Connect with us

Energetska učinkovitost

Kakšna je energetska učinkovitost vašega gospodinjstva?

Objavljeno

dne

Energetsko učinkovite žarnice, energetska učinkovitost naprav, varčne hiše …

A kaj sploh je energetska učinkovitost in zakaj bi ji morali vsi posvetiti dodatno pozornost? Kako izbrati energetsko učinkovite naprave?

Tako doma kot tudi na delovnem mestu se sprašujemo, kje in kako lahko privarčujemo čas in denar, pa tudi kako učinkovito rabiti energijo.

Energetska učinkovitost je več kot le prihranek energije

Ko govorimo o energetski učinkovitosti, mislimo na tiste naprave, pripomočke in načine porabe, ki bodo za dosego istega cilja porabili manj energije. Tako na primer varčne žarnice štejemo med energetsko učinkovite, saj porabijo tudi do 80 % manj električne energije kot običajne žarnice.

Bistvo energetske učinkovitosti je torej prihranek energije. Vendar pa lahko prihranek energije dosežemo tudi s preprostim varčevanjem.

Kateri so ostali pozitivni učinki?

Energetska učinkovitost pa ima poleg prihranka energije in denarja še več pozitivnih učinko

Kaj je torej razlika?
Če na primer ob odhodu iz prostora ugasnete luč, potem ste z energijo privarčevali. Če pa te iste žarnice zamenjate z varčnimi, potem ste storili korak proti večji energetski učinkovitosti. Zmanjšali ste namreč stroške porabe energije, sama funkcionalnost (v tem primeru delovanje žarnice) pa je ostala enaka.

Evropska unija je že leta 2012 sprejela Direktivo o energetski učinkovitosti, sledila ji je tudi Slovenija z akcijskim načrtom za energetsko učinkovitost v obdobju 2014-2020. Tako naj bi dosegli skupni cilj držav EU – povečanje energetske učinkovitosti za 20 %.

Z ukrepi, ki jih predlagata, naj bi med drugim prispevali tudi k:

 • lajšanju podnebnih sprememb,
 • zmanjševanju emisij toplogrednih plinov,
 • izboljšanju kakovosti zraka in čistosti okolja,
 • večji kakovosti bivanja in
 • večjemu deležu obnovljivih virov energije

Gre torej za veliko več kot le prihranek energije – energetska učinkovitost je usmerjena k doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Izbira in uporaba energetsko učinkovitih naprav

Naprave, kot so pečica, pralni in pomivalni stroj, hladilnik in drugi, manjši pripomočki, lahko pomembno prispevajo k energetski učinkovitosti gospodinjstva.

Že pri samem nakupu morate biti pozorni na to, katere gospodinjske aparate izberete.

Na trgu je na voljo širok spekter produktov, razlikujejo pa se med drugim tudi po svoji energetski učinkovitosti. Informacije o tem lahko razberete na energetski nalepki, ki je v državah Evropske unije obvezna.

Naprave so s črkami od A do G razporejene v različne energijske razrede, kjer A+++ pomeni najbolj varčno napravo, G pa najmanj. Tako lahko različne gospodinjske aparate na trgu primerjate med seboj in hitro ugotovite, kateri izmed njih je najbolj energetsko učinkovit.

Kljub temu, da ste izbrali energetsko učinkovit gospodinjski aparat, seveda ne škodi, če ste pozorni tudi pri njegovi uporabi. Tako, kot bi kljub uporabi varčnih žarnic luč ugasnili, ko zapustite prostor, morate to storiti tudi z vsemi ostalimi napravami. Naprava v stanju pripravljenosti namreč še vedno porablja od 5 do 15 W moči, podobno pa je tudi, če je kabel še vedno vklopljen v vtičnico. Temu se lahko preprosto izognete – vedno se prepričajte, da je naprava popolnoma izklopljena. Preverite, ali ima vaša naprava možnost minimalne porabe v stanju pripravljenosti in to funkcijo uporabite, če je mogoče. Pomagate si lahko tudi s stikali na razdelilniku, ki omogočajo izklop vseh naprav v omrežju.

Ogrevanje in razsvetljava doma

Po podatkih Statističnega urada so gospodinjstva v letu 2017 največ energije porabila za ogrevanje prostorov (64 odstotkov), sledili pa sta ogrevanje sanitarne vode (16 odstotkov) ter razsvetljava in električne naprave (16 odstotkov). Tako kar hitro ugotovimo, da ogrevanje in razsvetljava z 80 odstotkov predstavljata veliko večino porabe energije v gospodinjstvu. Statistični urad skupaj vodi toplotno in električno energijo, pri čemer lahko vidimo, da poraba elektrike predstavlja le manjši del.

Zmanjšanja porabe energije za razsvetljavo smo se delno že dotaknili.

 • Varčne žarnice so zelo učinkovit način, saj porabijo tudi do 80 odstotkov manj električne energije kot žarnice z žarilno nitko in imajo daljšo življenjsko dobo.
 • Ugašanje luči, ko je ne potrebujete, je še ena izmed navad, ki bi se je morali nemudoma priučiti.
 • Omeniti velja še redno čiščenje luči – če so te umazane, je namreč izkoristek energije manjši.

Kako ogrevati za večjo energetsko učinkovitost?

Tudi ogrevamo lahko bolj energetsko učinkovito. Kako?

 • Zatisnite morebitne razpoke v oknih in vratih.
 • Čim manj odpirajte okna.
 • Poskrbite, da grelne naprave niso prekrite s pohištvom ali zavesami.

Prav tako preverite, ali je vaš dom pravilno izoliran in ali imajo vsi vaši radiatorji v gospodinjstvu nameščen termostat. Tako namreč lahko regulirate temperaturo v prostoru po vaših željah. Že znižanje temperature za nekaj stopinj lahko zmanjša izgubo energije za znaten del.

Tudi majhne spremembe so lahko pomemben korak k zmanjšanju porabe energije in večji energetski učinkovitosti. Pomembno je le, da se zanje zavestno odločite in pri njih vztrajate – brez prilagoditve življenjskega sloga namreč tudi izboljšav ne bomo dosegli. Zavedajte pa se, da lahko energijo in denar prihranite tudi z ustrezno izbiro paketa električne energije, ki je prilagojen ravno vašim navadam in življenjskemu slogu.

Energetska učinkovitost

KRONOTERM MED VODILNIMI V EVROPI V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM

Objavljeno

dne

Evropski okoljski urad (EOU) je opravil popis blagovnih znamk evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov in njihovih ciljev k ogljični nevtralnosti. EOU je slovensko podjetje Kronoterm uvrstil med vodilne proizvajalce ogrevalnih sistemov v Evropi, s čimer smo slovenci prehiteli večja in prepoznavnejša globalna podjetja.

ZA ČISTEJŠI ZRAK

Uporaba fosilnih in trdih goriv je tako v gospodinjstvih kot v industriji še vedno prepogosta. Sektor ogrevanja in hlajenja je namreč odgovoren za polovico letne porabe energije v EU in tretjino emisij CO2. EU želi proizvajalce ogrevalnih sistemov spodbuditi k preusmeritvi in prilagoditvi na okolju prijazne ogrevalne sisteme kot so npr. toplotne črpalke. Toplotne črpalke so ogrevalni sistem pri- hodnosti, saj v EU prihranijo kar 9,16 milijonov ton CO2 letno. V nasprotju z večino vodilnih evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov slovenski razvijalec in proizvajalec toplotnih črpalk Kronoterm s svojimi izdelki postavlja EU na pot k izpolnitvi svojih podnebnih ciljev.

KRONOTERM PRESEGEL KONKURENCO

V poročilu popisa so vse vključene proizvajalce ogrevalnih sistemov razvrstili med ‘voditelje’, ‘sledilce’, ‘zaostale’ in ‘temno stran’, odvisno od tega, v kolikšni meri so bili njihovi portfelji združljivi s podnebnimi cilji Evrope. Izbrali so 53 podjetij, ki se ukvarja s proizvodnjo in razvojem ogrevalnih sistemov za gospodinjst- va. Kar 38 podjetij ni želelo razkriti svojih namer glede razogljičenja oz. so potrdili, da ne nameravajo svojih dejavnosti spremeniti in prilagoditi. Zgolj šest podjetij v raziskavi, med njimi tudi slovensko podjetje, izdeluje izključno okolju najbolj prijazne ogrevalne sisteme. Kronoterm so v poročilu glede na dejavnosti in ukrepe tako uvrstili med enega izmed ‘voditeljev’.

Dr.Dean Besednjak, pomočnik direktorja podjetja Kronoterm pravi, da se zavedajo, da je samo zelena energija – energija prihodnosti.

V Kronotermu vedno stremimo k razvoju in proizvodnji okolju in uporabniku prijaznih izdelkov. Z našimi izdelki neposredno podpiramo aktivnosti, ki vodijo k doseganju nevtralnega ogljičnega odtisa iz naslova ogrevanja stavb. Zavedamo se, da je samo zelena energija energija prihodnosti. Ponosni smo, da je Evropski okoljski urad EEB prepoznal in uvrstil naše podjetje med vodilne okolju prijazne proiz- vajalce ogrevalnih naprav v Evropi,” je povedal Dr.Dean Besednjak, pomočnik direktorja podjetja Kronoterm.

Kronoterm je tako rekoč edini izmed vseh slovenskih proizvajalcev, ki je ustrezal kriterijem za izbor med vodilne proizvajalce. Izbor med vodilne proizvajalce v segmentu toplotnih črpalk ter okolju prijaznih ogrevalnih sistemov pa postavlja podjetje na zemljevid podjetij prihodnosti ter zelenega gospodarstva v Evropi.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Prihaja povsem nova tehnologija oken s solarno sredico?

Objavljeno

dne

Na ameriški Univerzi Rice v Houstonu so raziskovalci razvili okna z luminiscentno tekočino in posebnimi solarnimi celicami, ki v celoti izkoristijo svetlobo tako od zunaj kot iz notranjosti ter jo pretvorijo v energijo.

Raziskovalci na Univerze Rice v Houstonu so zasnovali edinstvena okna, ki v načinu pridobivanja energije s pomočjo sončne svetlobe predstavljajo novo generacijo tehnoloških inovacij. Ideja se je porodila raziskovalcema  Yilinu Liju in Rafaelu Verduzcu, ki sta skupaj s svojo ekipo razvila posebne steklene panele, ki imajo med dvema akrilnima ploščama poseben polimer oziroma posebno »skrivno tekočino«. Ta absorbira svetlobo točno določene valovne dolžine in jo preusmeri k vgrajenim solarnim celicam, ki jo pretvorijo v električno energijo.

Koncept hiše z steklenimi paneli, ki so jo zasnovali raziskovalci in mladi inženirji Univerze Rice za izkoristek sončne svetlobe.

Fotovoltaika bo delovala ne glede na pozicijo sonca

Tovrstna tehnologija je odlična rešitev za maksimalne izkoristke svetlobe predvsem za stavbe, kjer se lahko veliko svetlobe pridobi tudi iz notranjosti, kot so recimo trgovski centri ali večja podjetja in podobno. »Skrivna tekočina« oziroma posebni polimer, imenovan tudi PNV (polinaftalen-alt-vinilen) lahko absorbira široko paleto barv in različnih valovnih dolžin svetlobe, ki pride iz različnih kotov, s čimer se izognemo ustaljenemu načinu izkoriščanja sončne svetlobe preko solarnih panelov, ki morajo biti kar najbolj optimalno nameščeni ter obrnjeni tako, da najbolj učinkovito ujamejo sončne žarke. Energijo svetlobe bo tako mogoče izkoristiti vsepovsod in ne le na lokacijah, ki so ocenjene kot ugodne.

Raziskovalec ameriške Univerze Rice v Houstonu – Yilin Li prikazuje poseben stekleni panel, ki ima med dvema akrilnima ploščama poseben polimer oziroma posebno »skrivno tekočino«, katera absorbira svetlobo točno določene valovne dolžine in jo preusmeri k vgrajenim solarnim celicam.

Energijo bodo proizvajali tudi oglasni panoji ob cesti

Polimerna tekočina, ki so jo zasnovali ameriški raziskovalci, zaenkrat uspe izkoristiti manj kot 
20 % svetlobe, a je preučevanje šele v začetni fazi, zato je ekipa optimistična, boljše rezultate in možnost uporabe panelov v praksi pa pričakujejo že kmalu.
Obeta se celo možnost izkoristka infrardeče in ultravijolične svetlobe, kar presega vsa pričakovanja, raziskovalci pa dodajajo, da v prihodnosti vidijo tudi potencial uporabe tekočine na oglasnih panojih, v umetniških delih in podobno.

Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Dunaj s prvim klimatsko-nevtralnim letališčem na stari celini

Objavljeno

dne

Ne samo, da je Dunaj mesto, ki je po številnih raziskavah že nekaj let na vrhu lestvice, kjer se najbolje živi, bo že kmalu dunajsko letališče Schwechat zagnalo največjo sončno elektrarno v Avstriji in tako postalo prvo klimatsko nevtralno letališče v tem delu sveta.

Da naši severni sosedi nenehno presenečajo z zelenimi inovacijami ni več neznanka, tokrat pa so z novico, da se podajajo v gradnjo za kar 48 nogometnih igrišč velike sončne elektrarne, presenetili kar ves svet. Največji solarni sistem v Avstriji bo tako dobilo dunajsko letališče Schwechat, ki bo s tem postalo prvo klimatsko nevtralno letališče v celotni Evropi. Sončno elektrarno bo sestavljalo osem solarnih kompleksov z močjo približno 24 MW, ki se bodo razprostirali na površini 24 hektarjev, kar ustreza približno 48 nogometnim igriščem.

Letno bo sončna elektrarna predvidoma proizvedla kar 30 milijonov kWh električne energije, s čimer bo povsem zadostila potrebam letališča, če pa povlečemo vzporednice, pa bi bila takšna količina energije dovolj za oskrbo kar 7000 gospodinjstev.

Zadnjih nekaj let je letališče Schwechat uspelo zmanjšati emisije CO2 za kar 70 %, porabo energije pa za več kot 40 %.
Sončno elektrarno bo sestavljalo osem solarnih kompleksov z močjo približno 24 MW, ki se bodo razprostirali na površini 24 hektarjev, kar ustreza približno 48 nogometnim igriščem.

Omenjeno letališče bolj okolju prijazno postaja že vse od leta 2016, ko so namestili prve solarne celice, ti pa so se pretežno nahajali na strehah hangarjev. Novi solarni kompleks bo prav tako nameščen na preostale strehe hangarjev in letaliških prostorov, na parkirišče in v bližini letališke piste.

Letališče se spreminja v zeleno mesto

Ob nameščanju sončnih celic je dunajsko letališče do sedaj uspešno nadomestilo vse sijalke z okolju bolj prijaznimi LED žarnicami, Schwechat pa slovi tudi po učinkovitem sistemu trajnostne mobilnosti, saj ima skoraj 400 letaliških električnih vozil. Nova letališka zgradba Vienna Airport Office Park 4 za svoje potrebe koristi celo geotermalno energijo.

Nadaljuj z branjem
Energetska učinkovitost4 dnevi nazaj

KRONOTERM MED VODILNIMI V EVROPI V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM

Evropski okoljski urad (EOU) je opravil popis blagovnih znamk evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov in njihovih ciljev k ogljični nevtralnosti. EOU...

Energetska učinkovitost1 teden nazaj

Prihaja povsem nova tehnologija oken s solarno sredico?

Na ameriški Univerzi Rice v Houstonu so raziskovalci razvili okna z luminiscentno tekočino in posebnimi solarnimi celicami, ki v celoti...

Dizajn2 tedna nazaj

Stoli Nike Zupanc razstavljeni tudi v Zagrebu

Po lanski razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani so stoli, ki jih je Nika Zupanc oblikovala za...

Arhitektura2 tedna nazaj

Znova rdeča luč za gradbeno dovoljenje Bežigrajskega stadiona

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo negativno odločbo v primeru izdaje gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park. Pogoj,...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Šest izjemnih prednosti, zaradi katerih boste želeli uporabiti belo kad

V gradbeništvu oznaka BELA KAD predstavlja posebno tehnologijo izgradnje objektov brez bitumenske hidroizolacije. V TKK proizvajamo in ponujamo izdelke najvišje...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Podpisana pogodba za drugi tir, vredna več kot 224 milijonov

Drugi tir bo na odseku med Črnim Kalom in Koprom gradil Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema. “To je...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Dunaj s prvim klimatsko-nevtralnim letališčem na stari celini

Ne samo, da je Dunaj mesto, ki je po številnih raziskavah že nekaj let na vrhu lestvice, kjer se najbolje...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Ali je gradbeništvo aktivno celo bolj kot pred Korono?

Gradbeništvo je v januarju 2021 po številu opravljenih del beležilo krepko rast! Vrednost v letošnjem januarju opravljenih gradbenih del je...

Novosti3 tedni nazaj

Posodobitev stanovanjskega zakona: kaj prinašajo spremembe?

Stanovanjski zakon oziroma njegova novela je predmet obravnave v državnem zboru, saj so spremembe nujne, celovita prenova zakona pa bi...

Energetska učinkovitost3 tedni nazaj

Avstrija si je do leta 2030 zadala “100% zeleni cilj”

Naši severni sosedi so misijo “zelena dežela” vzeli zelo resno, saj naj bi do leta 2030 vložili kar 10 milijard...

POPULARNO