Connect with us

GOSPODARSTVO

Gradbena inšpekcija na terenu – kaj bo ta preverjala?

Objavljeno

dne

Gradbena inšpekcija z delegiranimi pristojnostmi med občinske inšpektorje, omogoča poostren nadzor. Gradbeništvo je v polnem razmahu, gradijo tako zasebniki, kot tudi investitorji, ki v Sloveniji postavljajo nova naselja, bloke in poslovne centre. Za letošnje leto je gradbena inšpekcija načrtuje opraviti 6.500 inšpekcij. Novosti glede inšpekcij pa prinaša tudi prva sprememba gradbenega zakona. Preverite, kateri inšpektorji bodo opravljali nadzor ter kaj bodo preverjali, da boste pregled uspešno prestali.

Gradbena inšpekcija po spremenjenem zakonu

Čeprav je Gradbeni zakon (GZ) v veljavi komaj 3 leta, pa že doživlja sprejem prvih sprememb. Poleg gradbenih so na terenu tudi občinski in drugi inšpektorji.

Državni gradbeni inšpektorji izvajajo nadzor nad zahtevnimi, manj zahtevnimi in nezahtevnimi objekti. Preverjajo ali so novogradnje legalno zgrajene, ali so v skladu z zakonom in dovoljenji opravljene rekonstrukcije, spremembe namembnosti.

Če bo sprememba zakona potrjena, bodo občinski inšpektorji pristojni za izvajanje nadzora pri nezahtevnih objektih (kot so npr. garaže do 50 m2). Na tak način se bo polnil tudi občinski proračun, saj se bodo vse izrečene globe za plačilo kazni, stekale v proračun občine. Občinski inšpektorji preverjajo skladnost objektov s prostorskimi izvedbenimi akti, preverjajo pridobljena soglasja, prijavo začetka gradnje denimo enostavnega objekta, ki je stavba, ter začasnega skladiščnega objekta.

Gradbena inšpekcija in nadzor pa bi bila po novem opravljena tudi s strani požarnega inšpektorja (za požarno varnost) in energetskega inšpektorja (če objekt izpolnjuje zahteve energetske učinkovitosti).

Kaj preverja gradbena inšpekcija

Gradbeni inšpektorji preverjajo predvsem:

  • ali ima investitor izdano gradbeno dovoljenje in če se dela izvajajo v skladu z izdanim dovoljenjem
  • rekonstrukcije objektov
  • ali se objekt z izdanim uporabnim dovoljenjem  res uporablja v skladu z namenom, za katerega je bilo dovoljenje izdano,
  • ali je gradbišče ustrezno označeno, ali je na gradbišču prisoten vodja del in zahtevani kadri
  • ali investitor ustrezno poskrbi za prijavo začetka gradnje

Objavljene akcije, ki jih bo opravila gradbena inšpekcija

Približno 400 inšpekcij je napovedanih za nadzor nedovoljenih gradenj objektov, izvedli naj bi tudi 60 pregledov vgradnje gradbenih materialov in približno 190 pregledov nadzora nad prijavo začetka gradnje.
Gradbeni inšpektorji pa sodelujejo tudi z drugimi inšpektorji. Pri preverjanju ustreznega kadra na gradbišču, z gradbenimi inšpektorji sodeluje tudi FURS, ki preverja delo na črno. Preverjajo ali imajo delavci ustrezna delovna dovoljenja, ali imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.

Gradbena inšpekcija in sistem eGraditev

Zaradi prepletanja nadzora različnih inšpektorjev nad objektom je predvideno vpisovanje začetka inšpekcijskega postopka v sistem eGraditev, ki bo vzpostavljen predvidoma  do začetka 2024. Ta elektronski sistem bo omogočal elektronsko urejanje gradbenih in uporabnih dovoljenj, prijav začetka gradnje, vlaganje vlog in pridobivanje mnenj, da izdajo dovoljenj.

Nadaljuj z branjem

Arhitektura

Končno rešena prostorska problematika – Center Rotovž dobil zeleno luč

Objavljeno

dne

Minister za kulturo Vasko Simoniti in mariborski župan Aleksander Arsenovič sta pred dnevi podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž v Mariboru. Z novim objektom bo med drugim rešena prostorska problematika osrednje mariborske mestne knjižnice.

V Center Rotovž, ki so ga zasnovali v arhitekturnem ateljeju Medprostor, bo prav tako umeščen del Umetnostne galerije Maribor, s čimer se poudarja tudi polje moderne in sodobne likovne umetnosti ter ustvarjalnih praks, za katere je bil v času Evropske prestolnice kulture 2012 predviden, a nikoli zgrajen center MAKS. V novem objektu bo deloval tudi artkino, s čimer bo v Mariboru in okolici nastalo nujno potrebno sodobno ustvarjalno in prezentacijsko središče avdiovizualnih vsebin.

Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Konec večdesetletnega čakanja
Vasko Simoniti je ob podpisu pogodbe na ministrstvu za kulturo izrazil veselje ob projektu, ki je pred njimi. Kot je dejal, bo Center Rotovž zagotovil tisto, na kar je Maribor čakal več desetletij – prostore za knjižnico, umetnostno galerijo in artkino. Poudaril je precejšen angažma ministrstva in mariborske občine, da jim je v dveh letih uspelo stvari pripeljati do podpisa pogodbe o sofinanciranju projekta, ki bo omogočil, da bo v naslednjih treh letih “ta imeniten projekt za Maribor zgrajen“, obstoječi infrastrukturi v mestu pa bo tako dodana “pika na i, ki to mesto utemeljuje kot relevantno in pomembno“.

Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Izjemno dobra in ambiciozna arhitektura
Mariborski župan, Aleksander Arsenovič je dodal, da je projekt Center Rotovž predstavljal velik izziv, da pa jim je uspelo povezati kulturo v mestu z občino in so našli izjemno dobro ter ambiciozno arhitekturo in na koncu naleteli na odlično sodelovanje z ekipo zdajšnjega ministra. Tako so po njegovih besedah dokazali, da takrat, kadar so zaznane potrebe na lokalni ravni ter projekti dobro pripravljeni, država takšne projekte podpre. Pred njimi je še zahtevna gradnja, s katero želijo reko Dravo prek srednjeveškega središča mesta povezati z mestnim parkom. Kot je še poudaril, je Center Rotovž izjemno pomemben tudi za celotno regijo.

Foto: Mestna občina Maribor
Nadaljuj z branjem

Energetska učinkovitost

Schneider Electric izboljšuje svojo strategijo umetne inteligence

Objavljeno

dne

Schneider Electric, vodilni na področju digitalne transformacije upravljanja energije in avtomatizacije, izboljšuje svojo strategijo umetne inteligence z imenovanjem svojega prvega direktorja za umetno inteligenco (CAIO) in z odprtjem globalnega središča za umetno inteligenco. Po implementaciji več vodilnih poslovnih primerov s področja umetne inteligence bo središče zagotovilo nadgradljivost in merljivo vrednost trenutnim in prihodnjim projektom umetne inteligence.

Zavezanost k inovacijam umetne inteligence

Schneider Electric svojim kupcem pomaga zbirati podatke na ravni celotne vrednostne verige, kar je ključnega pomena za sprejemanje odločitev, agilnost in razogljičenje. Podjetje si prizadeva nestrukturirane podatke spremeniti v dragocene vpoglede v poslovanje in okoljske iniciative. Novi poslovni modeli, ki so vodeni s pomočjo umetne inteligence in ki jih je zasnoval Schneider Electric, tako vključujejo nova orodja in pristope.

Novo odprto globalno središče za umetno inteligenco se bo poleg uporabe umetne inteligence za pomoč uporabnikom pri doseganju učinkovitosti in trajnosti, osredotočalo tudi na razvoj notranjih aplikacij za umetno inteligenco, ki se uporabljajo v Schneiderju, in njihovo vključevanje v čim večjem obsegu. Novo središče bo Schneider Electricu omogočilo vodenje s pomočjo umetne inteligence v vseh notranjih domenah z združevanjem tehnologije, procesov in človeškega dejavnika.

Kot organizacija si Schneider Electric nenehno prizadeva spodbujati digitalizacijo in zagotavljati, da se dela na najbolj učinkovit način. Z novim središčem za umetno inteligenco želi Schneider odgovoriti na ključno vprašanje: kako izkoristiti prednosti umetne inteligence za spodbujanje učinkovitosti, trajnosti in kakovosti v vsem, kar počnemo.

Več na www.se.com/si/sl/.

Nadaljuj z branjem

DOGODKI

Strateško povezovanje družb Lumar in iQwood Od hloda do hiše – vzpostavljanje slovenske lesno predelovalne verige

Objavljeno

dne

Podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih objektov, ki je s svojimi inovativnimi in okolju prijaznimi rešitvami že skoraj tri desetletja prisoten tako v Sloveniji kot tujini, v teh dneh beleži nov pomemben korak v razvoju družbe s pričetkom strateške naložbe in povezovanja z družbo iQwood, s čimer v Sloveniji končno nastaja partnerstvo, ki bo omogočilo povezovanje celotne lesno predelovalne industrije – od hloda do končnega izdelka (hiše).

»S strateškim vstopom v podjetje iQwood v Lumarju nadaljujemo naše aktivnosti na področju trajnostnega razvoja in delovanja, ki smo si jih leta 2018 zastavili z našo trajnostno poslovno strategijo. Ker verjamemo v slovenski les in znanje pri proizvodnji kakovostnih polproizvodov in proizvodov, danes začenjamo lokalno zgodbo, ki pomeni priložnost za celotno slovensko lesno predelovalno verigo,« je dejal Marko Lukić, direktor in solastnik družbe Lumar. S prepletanjem stavbarske tradicije, ki jo na sodoben tehnološki način interpretira iQwood, in finalizacije objekta na ključ, ki ga ponuja podjetje Lumar, bo tako slovenskemu kot tujemu trgu ponujena storitev, ki si je ekološko ozaveščeni kupci z izredno individualiziranimi željami želijo, a je do sedaj niso mogli najti. »Produkt mozničenih lesenih sten brez lepil, ki smo ga vizionarsko razvijali vse od leta 2012 dalje, sem vedno videl kot pozitivno luč v tunelu slovenske lesne industrije. Z željo po resni proizvodnji smo marsikdaj iz podjetniškega vidika šli precej po robu, saj sem verjel, da lahko le z napredkom ustvarimo izvozni produkt slovenske lesne industrije. In povezovanje z Lumarjem zdaj materializira prav to, možnost, da produkt uspešno predstavimo in ponudimo tudi v tujini,« je ob napovedi strateškega povezovanja pojasnil Miha Bogataj, direktor iQwood.

Celotna transakcija je vredna približno 1,5 milijona evrov, pretežni del sredstev pa se bo porabil za kapitalsko ojačitev podjetja iQwood ter za nakup tehnološko sodobnejšega in produktivnejšega stroja za večje proizvodnje zmogljivosti.

Zapiranje krogov v Sloveniji

Strateško povezovanje bo imelo pomemben vpliv na slovensko lesnopredelovalno verigo, saj bo omogočilo zapiranje krogov v Sloveniji, kar pomeni, da bo celoten proces, od hloda do končnega izdelka-hiše, potekal doma. Pogosta praksa je, da slovensko hlodovino izvažamo v tujino, nazaj pa uvažamo polizdelke in izdelke, ki imajo precej višjo ceno od cene izvožene hlodovine. »Na ta način bomo bogatili lokalno okolje, saj bomo prispevali k delovnim mestom z boljšo dodano vrednostjo, hkrati pa bo dodana vrednost ostajala v Sloveniji,« je še dodal Marko Lukić. V podjetju tudi upajo, da bodo iz slovenskih državnih gozdov lahko dobili zadostne količine hlodovine in ne bo les ozko grlo, saj bi omenjeno za njihovo rast in razvojne načrte pomenilo izredno velik izziv.

Nagrajena in okolju prijazna tehnologija

iQwood je industrijsko zasnovan izdelek, ki združuje stoletna stavbarska znanja in sodoben pristop k gradbeništvu ter arhitekturi. »Tako so nastali konstrukcijsko izredno močni masivni leseni elementi, ki smo jih letos uspešno testirali na Zavodu za gradbeništvo in s katerimi kreiramo popolnoma nove standarde bio gradnje v Sloveniji in tudi širše. Za proizvodnjo teh elementov smo morali razviti prav poseben stroj s CNC tehnologijo, za katerega smo letos prejeli srebrno nacionalno priznanje za inovacije Gospodarske zbornice Slovenije,« je pojasnil Martin Hladnik, novi direktor iQwood d.o.o.

Poseben CNC stroj je letos prejel srebrno nacionalno priznanje za inovacije prI GZS.

Izvozni produkt zelene Slovenije Vizija in ambicije partnerstva niso usmerjene zgolj v Slovenijo. Podjetji sta že uspešno nastopali v tujini, strateško povezovanje pa prinaša številne konkurenčne prednosti, pri čemer bo iQwood ključni izdelek, ki ga bosta ponudili širšemu evropskemu trgu ter tako ustvariti velikoserijski izvozni produkt zelene Slovenije. »V tujini, kjer je potencial za gradnjo iz lesa, brez lepil in na arhitekturno visokem nivoju zelo velik, že zaznavamo veliko interesa za naše konstrukcije za gradnjo javnih objektov in stanovanjskih hiš. Tako smo še pred uradnim začetkom sodelovanja v Avstriji začeli z gradnjo nadstandarnega objekta iz iQwooda, ki ga podjetji pravkar finalizirata,« dodaja Marko Lukić.

Marko Lukić, direktor in solastnik Lumar IG, Miha Bogataj, solastnik in dosedanji direktor iQwood, Martin Hladnik, solastnik in novi lastnik iQwood.

Nadaljuj z branjem
Arhitektura1 dan nazaj

Prostorsko planiranje slovenske Istre

Prostorsko načrtovanje slovenske Istre je eno najbolj kompleksnih in ranljivih področij, od katerega je odvisen nadaljnji urbani razvoj več kot...

Gradbeništvo5 dni nazaj

New York se je na grožnje poplav zaradi podnebnih sprememb odzval z gradnjo zidu

Dvig temperature kot posledica podnebnih sprememb za številna mesta napoveduje »mokro« prihodnost. New York se bo tako proti napovedanim poplavam...

Energetska učinkovitost5 dni nazaj

“Zelena šola” v Pragi kot edinstven pilotni projekt zelene gradnje

V Pragi (Češka) bo v prihodnjih letih na temeljih trajnostne gradnje nastala edinstvena šola, ki bo v sožitju z naravo...

Materiali5 dni nazaj

IMP Armature – priznani po vsem svetu

IMP Armature je svetovno znan proizvajalec industrijskih armatur. Proizvodni program obsega industrijske armature za sisteme s pitno in industrijsko vodo,...

Energetska učinkovitost2 tedna nazaj

Tudi Elon Musk razmišlja “zeleno”

Najbogatejši Zemljan tu in tam razmišlja tudi zeleno. Tako je nedavno napovedal, da bo njegov SpaceX iz ozračja zajemal ogljikov...

Materiali2 tedna nazaj

3MONT: TKK-jev sistem, ki vam v hipu pomaga izboljšati energetsko učinkovitost stavb

Eden glavnih globalnih ciljev v tem trenutku je trajnostno gospodarjenje in omejitev globalnega segrevanja, kjer igrata glavno vlogo zmanjševanje porabe...

Gradbeništvo2 tedna nazaj

Največji proizvajalci betona in cementa so za manj emisij

Ogljikov dioksid je skoraj v treh četrtinah kriv za segrevanje ozračje, največ tega toplogrednega plina pa proizvedeta uporaba fosilnih goriv...

Uncategorized2 tedna nazaj

Pionirji slovenske sodobne arhitekture

Projekt Pionirji slovenske sodobne arhitekture, ki je zaživel v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja, se končuje z razstavo Oblike za...

DOGODKI2 tedna nazaj

Obiščite TKK na Expo v Dubaju

Med 16. in 22. januarjem 2022 se bo podjetje TKK predstavilo na slovenskem paviljonu Expo v Dubaju. V zeleni oazi...

Arhitektura3 tedni nazaj

Koper Central Park – eden od zmagovalcev arhitekturne nagrade v okviru Svetovnega arhitekturnega festivala 2021

Park ob Semedelski promenadi (Koper Central Park) je eden od zmagovalcev arhitekturne nagrade, ki so jih podelili v okviru World...

POPULARNO