Connect with us

Materiali

Bosch podpira Evropsko Amazonko

Objavljeno

dne

Pridružite se nam pri ohranjanju največjega zaščitenega rečnega območja v Evropi, ki je zaradi edinstvenih habitatov in številnih redkih vrst znano tudi kot Evropska Amazonka (Amazon of Europe).

UNESCO je septembra 2021 razglasil prvo največje 5-državno biosferno območje Mura – Drava – Donava, ki se razteza preko Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Srbije. Ta 700 kilometrov dolg zeleni rečni pas, ki obsega skoraj milijonov hektarjev površin, je mednarodni primer sinergije varstva narave in trajnostnega razvoja.

Biosferno območje treh rek nudi zavetje številnim, tudi redkim, živalskim vrstam ter kroji življenja skoraj milijonu ljudi. Poleg rodovitne zemlje je naravni vir čiste vode, rib in lesa. Njegova neokrnjena poplavna območja z absorbiranjem visoke vode varujejo pred poplavami ter so lahko gonilna sila trajnostnega razvoja.

Sladkovodni sistemi so naši ključni zavezniki v boju proti podnebnim spremembam, za kar pa so potrebne investicije v njihovo obnovo in zaščito.

Zato smo projekt Evropska Amazonka v sodelovanju s svetovnim skladom za naravo (WWF)  z donacijsko kampanjo podprli tudi v podjetju BSH z blagovno znamko hišnih aparatov Bosch v Sloveniji, Hrvaški in Srbiji.  Pri tem se nam lahko pridružite tudi vi.  

Vsi, ki se boste v obdobju od 1. 4. 2022 do 31. 3. 2023 odločili za nakup pomivalnega stroja Bosch ali pralnega stroja Bosch i-DOS, boste prispevali k zaščiti največjega rečnega biosfernega rezervata v Evropi – Evropske Amazonke.

Izziv: vrhunski in higienični rezultati pranja ter pomivanja z manj porabljene vode  

Voda je nepogrešljiva v procesu pranja in pomivanja, a je velikokrat porabimo več, kot je potrebno. Ste kdaj poskusili prepoloviti porabo vode? Mi smo jo. Od leta 1990 smo količino vode, ki jo porabijo aparati Bosch, uspeli zmanjšati za več kot polovico.

Poskrbite za popolno perilo z manj detergenta in manj vode

Dnevi doziranja so minili. Pralni stroji Bosch s samodejnim sistemom i-DOS natančno izmerijo količino pralnega sredstva in vode, ki sta potrebna za posamezno pranje. S tem se izognete prekomerni uporabi pralnega sredstva in nepotrebnim ciklom izpiranja in lahko obenem prihranite do 38 %* pralnega sredstva in do 10 litrov vode** na cikel.

Preprosto napolnite velike komore za pralno sredstvo ali mehčalec, izberite program in uživajte v čistem perilu.

Prihranite za eno kopel vode na teden z enim samim ciklom pomivanja

Pomivalni stroji Bosch porabijo le približno 9,5 litrov vode na cikel. V primerjavi s pomivanjem pod tekočo vodo prihranite do 30,5 litrov*** vode, kar pomeni eno kopel na teden. Če to seštejete, na leto prihranite do 8500 litrov**** vode.

Inovativna tehnologija ActiveWater omogoča največji izkoristek porabe vode, AquaSensor uravnava njeno porabo glede na tip in stopnjo umazanosti posode, vrtljivi senzor hitrosti pa zazna težo naložene posode ter ustrezno prilagodi količino vode.

Sedaj lahko zmanjšate porabo vode, uživate v čistem perilu in posodi ter obenem prispevate k ohranitvi Evropske Amazonke!

Materiali

Kombinacija elegance in udobja

Objavljeno

dne

Sanitarni modul Geberit Monolith Plus

Prenovljeni sanitarni modul Geberit Monolith Plus razširja možnosti oblikovanja kopalnice kot individualnega prostora dobrega počutja. To med drugim zagotavlja nov koncept osvetlitve s štirimi možnostmi zatemnitve. Poleg tega je sanitarni modul združljiv z aplikacijo Geberit Home. To omogoča programiranje osvetlitve in drugih elektronskih funkcij, kot je odvajanje vonjav. Nova funkcija je intervalno splakovanje. S tem se zagotovi redno splakovanje vodovodnih cevi in ​​splakovalnika sanitarnega modula ob daljši odsotnosti.

Sanitarni moduli Geberit Monolith zapolnjujejo vrzel med podometno in nadometno tehniko v kopalnici. Uporabljajo se že od leta 2010 in odpirajo zanimive možnosti oblikovanja tako za novogradnjo kot za prenovo kopalnice. Prenovljeni sanitarni modul Geberit Monolith Plus izstopa z razširjeno paleto elektronsko funkcij. Vključujejo nastavitve osvetlitve, odvajanje vonjav, nastavitve količine splakovanja in intervalno splakovanje.

Harmonično svetlobno razpoloženje

K občutku udobja prispeva možnost nastavitve osvetlitve, ki se popolnoma ujemajo s funkcijo ComfortLight omaric z ogledali kopalniške serije Geberit ONE. Tako je zagotovljena enakomerna osvetlitev, ko oba vira svetlobe – Geberit Monolith in omarica z ogledalom – sijeta v istem prostoru. Vmesnik DALI, ki je vgrajen v Geberit Monolith Plus, zagotavlja centralno nastavitev in upravljanje svetlobe. Nastavitev svetlobe, ki je nastavljena na omarici z ogledalom, tako velja tudi za orientacijsko osvetlitev sanitarnega modula.

Intuitivno upravljanje prek aplikacije Geberit Home

Geberit Monolith Plus ponuja možnost upravljanja vseh funkcij prek aplikacije Geberit Home. V ta namen je sanitarni modul nadgrajen z Bluetooth®. Geberit Monolith Plus lahko preprosto in intuitivno upravljate s pametnim telefonom – od nastavitve količine splakovanja (štiri do šest litrov za celotno količino splakovanja) do intenzivnosti in časa delovanja odvajanja vonjav ter barvne temperature osvetlitve.

Temeljito splakovanje

V elegantni sprednji strani sanitarnega modula se skriva tudi rešitev za higieno vode: intervalno splakovanje. S tem je zagotovljena redna menjava vode v vodovodnih ceveh in v splakovalniku sanitarnega modula. Ta na novo integrirana funkcija v Geberit Monolith Plus se izkaže za posebej uporabno med daljšo odsotnostjo ali v počitniški nastanitvi. Intervalno splakovanje lahko programirate prek aplikacije Geberit Home. Zanesljivo splakuje vodovodne cevi in ​​sanitarni modul v individualno nastavljivih intervalih in tako preprečuje nastajanje klic v stoječi vodi.

Dosleden dizajn

Nenazadnje se novi Geberit Monolith Plus odlikuje z optimizirano zasnovo. Gumbi na mehak dotik, vgrajeni v zgornji pokrov za dve količini splakovanja, elektronsko sprožijo splakovanje. Aktivirni gumbi vizualno spominjajo na klasičen, eleganten dizajn aktivirne tipke Geberit Sigma21. Stranska obloga je še vedno na voljo v dveh barvah aluminija in črnega kromiranega aluminija. Sprednja obloga iz stekla v barvah lava in črna ali v videzu skrilavca je serijsko dobavljena s stransko oblogo v črnem kromu. Vse ostale sprednje obloge iz stekla (peščeno siva, bela) in v videzu betona so na voljo s stransko oblogo iz aluminija.

Pogoj je električni priključek

Novi Geberit Monolith Plus ne navdušuje samo s svojim preprostim in intuitivnim upravljanjem, temveč ga lahko enostavno namestijo in povežejo tudi inštalaterji. To zahteva obstoječ napajalnik v kopalnici.

Zahvaljujoč svoji majhni globini le desetih centimetrov so sanitarni moduli Geberit Monolith privlačna alternativa nadometnim in podometnim splakovalnikom na splošno in še posebej pri projektih prenove. Zaradi svoje kompaktne oblike so idealni za prostore, kjer omejen prostor onemogoča podometno namestitev. Novi Geberit Monolith Plus s svojimi integriranimi funkcijami in možnostmi povezovanja dodatno poveča udobje v kopalnici.

Svež videz, več higiene in dober svež zrak: s sanitarnim modulom Geberit Monolith je ustvarjen pogoj za električni priključek za tuš WC, kot je na sliki prikazan Geberit AquaClean Sela. Na ta način je mogoče bistveno izboljšati udobje ob stranišču, tudi z malo truda.

Več informacij lahko poiščete na spletni strani: https://www.geberit.si/

Nadaljuj z branjem

Materiali

Trajnostna inovacija iz Baumita: suhi beton, ki s meša skupaj z embalažo

Objavljeno

dne

Baumit, inovator v industriji gradbenih materialov, je razvil revolucionarni izdelek, ki je odličen primer uspešnega trajnostnega razvoja, hkrati pa odraža njihovo zavezo h kakovosti in varovanju okolja. Baumit ALL IN Beton je pripravljen suhi beton, pakiran v inovativno samorazgradljivo vrečo, ki ga lahko damo v mešalec kar skupaj z embalažo. Vreča iz naravnih vlaken se med postopkom mešanja razgradi in postane del betonske mase ter poskrbi za izboljšane lastnosti betona. S tem je priprava betona hitrejša, z manj prahu in brez odpadne embalaže!

Ko pomislimo, koliko milijonov praznih vreč na leto se nabere na enem samem gradbišču, bi bilo koristno najti alternativo, še bolj napredno od recikliranja in od uporabe vzdržljive embalaže. Gre za embalažo, ki lahko postane del surovine. S to vizijo je skupina strokovnjakov v podjetju Baumit začela razvijati izdelek. Rezultat je ALL IN Beton, prvi suhi beton, ki ga lahko damo v mešalec ali posodo za mešanje skupaj z vrečo. Ni je treba odpreti, zato se izognemo prahu pri stresanju iz vreče in odstranjevanju prazne embalaže. Takšno mešanje betona prinaša pomembne prednosti za mojstre − manj prahu, nič odpadkov na gradbišču in hitreje opravljeno delo.

Tu ne gre le za prihranek, pač pa za ustvarjanje vrednosti, saj vreča ni le embalaža, ampak tudi receptura in izdelek! Vreča, izdelana iz papirja, ki vsebuje skoraj izključno naravna celulozna vlakna iz lesa, se po štirih minutah razgradi v zelo majhna posamična vlakna, ki postanejo sestavni del betona in tako dodatno izboljšajo njegove lastnosti. To je uporabniku prijazna in stroškovno učinkovita alternativa za gradbene projekte, pri katerih potrebujemo več kot štiri vreče suhe betonske mešanice. Velikost pakiranja betona Baumit ALL IN je izračunana tako, da v mešalnik vstavimo dve vreči hkrati. Baumit ALL IN Beton razreda C16/20 je primeren za vsa betonerska dela pri večjih ali manjših gradbenih projektih. Zato ni pomembno, ali želimo postaviti žar, zgraditi novo ograjo ali pa vrtna hiša potrebuje stabilne temelje − s tehnologijo Baumit ALL IN je betoniranje zanesljivo, okolju prijazno in hitrejše.

V podjetju Baumit so se zavezali, da bodo razvijali izdelke, ki so prijazni do okolja in človeka. »Baumit ALL IN Beton je še ena zgodba o uspešnem razvoju inovativnega izdelka, saj v svetu gradbenih materialov še ni bilo embalaže, ki se sama razgradi in postane del izdelka,« je povedal Robert Schmid, družbenik in direktor družbe Baumit, in dodal: »ALL IN Beton upošteva vse tri vidike trajnosti. V družbenem smislu, saj smo pri uporabi materiala manj izpostavljeni prahu, se manj naprezamo in varujemo zdravje. V okoljskem smislu, ker ne proizvajamo odpadkov. V ekonomskem smislu, ker bi pri odstranjevanju vreč nastali stroški.«  

To pa se sklada tudi z željami in cilji vsakega gradbenega podjetja in pravega mojstra! Okoljsko odgovorno, pa tudi ekonomsko upravičeno je, da vsi skupaj skrbimo za trajnostno uporabo naravnih virov, za čim manjšo porabo energije in emisij ter za optimizacijo porabe surovin in energije.

Nadaljuj z branjem

Materiali

Razkošje prostora pod umivalnikom

Objavljeno

dne

Klasični sifoni zavzamejo pod umivalnikom veliko prostora, poleg tega pa tudi na pogled ni tako estetski, da bi ga želeli poudariti. Pa vendar brez sifona ne gre, saj bi se sicer kopalnica utapljala v groznem vonju. Rešitev je pravzaprav preprosta – sifon in odtok, ki prihranita prostor.

»Med razvojem izdelkov linije Geberit ONE smo preučili, kako je mogoče namestiti sifone, da bi prihranili kar največ prostora,« pojasnjuje Sebastian King, mednarodni produktni vodja pri skupini Geberit v mestu Jona v Švici, kjer je sedež podjetja Geberit. »S tem v mislih smo vse nove umivalnike Geberit ONE opremili s prostorsko varčnimi odtočnimi sistemi, ki so lahko postavljeni vodoravno ali navpično.«

Veliko prednost inovativnih odtokov Geberit predstavlja zasnova, zaradi katere ni več potrebe po prostoru za sifon v predalu. Razlog je v tem, da so tako cevi kot sifon postavljeni blizu keramike in stene. Tako je pri umivalnikih Geberit ONE s horizontalnim in vertikalnim odtokom z 48 cm projekcije ter pri umivalnikih Geberit iCon. Namestitev je hitra in enostavna,horizontalni odtok pa je nameščen še hitreje kot prej.

Vertikalni odtok

Geberit ONE umivalniki s standardno projekcijo 48 cm so na voljo z vertikalnim odtokom. Takoj se opazi, da se keramični pokrov odtoka popolnoma zlije z geometrijo umivalnika. Zahvaljujoč zmanjšanemu sedežu ventila ta oblika odtoka prihrani prostor, ko je nameščena.

Horizontalni odtok

Horizontalni odtok za umivalnik je nameščen na zadnjem robu umivalnika in skrit z magnetnim pokrovom. Zahvaljujoč položaju na zadnji strani ni neposredno v liniji vodnega curka. V izvedbi, ki je vključena v obseg dobave, je odtok tako kompakten, da ga je mogoče napeljati vzdolž stene in tako prihraniti prostor. Namestitev zahteva le nekaj preprostih korakov.

Z enostavno namestitvijo sifona in odtoka lahko v desetih minutah dosežemo velik učinek.

Nadaljuj z branjem
EKOLOGIJA1 dan nazaj

Krvavški vodovod po dolgih letih znova uradno v uporabi

Krvavški vodovod je vendarle v uporabi. Skrbel bo za skoraj 30.000 prebivalcev in 15.000 zaposlenih. Vreden je 15 milijonov evrov,...

Arhitektura5 dni nazaj

Plečnikove nagrade 2023 so podeljene, najvišje priznanje “odprti knjižnici” v ljubljanski Osnovni šoli Vič

Letošnjo Plečnikovo nagrado je žirija namenila “odprti knjižnici” v ljubljanski Osnovni šoli Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana...

Arhitektura2 tedna nazaj

Znani so dobitniki nagrad OHS AWARD 2023

Pretekli teden je v Ljubljani potekala podelitev nagrad OHS AWARD izbranim arhitekturnim projektom, ki so bili predstavljeni v okviru arhitekturnega...

Materiali2 tedna nazaj

Kombinacija elegance in udobja

Sanitarni modul Geberit Monolith Plus Prenovljeni sanitarni modul Geberit Monolith Plus razširja možnosti oblikovanja kopalnice kot individualnega prostora dobrega počutja....

KULTURA2 tedna nazaj

Veliki koraki h kinematografski renesansi v Mariboru

Film v Minoritih je ena izmed priljubljenih kulturnih prireditev v mestu. Ekipa je, potem ko so v Mariboru zaprli še...

OKOLJE2 tedna nazaj

Novi očitki civilne družbe na račun Salonita Anhovo, ki pa očitke zavrača

Društvo Eko Anhovo in dolina Soče je na inšpektorat za okolje in prostor podalo prijavo suma kršitve okoljevarstvenega dovoljenja, saj...

DEDIŠČINA2 tedna nazaj

Ministrica potrdila: grajska žitnica na Ptuju bo vendarle obnovljena

Država bo s prenovo žitnice po dolgih letih čakanja na primerno rešitev le zagotovila prostor bogati ptujski arheološki zbirki, ki...

Gradbeništvo3 tedni nazaj

Novi popravki gradbenega zakona

Tokrat so se pristojni odločili, da gradbeni zakon ponovno spremenijo oziroma dopolnijo zaradi gradbenih inšpektorjev. Gradbeni zakon (GZ-1), ki se...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Realnost ali iluzija: 56 energetskih vetrnic na Pohorju?

Na Pohorju se načrtuje gradnja 56 vetrnih elektrarn. Okoli 200 metrov visoke vetrnice se bodo, če bo projekt izveden, raztezale...

ZELENA ENERGIJA3 tedni nazaj

Prva tovarna “zelenih baterij” v Evropi že stoji

Baterijsko start-up podjetje ElevenEs je sporočilo, da je njihova proizvodna enota v Srbiji popolnoma operativna. Gre za prvo tovarno litijevo-železno-fosfatnih (LFP) baterijskih celic v...

POPULARNO