabnik dobil z uporabo načrtovalca poti A to B, so kvalitetne in nevtralne, saj je sistem komercialno popolnoma neodvisen.

Poleg zunanjega izvajalca in ministrstva RRA LUR pri delu na projektu in razvoju načrtovalca poti tesno sodeluje tudi s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, ki je eden od partnerjev v projektu. Hkrati se pri razvoju in promociji načrtovalca poti povezujejo s prevozniki, občinami in drugimi deležniki s področja mobilnosti. Ti v aplikacijo prispevajo svoje podatke o prevozih, infrastrukturi, povezavah, postajališčih in prevoznih možnostih, hkrati pa delujejo tudi kot promotorji.

Mednarodno povezovanje storitev trajnostne mobilnosti

Projekt LinkingAlps z razvojem načrtovalcev poti v državah alpske regije predstavlja prvo mednarodno povezovanje storitev in poenotenje dostopa do podatkov v tej regiji. Sistem A to B bo povezan s podatki ostalih držav in bo omogočal tudi načrtovanje mednarodnih poti. Pomanjkanje zanesljivih potovalnih informacij je ena izmed ključnih težav, s katero se soočajo potniki na čezmejnih potovanjih. V večini primerov so potniki za načrtovanje potovanja primorani iskati parcialne informacije pri različnih operaterjih in se zanašati na vire nepovezanih podatkovnih portalov, dostopnih v sosednjih regijah ali državah. Kopica spletnih strani, jezikovne prepreke in nepoenoteni podatki marsikoga odvrnejo od bolj trajnostnih prevoznih možnosti.

Primarni cilj projekta je zato v alpskem prostoru vzpostaviti standardizirano storitev izmenjave potovalnih informacij med različnimi ponudniki z uvedbo distribucijskega sistema za načrtovanje potovanja. Tovrstni sistem poizvedbe o načrtovanju potovanja posreduje v druge lokalne sisteme in na podlagi prejetih informacij iskalcu poti predlaga celovite končne sestave potovanj. Informacije med posameznimi informacijskimi sistemi se tako združijo v neprekinjeno potovalno verigo, ki izrazito izboljša celovito uporabniško izkušnjo. Potniki si tako lahko v eni sami storitvi enostavno ogledajo celotno potovanje od začetka do konca. S pomočjo sistema ponudniki potovalnih storitev preprosto dostopajo do novih popolnih informacij o potovanju prek posebnih API zahtev v en sam distribucijski sistem. RRA LUR v projektu povezuje skrbnika sistema, t. j. NCUP, in razvijalce načrtovalca poti v Sloveniji, podjetje Realis ter mednarodne razvijalce, hkrati pa skrbi za promocijo med končnimi uporabniki in posredniki, kot so prevozni ponudniki, občine in drugi.

Načrtovalec poti AtoB (posnetek zaslona)

Odprtost načrtovalca poti krepi njegovo uporabno vrednost

»Ključno je, da se z načrtovalcem poti vzpostavlja tudi nacionalna dostopna točka. Ta bo zajemala podatke o vseh prevozih v Sloveniji, ki bodo povezljivi s podatki v tujini. Nad podatki in načrtovalcem poti bdi ministrstvo, kar zagotavlja dolgoročno vzdrževanje in ažurnost podatkov. Odprti podatki bodo omogočali tudi razvoj drugih aplikacij in integracijo podatkov o javnih prevozih v druge produkte in storitve digitalizacije,« je o uporabnosti aplikacije povedal Matej Gojčič.

Sistem A to B predstavlja pomemben korak v dostopnosti podatkov o trajnostnih prevoznih izbirah v digitalnem okolju. Kljub vsem uspehom se pri snovanju sistema srečujejo tudi z izzivi predvsem pri pridobivanju podatkov o prevozih. Največji izziv je vključevanje prevoznikov, ki so izven sistema javnega prevoza potnikov. Tu gre predvsem za zasebne mednarodne prevoze. Kot pravi Matej Gojčič: »Bistveno je, da v sistem vključimo tudi te podatke, saj so pomembni uporabnikom in jih lahko takšen primanjkljaj od uporabe odvrne. Upamo, da bomo z odprtokodnostjo in povezljivostjo podatkov spodbudili vse ponudnike k sodelovanju.«

Načrtovalec poti AtoB uporablja decentraliziran sistem integracije podatkov. Vir: projekt LinkingDanube

Predstavitev načrtovalca poti javnosti

V okviru Evropskega tedna mobilnosti na Trgu francoske revolucije v Ljubljani 16. septembra na RRA LUR pripravljajo dogodek »ŽurMOBIL«, v okviru katerega bodo predstavili projekte s področja trajnostne mobilnosti. Eden izmed pomembnejših projektov je LinkingAlps. Na dogodku bodo lahko obiskovalci v živo spoznali nov sistem odprtokodnega načrtovanja poti za multimodalne potovalne rešitve, pri tem pa bo vsak obiskovalec stojnice za pozornost in zanimanje tudi primerno nagrajen.

Projekt in načrtovalec poti so ponudnikom in drugim zainteresiranim posrednikom pred časom že predstavili. Junija letos so pripravili krajšo predstavitev projekta za ponudnike prevozov. »Zaznali smo veliko zanimanja, po predstavitvi pa se je razvila tudi zanimiva debata. Skupaj smo prišli do nekaj predlogov za nadgraditev sistema. Ne dvomimo, da bo načrtovalec poti pozitivno sprejet tudi na septembrskem dogodku,« pove Gojčič.

Nadaljuj z branjem
GOSPODARSTVO6 dni nazaj

Vlada RS: milijarda evrov v 10 letih za financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj

Vlada je med obiskom Posavja potrdila izhodišča za zakon o sistemskem financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj, v katerih se za...

DEDIŠČINA6 dni nazaj

Prešernova domačija v Vrbi bo v celoti obnovljena do 2026

Ministrica za kulturo je z izvajalcem del podpisala pogodbo o obnovi in preureditvi Prešernove domačije v sodoben muzejski kompleks, ki...

Arhitektura1 teden nazaj

Fakulteta za arhitekturo: ukvarjali so se tudi s prostorskimi izzivi prizadetih občin porečja Savinje

Katastrofa, ki se je zgodila lani, je po besedah dekana Fakultete za arhitekturo Mihaela Dešmana priložnost, da na novo razmislimo...

PREDSTAVITEV1 teden nazaj

CERAMICA DOLOMITE: italijanski dizajn v trgovinah Veto Group

Odkrijte svet brezčasne elegance z novimi izdelki Ceramica Dolomite, ki jih lahko najdete v vseh partnerskih trgovinah Veto Group. S...

UMETNOST2 tedna nazaj

Letošnja nagrada skupine OHO v roke Dominiku Štiberniku

Skupina OHO je tokrat nagradila Dominika Štibernika. Kot so zapisali v obrazložitvi, Štibernik konsistentno sledi vprašanjem umetniškega dela in njegovega konceptualnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Kipi medvedov prijateljstva v Ljubljani

Ideja o medvedih miru in strpnosti se je leta 2001 porodila zakoncema Evi in Klausu Herlitzu, ki sta v Berlinu...

DOGODKI2 tedna nazaj

VODNI DNEVI 2024:Voda včeraj, danes, jutri

V Rimskih Toplicah se je danes začel jubilejni,  30. simpozij Vodni dnevi, ki ga je v imenu organizatorja,  Slovenskega društva za...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Steletova priznanja: Pelikanovi hiši v Celju, cerkvi sv. Jurija in skrb za dvor Dornava

V Narodni galeriji so podelili Steletova priznanja. Matevž Remškar je bil nagrajen za konservatorsko obravnavo oltarja sv. Jurija v Šenčurju,...

DOGODKI3 tedni nazaj

Baumit Life Challenge 2024 v Ljubljani

V Ljubljani so že šestič zapored razglasili zmagovalce mednarodnega arhitekturnega natečaja Baumit Life Challenge v šestih kategorijah in razkrili najlepšo...

Arhitektura3 tedni nazaj

Slovenski paviljon za Expo 2020 v Dubaju bodo razstavili

Po skoraj treh letih bo Slovenija na predlog ministrstva za gospodarstvo dala odstraniti slovenski paviljon v Dubaju, ki je bil...

POPULARNO