Connect with us

Gradbeništvo

Izbira ustreznih senčil

Objavljeno

dne

Čemu senčimo prostore?

Izbira ustreznih senčil je prav tako pomembna kot umestitev kateregakoli drugega stavbnega pohištva, saj zavzema pomemben vidik bivalnega udobja in varčne rabe energije v stavbah. V naslednjem sestavku bomo spregovorili o nujnosti umestitve senčil in o različnih vrstah, ki jih ponuja trg.

V KATERIH PRIMERIH JE SENČENJE PRIPOROČLJIVO

V najtoplejših mesecih si želimo, da bi ohranili čim hladnejše stanovanje, hišo ali poslovni objekt in s tem privarčevali pri porabi energije za ohlajanje. Enako je v hladnejših mesecih, ko z uporabo ustreznih senčil zmanjšamo porabo energije za ogrevanje. Ponudba sistemov za senčenje na zunanji strani objekta je velika, prav tako je na voljo velika izbira notranjih senčil. Prva ščitijo pred zunanjimi vplivi, druga so bolj dekorativna in zastirajo pred pogledi. Poglavitne funkcije senčil so naslednje:

  • zmanjšanje porabe energije za ogrevanje pozimi,
  • bistveno zmanjšanje porabe energije za hlajenje poleti,
  • zmanjšanje porabe energije za umetno osvetljevanje prostorov.

Poleg tega z uporabo senčil preprečimo nezaželeno bleščanje, z najrazličnejšimi oblikami senčil pa prostoru lahko dodamo posebno dekorativno vrednost.

ZMANJŠANJE POTREB PO HLAJENJU/OGREVANJU DOSEŽEMO Z ZMANJŠANJEM/POVEČANJEM VPLIVA SONČNEGA SEVANJA

Toplotna energija sončnih žarkov, ki so jim poleti zgradbe izpostavljene ves dan, povzroči intenzivno segrevanje stavbe. Toplota, ki se akumulira v stavbi, ne more preiti iz nje, zato se v zgradbi vzpostavi učinek tople grede. S pravilno namestitvijo zunanjih senčil prestrežemo od 55 do 75 odstotkov sončnih žarkov in s tem občutno zmanjšamo vdor toplote skozi steklo, prostor pa na ta način ohranimo prijetno hladen. Pozimi pa z uravnavanjem naklona lamel v prostor spustimo veliko želene svetlobe in ga na ta način osvetlimo, pravilno usmerjena sončna svetloba pa površine prostora prijetno ogreva.

ŽALUZIJE

Senčimo okna vseh vrst, tudi večje panoramske stene, pri čemer z nagibom lamel uravnavamo količino svetlobe, ki jo spuščamo v prostor. Žaluzije iz aluminija dobro prenašajo različne vremenske vplive, saj gre za material, ki ne bledi in rjavi. Žaluzije lahko dvigujemo, spuščamo in uravnavamo nagib, in sicer s krmilno palico, elektromotorjem in daljinskim upravljalnikom ali ročnim stikalom.

Zunanje žaluzije ‘Krpan’

ROLETE

Najsodobnejše je spuščanje in dvigovanje rolet z elektromotorjem ali z dvižnim trakom ali pa s krmilno palico ob strani okenskega okvirja. Ena od možnosti je tudi pametna napeljava s povezavo na pametni telefon ali tablico. Vse pogosteje pa se uporablja daljinski upravljalnik, ki ga je mogoče kombinirati s svetlobnim tipalom, tako da se rolete same dvigajo in spuščajo glede na količino sončne svetlobe.

ZUNANJA SENČILA (SCREENI)

Zunanja screen senčila ščitijo pred vročino in bleščanjem, hkrati pa dopuščajo nemoten pogled navzven. Odporna so na vremenske vplive in ne potrebujejo nobenega vzdrževanja. Odlikuje jih visoka funkcionalnost, saj nudijo zaščito pred vročino, obenem pa prepuščajo dovolj naravne svetlobe v prostor. Za učinkovito zunanje senčenje s screen roloji se uporabljajo temnejši odtenki platna, ki dobro zadržujejo in odbijajo svetlobo in UV-žarke ter preprečujejo prehajanje temperature v notranjost objekta.

NOTRANJA SENČILA

Ko smo ustrezno poskrbeli za zunanje senčenje in zaščito pred vročino, lahko sistem senčenja dopolnimo še z notranjimi dekorativnimi senčili. S pomočjo teh se zaščitimo pred pogledi od zunaj in seveda dodatno senčimo, kadar so zunanja senčila delno ali v celoti dvignjena. Notranja senčila imajo tudi velik pomen pri oblikovanju interjerja, saj prostor na neki način ‘omilijo’ in okrasijo. Za učinkovito senčenje se znotraj uporabljajo svetlejša platna, saj preprečujejo učinek tople grede.

Vrste notranjih senčil:
• roloji ali DUO roloji,
• senčila Duette ali Plisse,
• panelne zavese,
• notranje lesene žaluzije,
• notranje usnjene žaluzije,
• notranje ALU žaluzije,
• gubani roloji iz naravnih materialov,

Notranji rolo DUO, ki z zamikom platna omogoča nadzorovan 
dovod svetlobe v prostor.

Senčila v dnevni sobi so drugačna kot v spalnici. V dnevni sobi potrebujemo bolj prosojna ali polprosojna senčila, v spalnici pa senčila iz tkanin, ki prostor zatemnijo. Za notranje senčenje oken je možnosti veliko, vendar se izbira skrči, ko govorimo o večjih površinah. Pri površinah, ki so širše od 200 centimetrov, se pogosteje uporabljajo prostoviseči roloji in panelne zavese. Manj primerna so senčila Plisse ali Duette, ker so omejena na širino 220 cm.

Pri izbiri senčil sta pomembna tudi njihova namestitev in način upravljanja. Namestitev je lahko stropna ali stenska, upravljanje pa je mogoče s potezno vrvico oziroma verižico, ročko, krmilno palico, elektromotorjem ali pa z daljinskim upravljanjem. Na izbiro senčila vsekakor vplivata tudi oblika oken in njihova lega.
Notranja senčila so najpogosteje izdelana iz poliestrov, obdelanih po evropskih standardih za tkanine, primerne za notranje senčenje. Odlikuje jih protistatičnost, kar pomeni, da se na njih ne nabira prah, poleg tega pa so lahko tudi pralna – obrišemo jih z vlažno krpo. Pri nekaterih senčilih obstaja tudi možnost posebne obdelave, da so primernejša za odbijanje sončnih žarkov.

Dejavniki, ki jih uporabljamo pri vrednotenju učinkovitosti zaščite pred sončnimi žarki, so naslednji:
transmisija – prepustnost senčila,
refleksija – odboj senčila,
absorpcija – sprejem, oziroma za koliko se segreje.

S temi dejavniki označujemo učinkovitost zaščite pred sevanjem celotnega spektra sončne svetlobe, ki je sestavljena iz 45 odstotkov vidne svetlobe, 4 odstotkov UV-žarkov in 51 odstotkov infrardečih žarkov.

ZUNANJA SENČILA

Markize/tende
Markize oziroma tende so primerne za senčenje balkonov, teras, gostinskih lokalov, hotelov ter poslovnih prostorov in trgovin. Predstavljajo del zunanje opreme, ki ustvarja razpoloženje, zagotavlja zaščito pred soncem in neželenimi pogledi. Glede na želeno senčenje lahko izbiramo med različnimi tipi markiz, od klasičnih do kasetnih sistemov, in različnimi barvami konstrukcij ter platen. Izbira materialov in barv je zelo pestra. Material, ki je vse leto izpostavljen vremenskim vplivom, je visoke kakovosti, trpežen in obstojen. Zagotavlja stoodstotno zaščito pred UV-žarki. Markize je mogoče dodatno opremiti še z integriranimi roloji, grelniki, LED- osvetlitvijo in z različnimi senzorji.

Odprta kasetna markiza s škarjastimi rokami

Lamelne bioklimatske pergole
To je vodotesen sistem preprostega uravnavanja količine sončnih žarkov s samodejnimi vrtljivimi lamelami, ki omogočajo zaščito pred soncem in dežjem. Z nagibanjem lamel se omogoči tudi odvajanje toplote, ker se topel zrak lahko neovirano dviga. Lamele se odprejo do 135 stopinj, zato so primerne za različne vremenske pogoje. Pri odprtih lamelah je sistem odporen proti vetru s hitrostjo do 165 km/h, v zaprtem položaju pa proti vetru s hitrostjo 120 km/h. Pergolo je mogoče uporabljati samostojno ali pritrjeno na objekt. Lamelne pergole se lahko tudi sestavljajo kot ‘lego sistem’ po širini in dolžini, in sicer po modulih: 2, 3, 4, 5, 6 … Z možnostjo vgrajevanja dodatkov, kot so roloji ZIP screen, integrirana LED-svetila in grelci pa pergola dobi prav poseben značaj.

Klasična lamelna bioklimatska pergola z vrtljivimi lamelami in dodatnimi ‘ZIP screen’ roloji za bočno sonce, veter ali dež

Pripravil: Rok Prelogar, podjetje Blink Blink
Vir fotografij: zasebni arhiv podjetja

GOSPODARSTVO

Zavrnjeni obe ponudbi za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje

Objavljeno

dne

Direkcija RS za infrastrukturo je obe ponudbi za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje, ki bo obsegal gradnjo nadhoda in nove postajne dvorane, kot nedopustni zavrnila in postopek zaključila brez oddaje naročila. Obe ponudbi sta presegali zagotovljena sredstva. Kot so povedali v direkciji, bodo razpis ponovili.

Ponudbeni ceni v obeh prejetih ponudbah presegata naročnikova zagotovljena sredstva za naročilo, zaradi česar ponudbi v skladu z zakonom o javnem naročanju nista dopustni, je v odločitvi na portalu javnih naročil, objavljeni 1. februarja, navedla direkcija in dodala, da je zato ponudbi kot nedopustni zavrnila in postopek zaključila brez oddaje javnega naročila.

Vizualizacija za nov Potniški center Ljubljana. FOTO: MOL

Zoper odločitev se lahko v roku osmih delovnih dni od objave vloži revizijski zahtevek.

Direkcija je v odločitvi o zavrnitvi ponudb navedla še, da višine zagotovljenih sredstev ne razkriva, ker bi to lahko negativno vplivalo na njen poslovni interes pri ponovnem oddajanju naročila. Če bi višini zagotovljenih sredstev razkrila, ponudniki namreč ne bi bili motivirani ponudbene cene znižati bistveno pod višino zagotovljenih sredstev. Kot so danes dodatno povedali v direkciji, bodo javno naročilo ponovili.

Ponudbi sta oddala konzorcij SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, Kolektor Igin, CGP in GH Holding ter VOC Celje, je navedla direkcija. Koliko sta ponudbi znašali, ni razkrila, kot je nedavno pisal časnik Dnevnik, pa je ponudba konzorcija znašala 260,8 milijona evrov z davkom na dodano vrednost (DDV), ponudba VOC Celje pa 295,2 milijona evrov z DDV.

Direkcija je ob objavi razpisa novembra lani kot ocenjeno vrednost del navedla 136,6 milijona evrov brez DDV oz. 166,7 milijona evrov z DDV.

Osrednji del prenove železniške postaje bo predvidoma obsegal gradnjo novega nadhoda s postajno dvorano z dvigali, tekočimi stopnicami ter tekočimi trakovi za hitrejši prehod čez nadhod, ki bo omogočal povezavo za pešce med centrom mesta in Bežigradom. V postajni dvorani so predvideni prostori za prodajo kart, čakalnica za potnike in sanitarije. Skupna površina predvidenih objektov nadhoda s postajno dvorano je 13.665 kvadratnih metrov.

Ob tem je predvidena še nadgradnja tirne infrastrukture, prenova signalnovarnostnih naprav ter rekonstrukcija obstoječega podhoda z razširitvijo za kolesarje ter dostopi na severni in južni strani in gradnjo dvigal za dostop na perone iz podhoda. Predvidena je tudi nadgradnja peronske infrastrukture s prilagoditvami za gibalno ovirane osebe.

Vizualizacija za nov Potniški center Ljubljana. FOTO: MOL
Nadaljuj z branjem

GOSPODARSTVO

Soseska Galaksija – mega projekt podjetnika Iva Boscarola s 1000 stanovanji v Ljubljani

Objavljeno

dne

Avtor

Po naložbi v nekdanji Kolosej podjetnik Ivo Boscarol v Ljubljani napoveduje še večji projekt. Gradnjo soseske s tisoč stanovanji in po, kot pravi, dostopnih cenah. Dobri obeti torej, kljub temu pa vsi stanovanjski problemi v Ljubljani, kjer se je zadnja leta gradilo predvsem za elito, ne bodo rešeni. Država sicer obljublja še dva tisoč stanovanj do leta 2025, je pa to precej manj od predvolilnih obljub.

Soseska Galaksija – mega projekt ajdovskega podjetnika Iva Boscarola in njegove hčere ob Šmartinski cesti v Ljubljani – naj bi se na zemljišču, nekoč v lasti Žita, začel že kmalu. “Začeli bomo rušiti ta objekt starega mlina in potem seveda tudi oba silosa. To začnemo aprila,” je dejal Boscarol.

Boscarol na devet in pol hektarjev velikem zemljišču napoveduje 1000 stanovanj, pa tudi vse, kar je za stanovalce potrebno. Od šole, otroškega vrtca, trgovin, gostiln, zunanjih površin, servisov, avtopralnic. Projekt, vreden približno pol milijarde evrov, bo torej kot mesto v malem. In če se je v zadnjih letih v Ljubljani gradilo predvsem za elito, pa Boscarol obljublja, da bo večina stanovanj po dostopnih cenah. “Za kvadratni meter bo v povprečju treba odšteti 3000 evrov.”

Ob skoraj tisoč stanovanjih, med katerimi so tudi stanovanja za starejše, želi na enem mestu postaviti še študentski dom, tehnološki park, parkirno hišo s polnilnimi postajami, zunanje in notranje rekreacijske ter športne površine. Foto: Protim Ržišnik Perc

Oziroma 25 odstotkov manj od srednje cene stanovanja v Ljubljani, ki je bila v lanskem prvem polletju 3880 evrov na kvadratni meter. A stanovanjski problem v Ljubljani še ne bo rešen. Po nekaterih ocenah primanjkuje od tri do štiri tisoč stanovanj. Spomnimo se pompoznih obljub iz predvolilnega časa: 20 do 30 tisoč novih stanovanj v Sloveniji do leta 2030. Da so nerealne, je danes jasno, so pa zato nove napovedi.

“Do leta 2025 bo s strani Stanovanjskega sklada zgrajenih 2000 stanovanj,” je dejal Luka Omladič, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost. Za to je že zagotovljenih 51 milijonov evrov, skupaj s stanovanji, ki jih bodo gradile občine. “Vladna zaveza do leta 2026 – 5000 neprofitnih najemnih stanovanj – bo izpolnjena.”

A zasebne investicije so lahko bolj učinkovite od državnih, so prepričani nekateri.  Tudi Boscarol bo moral najprej doseči spremembo namembnosti zemljišč. 

Na Mestni občini Ljubljana napovedanega projekta konkretno še ne komentirajo, pišejo pa, da podpirajo “vsako namero, ki gre v smeri cenovno dostopnih stanovanj in javne koristi”. Boscarol je bil bolj konkreten in poudaril, da so na MOL zelo naklonjeni taki ideji. Kot pravi, so vlogo za spremembo namembnosti že vložili, nova soseska pa naj bi sprejela prve stanovalce čez pet let.

Nadaljuj z branjem

Gradbeništvo

Občina vam lahko prepove večbarvno fasado

Objavljeno

dne

Izdana so priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine, ki vam lahko prepove večbarvne fasade, odloča, iz kakšnega materiala in kakšne oblike je lahko dvoriščna ograja in podobno. Služi kot pomoč občinam pri urejanju naselij in krajin.

Priporočila za pripravo odloka o urejenosti naselij in krajine, ki jih je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije, izdalo Ministrstvo za naravne vire in prostor je namenjen občinam, prostorskim načrtovalcem, urbanistom, arhitektom, krajinskim arhitektom ter drugim deležnikom s področja urejanja prostora, ki se ukvarjajo z vprašanji o urejenosti naselij in krajine.

”Ni vseeno, kako oblikujemo javne prostore, kakšen material uporabimo za urbano opremo, kako uredimo počivališče, kako urejamo zelene površine in obrezujemo drevesa, kam in kako postavljamo obvestilne in oglaševalne panoje, kakšne bodo barve fasad, ali na katero stran ulice bomo dopuščali postavitev hladilnih naprav,” v priporočilih zapiše Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor.

Občina vam lahko prepove kričeče barve fasade

Barva fasade je pomemben element, ki daje vsaki hiši svoj značaj. Lastniki objektov imajo različne okuse, nekateri prisegajo na klasične odtenke, medtem ko drugi radi izstopajo z divjimi barvami. A kakšne omejitve obstajajo pri izbiri barve fasade in kdo jih ureja?

Fasadna barva pomembno vpliva na končni videz hiše. Fasade stavb ne smejo biti signalnih ali fluorescentnih barv, to je barv, ki so v prostoru izrazito moteče in niso tradicionalne.

Nadzor nad izgledom objektov izvaja vsaka občina posebej. Tako je v 92. členu Občinskega prostorskega načrta (OPN) občine Maribor na primer zapisano, da ”fasade stavb ne smejo biti signalnih ali fluorescentnih barv, to je barv, ki so v prostoru izrazito moteče in niso tradicionalne. Prav tako ni dopustna kombinacija signalnih ali fluorescentnih barv med seboj”. Barva fasad stavb pa se določi v OPPN oziroma v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja. Poleg barv fasad pa vam lahko občine prepovedo namestitev neprimernih fasadnih elementov, kot so kiparska plastika, izveski in podobno, obdelavo okenskih okvirjev, zasteklitev balkonov.

Izvedli so celo barvno študijo fasad za vseh 28 naselij v občini, namen analize pa je bil prepoznati prevladujoč kolorit posameznega naselja in ugotoviti kje so večja odstopanja, ki negativno vplivajo na urejenost naselij in njihovo podobo.

Ne samo pri fasadah, previdno tudi pri gradnji ograj

Občina vam lahko narekuje tudi izgled vaše ograje. Iz priporočil lahko razberemo, da lahko določijo barvo, material, dimenzijo in umestitev v prostor v odnosu do javnega prostora. OPN občine Maribor narekuje, da so ograje lahko visoke do 2 m vključno z morebitnim podpornim ali opornim zidom, v križišču pa je potek in višino ograje potrebno prilagoditi trikotniku preglednosti. Pri postavljanju obulične ograje pa potrebujete soglasje upravljavca javne ceste.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA5 dni nazaj

Deceuninck, proizvajalec PVC profilov, je lansiral kalkulator za enostavnejše in učinkovitejše merjenje ogljičnega odtisa

Deceuninck, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev PVC profilov za okna in vrata, je v skladu s svojo zavezanostjo k trajnostnemu poslovanju...

RAZSTAVA5 dni nazaj

Odprtje razstave ob 150-letnici rojstva prof. dr.Karla Hinterlechnerja

Okrogla miza GEOLOGIJA – VEDA PRIHODNOSTI V letošnjem maju obeležujemo 150-letnico rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja, ustanovitelja ljubljanske geološke šole in enega...

OBLIKOVANJE6 dni nazaj

AJM prejel prestižno German Innovation Award 2024

Mednarodno priznanje za inovacijo AJM okna-vrata-senčila, vodilni slovenski ponudnik stavbnega pohištva iz PVC, ALU in lesa, je ponovno nagrajen z...

Uncategorized1 teden nazaj

Martina Vovk imenovana za novo direktorico Moderne galerije

Potem, ko je Aleš Vaupotič kot direktor odstopil maja lani, je kustosinja in muzejska svetovalka, Martina Vovk, od 1. junija...

GRADNJA1 teden nazaj

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award

Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav  iQwood je specializirano proizvodno podjetje za razvoj...

Materiali1 teden nazaj

WC sistem, ki varčuje z vodo

Varčevanje z vodo: ste kdaj razmišljali o stranišču? Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na...

Arhitektura2 tedna nazaj

OHS AWARD 2024: podelitev nagrad za najboljše projekte festivala OHS po izboru občinstva

Včeraj je bila v galeriji Edvard v Ljubljani podelitev nagrad izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

UMETNOST2 tedna nazaj

Mlada slovenska umetnost: predstavijo se nominiranci za nagrado OHO

V Galeriji P74 vrata odpira razstava nominirancev nagrade skupine OHO 2024. Za nagrado so nominirani Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik...

DOGODKI3 tedni nazaj

Velika nagrada Brumna identiteti novega Centra Rog

Veliko nagrado 11. bienala slovenskega oblikovanja Brumen je prejela identiteta novega Centra Rog. Nagrado za življenjsko delo je dobil grafični...

BIVANJE4 tedni nazaj

Kako do nižjih mesečnih stroškov?

Številni lastniki stanovanj iščejo vse mogoče načine, kako bi zmanjšali ogljični odtis ter povečali energijsko učinkovitost domov in s tem...

POPULARNO